Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

QSY στους 10GHz & στους 24GHz!

Στη διπλανή φωτογραφία ο SV8GXC δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του αφού μόλις έχει παραλάβει την κάρτα του από τον SV1BJY, για την πρώτη επαφή στους 10GHz και στους 24GHz…


Πριν είκοσι χρόνια περίπου, είχα κάνει με τον Κώστα SV1OE κάποια δοκιμή στους 10GHz. Εγώ με ένα πομποδέκτη που είχα συναρμολογήσει σε κιτ και ένα αυτοσχέδιο κάτοπτρο 60cm είχα πάει στη Πετρούπολη και ο Κώστας στου Ζωγράφου προσπαθούσε με ένα δέκτη να με λάβει… Η προσπάθεια έληξε χωρίς αποτέλεσμα τότε…
Πριν δύο χρόνια στα εντευκτήρια της ΕΕΡ μίλαγα με τον Γεώργιο SV8GXC και μεταξύ άλλων ήρθε η κουβέντα στα μικροκύματα, στους 10GHz και στους 24GHz…. Υπήρξε πάλι ενδιαφέρον! Έγινε συζήτηση με τον Μάνο SV1IW για τα διαδικαστικά και εφόσον σκοπός ήταν να δημιουργηθούν κάποιες ομάδες εργασίας με αντικείμενο τους 10GHz, η ΕΕΡ ήρθε σε συνεννόηση με το υπουργείο για να επεκταθούν οι πρώτες άδειες… Ο Κώστας SV1DH από την πρώτη στιγμή βοήθησε, ορίστηκαν οι προϋποθέσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έπρεπε να συμπεριληφθούν στην κάθε αίτηση. Τον Μάρτιο του 2009 κατατίθενται οι πρώτες αιτήσεις…

Ακολουθεί σειρά εργαστηριακών δοκιμών με τον SV8GXC. Φτιάχνονται οι πρώτοι πομποδέκτες. Χρησιμοποιούμε gunnplexers από τα οποία παίρνουμε IF 30ΜΗz. Το κάθε γκανπλεξερ τροφοδοτεί ένα κάτοπτρο. Μέχρι τώρα είχα ασχοληθεί με τα παραβολικά κάτοπτρα, γνώριζα τον τρόπο τροφοδοσίας τους, τους υπολογισμούς για την απολαβή κλπ Δυστυχώς όμως τα παραβολικά κάτοπτρα δεν υπάρχουν σε μικρό μέγεθος, αντίθετα η αγορά έχει πλημμυρίσει από κάτοπτρα όφσετ όλων των διαστάσεων…
Πέφτει μελέτη λοιπόν και δοκιμές με δυο μικρά οφσετ διαμέτρου 0,45m στηριγμένα σε τρίποδα φωτογραφικής μηχανής!
Οι πομποδέκτες:
Το τμήμα του πομπού δεν είναι τίποτα άλλο από έναν προενισχυτή μικροφώνου ο οποίος μαζί με την τάση τροφοδοσίας διαμορφώνει κατά συχνότητα την δίοδο γκαν. Το κύκλωμα θα πρέπει να έχει κάποια αξιοπιστία γιατί εκ κατασκευής τέτοιοι πομποδέκτες είναι ευαίσθητοι στην αστάθεια τάσης και στην θερμοκρασία. Κάθε λάθος μεταφράζεται σε «τσούλημα» της συχνότητας εκπομπής.
Το τμήμα του δέκτη είναι ξεχωριστό. Πρόκειται για μια βαθμίδα που ακούει στους 30MHz με διαμόρφωση WBFM. Η συχνότητα αυτή προκύπτει από την διαφορά της συχνότητας εκπομπής των δύο πομπών.
Ο Γεώργιος χρησιμοποίησε για δέκτη το TH-F7 της Kenwood. Εγώ έφτιαξα ένα δέκτη με το TDA7000. Στην είσοδο πρόσθεσα και έναν προενισχυτή λήψης με τα φίλτρα του (U310x2).
Διεξοδική περιγραφή των κυκλωμάτων πιστεύω ότι θα κουράσει οπότε δεν γράφω περισσότερα. Άλλωστε πιστεύω ότι είναι καλύτερα να οργανωθούν δυο τρεις ομάδες εργασίας με το παραπάνω αντικείμενο παρά να γράψουμε μερικές –ακόμα- θεωρητικές σελίδες στο διαδίκτυο…
Η μπάντα των 10GHz είναι ραδιοερασιτεχνική μεν, αλλά χρειάζεται ειδική άδεια επειδή είναι σε δευτερεύουσα χρήση. Μετά την απαραίτητη συνεργασία της ΕΕΡ με το αρμόδιο υπουργείο, φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2010 να υπογραφούν οι πρώτες άδειες.

