Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Test on 10GHz...+++


Με απόλυτη επιτυχία έγιναν χθες 19 Ιουνίου, δοκιμές ιδιοκατασκευών, πειράματα και επικοινωνίες SSB/CW/NBFM στην ερασιτεχνική ζώνη των 3cm (μπάντα Χ) στους 10,368GHz.

Μετά από μήνες εργαστηριακής ενασχόλησης με τους 10 GHz, μικροκυματικές κατασκευές, γεωμετρία παραβολικών κεραιών, μετρήσεις κλπ, πλησίαζε ο καιρός και για δοκιμή επικοινωνίας σε πραγματικές συνθήκες.

Η απόσταση που χώριζε τους δυο σταθμούς ήταν πάνω από 20 χιλιόμετρα, ο ένας μέσα στο λεκανοπέδιο SV8GXC/1 και ο δεύτερος πλησίον της κορυφής της Πεντέλης SV1BJY/P. Αρχικά είχαμε πει ο πρώτος σταθμός να στηθεί στην ταράτσα πολυκατοικίας στην Νέα Σμύρνη όπως είχε ξαναγίνει στο παρελθόν σε δοκιμές WBFM. Όμως δεν υπήρχε απόλυτη οπτική επαφή με την Πεντέλη. Έτσι ο Γιώργος SV8GXC μετακινήθηκε σε κοντινό λοφίσκο όπου και έστησε τον σταθμό του.

Κεραία είχε ένα κάτοπτρο offset 45 εκατοστών, οδηγημένο από μια χοάνη τύπου IMU. Ασύρματος το FT-817 το οποίο οδηγούσε ένα transverter του DB6NT, κατασκευασμένο από τον SV8GXC. Η ισχύς του εν λόγω τρανσβέρτερ στα χαρτιά, είναι περίπου 200mW, όμως η ισχύς ήταν πολύ λιγότερη σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν. Οπωσδήποτε κάτω από 100mW

Ο δεύτερος σταθμός στήθηκε στην Πεντέλη. Η ομάδα ήταν αρκετά μεγάλη. Αν και δεν είχαμε σίγουρη την περίπτωση να επικοινωνήσουμε και η αποτυχία ήταν πιθανή, ειδοποίησα όσους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο παρελθόν.

Έτσι νωρίς την Κυριακή, συναντηθήκαμε και φτάσαμε δυτικά της κορυφής ο Μάνος SW1PBH, Αντώνης SV1GAZ, Δημήτρης SV1LKM, Δημήτρης SW1JGW, Πάνος SV1GRN, ο Βαγγέλης SW1IYB και εγώ …

Κεραία είχαμε ένα παραβολικό κάτοπτρο διαμέτρου 90 εκατοστών. Η οδήγηση γινόταν από το κέντρο του (cassegrain), μέσω ενός παθητικού ανακλαστήρα (subreflector) . Το κάτοπτρο είχε αγοραστεί πριν 20 χρόνια για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Κώστα SW1IXP για την βοήθεια του στην κατασκευή της βάσης στήριξης του κυματοδηγού…

Για οδήγηση υπήρχε το FT-817 που οδηγούσε ένα τρανσβέρτερ δικής μου κατασκευής. Οι επιμέρους βαθμίδες είχαν φτιαχτεί από διαφορετικές πλακέτες κάποιες εκ των οποίων ήταν πρωτότυπες του Ανδρέα SV1AHX και του N1BWT. Είχαν συναρμολογηθεί πριν από πολλά χρόνια για διάφορες μικροκυματικές μπάντες κυρίως για τους 2,304GHz και για τους 5,760GHz. Καθαρίστηκαν και μετατράπηκαν για τους 10,368GHz και δοκιμάστηκαν πολλές φορές μέχρι να φτάσουν στο σημείο να δουλέψουν. Ισχύ εκπομπής 50-60mW.

Αντικειμενικό πρόβλημα είχαμε με το θέμα των μετρήσεων που έπρεπε να κάνουμε, γιατί δεν υπήρχε αναλυτής φάσματος που να καλύπτει πάνω από 1,3GHz . Έτσι στα τελικά στάδια δεν μπορούσαμε να βλέπουμε πάντα το αποτέλεσμα, και καταλήγαμε ή σε εμπειρικές μετρήσεις ή σε «δανεικό» αναλυτή φάσματος…

Η δοκιμή σε μεγάλη απόσταση επομένως, ήταν απαραίτητη και από το αποτέλεσμα της θα φαινόταν κατά πόσο χάσαμε το χρόνο μας ή, είχαμε πετύχει τις κατασκευές.







