Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Διαδικασία χορήγησης ειδικών διακριτικών...

Έλαβα και δημοσιεύω σε ξεχωριστή ανάρτηση το παρακάτω σχόλιο:

"Όπως πληροφορούμαι από τις σελίδες της ΕΕΡ, πρόσφατα απεστάλη από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων προς όλα τα σωματεία του χώρου εγκύκλιο, κανονιστική της διαδικασίας χορήγησης ειδικών διακριτικών κλήσεως.

http://www.raag.org/files/sp-call001.pdf

Στην εγκύκλιο αυτή, εμπεριέχονται και κάποια σχόλια γεγονός όχι συνηθισμένο σε εγκυκλίους υπουργείων. Τα οποία με την άδεια σας θα σχολιάσω:

«Σχετικά με αιτήματα ραδιοερασιτεχνών για ειδικά διακριτικά κλήσης τα οποία εκφεύγουν συχνά τόσο από τη ραδιοερασιτεχνική δεοντολογία όσο και από τον Κανονισμό Λειτουργίας Ερασιτεχνικών Σταθμών Ασυρμάτου».
Στην παράγραφο γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην «ραδιοερασιτεχνική δεοντολογία». Γεγονός εξαιρετικής σημασίας για τη λειτουργία του χόμπι μας.
Ευχαριστούμαι το υπουργείο για αυτή την ευαισθητοποίηση του και φυσικά περιμένουμε να συμβάλλει σε αυτήν, μέσα από την σχολαστική τήρηση της νομοθεσίας και ενεργοποίηση των σχετικών υπηρεσιών.

«καταφτάνουν στην υπηρεσία μας την παραμονή της κρίσιμης χρονικής περιόδου ή ακόμα και μετά από αυτήν (π.χ. περιπτώσεις από το πρόσφατο JOTA)»
Στην παράγραφο αυτή το υπουργείο «έδωσε» κάποιον ή κάποιους που κατέθεσαν αίτηση χορήγησης ειδικού διακριτικού μετά από την ολοκλήρωση του γεγονότος! Δηλαδή, η ημερομηνία που ζητούσαν αφορούσε το παρελθόν... Και αυτό το γεγονός, δηλαδή η αναφορά μίας παρανομίας σε κανονιστική εγκύκλιο με ξενίζει.

«Τα αιτήματα για ΕΔΚ πρέπει κανονικά να καταφθάνουν στην υπηρεσία μας τουλάχιστον 50 ημέρες πριν από την ημερομηνία χρησιμοποίησής τους σύμφωνα με την γενική εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι συχνά αναγκαίο για την επεξεργασία των αιτημάτων και την πραγματοποίηση, ενδεχομένως, αλληλογραφίας με συναρμόδιες υπηρεσίες.»
Σήμερα, μετά την συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και μετά από μία τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για την διάδοση της κοινωνίας της πληροφορίας, τα στελέχη του αρμοδιοτέρου υπουργείου, χρειάζονται 50 ημέρες για να αλληλογραφήσουν με τις συναρμόδιες υπηρεσίες....

«Το εγκρινόμενο χρονικό διάστημα χρήσης των ΕΔΚ κανονικά είναι της τάξεως των 1-3 ημερών για ειδικά ραδιοερασιτεχνικά γεγονότα (π.χ. διεθνείς ραδιοερασιτεχνικοί διαγωνισμοί).»
Παρά του ότι λίγο παρακάτω αφήνει κάποιο παραθυράκι για φειδωλή είναι αλήθεια επέκταση του χρόνου ισχύος του διακριτικού, φαίνεται ότι ο συντάκτης της εγκυκλίου δεν γνωρίζει το χόμπι του ραδιοερασιτεχνισμού, παρά τις αναφορές που κάνει και όπως είδαμε παραπάνω αναφέρεται και στην δεοντολογία (του ραδιοερασιτεχνισμού). Πρόχειρα αναφέρω ότι παρόμοια διακριτικά στο εξωτερικό χορηγούνται για διαστήματα ενός έτους κλπ.