Ο δρόμος ήταν πλέον ανοιχτός για την πραγματοποίηση της πρώτης επαφής στους 10GHz και αμέσως μετά θα κάναμε και δοκιμή στους 24GHz που ούτως η άλλως έχουμε σε πρωτεύουσα ραδιοερασιτεχνική χρήση.
Έτσι το πρωί της Τρίτης 2 Μαρτίου ο Γεώργιος SV8GXC έχοντας ως ορμητήριο την Νέα Σμύρνη και ο υπογράφων SV1BJY με θέση εκπομπής την ΝΔ πλευρά του Υμηττού (στο ύψος της Ηλιούπολης) κάναμε την πρώτη επαφή στους 10GHz με ισχύ 10mW.
Και οι δύο σταθμοί χρησιμοποιήσαμε μικρά κάτοπτρα όφσετ διαμέτρου 45cm. Τα δύο gunnplexer ήταν 8βολτα διαφορετικού όμως τύπου. Του GXC ήταν της C&K systems ενώ το δικό μου το MA86501 της Microwave associates. Ο GXC τροφοδότησε απευθείας με την έξοδο του gunnplexer το κάτοπτρο, ενώ εγώ είχα φτιάξει από χάλκινες συστολές ένα κυλινδρικό feed-horn.
Η απόσταση δεν ήταν μεγάλη 4Km+ αλλά παρόλα αυτά μας παίδεψε μέχρι να ακούσω το σήμα του άλλου σταθμού. Το δυσκολότερο μέρος ήταν, να αντιληφθούμε την θέση του κάθε σταθμού στον συγκεκριμένο χώρο και να στρέψουμε τα κάτοπτρα στη σωστή κατεύθυνση. Με την τρίτη προσπάθεια και μικρομετρικό συντονισμό των πομπών επετεύχθει η πρώτη μας επαφή στις συχνότητες 10,228GHz και 10,258GHz. Η επικοινωνία μας ήταν fulldublex και διαυγής. Ωστόσο το παραμικρό κούνημα του τριπόδου ή του κατόπτρου, ακόμα και των καλωδίων που έφευγαν από τον πομποδέκτη για την IF προκαλούσε διακοπή της επικοινωνίας ή θόρυβο στο δέκτη, πράγμα που μας έβαλε σε σκέψεις για τυχόν βελτιώσεις του εξοπλισμού…
Το επόμενο βήμα ήταν να δοκιμάσουμε στους 24GHz αλλάζοντας μόνο τα gunnplexers και επιλέγοντας 5Volt στους πομπούς. Τα gunplexers ήταν ίδια και τα δύο, της MACOM.
Δυστυχώς το σημείο που είχα επιλέξει είχε οπτική επαφή με κατοικημένη περιοχή και γενικά υπήρχε μια ανασφάλεια για το ποια ώρα ακριβώς θα σκάσει μύτη το περιπολικό… Έτσι η χρήση δεύτερου τριπόδου για τηλεσκόπιο, κυάλια, διόπτρες, καθρέφτες και οτιδήποτε άλλο θα μας βοηθούσε, τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε. Σε αυτές τις συνθήκες και με κινήσεις που δεν ενδείκνυνται έγινε αλλαγή του gunnplexer και η προσπάθεια στόχευσης ξεκίνησε από την αρχή. Πιθανόν το διπλάσιο κέρδος των κατόπτρων, σίγουρα η υψηλότερη συχνότητα, και η οξύτερη γωνία εκπομπής των κεραιών μας έφερε πάλι στο μηδέν. Μετά από πολλές προσπάθειες ακούστηκε κάποια συλλαβή του Γιώργη που μάθαινε να μετράει φωναχτά! Σε λίγο μια δεύτερη επικοινωνία είχε αποκατασταθεί στους 24,150GHz και στους 24,120GHz…
Οι παραπάνω επικοινωνίες, παρά τις εργαστηριακές δοκιμές μας έδειξαν ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για την διενέργεια επαφών σε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις. Δρόμος ευχάριστος που δεν θέλουμε να τον διανύσουμε μόνοι μας. Όσοι ενδιαφέρεστε για τους 10GHz ακολουθείστε μας στις επόμενες δοκιμές. Όταν θα είμαστε έτοιμοι για την επόμενη εξόρμηση θα το ανακοινώσουμε εγκαίρως…

36 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θελω να βγω με ενα διπολακι στους 2,4 !!!

Ωραια δουλεια!!
sw1jgw

sv8gke είπε...

Συγχαρητήρια συνάδελφοι!

Αν και από την πρώτη φωτό διαπιστώνω τις βλαβερές παρενέργειες της rf στους 10 γίγαντες....έλειψη μαλιών στο εμπρόσθιο τμήμα της κεφαλής και μάτια που γυαλίζουν επικίνδυνα!!

takis perreas είπε...

Μπράβο παιδιά!
Πάντα ΠΡΩΤΙΕΣ!
Αληθινές πάντα, όχι ιστορίες του Βαρώνου ΜΙΝΧΑΟΥΖΕΝ!

Δημήτρη SW1JGW φτιάξε το δίπολο και έχω κάτι μονωτήρες βαρέως τύπου να σου δώσω....

SV8GXC είπε...

Ευχαριστούμε Μιχάλη.

Δυστυχώς όλες οι ακτινοβολίες έχουν και τις παρενέργειες τους… Έτσι και τα μικροκύματα σε αυτές τις συχνότητες έχουν τα τυχερά τους… Πρέπει πάντως να ομολογήσω ότι από πέρσι τον Μάρτη με το που κάναμε τις αιτήσεις, ξεθάψαμε από τα συρτάρια μας τα υλικά που είχαμε θαμμένα και οι δυο μας για χρόνια (με την ελπίδα ότι το ΥΜΕ κάποτε έμπαινε σε «διαδικασίες συντονισμού» της μπάντας…όπως και έγινε! ) και ξεκινήσαμε άμεσα τις ενδοεργαστηριακές δοκιμές για 2-way. Ε σε πληροφορώ ότι αυτό τον ένα χρόνο που περιμέναμε πότε το ΥΜΕ θα δεηθεί να εκδώσει επιτέλους τις άδειες (αντί να ασχολείται με σαχλαμάρες όπως τα special calls) για να μπορέσουμε να βγούμε στην ύπαιθρο και να κάνουμε νόμιμα τις δοκιμές μας… φάγαμε τόση ακτινοβολία πάνω στον πάγκο… ώστε έγιναν άμεσα αντιληπτές οι ευεργετικές ιδιότητες των μικροκυμάτων στο μακροχρόνιο πρόβλημα ακατάσχετης τριχοφυΐας που μάστιζε και τους δυο μας!! Μέσα στην ΕΕΡ υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που μας γνωρίζουν χρόνια…. και μπορούν να σου επιβεβαιώσουν (με το χέρι στη φωτιά… που λέει ο λόγος..) ότι πριν τον Μάρτιο του 2009, εγώ κάθε 15 μέρες έτρεχα σε κουρέα...ενώ ο Γιάννης αιωνίως κυκλοφορούσε με μπούκλες, αξύριστος και συνήθως με το μαλλί σε στυλ ράστα (Μπόμπ Μάρλεϊ ένα πράγμα..) ΑΛΛΑ από τότε που ασχολήθηκα με τους 10 γίγα βρήκα την υγειά μου!…έκοψα μαχαίρι τον κουρέα…και κάνω και οικονομία!
Για να μην πω για το πόσο καλό κάνει στο δέρμα… δεν βλέπετε τον Γιάννη πως ήταν ΠΕΡΣΙ και πώς είναι ΦΕΤΟΣ…??? σκέτος κούκλος! Και επειδή όπως λέει και ο Γιάννης στην ανάρτηση του αναφερόμενος στον δρόμο της …ομορφιάς… «Δρόμος ευχάριστος που δεν θέλουμε να τον διανύσουμε μόνοι μας.» ΓΙ ΑΥΤΟ… JOIN THE CLUB!

