Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

"...για πες μου και το κίλο μάικ σου...!!"



Όσοι μετακινούμαστε και συγχρόνως είμαστε ενεργοί ραδιοερασιτέχνες, αγνοούμε συνήθως το qra locator που χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε μια επαφή στα VHF. Όπως γνωρίζουμε για να είναι μια επαφή έγκυρη, θα πρέπει να έχουν λάβει και οι 2 σταθμοί, το διακριτικό, το RS(T) και το locator. Για την εύρεση του, πεπατημένη μέθοδος είναι η αναγωγή των συντεταγμένων μέσω προγράμματος. Υπάρχουν άφθονα! Υπάρχουν βέβαια και άλλες μέθοδοι μέσω πυξίδας, αστρολάβου, επίσκεψης στο τοπικό κοινοτικό γραφείο, μοναστήρι, μαντρί… «Δεν μου λέτε άγιε ηγούμενε, εκτός από τα χρυσόβουλα του Χουρσίτ Εφέντη, μήπως ξέρετε το QRA locator;;»
«Τι να σε πω ευλογημένε; Αυτά είναι του εξαποδό! Άη στην ευχή της Παναγίας…»
Κάποιοι ξεκινούν για να εκπέμψουν από σημείο που είναι ήδη γνωστό το locator, πχ κοντά σε κάποιον αναμεταδότη. Πέρυσι ένας συνάδελφος πήγε για fielday δίπλα στο R7, ενώ πρόπερσι στο R0 του Ταϋγέτου! (Δεν θυμάμαι ποιος ακριβώς Λυκούργος ήταν…)
Η πιο αξιόπιστη μέθοδος, είναι η αγορά ενός GPS παλιότερης γενιάς, για ορειβατική χρήση. Εγώ χρησιμοποιώ το e-Map της Garmin. Από ότι ξέρω και νεότερα μοντέλα της συγκεκριμένης εταιρείας έχουν δυνατότητα να δίνουν απευθείας το locator στην κάρτα που δείχνουν και το υψόμετρο. Αν και έχουν αυτή την δυνατότητα ο κόσμος δεν τα προτιμά, γιατί αφενός του είναι άχρηστη, αφετέρου πουλάει περισσότερη μούρη αυτό που είναι έγχρωμο και έχει και την Πατησίων (μην τυχόν χαθείς και σε φάνε οι αρκούδες στην Κοδρικτώνος!). Αποτέλεσμα; Είναι φθηνότερα, και κάνουν άριστα την δουλειά τους. Ψάξτε λοιπόν πρώτα σε φίλους που τα είχαν προμηθευτεί και δεν τα έβγαλαν από το συρτάρι. Μετά πήραν το καινούριο «αυτό που σου μιλάει!». Ψάξτε και στα διάφορα χάμφεστ, κάπου θα έχουν ξεμείνει τέτοια εργαλεία για τον φτωχό και μόνο ραδιοερασιτέχνη των βουνών…

12 σχόλια:

2Μδης είπε...

Η πρώτη φωτογραφία δείχνει την οθόνη του gps με αποθηκευμένες πληροφορίες, μεταξύ αυτών και το locator.
Η δεύτερη δείχνει το gps σε λειτουργεία. Είναι από την θέση "Πλάκες" στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου. Οποιος θέλει πληροφορίες για την ρύθμιση του ας στείλει μήνυμα στο danaos1@vodafone.net.gr

Ανώνυμος είπε...

Το δικό μου το κίλο μαϊκ είναι KN10??Ας τους το πει κάποιος ότι δεν λέγεται κίλο μαϊκ!!!!
Ένας άλλος τρόπος για αυτούς που δεν έχουν gps αλλά έχουν πρόσβαση στο ιντερνετ,είναι το google earth,όπου αναφέρει τις συντεταγμένες του σημείου που σε ένδιαφέρει και μετά με το ανάλογο πρόγραμμα βρίσκεις το qra locator
73 Μιχάλης
sv3gke/8

Ανώνυμος είπε...

για όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και βέβαια γνωρίζουν το γεωγραφικό μήκος/πλάτος ή locator:
http://www.amsat.org/cgi-bin/gridconv

73 Πάνος

Ανώνυμος είπε...

Αυτό με τα repeater και τους κλώνους του Λυκούργου πολύ μου άρεσε!!!!

Κάποτε σε κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί μου πρότεινε κάποιος συμπαθέστατος κατά τα άλλα σπιτονοικοκύρης ( που είδε τον εξοπλισμό μου και κατάλαβε τι είδους τουρισμό κάνω όπως είπε )να εκπέμψω από την παλιά ταράτσα της χωροφυλακής γιατί είχε χρόνια εκεί τα γραφεία της και όπως είπε θα είχε η περιοχή πιο πολλά κύματα!