«Όσον αφορά τους αλλοδαπούς ραδιοερασιτέχνες, διευκρινίζουμε ότι το ειδικό διακριτικό κλήσης σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άδεια για τη ραδιοερασιτεχνική λειτουργία ούτε υποκαθιστά το νόμιμο διακριτικό κλήσης του σταθμού κατά την περίοδο διαμονής τους στην χώρα μας (π.χ. καλοκαιρινές διακοπές στα νησιά με αίτημα εκχώρησης ΕΔΚ επί 20 μέρες χωρίς αναφορά σε ειδικό ραδιοερασιτεχνικό γεγονός – εορτή – διαγωνισμός-έκθεση κ.λ.π.).»
Εντελώς άσκοπη προσθήκη στην εγκύκλιο. Όλα όσα αναφέρει περιλαμβάνονται στην ήδη ισχύουσα νομοθεσία.

«Η χρήση ΕΔΚ που δεν έχουν εγκριθεί αρμοδίως θεωρείται ότι αντιβαίνει με την ραδιοερασιτεχνική δεοντολογία αλλά και αποτελεί παράβαση της παρ.13 του Άρθρου 15 του Κανονισμού Λειτουργίας Ερασιτεχνικών Σταθμών Ασυρμάτου»
Ομοίως και αυτή η αναφορά δεν χρειαζόταν. Ευτυχώς αναφέρει ξανά την δεοντολογία!

«Επίσης δεν θα εγκρίνονται αιτήματα για εκχώρηση ΕΔΚ που θα καταφθάνουν 10 ημέρες ή λιγότερο πριν από την έναρξη του αιτούμενου χρονικού διαστήματος χρήσης των ΕΔΚ, λόγω έλλειψης ικανού χρόνου εξέτασης των αιτημάτων αυτών»
Μά... παραπάνω έλεγε να κατατίθενται 50 ημέρες πριν, εδώ κάνει εκπτώσεις;

«Ελπίζουμε ότι είναι κατανοητό από όλους τους ραδιοερασιτέχνες ότι η υπηρεσία μας πέραν των υποχρεώσεών της στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, πρέπει να τηρεί και την ραδιοερασιτεχνική δεοντολογία εξασφάλισης της σπανιότητας των ΕΔΚ της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.»
Την δεοντολογία την εμπεδώσαμε. Κάποιοι συνάδελφοι αδειούχοι όμως δεν ξέρω...

«Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή και για εποικοδομητικές προτάσεις σας σε θέματα έγκρισης ειδικών διακριτικών κλήσεως, επ’ ωφελεία του ραδιοερασιτεχνισμού στη χώρα μας.»
Η μόνη -κατά τη γνώμη μου- πρόταση της εγκυκλίου πραγματικά εποικοδομητική.
Ειλικρινά το επίπεδο του συντάκτη αυτής της εγκυκλίου με στεναχώρησε. Καλό θα είναι τα στελέχη που συντάσσουν παρόμοιες εγκυκλίους, πριν τις μεταφέρουν στους αρμοδίους διευθυντές για υπογραφή, να μελετούν περισσότερο το αντικείμενο και να αναζητούν την βοήθεια των σωματείων του χώρου Η οποία βοήθεια τους προσφέρεται πάντοτε αφιλοκερδώς.
Λέτε, η αλλαγή αυτή στο ύφος των εγκυκλίων να προκλήθηκε αφότου είχαν διαβάσει και επιμελώς μελετήσει γνωστό αίτημα γνωστού σωματείου του χώρου που είχε κατατεθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν;
6146 "

30 σχόλια:

2Μδης είπε...

Πάντως, είναι θετικό το ότι μπαίνει ένα φρένο σε πρόχειρες διοργανώσεις, που τελευταία στιγμή και χωρίς υπευθυνότητα έστηναν κάτι και το νομιμοποιούσαν με ένα ειδικό διακριτικό.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί ζήταγαν την χορήγηση ειδικού διακριτικού δυο τρεις μέρες πρίν ή μετά(!) το γεγονός. Ξέρω πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που δούλευαν με τέτοια προχειρότητα, εκθέτοντας όλους μας.
Επίσης γνωρίζω περίπτωση που κάποιο ειδικό διακριτικό ζητήθηκε για να γίνουν δέκα επαφές όλες και όλες (από τρεις τέσσερις συναδέλφους…!!)
Ακόμα ότι οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκαν κάποια ειδικά διακριτικά ήταν εντελώς αντιδεοντολογικοί με τον ραδιοερασιτεχνισμό…
Επομένως πιστεύω ότι η επιστολή εχει θετικά σημεία τα οποία δεν πρέπει να προσπεράσουμε. Εκτός αν μόνοι μας περιορίσουμε αυτούς που κατά καιρούς μας εκθέτουν με άστοχες ενέργειες...

sv8gke είπε...