73
SV8GXC

sv6ied είπε...

Μπράβο παιδιά έχει ιδέα κανένας εδώ τι είναι http://www.microwave.gr

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας, συγχαρητήρια.
Θα έχει ενδιαφέρον να μαθαίναμε επίσης, πόσο καιρό χρειάσθηκε να εγκριθεί η σχετική άδεια.
Τηρήθηκε ο χρόνος αναμονής χορήγησης ειδ. διακριτκών των 50 ημερών ή ξεπεράστηκε από πλευράς υπουργείου;
6146

sv8gke είπε...

11 μήνες πέρασαν για να απαντήσει το υπουργείο σε μένα 6146.

Γιώργο το πρώτο βήμα το έκανα.........stay tuned!

SV8GXC είπε...

SW1IED το http://www.microwave.gr είναι μια καλή συλλογή από internet links και συλλεγμένο περιεχόμενο από διάφορα ξένα sites που ασχολούνται με μικροκύματα... αν θέλεις να ψάξεις στο google για διάφορα μικροκυματικά θέματα καλύτερα να ψάξεις πρώτα στο www.microwave.gr θα βρεις τα ίδια που θα έβρισκες και στο google αλλά πιο φιλτραρισμένα χωρίς τις εκατοντάδες άλλες άσχετες σελίδες... βέβαια δεν βάζω και το χέρι στη φωτιά ότι θα βρεις και αυτό που ζητάς διότι τα θέματα που μπορεί να αναζητά κανείς είναι αμέτρητα.. αν δεν σε ικανοποιεί τότε GOOGLE δαγκωτό.. Εάν δεν απατώμαι το site αυτό πρέπει να είναι προσπάθεια κάποιου συναδέλφου από την περιοχή 3.

6146 χαριτωμένο το αστείο σου… το ΥΜΕ χρειάστηκε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες..27/3/09 η αίτηση και η άδεια 22/2/10 άρα τα special calls είναι ρουτίνα…ευτυχώς που συνέβαλαν ορισμένοι συνάδελφοι από την ΕΕΡ (SV1DH, SV1IW) και τα γρανάζια του ΥΜΕ μπήκαν στην διαδικασία της κίνησης για το συγκεκριμένο θέμα. αλλιώς τους 10 γίγα θα τους ονειρευόμασταν ακόμα!!! Είναι αυτό που λέμε «Ε.Ε.Ρ. = ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ…»

sv6ied είπε...

rrr tnx μου έκανε εντύπωση που δεν έχει ούτε ένα callsing όσο για πληροφορίες συνήθως πρώτα απευθύνομε σε φίλους και μετά ψάχνω στο net Hi.

Ρίξτε και μια ματιά εδώ (αν έχετε θείο στην Αμερική) 1400 US

http://ut5jcw.com/10ghz/10ghz.html

Πάνω έχει και μετάφραση.
Άντε προχωρήστε να ακολουθήσουμε...

SV1GRN είπε...

Μπράβο παιδιά, παρόμοιες πρωτοβουλίες σαν τη δική σας προσθέτουν θετικά στο χόμπι μας.
Μπράβο επίσης και σε όσους βοήθησαν στο όλο εγχείρημα, στα πειράματα, στις κατασκευές, στο ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων κλπ.
Ο σχεδός ένας χρόνος που απαιτήθηκε για την διεκπαιρέωση της αδεοδότησης, καταδεικνύει τα τραγελαφικά της δημόσιας οργάνωσης στη χώρα. Και να σκεφθεί κανείς ότι οι δημ. υπηρεσίες υποχρεούνται να απαντούν σε 60 ημέρες το αργότερο.
73

Κωστας Ιωαννιδης είπε...

Egw pizw stis skopies kai eseis kanete epafes sta mikrokimata...
Me ton dekth me to tda7000 den ipirxe provlhma me tous radiofonikous stathmous? Egw se mia prospatheia mou me to oloklhrwmeno anti gia tous 30mhz akouga stathmo stoys 90mhz...
AFC kuklwma exete ftiaksei?
Sorry gia to greeklish, den exw ellhnika.

Xairetismata apo thn Limno, SW1IXP

SV1EML είπε...

ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΕ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ'ΡΘΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΠΛΑΚΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ.ΥΠΟΜΟΝΗ!!!
ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΛΗΜΝΟ? ΕΓΩ ΕΙΜΟΥΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΟΥ ΕΙΜΟΥΝΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ(ΜΙΧΑΛΗ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ Η ΞΑΝΘΙΑ ΤΟ 2008 ΛΕΣ ΝΑ ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ??)ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΗ 20 ΧΡΟΝΙΑ.ΠΩ ΠΩ ΠΑΛΙΟΣΑ!!!!
ΝΕΟΣ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
73 ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ

SV8GXC είπε...

Καλημέρα SW6IED & Πάνο

SW6IED καλή η σκέψη με τους φίλους…αλλά να προσέχεις διότι μπορεί να σε πάρουν στο λαιμό τους κάποιες φορές καλό είναι πάντα να τσεκάρεις αυτά που λένε με το τι γράφει το net (the truth is out there)

Σχετικά με το link του Ουκρανού που έδωσες παραπάνω είναι όπως θα διαπίστωσες και εσύ για SSB. Εμείς είπαμε να αρχίσουμε από πιο βατά μονοπάτια όπως το mode του WBFM και τα SSB να ακολουθήσουν μετά. Είναι μέσα στα σχέδια και των δύο μας το SSB αλλά στην παρούσα φάση δεν αποτελεί προτεραιότητα. Προτεραιότητα μας είναι να παίξουμε αρχικά με την μπάντα και να εκμεταλλευτούμε το μέγιστο από πειραματισμούς με WBFM. Το CW/SSB στους 10γιγα κατασκευαστικά είναι πολύ πιο πολύπλοκο από το MCW/WBFM… και καλό είναι πάντα πριν αρχίσει κανείς να ονειρεύεται πως θα οδηγήσει πύραυλο…να έχει μάθει να οδηγεί πολύ καλά τουλάχιστον αεροπλάνο! Έτσι πρέπει πρώτα να εξοικειωθούμε καλά με το operating στους 10ghz πριν γυρίσουμε στον πάγκο για χοντρά μπλεξίματα.

Το SSB για να κατασκευαστεί θέλει πολύ πολύπλοκες κατασκευές με SMD με ημιαγωγούς ορισμένες φορές δυσεύρετους και πλακέτες των οποίων η παραμικρή διάσταση είναι κρίσιμη…ξεχάστε τις ιδιοκατασκευές που κάνουμε στις πιο κάτω συχνότητες… και στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξει σε έναν transverter για 2μ όπου θα είναι απαραίτητη και η χρήση ενός εργοστασιακού all mode 2μ πομποδέκτη. Βιβλιογραφία για κατασκευή transverter υπάρχει από παλιά και την έχουμε (QST May 93-Jul 93 / KH6CP) αλλά πρέπει να κάνουμε άλλα πράγματα πριν. Όσοι ασχολούνται στο εξωτερικό με την μπάντα γνωρίζουν ότι το SSB δεν κοστίζει στα υλικά αλλά στην πολυπλοκότητα της κατασκευής…έτσι οι 9 στους 10 που βγαίνουν σε SSB τελικά καταλήγουν στην αγορά ενός transverter από την αμερικάνικη Down East Microwave ή την γερμανική Kuhne πληρώνοντας ποσά τα οποία κατά την γνώμη μου είναι υπέρογκα όταν με τα ίδια λεφτά αγοράζεις έναν μεγάλο πομποδέκτη βραχέων! Ευτυχώς που η Kuhne έχει βγάλει και σε κιτ τον transverter μπας και καταλήξουμε εκεί αντί να γίνει κατασκευή από το μηδέν.

Είναι πολύ εύκολο να βγει κανείς στους 10GHZ και με SSB αν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη! ΑΛΛΑ σε αυτή την περίπτωση χάνει όλη την χαρά της ιδιοκατασκευής και των πειραματισμών και σύντομα θα χάσει το ενδιαφέρον του, βάζοντάς τον στην άκρη κλαίγοντας τα ευρουλάκια που έδωσε λόγο έλλειψης των operators… Και εγώ και ο 2μδης είμαστε ηλεκτρονικοί και για εμάς η ιδιοκατασκευή αποτελεί μοναδική επιλογή αλλιώς θα ήταν σαν να παίρνουμε έναν πομποδέκτη V/U για να βγούμε στα repeaters.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ 10 ΓΙΓΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΨΑΞΙΜΟ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΤΑ CW/SSB, ΘΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ TRANSVERTER ΚΑΙ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΜΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΡΑΓΚΑΤΟΥΣ…. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!!!

Κάντε μια καλή αρχή με WBFM. Σε αυτή την περίπτωση το ακριβότερο εξάρτημα είναι το Gunnplexer το οποίο εννοείται ότι θα το βρείτε μόνο στο εξωτερικό… δυστυχώς δεν υπάρχουν πηγές που να πουλάνε stadar ..εκτός από την αμερικάνικη Advanced Receiver Research η οποία «έχει πιάσει ψηλά τον αμανέ» σαν την Kuhne και την DEMI που περιγράφω παραπάνω.. και βαράει τα Gunnplexer σε τιμές από $300-$750!!! Οι τιμές αυτές δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα! Ο περισσότερος κόσμος που ασχολήθηκε στο εξωτερικό με την μπάντα άρχισε με Gunnplexer που έβγαζε από παλιά ραντάρ συναγερμών τα οποία κυκλοφορούσαν στην αγορά πριν από καμία 20ρια χρόνια σε προσιτές τιμές, αργότερα αυτός ο τύπος ραντάρ αντικαταστάθηκε από τα ραντάρ υπερύθρων και άρχισε να υπάρχει υπερπροσφορά από τέτοια μεταχειρισμένα μαραφέτια σε τιμές ξεφτίλα, έτσι πολύς κόσμος χάρηκε τους 10γίγα… κάποτε. Στην παρούσα φάση δεν βρίσκει κανείς Gunnplexer με την ίδια ευκολία που γινόταν κάποτε αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Εγώ το πρώτο μου Gunnplexer για 10 γίγα το αγόρασα το 2006 σε μια παραγγελία 2 τεμαχίων (με τιμή κατά πολύ μικρότερη των $100 ανά τεμάχιο!!! από κάποιον καναδό) από τα 2 το ένα το έδωσα στον SW1IXP με σκοπό να αρχίσουμε πειραματισμούς.