Έτσι αν εξαιρέσουμε αστοχίες της τελευταίας στιγμής που ευτυχώς διορθώθηκαν άμεσα, οι δύο κατασκευές δούλεψαν πολύ καλά και με την πρώτη!






Στην αρχή ο SV8GXC/1 άρχισε να εκπέμπει στους 10.368,200 σειρά συντονιστικών, προς την κατεύθυνση της Πεντέλης.

Τα σήματα του ενισχύθηκαν αρκετά με διόρθωση στην απόσταση του sub reflector από το στόμιο του κυματοδηγού, και στην απόσταση του συστήματος sub reflector –κυματοδηγού από τον πυθμένα του κατόπτρου. Στο τελικό στάδιο τα σήματα ήταν πανίσχυρα 59+ και μόνο όταν έκλεινα τελείως με το χέρι μου τον κυματοδηγό, σταμάταγα να έχω λήψη! Βεβαίως υπήρχε πρόβλημα ολίσθησης, κάτι που είναι αναμενόμενο λόγω της θέρμανσης του τοπικού ταλαντωτή και του πολλαπλασιασμού που επιδέχεται το σήμα για να φτάσει στα μικροκύματα.

Για παράδειγμα, μια ολίσθηση 10 κύκλων στην πρώτη βαθμίδα του τοπικού ταλαντωτή, καταλήγει σε διαφορά 960Hz στους 10GHz!!

Η επαφή έγινε άνετα και με σήματα 59 στις 0949Ζ μεταξύ των grid KM18WC KM17UW με τους σταθμούς SV1BJY/p και SV8GXC/1 με διαμόρφωση USB. Ακολούθησε δοκιμή σε NBFM η οποία έγινε με άριστη διαμόρφωση και χωρίς να γίνεται αντιληπτό το «τσούλημα» των ταλαντωτών… Η απόσταση που καλύφτηκε ήταν γύρω στα 23χλμ.

Όλο το team που ήταν στην Πεντέλη χάρηκε ιδιαίτερα για την επιτυχία των δοκιμών. Και ήταν ευχάριστο να γίνουν οι δοκιμές εν μέσω καλής παρέας! Παράλληλα είχαμε επικοινωνία στα 2 Μέτρα με τον άλλο σταθμό για το συντονισμό των δοκιμών. Στήθηκαν επίσης και δοκιμάστηκαν φορητές κεραίες βραχέων και κατευθυντικές στους 144ΜΗΖ. Ρόλο φωτογράφων είχαν αναλάβει κυρίως ο Αντώνης SV1GAZ και ο Βαγγέλης SW1IYB ο οποίος είχε και χρέη Δ/Μ. Οι δοκιμές πήγαν τέλεια, είναι ευχάριστο ότι μετά από συνεχή ραδιοερασιτεχνικά events μειώνονται οι αστοχίες και αυξάνεται η εμπειρία όσων συμμετέχουν.

Ευχή, κάθε φορά να είμαστε περισσότεροι…

Μεταξύ άλλων, σκοπός ήταν να διαπιστωθεί εγκαίρως και η καλή λειτουργία των δύο σταθμών, ώστε να επιχειρήσουμε σε λίγες μέρες να επικοινωνήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις. Ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα θα είναι να καταφέρουμε επαφή μεταξύ της Αττικής και νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και μεταξύ αυτών και της Κρήτης. Την παραπάνω εβδομάδα θα είμαστε πανέτοιμοι να το δοκιμάσουμε. Μαζί με δυο καλούς φίλους και συναδέλφους τον Παντελή SV2HWR και τον Μιχάλη SV8GKE θα είμαστε στην περιοχή SV9 από 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου για να ενεργοποιήσουμε το SY9VHF. Θα χαρούμε να σας έχουμε σε όλες τις μπάντες από 50MHz και πάνω μέχρι τους 10 GHz!!

73 de SV1BJY

32 σχόλια:

Κωστας Ιωαννιδης είπε...

Αυτα ειναι! Αυτα ειναι! Μια χαρα! Μια χαρα! Παντα τετοια! Τι να πουμε και εμεις που ειμαστε κολλημενοι σε WBFM συστηματα...

73 de sw1ixp

SW1NJX είπε...

Τώρα που είπαμε να κατέβουμε στις συχνότητες , εσύ μας πας πιό ψηλά. Τι θα γίνει ρε φίλε? Μας βάζεις σε έξοδα για transverter.

Ανώνυμος είπε...

Tnx GAZ gia to upload tou video... mia mikrh dior8wsh, h epafh tou video einai h prwth >SSB< epafh stous 10GHz. H prwth epafh stous 10GHz egine metaksi SV8GXC kai SV1BJY stis 2/3/2010 me diamorfosh WBFM.

more info:

http://2mdes.blogspot.com/2010/03/qsy-10ghz-24ghz.html

73

SV8GXC

Ανώνυμος είπε...

