Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Το σποραδικό της (χθεσινής) ημέρας!


Το βίντεο είναι από την αρχή του σποραδικού. Ισπανός με Έλληνα συνάδελφο.
Το πρώτο καλό σποραδικό άνοιγμα στην Αθήνα, για τα 2Μ έγινε χθες 14 Ιουνίου. Ξεκίνησε με ένα μικρό νωρίς το απόγευμα και συνέχισε μέχρι αργά το βράδυ με I, IS0, 9A, 9H, F, HB9, OE, EA, EA6, DL, S52, S58, κα. Τα σήματα πολύ δυνατά και η παρουσία από Ελλάδα πολυάριθμη, από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας SV1,SV2, SV3, SV5, SV8, SV9 κλπ.
Βαρέθηκα για να πω την αλήθεια, τα περισσότερα είχαν ξαναγίνει. Έκπληξη το IS0 που δημιούργησε συνωστισμό στο 144,310 από σταθμούς που το ψάχνανε. Το ενδιαφέρον υπήρχε και για πιο κoντινές περιοχές όπως η Ιταλία που περνούσαν με τροποσφαιρικό για ώρες, αλλά κáι για ελληνικούς σταθμούς που άκουσα στη διάρκεια των επαφών όπως οι SV3BEF, SV3BSF, SV8GKE, SV9CVY κα.
Στο 144,300 δεν στρογγυλοκάθησε κανένας από Αθήνα -καλό αυτό- αν και κάποιοι το συνηθίζουν μερικές φορές. Για όσους συνεχίζουν να θεωρούν την συχνότητα κλήσης κατάλληλη για «μονοπώλιο» θεωρώ ότι είναι καλό την επόμενη φορά να πάμε όλοι μαζί στο 300 και να καλούμε ο ένας πάνω στον άλλο. Ενδεχομένως να το ξανασκεφτούν.
Λίγοι σταθμοί επιμένουν να βγαίνουν με κάθετες και φουλ ισχύ δημιουργώντας απίθανο qrm. A! Γράφοντας για qrm θυμήθηκα γνωστή εταιρία του ευρωπαϊκού νότου, που κατασκευάζει τρανσιστορικούς ενισχυτές που χαρακτηρίζονται και ως γεννήτριες σπλαταρίσματος. Ένας συνάδελφος χρησιμοποιούσε μια τέτοια παντόφλα σπλατάροντας το σύμπαν. Δεν χρειάζεται ενισχυτής στο σποραδικό! Για όνομα! Με Γάλλους και Ισπανούς μίλαγες όχι με Κίνα. Πέτα το RηΜάδι να ησυχάσουμε...
Για να συνυπάρξουμε και να χαιρόμαστε όλοι το ίδιο θα πρέπει να υπολογίζουμε πάντα ότι η συχνότητα δεν είναι αποκλειστικά δικιά μας.
Εν αναμονή του επόμενου Es...
73 και καλά DX
SV1BJY

26 σχόλια:

The one with no shadow είπε...

Να σας κάθεται κάθε μέρα τεθοιο στο SY8VHF εύχομαι με όλη μου την ψυχή!
Η χαρά του παιδιού!!!

Από 144.250 μέχρι 144.350 η κατάσταση θύμιζε μεσημέρι Δεκέμβρη στα 20μ. Δεν έβρισκες συχνότητα να "κάτσεις" κάποια στιγμή - όλη η μπάντα γεμάτη σήματα!

Στάθης SW1NQX είπε...

Επιδή τυγχάνω δυστυχώς κάτοχος της εν λόγω "παντόφλας", η οποία πράγματι σε συνδυασμό με ένα άθλιο swithcing τροφοδοτικό της σειράς δημιουργούσε όντως πρόβλημα, θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι βρίσκεται εδώ και ένα μήνα πεταμένη σε ένα ντουλάπι και δουλεύω το 857D με ισχύ 20W το μέγιστο, χωρίς κομπρέσσορες, χωρίς τίποτα, όπως βγήκε από τα χέρια κάποιου σχιστομάτη από την μακρινή Ιαπωνία...(MADE IN JAPAN λέει από κάτω) και με τα μενού εργοστασιακά...Επίσης το μηχάνημα, το ίδιο χρονικό διάστημα, τροφοδοτείται με συσσωρευτή GEL 40Ah (η καθαρότερη μορφή DC με τάση τροφοδοσίας από 12,9 έως 12,6V). Η κεραία είναι yagi 9 el. ιδιοκατασκευή σε οριζόντια πολώση με DK7ZB match 12,5Ω. Αυτά και ελπίζω να μην ενοχλώ. Αν πιστεύεις ότι ενοχλώ, τότε δεν μου απομένει να πάω στον DR το μηχάνημα για έλεγχο. Σημειώνω ότι αγοράστηκε πριν από 2 μήνες καινούργιο. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας, αν εννοείς εμένα.