SV8GXC είπε...

Βέβαια πολύ σύντομα αφού αρχίσαμε τις κατασκευές με τον IXP.. όταν διάβασα τον ΕΚΚΖΣ κατάλαβα ότι η μπάντα είναι σε δευτερεύουσα χρήση (και αυτό ισχύει από τον προηγούμενο ΕΚΚΖΣ του 1983) και επειδή το ΥΜΕ ποτέ δεν είχε μπει σε «διαδικασίες συντονισμού» εννοείται ότι οποιαδήποτε εκπομπή στους 10γιγα ήταν εντελώς παράνομη!! Οπότε σταμάτησα ότι έκανα και όλα μπήκαν στο ντουλάπι..

Από τιμές στους 24γιγα υπάρχει σχεδόν η ίδια κατάσταση… η Advanced Receiver Research ξεκινάει το φθηνότερο από $520 ανά τεμάχιο.. ενώ εγώ στα τέλη του 2006 είχα πάρει ένα ζευγάρι (πάλι από Καναδά) για τιμή περίπου στα $80 και τα δύο!!! Και μιλάμε για καινούργια όχι μεταχειρισμένα. Τελικά και αυτά είχαν μείνει στο ντουλάπι τα οποία φίλαγα ως κόρη οφθαλμού… για να τα δοκιμάσω κάποια μέρα με αυτόν που θα έκανε τις δοκιμές μαζί μου στους 10γίγα και έτσι τελικά ήρθε και η ευλογημένη μέρα όπου ο BJY μου έκανε την τιμή να χρησιμοποιήσει το ένα και να μου χαρίσει την πρώτη επαφή στους 24.

Το δεύτερο κατά σειρά ακριβότερο εξάρτημα είναι το κάτοπτρο μαζί με το τρίποδο.. σε αυτή την φάση θα πρέπει να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι οι κεραίες που χρησιμοποιούνται από 10γιγα και πάνω είναι κατά 99,999% κάτοπτρα και η κατευθυντικότητα που παρουσιάζουν πολύ μεγάλη…άρα η βάση στήριξης πρέπει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ να έχει δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης του αζιμουθίου και της ανύψωσης και μοναδική επιλογή εδώ είναι τα φωτογραφικά τρίποδα. Γενικώς ξεχάστε την λογική που υπάρχει… πετάμε μια V ή U beam πάνω σε έναν σωλήνα και τρέχουμε στο βουνό.. αν δοκιμάσετε με σωλήνες θα στέλνετε το σήμα σας στο γάμο του καραγκιόζη. Επίσης σχετικά με τα κάτοπτρα υπάρχει το εξής πρόβλημα: Τα παραβολικά που χρησιμοποιούσε όλη η καλή κοινωνία των 10γίγα κάποτε… πρακτικά δεν τα βρίσκεις πουθενά διότι η αγορά είναι γεμάτη με Offset και λόγω του ότι το ελάχιστο απαιτούμενο μέγεθος για την λήψη των δορυφόρων Hotbird είναι διαμέτρου 60cm, στην ελληνική αγορά δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα μικρότερης διαμέτρου. Επίσης ένα offset των 60cm είναι καταρχάς πολύ βαρύ για φωτογραφικό τρίποδο (εκτός και αν αγοράσετε ακριβό τρίποδο βαρέως τύπου) και δεύτερον παρουσιάζει πολύ μεγάλη κατευθυντικότητα εάν δεν απατώμαι σχεδόν 30db στους 10γιγα και 42 στους 24γιγα…εν ολίγοις θα σας βγει η πίστη για να σκοπεύσετε τον συνομιλητή σας και όταν η απόσταση είναι πολύ μεγάλη τα μικρά σφάλματα σε γωνία θα καταλήγουν σε τερατώδη σφάλματα σχετικά με το που θα φτάνει το σήμα σας… Μια καλή λύση είναι η χρήση κατόπτρων offset στα 45cm τα οποία έχουν καλή απολαβή και είναι αρκετά ελαφριά για να τοποθετηθούν σε ένα καλής ποιότητας τρίποδο. Δεν θα τα βρείτε γενικώς, ΜΟΝΟ μια φορά έτυχε να δω ένα σε μια βιτρίνα καταστήματος και όταν ρώτησα τον καταστηματάρχη πόσο κάνει μου είπε ότι δεν το πουλάει διότι το έχει για στόλισμα,, μιας και για Hotbird είναι ακατάλληλο. Ευτυχώς πέρυσι σε μια έκθεση που έγινε στο MEC και ήταν σχεδόν μόνο Δορυφορικά και CCTV έτυχε να δω στο περίπτερο ενός εισαγωγέα δορυφορικών μια 45cm πάλι για διακοσμητικούς σκοπούς (πουθενά σε όλη την έκθεση δεν υπήρχε άλλη 45αρα!). Αυτή την φορά ο άνθρωπος μου είπε ότι τις πουλάει και με ρώτησε γεμάτος απορία τι τις θέλω… έτσι και εγώ φρόντισα να «καβατζώσω» ένα ζευγάρι για μένα και τον BJY προς 9,70ευρώ έκαστη!!!! Η εταιρεία είναι η TELESAT (210-5311061) όποτε σπεύσατε να αγοράσετε. Σχετικά με το τρίποδο θέλει να το ψάξετε αρκετά για να πάρετε κάτι αρκετά στιβαρό… το δικό μου ήταν ευκαιρία των 20 εύρο καινούργιο.

