Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Θα επικοινωνήσουμε;;;

Το να είμαστε δίπλα σε μια υδάτινη λεκάνη όπως αυτή της Μεσογείου ή του Αιγαίου πελάγους, είναι ότι καλύτερο αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την γεωμορφολογία για να πετύχουμε μακρινές επαφές στα VHF ή στα μικροκύματα. Είναι γεγονός ότι η παρουσία ενός μόνιμου υδάτινου κυματοδηγού όπως το Αιγαίο, απαιτεί μια ελάχιστη παρουσία τροποσφαιρικής διάδοσης για να ταξιδέψει το σήμα μας για πολλά-πολλά χιλιόμετρα απέναντι. Παρόλα αυτά οι κεραίες μας συνήθως είναι στραμένες προς την κεντρική Ευρώπη αφού γνωρίζουμε(;) ότι προς Αιγαίο δεν υπάρχουν σταθμοί ή ενδιαφέρον για τέτοιες επικοινωνίες. Το ίδιο γίνεται εκτός από τα νησιά μας, και στην Τουρκία.

Ενώ είναι πανεύκολη η επικοινωνία μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδος και νησιών κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, αυτές δεν γίνονται συχνά γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Τον περασμένο χρόνο τουλάχιστον δυο φορές, συνάδελφοι από την Τουρκία και την Ελλάδα, έκαναν επαφές στα 2m και στα 70cm με εξαιρετικά μικρή ισχύ και κεραίες…


Ενώ και το καλοκαίρι του 2008 με τις Φρυκτωρίες, ελληνικοί και τουρκικοί σταθμοί επικοινώνησαν σε μια συνεχή αλυσίδα που ξεκίνησε από τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας και έφτασε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Με μικρή ισχύ και κεραίες που μπορούσαν να μεταφερθούν σε σακίδια, στην μπάντα των 2Μ έγινε μια πρωτόγνωρη εκδήλωση που ανέδειξε τον ραδιοερασιτεχνισμό ως μέσο φιλίας και συνεργασίας…

Ικανοποίηση και μόνο μπορεί να νιώθει κάποιος για τέτοιες δραστηριότητες, ειδικά αν έχει συμβάλει διαθέτοντας χρόνο για την πραγματοποίηση τους. Μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση όταν βλέπει ότι μπορεί να υπάρξει και συνέχεια…

Έλαβα και δημοσιεύω αυτούσιο το παρακάτω μήνυμα, από τον συνάδελφο Selim TA3TTT. Αν μη τι άλλο δείχνει ότι υπάρχει ανταπόκριση!

"...Hi Yiannis,

I wanted to post this on your blog but I hit the language barrier. Could you please post this as me?

You all are a great bunch of gentlemen! Thank you for inviting us to your qso party. I speak on behalf of all my friends here, when I tell you that we are excited about all the activities we can do across the Aegean and set a good example of friendship and cooperation. It's going to be a fun spring and summer. Let's do many many more exciting events together!
Efgharisto poli!
73's

TA3TTT Selim..."

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Το επόμενο καλοκαίρι θα έχει ενδιαφέρον… Απο το ιστολόγιο θα δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την διοργάνωση και προβολή τέτοιων δραστηριοτήτων...

SV1BJY

8 σχόλια:

Γκιώνης είπε...

Will we communicate? Yes we will.
When will we communicate?
Anytime we can.
Dear TA3TTT welcome aboard.
It is nice hearing from you.
I hope yannis will send you all the info that you may need.

Have fun and I hope Yannis will create a path for a better communication through blogs in order to organize further experiments on 2m or 70cm.
Anytime you want you can share info through this blog and hopefully we will try to assist your effort.

With respect
Γκιώνης.

Unknown είπε...

Αγαπητοί,

Εχω και εγώ ανάλογες εμπειρίες απο εκπληκτικές στιγμές που δημιιουργούν οι μεταβολές της διάδοσης στοι Αιγαίο. Εχω επικοινωνήσει πολλές φορές με Τουρκία, στα VHF και UHF, με ισχύ λιγότερη απο 1 W καθώς και με την Κρήτη, Δωδεκάνησα, Οθωνούς με φορητό. Εχω ακούσει Βουλγαρία και νομίζω ότι άκουσα κάποιους ψίθυρους απο Μ. Ανατολή... Ας πειραματιστούμε περισσότερο!

Γιάννης
SW1MNE

Ανώνυμος είπε...

μπορούμε να κάνουμε κάτι με τον Υμηττό που μου κόβει την Ανατολή?

ΟΑΑ

sv8gke είπε...

Ναι,να σου χτίσουμε ένα αυθαίρετο στην κορυφή Κώστα!!

Γιάννη ΜΝΕ το φορητό και qrp πιστεύω ότι είναι λίγο.Πρέπει να έχει πολλά κέφια η διάδοση για να καταφερεις κάτι.Σίγουρα έχει την μαγεία του αλλά μέχρι εκεί.Ενα υποτυπώδες setup με μια κεραία 10 ελ. και 50 watt θεωρώ ότι είναι αρκετά καλό για να δουλέψει κάποιος σχετικά καλά στα 2μ.Από εκεί και μετά όσο βελτιώνεται ο σταθμός τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα!
Π.χ στην περίπτωση που αναφέρεις λήψη LZ σταθμού θα μπορούσες να έχεις περισσότερα από ένα qso με τις παραπάνω συνθήκες.

Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι στους Οθωνούς ήσουν η ευχάριστη έκπληξη μαζί με τον sv3ick τον οποίο δουλέψαμε mobile από το Αίγιο!!

SW1NJX είπε...

@OAA
Μπορούμε να κάνουμε κάτι με τον Υμηττό που μου κόβει το Νότο?? :))

Ανώνυμος είπε...

ο gke εχει κάτι προτάσεις...

ΟΑΑ

SW1NJX είπε...

Του στυλ "μαζί το χτίσαμε" ετσι??

Γκιώνης είπε...

ΡΕ NJX κοίτα ενα βιδεο που κολλάει λίγο αν με καταλαβες. QSL?
http://www.youtube.com/watch?v=z8Ov3dJwOb0&NR=1