73 sv1eex

2Μδης είπε...

Μιχάλη έχει γραφεί στο περιοδικό ακετές φορές για το "ΚΜ" που αναφέρουν κάποιοι ημιμαθείς. Τι άλλο να κάνουμε; Να τους ανοίξεις το κεφάλι να τους τα βάλεις μέσα δεν γίνεται! Να τους βάλεις στον τροχό; Στο σακί με τις γάτες; Πάνε εκείνες οι ωραίες εποχές...
Η εύρεση του τετραγώνου από το διαδίκτυο ενέχει τον κίνδυνο να επιλέξει άλλο αντί άλλου σημείου ο χρήστης λόγω αδυναμίας προσανατολισμού κλπ και να του δώσει λάθος αποτέλεσμα. Πριν δυο χρόνια άκουγα από τον Κιθαιρώνα κάποιον συνάδελφο να δίνει διαφορετικό locator από αυτό που είχα δει ένα χρόνο νωρίτερα στο gps μου. Μου εξήγησε ότι το είχε βρει από το google επιλέγοντας προφανώς γειτονική κορυφή!! Γιαυτό λέω ότι καλύτερη λύση είναι το gps που έχει αυτή την δυνατότητα.

Ανώνυμος είπε...

Η σωστή εργασία γίνεται με το gps προκειμένου να δίνουμε σωστά στοιχεία αλλά… να μετράνε και οι επαφές!
Εάν σας δίνει μόνο γεωγραφικό μήκος & πλάτος υπάρχουν δωρεάν προγραμματάκια μετατροπής σε qra locator (το logger32 κάνει την μετατροπή, φαντάζομαι και το HRD). Δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα για pda. Όποιος ανακαλύψει κάτι ας δηλώσει το link

Ανώνυμος είπε...

Σαφώς και το gps είναι το πιο αξιοπιστο εργαλείο.Εγώ δεν έχω και βολεύομαι με το google earth.Συμφωνω ότι θέλει πολύ προσοχή για να μην δώσεις λάθος locator........σακί με γάτες είπες.....χμ...δεν το είχα σκεφτεί και έχω καμια 15αρια μεζεμένες στο χωριό.Χρυσές δουλειές θα κάνω!!!!!
73 Μιχάλης
sv3gke/8

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη δεν το είχα δει το blog συγχαρητήρια.

(δηλαδή εκσυγχρονίζεσαι στο να μας τη λες αλλά οκ :) αντέχουμε).

Εγώ απλά εδώ θέλω να συμπληρώσω και την άποψη ότι δεν κουβαλάμε πάντα και καλά GPS όταν περπατάμε και οι λόγοι είναι πολλοί… π.χ. η πλειοψηφία των βουνών δεν έχει μέγεθος που να στο επιβάλλει σαν εργαλείο ασφαλείας ή και ο προσανατολισμός με χάρτη έχει μια γοητεία και είναι μια τέχνη που δεν θέλεις να τη ξεχάσεις λόγω της χρήσης του GPS.. ας μη μιλήσουμε για το βάρος και ακόμα μια μπαταρία να προσέχεις-φορτίζεις, τα υπόλοιπα σχετίζονται με την εικόνα του πεδίου που έχεις όταν έχεις μελετήσει και ακολουθάς το χάρτη σε σχέση με τον τυφλοσούρτη του GPS (δηλαδή αν μια μέρα οι Αμερικάνοι κλείσουνε τους δορυφόρους εμείς θα αράξουμε στη στρούγκα περιμένοντας σήμα για την επιστροφή;). Το αλτίμετρο ναι, είναι χρήσιμο όσο η πυξίδα στον προσανατολισμό με το χάρτη αλλά αυτά υπάρχουν πια και σε συσκευασία ρολογιού.