Αυτά τα 3 είναι τα ακριβότερα εξαρτήματα: Gunnplexer, Κάτοπτρο & Τρίποδο, όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα που θα βρείτε στα μαγαζιά ηλεκτρονικών.. άρα ανάλογα το ψάξιμο που θα ρίξετε μπορεί τελικά να καταλήξετε με ένα σύστημα 10γιγα ολοκληρωτικά ιδιοκατασκευή υπερβολικά χαμηλού κόστους και το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με τα ποσά που βλέπετε στα εργοστασιακά τρανζβέρτερς. Η επαφή που κάναμε με WBFM ήταν απλά 4,36χμ και είναι ήταν μόνο αρχή.. αυτό όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά στο τι μπορεί να κάνει κανείς με WBFM και 10mW.

SV8GXC είπε...

Εάν δεν κάνω λάθος με 10mW και WBFM το φράγμα των 400χμ έχει σπάσει εδώ και 15 χρόνια όσο για το SSB.. στην Αυστραλία με 70mw και CW πριν από αρκετά χρόνια έκαναν ρεκόρ στα 1900χμ!!!!!! Από σχέδια υπάρχουν μπόλικα και ο εξοπλισμός που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι ο αρχικός μας, στους πάγκους υπάρχουν ήδη μισοτελειωμένες εκδόσεις καλύτερων προδιαγραφών τις οποίες αφήσαμε πίσω και βγήκαμε έξω με ότι ολοκληρωμένο είχαμε χάριν της «πρωτιάς». Πάντως γενικά μπορούν να γίνουν πολύ ωραία πράγματα μόνο με μερικά mW (QRP FOREVER!)

Όσο για το setup του Ουκρανού UT5JCW (http://ut5jcw.com/10ghz/10ghz.html) πρακτικά εκτός από υπερβολικά ακριβό $1400 το θεωρώ και υπερβολικά επικίνδυνο. Ο άνθρωπος καταλήγει να τροφοδοτεί με τελική ισχύ 8W!!!!! ένα πιάτο το οποίο από θέμα διαμέτρου δεν είναι αρκετά μεγάλο για να καλύψει τον operator που βρίσκεται από πίσω και οποιαδήποτε λάθος τοποθέτηση του feeder θα έχει ως αποτέλεσμα φτωχό «φωτισμό» του κατόπτρου και κατά συνέπεια θα ξεφεύγει αρκετά μεγάλη ισχύς προς τα πίσω την οποία ο χείριστης θα τρώει κυριολεκτικά στη μούρη… όσο για το τι θα γίνεται μπροστά από το κάτοπτρο είναι μια άλλη υπόθεση και εάν η τοποθέτηση έχει γίνει με ακρίβεια άρα έχουμε σωστό φωτισμό τότε όποιος ανυποψίαστος περάσει από μπροστά από το κάτοπτρο θα φάει στην καλύτερη περίπτωση από αρκετές εκατοντάδες W ενώ στην χειρότερη μερικά KW. Αυτός ο εξοπλισμός και η ισχύς είναι για χρήση με τηλεχειριζόμενα συστήματα και όχι για την φάση που υπάρχουν κοντά άνθρωποι.

Ελπίζω τα όσα έγραψα να κάνουν μερικούς να ενδιαφερθούν για το θέμα… αρχίστε ψάχνοντας για φτηνά Gunnplexer, ψάξτε και για ένα καλό αλλά οικονομικό τρίποδο αγοράστε και ένα 45αρι κάτοπτρο από την TELESAT και τα υπόλοιπα (φτάνει να υπάρχει όρεξη από μέρους σας…) θα γίνουν!

73

SV8GXC

Υ.Γ.
- Πάνο ευχαριστούμε, θα προσπαθήσω να βγω αύριο στο πάρτι
- Κώστα IXP καλή δύναμη, σχετικά με το ΤDA7000 τελικά είναι θέμα φίλτρων στην είσοδο.. και εγώ δεν το πίστευα αλλά ο 2μδης με έπεισε με την κατασκευή του!! Εάν δεν έχεις κάνει ακόμα αίτηση για την άδεια κάντο το συντομότερο και θα σε περιμένουμε να τελειώσεις….

SV1GRN είπε...

Έχουν πολύ ενδιαφέρον όσα αναφέρατε, οι οδηγίες σας κάνουν εφικτή κάποια κατασκευή στους γίγαντες. Πολύς κόσμος θα ενδιαφερθεί.
Χρειάζεται να ακολουθήσει καιένα εμπεριστατωμένο άρθρο στο SVNEA.
73

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΓΑΝΤΕΣ !!

SV1GRN είπε...

Θα περιμένουμε να σ'ακούσουμε Γιώργο. Πρόσεχε μόνο. Γιατί η απότομη κατάβαση από τους 24 & 10GHz στα 2μ. μπορεί να δημιουργησει προβλήματα! Χαμηλής πίεσης, έντονης ζαλάδας, ανακάτεμα στομάχου και διάφορα άλλα. hi hi.
73

sv6ied είπε...

RRR sv8gcx συμφωνώ με όλα που λες και ευχαριστώ για την ανάλυση εννοείτε ότι έχουμε ακόμα μέλλον για γίγαντες αλλά ρίχνουμε και καμία ματιά ..

73
Θα τα πούμε στους νάνους αύριο ..

sv8gke είπε...

Κρίμα που δεν είμαι ηλεκτρονικός και δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να τα σκάσω για άλλη μια φορά.
Κατά τα άλλα μπραβο σας Γιώργο για άλλη μια φορά,γιατί έτσι περνουμε μπροστά και οι υπόλοιποι.