2Μδης είπε...

Δεν εννοώ εσένα Στάθη. Μιλάω για 200άρα παντόφλα που ενόχλησε πολύ κόσμο, αλλά όλοι τα λένε κατ'ιδίαν και κανείς δεν μιλάει ανοιχτά.
Εσύ το πρόβλημα που είχες παλιότερα και με τις ρυθμίσεις που είχαμε βρει στο μικρόφωνο σου αφού είχαμε ασχοληθεί για ώρες αν θυμάσαι, δημιουργούσες πολύ μικρότερο πρόβλημα από τον εν λόγω... Αν και χθές δεν σε άκουσα!

Στάθης SW1NQX είπε...

ΟΚ σε ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις και πραγματικά είναι πρώτη μου προτεραιότητα να μην ενοχλώ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει οικονομικό βάρος για μένα (που ήταν τελικά - η 40άρα GEL μπαταρία δεν είναι και φτηνή). Παρεπιμπτόντως πλάκα είχε Walther IS0SWW, ο οποίος προς μεγάλη μου έκπληξη μιλούσε Ελληνικά (!!) και ερχόταν με 9+40 και βάλε. Τον έκανα αν και με το ζόρι να με βγάλει SV...Τι sugar washington τι sierra whisky τον χαβά του...Οι Ιταλοί απίστευτο καφενείο και χάβρα, καθώς όση ώρα ήταν ανοιχτοί περισσότερο έκαναν rag chewing μεταξύ τους παρά έκαναν QSO. Αποκορύφωμα το QSO με Γαλλία, όπου εκεί που προσπάθουσα να κάνω έναν σχετικά χαμηλό σταθμό, ένας άλλος πατριώτης του με 9+40 του έκανε κεφαλοκλείδωμα και κατέλαβε με τσαμπουκα την συχνότητα. Συμβαίνουν και εις τας Ευρώπας αυτά τελικά....

Ευχές για πολλά και καλά DX σ'όλους!!!!

SW1NQX

2Μδης είπε...

Παντού συμβαίνουν.
Αλλά αν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας θα κάνουμε πιο ευχάριστα το χόμπι.

Το οικονομικό κόστος είναι δεδωμένο γιατί γνωρίζω πολύ καλά καποιον που τα έσκασε προσφάτως για μηχανικά φίλτρα για να αποφύγει τέτοια προβλήματα...

2Μδης είπε...

http://www.mmmonvhf.de/es.php?year=2010#id2826

SV1OAA είπε...

Ωραίος πανικός έγινε. Το καταχάρηκα.

Αν και είχα μόνο λίγο χρόνο διαθέσιμο, τα qso ήταν απανωτά. Σε λιγα μόνο λεπτά γέμισε το logbook με Γερμανούς στην πλειονότητα. Πρώτη φορά συνάντησα τέτοιο pileup σε σποραδικό.

Άντε να ξαναγίνει σύντομα - όχι σήμερα όμως γιατί θα είμαι εκτός...

Τα βλέπει και ο Αλεξ και τα εχει βάψει μαύρα......Υπομονή, σου έρχονται οι κεραίες σε λίγες ημέρες.... Αφού δεν τις πήρες στο αεροπλάνο ... Ήθελες να πάρεις ρούχα μόνο….. Βάλε τώρα τα ρούχα στην ταράτσα να κάνεις σποραδικό….τι να σου κάνουμε εμείς?

73

SV1OAA είπε...

Μιχάλη εχεις καποια πρόταση για τον Αλεξ? Εχει παθει κατάθλιψη.

Τι μπορει να κάνει χωρίς κεραία? Μηπως με τα ψηφιακά κατι?
Θελει κεραία σε κάθε περίπτωση?

ΟΑΑ

The one with no shadow είπε...

Καπετάνιο, (του blog), μίλα μας και λίγο για το FAI, ο Κώστας έχει απορίες. (Και γω μερικές).

τον άκουγα όσο φώναζε στο 144.310 κοιτώντας προς Ευρώπη και τον.. έχασα όταν γύρισε προς Κρήτη το κτήνος!!!

2Μδης είπε...