Κρίμα και ήθελα να πάρω ένα ΕΔΚ τον Μάρτιο.......έχω επέτειο χωρισμού!!!

2Μδης είπε...

"...Ήθελα να πάρω ειδικόν διακριτικό επί της εορτής του αγγελομιμήτου προφήτου Μαλαχία, την τρίτην μηνός Ιανουαρίου.
Τύπωσα και κάρτες με το κοντάκιον στην έμπροσθεν πλευρά και το απολυτίκιον στην πίσω αλλά η απόφασις των αντιχρίστων μου ανέτρεψε τα σχέδια!..."

Ανώνυμος είπε...

χμμμμμμ!

Ανώνυμος είπε...

Η προσάρτησις της Ελλάδος στο βασίλειον της Δανιμαρκίας δεν νομίζετε πως πρέπει να εορταστεί με ένα σπέσιαλ διακριτικό;;
Δεοντολογίες και πράσινα άλογα..

Ανώνυμος είπε...

Είπεν κάποιος σοφός της νύχτας:
Τα λάθη,τα πάθη και τα ΣΠΕΣΙΑΛ πληρώνωνται.
Αραγε πόσοι έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη για τα έξοδα διακίνησης των καρτών;κατά τα άλλα το ειδικό διακριτικό για την διάσωση της καρέτα-καρέτα μας μάρανε!

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να πάρω ειδικό διακριτικό επειδή έκοψα το μουστάκι μου;

Ανώνυμος είπε...

Αμέ ! Και για το στρινγκάκι σου που το φ'ορεσες ανάποδα. στα σκοτεινά, μπορείς να πάρεις special callsign !!!!

Ανώνυμος είπε...

Για τα γεννέθλια της πεθεράς μου, που είναι σε 10 μέρες, προλαβαίνω να βγάλω special διακριτικό;;
Ή χρειάζονται περισσότερες ημέρες για την αλληλογραφία οι αρμόδιες υπηρεσίες;;

Για την ζωοπανήγυρη της Αγίας Κουβαρίστρας που γιορτάζεται στο χωριό μου; Προλαβαίνω;

Και μια άλλη ερώτηση: Πρέπει να πληρώσω και μπυρό; Φτου

Ανώνυμος είπε...

...........Τα λάθη,τα πάθη και τα ΣΠΕΣΙΑΛ πληρώνωνται.......


ΟΧΙ δεν μπορείς να πάρεις σπέσιαλ διακριτικό για την πεθερά σου,μπορεί να ανήκει στην κατηγορία "λάθη" αλλά δεν θα την πληρώσουμε εμείς την νύφη!!!
Οταν με το καλό την φυτέψεις τότε το ξανακοιτάμε το θέμα....

Ανώνυμος είπε...

Αν θέλετε γράψτε και κάτι επί της ουσίας, τη γνώμη σας κλπ.

sv8gke είπε...

Αφού δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι μέσα από το χιούμορ βγαίνει η αλήθεια να στο πω και σοβαρά.
Καλά έκανε το υπουργείο που προσπάθησε να βάλει μια τάξη στο μπάχαλο των ΕΔΚ,εύχομαι να το καταφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Όταν το Υπουργείο αρχίσει να πιέζει τις Υπηρεσίες του να εφαρμόζουν το νόμο και να κάνουν τους ελέγχους ραδιοφάσματος που προβλέπονται (αφαιρώντας και κάποιες άδειες "ραδιοερασιτεχνών" που δεν υπολογίζουν μικρολεπτομέρειες όπως οι νόμοι), θα πιστέψουμε ότι κάτι ήλθε επιτέλους στη Μπανανία από τη Δανία.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται...

SV1EML είπε...

"ΑΛΕΚΟ ΤΙ ΕΙΠΕ?? ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ???" αχαχαχαχ
ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΘΥΜΑΤΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΛΥΜΜΗΡΑ,ΣΕΙΣΜΟ,ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ!!!
Ο ΚΑΘΕ ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ,ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΟΣΑ WATT ΘΕΛΕΙ ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΛΙΝΚ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ¨ΚΟΝΤΑΙΝΕΡ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ"
ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ???ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ?? ΜΠΑ!!!
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΥΤΕ ΚΕΡΑΙΑ V/U ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ.ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΑΝΕ!!!
ΠΑΩ ΓΙΑ ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ!!! ΜΗΝ ΜΕ ΑΝΕΒΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΠΡΙΝ ΦΑΩ ΤΑ ΚΟΨΙΔΙΑ!!
73

SV1EML είπε...