SV8GXC είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
SV8GXC είπε...

Κρίμα που δεν είμαι ηλεκτρονικός και δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να τα σκάσω για άλλη μια φορά.

Μιχάλη δεν ξέρω ποια είναι η σχέση σου με το κολλητήρι αλλά μήπως έχεις την εντύπωση ότι όλοι όσοι ασχολήθηκαν στο εξωτερικό με την μπάντα αυτή ήταν ηλεκτρονικοί ή είχαν μπόλικα λεφτά για πέταμα;;; Όχι βέβαια!!! Τα πράγματα δεν είναι έτσι και δεν υπάρχει λόγος να σας φαίνονται δυσκολότερα απ ότι είναι. Ψάχτε για Gunnplexer, τρίποδα & κάτοπτρα και για στα υπόλοιπα θα βοηθήσουμε και έμεις... όσο μπορούμε στα πλαίσια τον δυνατοτήτων μας, φτάνει να διακρίνουμε ότι υπάρχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ και όχι "ακαδηµαϊκό" ενδιαφέρον. Όσοι ενδιαφέρονται ακαδηµαϊκά... δεν χρειάζεται να ασχοληθούν μαζί μας μπορούν απλά να εγγραφούν σε ένα από τα πολλά μικροκυματικά γκρούπ που υπάρχουν στο διαδίκτυο και να παρακολουθούν το θέμα από θεωρητικής πλευράς. Εμείς θα χαρούμε να δούμε άτομα που θα τρέχουν στα βούνα και θα κάνουν QSO και όχι να "ασχολούνται" διαμέσου τηλεπάθειας...

Πάντως για σένα δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν θα ασχοληθείς... διότι με την παρέα που έχεις μπλέξει (BJY).. θε σε βάλει στο "σωστό το δρόμο"

73

SV8GXC είπε...

Διορθωση:

Πάντως για σένα δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ΘΑ ασχοληθείς... διότι με την παρέα που έχεις μπλέξει (BJY).. θε σε βάλει στο "σωστό το δρόμο"

sv8gke είπε...

Κοίτα Γιώργο εγώ και ο 2μδης το παλεύουμε να βάλουμε ό ένας τον άλλο στο σωστό δρόμο αλλά τα αποτελέσματα είναι μοιραία....διαρκώς χειρότεροι γινόμαστε.
από ηλεκτρονικά ξέρω όσο ο 2μδης από αγιογραφία,η γνώση μου αρχίζει από το κόλημα κονέκτορ και εκεί τελιώνει.
Πάντως έχω αρχίσει και ρίχνω λάγνες ματιές στο τρανσβέρτερ της kuhne.

SV8GXC είπε...

Μιχάλη, βλέπε άφοβα! Το «μάτι»…δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και είναι τσάμπα.

2Μδης είπε...

"...από ηλεκτρονικά ξέρω όσο ο 2μδης από αγιογραφία..."
Δεν κατάλαβα! Τι θέλεις να πείς Μιχάλη;
Άσχημο τον έκανα την άλλη φορά το δράκο να κυνηγάει τον Αγιώργη;;
Εντάξει στο μυστικό δείπνο το παραδέχομαι... Δεν είχε δουλειά ο Οβελίξ με τα αγριογούρουνα και δεν είχαν δεμένο το βάρδο!

sv8gke είπε...

Τα βλέπεις Γιώργο τι τραβάω;;;
Πάλι καλά που δεν μου έβαλε τον ΑιΓιώργη επάνω σε cbr 1000 να "ξύνει" στις στροφές στα λιμανάκια Βάρκιζας!

Που θα μου πάει όμως,θα τον κατηχήσω καλά στους Οθωνούς.....έχει να φάει λιβάνι!!!

2Μδης είπε...

Έχω κάνει πάντως τον Αγιοδημητρη σε εντούρο!!!

SV8GXC είπε...

Υπερβολές… ο αδελφός Ιωάννης έχει ήδη αποδείξει ότι διαθέτει το ασκητικό χάρισμα…. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΕΔΩ

Υ.Γ. Πάντως πρώτη φορά βλέπω καπέλο με ενσωματωμένο ρότορα και μπιμ!!!

sv8gke είπε...

ΧΑΧΑΧΑΧΑ άπαιχτος ο αδελφός Γεώργιος!!!!!!!

2Μδης είπε...

Αυτή η αδελφοσύνη θα σας φάει το κεφάλι... Γκρρ!!!

2Μδης είπε...

Επι των τεχνικών μια και ρωτάτε:
Η κατασκευή που φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία, είναι ο δέκτης στους 30ΜΗΖ. Στη συνέχεια θωρακίστηκε πλήρως όπως φαίνεται στην 2η φωτογραφία (στην αρχή). Και η άλλη κατασκευή στο μεταλικό κουτί που έχει δίπλα το καπάκι και γράφει +15db είναι ο προενισχυτής με τα φίλτρα του. Πίσω διακρίνεται το σχέδιο του από το ARRL Handbook το οποίο βέβαια μετατράπηκε γιατί ήταν για τους 28ΜΗΖ...
Αυτά!

The one with no shadow είπε...

"άρχισε να υπάρχει υπερπροσφορά από τέτοια μεταχειρισμένα μαραφέτια σε τιμές ξεφτίλα, έτσι πολύς κόσμος χάρηκε τους 10γίγα… κάποτε"

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν αν ψάξει κανεις. Τις πρώτες δοκιμές τις εκανα το 2001 με μηχανάκι της C&K security και με το διαμορφωτικό του ARRL HANDBOOK του '93 για WFM και FSTV (με σθεναρές τροποποιήσεις οπως Sync separator LM1881. Μάλιστα, το horn στο σσυγκεκριμένο κομμάτι ηταν φλαντζάτο! ειχει ενα TX-RX διπλα - δίπλα και ενα δίαυλο-κυματοδηγό ανάμεσα στις 2 ωστε το TX κομμάτι να δουλευει σαν LO.