Καμία σχέση. Το FAI εμφανίζεται μετά το πέρας του σποραδικού, με δυνατό QSB και με κατευθυνση ίδια με του Es αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση. Σε αντίθεση με το Es που η ιονισμένη επιφάνια βρίσκεται σε ύψος 80-100κμ, στο FAI η απόσταση από το έδαφος είναι στα 400+ κμ με αποτέλεσμα πολύ πιο μακρινές επαφές...

Χθες δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο μετά το πέρας του σποραδικού...

Αν ισχύει αυτό που περιγράφεις, να ακούς τον σταθμό που είναι στραμένος προς Ευρώπη και να τον χάνεις όταν γυρίζει απευθείας πάνω σου, τότε το πιθανότερο είναι Back-Scatter, επιστροφή δηλαδή του σήματος του Κώστα μετά από ανάκλαση σε Εs προς τα πίσω.

Το σίγουρο είναι ότι το χθεσινό δεν ηταν απλά ένα σποραδικό, αλλά ένας συνδυασμός Es με tropo, πιθανόν και Back-Scatter, που δημιούργησε γενικό pile-up προς πολλές και διaφορετικές κατευθύνσεις.
Περισσότερα σε επόμενο σεμινάριο!

The one with no shadow είπε...

To tropo απο αθήνα προς Κρήτη δεν ηταν και τόσο καλό σαν πιθανότητα, ειδικά λόγω της πολυκατοικίας που μου κόβει χαμηλές γωνίες προς Αθήνα (μεχρι περίπου 10 μοιρες).

Εχω πρόβλημα στα τηλεοπτικά DX και ειναι αυτό το κτίριο η αιτία - βλεπω καναλια του αιγαιου καμπάνα και το mega στο 7 που στης μητέρας μου ερχεται χαρτί εγω το εχω ισα - ισα ασπρόμαυρα.

Και οταν γύρισε την κεραία ο Κώστας επάνω μου τον ειχα πολύ χειρότερα.

Ακουγα και τον SV9CVY και όταν γύρισα την κεραία μου επάνω του (270 μοιρες περίπου) δεν τον ειχα σχεδόν καθόλου, οταν κοιταζα Γερμανία τον ειχα 5-2 με 5-4!


back scatter λοιπόν, το πιό πιθανό.

Δεν εχω μελετήσει πολύ τα ιονοσφαιρικά modes ανάκλασης και δεν μου εμενε παρα να ρωτήσω τον πλέον κατάλληλο για το "άθλημα"! THX!

SV1OAA είπε...

χμμμμ..........τον Μιχάλη SV9CVY τον άκουγα 9+ οπως πάντα.......

Αγνωστες οι βουλές της διάδοσης.

The one with no shadow είπε...

O Μιχάλης ειναι Στο Ρέθυμνο και μεσολαβουν κάτι βουναλάκια, μια οροσειρά ολόκληρη, οπότε οι άμεσες επαφές δεν ευνοουνται ιδιεταιρα.

Ειναι εφικτές με SSB και καλή κεραια, αλλά υποτιθεται οτι πρέπει να κοιτάζονται οι κεραίες.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις που τον εβλεπα σποταρισμένο να κάνει CQ δεν τον άκουγα εδω.

sv8gke είπε...

Κώστα μπορεί και μέσω skype χωρις κεραία να κάνει δουλειά.....γιατί δεν του το λες και βασανίζεται το παλιόπαιδο;;;;

Περί FAI (χωρίς να έχω γνώσεις ιδιαίτερες) αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι συμβαίνουν όλα αυτά που περιγράφει ο Γιάννης συν ότι τα σήματα είναι ιδαίτερα ασθενή,η διαμόρφωση παραμορφωμένη και επιτυγχάνονται επαφές μεταξύ σταθμών-ΣΤΑΘΜΩΝ!!!......qrp και σχετικά δεν υπάρχουν εκεί!

Γιάννη ofo......πέτα την λογκπεριοντικ και θα βρεις την υγειά σου hi hi hi!

Leo Fiskas είπε...

kalispera se olous.oso anafora to fai emeis x8es eixame makaronia me kima.eseis ti fai fagate??

2Μδης είπε...

Τέτοια λέγε και θα γυρίσουμε την κεραία πάνω σου σε λίγες μέρες... ΗΙ

SW1NZX Alex είπε...

Πως λενε στα γηπεδα στην Αγγλια:
ΜΑΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ, ΣΤΕΙΛΕ ΛΕΦΤΑ.

Στη περιπτωση μου ειναι:
ΜΑΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ, ΣΤΕΙΛΕ ΚΕΡΑΙΑ.

Αχ και γινεται χαμος εδω...