Τον τύπο πού μοίραζε τυρόπιτες για ξεκάρφωμα, μάθατε τελικά ποιός ήταν???
Νομίζω ότι ήταν από τις παράνομες κεραίες γιατί κάπου πήρε το μάτι μου κεραία με λογότυπο (Μ1)!!!

sw1iyb είπε...

Μπράβο παιδιά!
Η επαφή στα 3 Cm ήτανε άψογη, η παρέα σας επίσης. Τουλάχιστον εγώ το ευχαριστήθηκα πολύ.
Επίσης μπράβο και σε όσους ήταν παρόντες και βοήθησαν αυτή την εξαιρετική προσπάθεια από τους
SV1 BJY και SV8 GXC πού με τόσο κόπο όλο αυτό το διάστημα, πετύχανε αυτό το αποτέλεσμα.
Και πάλι Μπράβο.
Άντε και στα 3 mm!!!!!!!!!!!!

sw1iyb
Βαγγέλης

Ανώνυμος είπε...

κακα τα ψεματα... τα παιδια εγραψαν ιστορια και τους ευχαριστουμε που μας εδωσαν την ευκαιρια να λεμε "ημουν και εγω εκει" εστω και ως παρατηρητες.

Και εις ανωτερα (και απο αποψη συχνοτητος και απο αποψη αποστασεως)

Ανώνυμος είπε...

ναι αλλά ψηφιακά δεν κάνατε... !!

SV1GRN είπε...

Συγχαρητήρια και από εμένα που τα καταφέρατε ξανά. Άπαιχτες οι ιδιοκατασκευές σας. Χάρηκα πολύ παρακολουθώντας ζωντανά τις προσπάθειες σας. Και εις ανώτερα. Σαςτο εύχομαι με πλήρη επίγνωση της μεθοδικότητας και του τρόπου δουλειάς σας.
73

Γκιώνης είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=hv8pj10MGi0

Απο βαθη καρδιάς καλή επιτυχία.
Εχαρηκα πολύ.Ευχαριστώ που βρεθηκα αναμεσα σε ανθρωπους. Εχαρηκα ιδιαίτερα που ημουν ανάμεσα σε δημιουργούς. Η χαρά ήταν μεγαλύτερη όταν έμαθα οτι όλα πηγαν καλά. Ευχαριστώ όλους όσους ήταν στην παρέα και όλοι τους ηταν γνώστες και φίλοι.

Φιλιά πολλά

ΥΓ Μπραβο ευαγγελε για τις εξερετικές φωτό που μπορεσες και ετραβηξες. Μην ξεχασω τον Γκαζ εεεε? Μιλαμε πολυτεχνίτες όλοι τους. Εγω απλα μια τυρόπιτα έφαγα. Οι αλλοι τα φάγαν όλα.

sw1iyb είπε...

Γκιώνη και η τυρόπιτα για να την φας, τέχνη θέλει.
Οπότε μην αισθάνεσαι άσχημα, και εσύ τεχνίτης είσαι!!!

Ανώνυμος είπε...

αμεεεεεεεεε

Γκιώνης είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=r1DMnQHvN7A&NR=1&feature=fvwp

Ειλικρινά με τις θερμότερες ευχές για καλό καλοκαίρι.

Ειστε όλοι υπέροχοι και χαιρομαι που βρίσκομαι αναμεσά σας.

Φιλια πολλά

Γκιώνης

takis perreas είπε...

Well done lads!

2Μδης είπε...

Πρόσθεσα σήμερα πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν και όσους έστειλαν φωτογραφίες και βίντεο.

SW1PBH Manos είπε...

Συγχαρητήρια για την αξιόλογη προσπάθειά σας.

Αποδείξατε έμπρακτα ότι οι εργατοώρες που αφιερώσατε στον ελεύθερο χρόνο σας αξιοποιήθηκαν στο έπακρο.

Οι ιδιοκατασκευές σας αντικατοπτρίζουν το επίπεδο της τεχνογνωσίας που διαθέτετε καθώς και τη δέσμευση και αφοσίωση που απαιτεί αυτό το εγχείρημα.

Ελπίζω σύντομα να μάθουμε νέες πρωτιές.

73 de SW1PBH Μάνος

Ανώνυμος είπε...

ναι αλλά ψηφιακά....;

2Μδης είπε...