ΣΗΜ-ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ.ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΨΑ "ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΥΤΕ ΚΕΡΑΙΑ V/U ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ" ΕΝΝΟΩ ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΑ(ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ)ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΦΥΣΙΚΑ.ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
73

2Μδης είπε...

Το υπουργείο κάνει πολύ καλά τη δουλειά του!

(Δεν το πιστεύω αλλά το γράφω για να σου σπάσω τα νεύρα και να μην φας πολύ κρέας! Στην ηλικία σου πρέπει να προσέχεις τη χοληστερίνη Σταμάτη!!!)

sv8gke είπε...

Ενώ εσένα σε βλέπω να την βγάζεις με χόρτα,σαν τον συνονόματο σου...τον Αι Γιάννη τον νηστευτή!!!

2Μδης είπε...

Με μια ριζοσπαστική κίνηση ανατρέψαμε το κατεστημένο του τσικνήσματος: ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ!!!

sv8gke είπε...

Κερδίζω φίλε.......είχα ΚΑΡΕ της πρατίνας στα κάρβουνα!!!

πρατίνα = προβατίνα στα Λευκαδίτικα!

takis perreas είπε...

Γιάννη, εξήγησε σε παρακαλώ στους "πτωχούς τω στόματι" τι εστί γκιόσα βραστή στην Κυνουρία!
Και του χρόνου παιδιά με το καλό!!!

Αλήθεια, γιατί όχι γουρουνάκι?
Δεν θέλατε να προσβάλλετε τους νέους μας "συμπατριώτες"?

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο γερομπισμπίκης που βγαίνει στο 145,400 και συζητάει για τις ανωμαλίες που βλέπει στο ιντερνετ... ποιός είναι;

Ανώνυμος είπε...

περιπτωσάρα!

Ανώνυμος είπε...

Να μην διαφύγει της προσοχής μας ότι, το Υπουργείο απέφυγε έντεχνα να διευκρινήσει σε πόσες ημέρες από την παραλαβή της αίτησης θα διεκπαιρεώνει τα αιτήματα. Επιπρόσθετα, εάν για τη χορήγηση χρειάζεται να επικοινωνήσει με άλλες υπηρεσίες τί θα γίνει; Θα περιμένουμε την απάντηση; Και για πόσο;
Είναι λοιπόν καιρός να σοβαρευτούν και όταν βγάζουν διευκρινιστικές εγκυκλίους να αναφέρουν και τις υποχρεώσεις τους. Αλλοιώς, εμμέσως θίγουν τον υπουργό και την κυβέρνηση με τις χαμηλές τους επιδόσεις.
6146

SV1DPI είπε...