O μπελάς ειναι οτι σε στοχευση χάνει τα αυγά και τα πασχάλια λόγω διαφορετικου σημειου πομπου και δέκτη. τα Gunnplexer ειναι ευκολο να βρεθουνε, τα diplexer ειναι δύσκολα αν δεν "χώσεις" χρήμα και ειναι και δύσκολο να τα φέρεις χωρις εργαστηριακό εξοπλισμό.

2η λύση ειναι τα 2 μικρά "΄σουηδικά" 45ράκια πιάτα (στην Σουηδία κόβουν κ.. για το μέγεθος και εξ ου και οι σκανδιναυικές δέσμες των δορυφόρων) αλλά πρέπει να τα "δέσεις" μεταξύ τους με βέργες και πολύ προσεκτικά, ωστε να λαμβάνεις απο κει που εκπέμπεις. Επίσης, με αυτό τον τρόπο η απομόνωση ειναι μικρή και εισαι υποχρεωμένος σε half-dublex λειτουργία, καθως το LNA ερχεται σε κόρο απο την εκπομπή ακόμα κι αν δουλευεις με 30MHz οφφσετ. λύση, οι χιαστί πολώσεις σε εκπομπή και λήψη.

Πολλά LNB εχουν μια "βιδουλα" μέσα για να κεντράρεις τον LO - αν βρειτε τα "¨τσαμπέ" μονομπάνερ που πιά δεν τα δουλευει κανεις (με LO 10GHz και ευρος IF 950-1750 η μετατροπή ειναι πανευκολη. Ερχονται και πιό δύσκολα σε κόρο γιατι εχουν "σκληρά" γάλλιοαρσενικά για εισοδο, και ακόμα κι αν ρίξεις στον LNA τον τοπικό έχεις σεβαστή έξοδο αλλά μόνο για WFM. μπάζεις στο LNB διαμόρφωση και +V και εκπέμπεις (το πρωτόκανα το 1996 αυτό, αλλά δεν ειχα spectrum analyser να δώ τα χάλια μου, πρέπει να το δω και πάλι). Μπορεις να δουλέψεις με εξωτερικό LO ολη την βαθμίδα ενός LNB μεχρι τον μίκτη ανάποδα για καμιά 10ριά γραμμικά mW - μην τα κοροιδευετε γιατι οι κεραίες σας ειναι 38dB!!!)

Εχει πλάκα, ειναι ζεστό το νεράκι, μπείτε!
Συγχαρητήρια για τις πρωτιές!!!

Αντε να βρώ κανα συναδελφο να ενδιαφέρεται να κάνω κι εγω κανα QSO.

*LNB=low noise booster (τα γνωστά μας δορυφορικά "ματάκια" για τα πιάτα

*LNA=low noise amplifier, το τμήμα ενός LNB που ενισχύει τους 10 γιγάκυκλους

*LO=τοπικός ταλαντωτής, αν ασχολειστε με δορυφορικά τον ξέρετε ηδη, τα universal εχουν 2 τετοιους στους 9750 και 10600)του LNB

The one with no shadow είπε...

Σήμερα μου ήρθε στο email το RF Manual της NXP (παλαι ποτε philips semiconductors).

Εχει μέσα κάτι ωραία μπιχλιμπιδάκια, ανάμεσα στα οποία δεσπόζει ενα PLL για τους 10.4GHz!

"TFF11105HN"

Δεν εχει βγεί στην παραγωγή ακόμη(!) αλλά υπόσχεται πολλά.
Ο δρόμος για τους 10GHz απο ορεινό μονοπάτι σιγά σιγά μετατρέπεται σε
χωματόδρομο. Ισως να μην γίνει ποτέ η λεωφόρος των 20μ, αλλά σίγουρα ειναι πιό βατός πιά.


http://www.nxp.com/acrobat/other/discretes/nxp_rf_manual_14th_edition.pdf
κατεβάστε το manual απο την πιό πάνω διευθυνση.

SW3ORA είπε...

Καλησπέρα σας φίλοι των μικροκυματικών τηλεπικοινωνιών,
Το Ελληνικό Μικροκυματικό Γκρουπ απευθύνεται σε ραδιοερασιτέχνες και μη, οι οποίοι δραστηδιοποιούνται στις μικροκυματικές τηλεπικοινωνίες. Δεν είμαστε άλλος ένας σύλλογος, είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που έχουμε σα σκοπό τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες.
Το γκρουπ είναι επίσημα δηλωμένο στο ΤΕ και σας προσκαλούμε όλους να βοηθήσετε στον εμπλουτισμό της διαδικτυακής μας σελίδας, ώστε τα μέλη μας ανά τον κόσμο να γνωρίσουν αυτά που κάνετε και να μάθουν από αυτά. Το γκρουπ είναι ελεύθερο για όλους, ραδιοερασιτέχνες και μή, είναι δημιουργημένο από εμάς, για όλους εμάς.

--
Konstantinos Giannopoulos (SW3ORA)
Computer and Telecommunications Engineer
Director of the Greek Microwave Group (www.microwave.gr)

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν μας στέλνετε το κείμενο της επαφής σας στα 10GHz και στα 24GHz να το ανεβάσουμε στην περιοχή των QSO των χρηστών http://www.microwave.gr/content/view/101/128/
Θα είναι μια καλή προβολή για την αξιόλογη επαφή σας και θα παρακινήσει και άλλους.