Όταν γυρίσουμε από Κρήτη, θα κάνω ένα πιο αναλυτικό αρθράκι για το τρανσβέρτερ.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Ανδρέα SV1AHX που αφιλοκερδώς μου διέθεσε ένα χαρτόκουτο γεμάτο με μικροκυματικό υλικό. Τα υλικά αυτά για κάποιον που γνωρίζει από κατασκευές, αντικατόπτριζαν πολλές ώρες αφοσίωσης του Ανδρέα, και χαίρομαι που μπόρεσα να συνεχίσω και να τελειώσω την κατασκευή και να την βγάλω στον αέρα...

Η εναλλακτική λύση για τους 10γίγα, και η πιο εφικτή, δείχνει να είναι αυτή που χρησιμοποίησε ο GXC, του Kuhne. Με αυτό θα ασχοληθούμε μετά και από άλλες δοκιμές που θα ακολουθήσουν. Πιθανόν μετά και από απαραίτητες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Γιατί αν την βαθμολογήσουμε τώρα μάλλον θα την αδικήσουμε...

Ανώνυμος είπε...

Ποιά είναι η τιμή για ένα MKU10 G3;

2Μδης είπε...

500+ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΜΈΝΟ
340 ΣΕ ΚΙΤ
Χωρίς ομοαξονικους ρελεδες κλπ

sv8gke είπε...

Ζ Η Λ Ε Υ Ω !!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι δοκιμές σας σε σχεδόν ανεξερεύνητες μπάντες στη χώρα μας (ιδιαίτερα δε στα συγκεκριμένα modes)!

Το επόμενο βήμα φαντάζομαι να είναι πιο απομακρυσμένες βουνοκορφές. Καλές επιτυχίες!

73, SV8ΥΜ

Ανώνυμος είπε...

21 Jun 18:28 2011 SV1LKM 14260.0 tnx qso have fun J48O

Ανώνυμος είπε...

Τελικά δεν φταίει ο άλλος που γκρεμοτσακίστηκε στην Σαλαμίνα,τόχει το όνομα από ότι φαίνεται!

Γκιώνης είπε...

Εμποροπανήγυρι την καταταντήσατε την Τετάρτη. Αλλος πουλαει,άλλος αγοραζει,αλλος πληρώνει, άλλος κλαίει. Ο ανθρωπος ήταν μεγαλοεπενδυτής και τον καταντήσατε ρακοσυλλέκτη.
Γιαννη πέρασα απο τα Cook Shop σήμερα να παρω πιάτο και μου είπαν οτι δεν υπάρχει. Απο που το πήρες εσυ αυτό το πιάτο? Ποσα πακετα μακαρόνια χωράει?

Φιλια πολλα Γκιώνης

ΥΓ Με την νεα κυβέρνηση μας βλέπω μονιμα στα βουνα με μεγάλα πιάτα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=mvvvxPKSqBk&feature=related

Ανώνυμος είπε...

Ρε άμα σας λέω no resultsssssss να με πιστεύετε.
Τώρα τι έχετε να πείτε?

Ανώνυμος είπε...

Μία διόρθωση ως προς τα λεγόμενα του SV1GXC!οι πρώτες επαφές στους 10 ghz πραγματοποιήθηκαν πολλά χρόνια νωρίτερα περίπου στο 1981,for more info please visit http://www.qrz.com/db/SV1OE

Γκιώνης είπε...

Γιατι βγαινεις ανωνυμος να μας πεις για τις πρώτες επαφές? Πολύ θα θέλαμε όλοι μας να μάθουμε ιστορία. Ολα καλά όμως και καθε παρατήρηση δεκτή αρκεί να μπορεις να κανεις διάλογο και όχι προβοκάτσια. Σε παρακαλώ συνέχισε την πληροφόρηση. Κανενας δεν εχει να χωρίσει κατι με κάποιον. Ολοι μαζι προσπαθούμε για το καλύτερο και μακαρι ολοι μαζι να κάνουμε κάτι.
Με καθε σεβασμό

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

Ηταν ιδιαίτερη χαρά για εμένα που γνώρισα τον ΟΕ.

Φιλιά πολλα

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΝΕΝΑΣ, ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΦΑIΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΔΙΣΚΟΕΙΔΕΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΔΙΑΣΧIΖΕΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΔΕΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Θα θέλαμε να μας στείλετε φωτογραφικό υλικό για να αναρτήσουμε στη σελίδα http://www.microwave.gr/content/view/101/128/
Νομίζω ότι μία τέτοια προσπάθεια είναι αξιόλογη και πρέπει να προβληθεί περισσότερο.
SV3ORA

Ανώνυμος είπε...

I don't even understand how I stopped up here, but I thought this publish used to be great.
I do not realize who you're but definitely you're going to a
well-known blogger in case you aren't already. Cheers!


Here is my blog post :: site ()