Τα ειδικά διακριτικά κλήσης δεν έχουν καμία σχέση με κάθε λογής παρανομία που κάνει ο κάθε άρρωστος στο χόμπι μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρεπει να υπάρχει περιορισμός. Πόσες φορές δεν έχετε δουλέψει τον ίδιο Γερμανό επειδή ακριβώς έβγαινε με διαφορετικό διακριτικό: τη μία γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από το θάνατο του Μορς, την άλλη για τα 75 χρόνια της πόλης του και πάει λέγοντας. Προσωπικά βρίσκω εξαιρετικό ενδιαφέρον σε όλα αυτά τα διακριτικά και τα δουλεύω με χαρά και ευχαρίστηση, συμπληρώνοντας μάλιστα μερικά καινούρια prefix για το βραβείο WPX. Λυπάμαι που εδώ και καιρό, εξαιτίας μιας απόφασης της ΕΕΡ να μην εξυπηρετεί το μπυρό διακριτικά που το suffix δεν είναι ίδιο με αυτό του μέλους, δεν μπορώ να δώσω κι εγώ ανάλογη χαρά στους φίλους ξένους συναδέλφους. Δυστυχώς η απόφαση του Υπουργείου έρχεται να περικόψει (;) κι άλλο τη χρήση τους. Αντί κατά τη γνώμη μου η νομοθεσία να εγσυχρονιστεί και να διευκολύνει τη χρήση περίεργων διακριτικών (μην ξεχνάτε ότι για τα sx2004 χρειάστηκε ξεχωριστή απόφαση, βγαίνει μια απόφαση που δε μπορώ να καταλάβω, πέραν του ενημερωτικού χαρακτήρα της. Για παράδειγμα νόμιζα ότι 10-20 μέρες είναι ερκετές για την εκχώρηση ενός ΕΔΚ. Πρόσφατα έμαθα ότι αν πας σε κάποιο ακριτικό νησί, ζητείται και η γνώμη του Πολεμικού Ναυτικού και απαιτούνται ίσως και παραπάνω από 50 μέρες. Τώρα γιατί συμβαίνει αυτό... Δεν ξέρω. Γιατί δηλαδή αν πάω στη Γαύδο και βγω σαν sv9/sv1dpi δεν τρέχει τίποτα αλλά αν βγω σαν sy9dpi πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ΠΝ και να υπάρχει καθυστέρηση 50 ημερών και πλέον. Τέλος πάντων και για να κλείσω την τοποθέτησή μου εμένα μ' αρέσει ν' ακούω καινούρια και πολλά ΕΔΚ, δεν το θεωρώ μπάχαλο στο χόμπι, δεν πιστεύω ότι ενοχλεί σε κάτι και φυσικά καμία σχέση δεν έχει με τον καθένα που κοτσάρει από ένα λινκ όπου του την καρφώσει, κλπ. κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Έκοψε λέει το τσιγάρο, έκοψε τα τηγανητά.. (ρε ουστ), τραβάει για τα βουνά.. αχαχά!
Τρώει πρασινάδες, για να ‘χει,, σου λεέι, ποιότης στα γεράματα.. χμμ..! Και τώρα, σου λέει, (σκέφτομαι..!) - πως θα ζήσει χίλια χρόνια !!! ΑΜ ΔΕ!
Χαλάμε και κανά φράγκο ρε τσιφούτη Johnny σταις αγορες..

Δελά μπουμπίς, οριτζινάλ

Ανώνυμος είπε...

χικ!

2Μδης είπε...

Α ρε δελαμπουμπή οριτζινάλ!
Αφού σε χαλάει τι το πίνεις;

Ανώνυμος είπε...

Η εγκύκλιος (κατά τη γνώμη μου) δείχνει ότι εκδόθηκε για να μειωθούν οι αιτήσεις ειδικών διακριτικών που καταθέτουν συνάδελφοι στο υπουργείο...
Στην παρακάτω σελίδα αναγράφονται οι όροι διακίνησης καρτών ειδ. διακριτικών:
http://www.raag.org/bureau_gr.html
6146

Ανώνυμος είπε...

---Γιατί δηλαδή αν πάω στη Γαύδο και βγω σαν sv9/sv1dpi δεν τρέχει τίποτα αλλά αν βγω σαν sy9dpi πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ΠΝ και να υπάρχει καθυστέρηση 50 ημερών και πλέον. ---

Σπάνια ζητάνε τέτοια διακριτικά που το sufix είναι το ίδιο όπως το παράδειγμα. Συνήθως αιτούνται ένα διακριτικό και πίσω από αυτό υπάρχει ένας άγνωστος αριθμός συναδέλφων που αλλάζει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει υποχρέωση των δημοσίων υπηρεσιών, να απαντούν στα αιτήματα το αργότερο σε 60 ημέρες. Από εδώ μάλλον εμπνεύσθηκαν τις 50 ημέρες.
Επαναλαμβάνω, το αρμοδιότερο Υπουργείο για την κοινωνία της πληροφορίας δεν μπορεί να λειτουργήσει με e-mail! Ελπίζω τα σωματεία να έχουν επιστρέψει την εγκύκλιο με αίτημα την αναθεώρηση.
Όταν αιτείται κάποιος ειδ. διακριτικό, μάλλον θέλουν λίγο χρόνο να το μελετήσουν, επειδή τα επιθέματα είναι επιλογής μας και μπορεί... να είναι πονηρά.
Όπως έχει (καλώς) ορισθεί η διαδικασία, δεν θα μπορεί μετά την υποβολή της αίτησης να αλλάζουν τα διακριτικά των συμμετεχόντων.
6146