2Μδης είπε...

Ρε κατσικοπόδαρε, με το που έφυγες άνοιξε η διάδοση. Κάτσε εκεί και ασχολήσου με επαναλήπτες. Πανγαλλικό δεν υπάρχει;;

SW1NZX Alex είπε...

Ου ρε που θα κατσω στους γαλλικους rpt - εδω δε το εκανα στην Ελλαδα, θα το κανω εδω; χαχαχα :)

Alex SV1NZX

The one with no shadow είπε...

^ Αχ βρε Μιχάλη 8GKE, σε οριζόντια ιδιοκτησία μένω. Που πύργος για μεγάλες beam?

Σε λίγο θα παιζω με Stacked σύρματα!!!

Ανώνυμος είπε...

Stacked σύρματα...???
Δεν'κακό!

Ανώνυμος είπε...

Ο Παντοφλάτος είναι και γιατρός μήπως ???

Στάθης SW1NQX είπε...

Προς Γιάννη SV9OFO:
Καλημέρα συμφορουμίτη (στα δορυφορικά). Πιστεύω ότι δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να πειραματιστείς για αρχή με μια σχετικά μικρή yagi 6 el. Με μήκος boom γύρω στα 2 μέτρα δεν πιάνει χώρο, είναι αρκετά διακριτική και επειδή, απ'ότι κατάλαβα είσαι σε πολυκατοικία με ό.τι συνεπάγεται αυτό, μπορείς κάλλιστα να ισχυριστείς σε τυχόν διαμαρτυρόμενους ("κάτω οι κεραίες του θανάτου κλπ κλπ") ότι είναι κεραία...τηλεόρασης. θεωρώ βέβαιο ότι με ένα τέτοιο κεραιάκι θα ακούγεσαι, ακόμη και με μέτρια ισχύ, πάρα πολύ καλά στην Αθήνα, όπως επίσης θα ακούς και σύ αρκετά καλά.

Χαιρετισμούς από τον skystar2
(κατά κόσμον SW1NQX)

2Μδης είπε...

"...Ο Παντοφλάτος είναι και γιατρός μήπως ???..."

OXI! Χρειάζεται όμως γιατρό!

The one with no shadow είπε...

Γειά σου φίλε μου Στάθη.

Κατα 1ον οποιος μου πει την φράση "κάτω οι κεραίες του θανάτου" στο σπίτι ή στην περιοχή, θα βρεθει με ενα δίπολο "στα μαλακά" αυτόματα και χωρίς περιστροφές. Δεν υπάρχει πιό εκνευριστικά ηλίθιο πράγμα για να ακους και να βλέπεις απο κάποιους που κανονίζουν την επόμενη αποκαθήλωση κεραίας κινητής...μιλώντας στο κινητό τους και ψηνόμενοι απο αυτό!


Το θέμα ειναι οτι αν ειναι να κάτσεις να ασχοληθεις πολλά μπορει να πετύχεις. Εγω εν τω μεταξύ "κουκουλώνομαι" σε ενα δίμηνο (βγαλτε τις ρουλεμαν-ό-μπιλιες απο το ρύζι ΕΙΠΑ!) και δεν μένει ουτε άνεση "καυγάδων" με την πολυκατοικία με τα συμπεθεριά και δεν συμμαζευεται, ουτε κεφάλαιο.


Εχω μια 10μ - 6μ beam στην ταράτσα, μαζεμένη στην σακούλα, που θα αποκτήσει θέση σε μονοσωλήνιο και θα ακουλουθήσει και ενα ζευγαράκι beam στα 2μ στα όρια του NEC αλγόριθμου, αλλά όλα αυτά για το άλλο καλοκαίρι.... (σνιφ)

εν τω μεταξύ, η LPDA δουλευει, κακην - κακώς, κάναμε 10 επαφουλες επιλεκτικά προχθές. Ισχύει αυτό που λένε, οτι η καλύτερη κεραία ειναι η διάδοση. ισχύει και το άλλο, οτι η καλύτερη κεραία ειναι... του συνομιλητή σου με τις 4Χ12 beam!!!

οπως μπορουμε, παιδιά, στον αέρα να μαστε.


73!

Ανώνυμος είπε...

"SV9OFO :-
....... ισχύει και το άλλο, οτι η καλύτερη κεραία ειναι... του συνομιλητή σου με τις 4Χ12 beam!!! "

Τα βλέπεις αυτά Κώστα;;;;; ΟΑΑ ;;;;;;

αααααααχ..... (το δίπολο στείλε..)

SV1NZX