Θέλω να καταλήξω ότι τις συντεταγμένες σου προκειμένου να δηλώσεις τη θέση σου (επειδή σε υποχρεώνει το άρθρο 15 παρ. 20 του ΦΕΚ 1579/2002) μπορείς να τις διαβάσεις και σε ένα κατάλληλο χάρτη. Εδώ οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ο Νόμος μας υποχρεώνει να περιγράψουμε «τα γεωγραφικά στοιχεία αναγνώρισης της τοποθεσίας» οπότε αν αυτή ορίζεται σαν «ο τάφος του ινδού» και είναι αναγνωρισμένο τοπωνύμιο σε έγκριτο χάρτη είναι καθόλα νόμιμη και έγκυρη η εκπομπή (το ίδιο φυσικά αν αναφερθούμε σε όνομα κοντινού αναμεταδότη αφού η θέση τους είναι γνωστή και σταθερή). Φυσικά δεν εξυπηρετούμε τους Locator hunters αλλά ok δεν μπορούμε πάντα να είμαστε όλοι ενημερωμένοι για τον τρόπο που διασκεδάζει ο καθένας με το hobby… μπορούμε;

Σε κάποια mode και ειδικά στο CW φυσικά είναι πιο πρακτικό και χρήσιμο το locator. Εγώ για να λύσω το πρόβλημα του υπολογισμού του (επειδή δεν έτυχε να έχω Magellan και επειδή όπως σωστά ήδη επισήμανε ο συνάδελφος δεν κατάφερα να βρω εφαρμογή σε PDA) σκάρωσα αυτό: http://sota.gr/group/tiki-read_article.php?articleId=5 , έτσι έχοντας ένα στο αυτοκίνητο και ένα μόνιμα στο σακίδιο δεν μένω ποτέ «χωρίς locator» είτε δω τις συντεταγμένες στον χάρτη είτε στο GPS.

Αυτά τα λίγα (:)).. και πάλι συγχαρητήρια.

73, Πάνος, SV1COX

2Μδης είπε...

Πάνο καλημέρα. Τι να κάνω, ακούω παντού για εκσυχρονισμό, για νέες αρχές, για νέα ξεκινήματα... Εκσυγχρονίζομαι κι εγώ σιγά σιγά! Επί του θέματος: έκανα γνωστό κάτι που πολλοί δεν το γνώριζαν. Ότι πέρα από όλους τους τρόπους που σου δίνουν το QRA locator χρήση προγράμματος και χρήση GPS ή χάρτη, υπάρχει και συντομότερος δρόμος. Η ευθεία! Το GPS που σου γράφει το QRA locator! Πολλοί συνάδελφοι με ρωτούσαν πως θα ρυθμίσουν το δικό τους GPS "το ταξιτζίδικο" που είναι και πανάκριβο αγνοόντας τις δυνατότητες ενός υποδεέστερου όπως το e-map.
Η μέθοδος να βρίσκουμε μέσω διαδικτύου το τετράγωνο πριν πάμε στο σημείο δεν μας δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε θέση όταν φτάσουμε. Για τον οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να δούμε επι τόπου μια καλύτερη θέση. Θέλω να πω ότι μια συσκευή που ζυγίζει 100γρ. με 2 μπαταρίες που θα κρατήσουν δυο μέρες, δεν είναι πρόβλημα αφού σου δίνει άμεσα το τετράγωνο όπου κι αν μετακινηθείς. Συμφωνώ απόλυτα για την εξάρτηση που έχουμε -και σε αυτό- από τους αμερικάνους, αλλά την στιγμή που θα βγει off το σύστημα, θα ισχύει το ίδιο και για όλους τους άλλους συναδέλφους. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουμε σε πιο παραδοσιακές λύσεις, όπως αυτές που αναφέρεις με τα τοπονύμια. Έχουμε μια περιοχή στο χωριό, σεσημασμένη και στους χάρτες ως "το αλώνι της Ντρακαβούτσενας"!! Προσπαθώ να φανταστώ τι θα γίνει αν το δώσω αντί του QRA locator σε κάποια επαφή!
Σε καμία περίπτωση δεν λέω αφήστε τον χάρτη στο σπίτι. Μιλάω για εύρεση του locator όχι για προσανατολισμό!
Είδα την προσπάθεια σου, που αναφέρεις. Συγχαρητήρια!

(και... κουράγιο!)73

Ανώνυμος είπε...

Όποιος μπορεί ας δοκιμάσει το παρακάτω πρόγραμμα, μετατροπής γ. μήκους/πλάτους σε locator για ppc.

http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=12820

73 Πάνος

Ανώνυμος είπε...

Δείτε και το Geoid, καλό φαίνεται:
http://www.w1hkj.com/fl_geoid.html
Παναγιώτης

Ανώνυμος είπε...

Επιπλέον με την νέα υπηρεσία του qrz.com μπορείτε να δείτε πόσοι ακόμη ραδιοερασιτέχνες βρίσκονται στο grid square σας:
http://www.qrz.com/db/
καταχωρείται το διακριτικό σας και πηγαίνοντας στις λεπτομέρειες διακριτικού (περισσότερα), δίπλα από το ΚΜ σας σε παρένθεση θα δείτε το σύνολο των ραδιοερασιτεχνών!
Παναγιώτης