Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

CW EME στα 2 μέτρα

Αν μπορώ εγώ, τότε σίγουρα μπορούν όλοι.
(Ή αλλιώς, αφού μπορεί αυτός, γιατί όχι και εγώ?)

Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος γύρω από το ΕΜΕ και ιδίως αυτό που επιτυγχάνεται σε διαμόρφωση CW. Ότι δηλαδή χρειάζονται πολλά χρήματα, μεγάλες κεραίες, μεγάλη ισχύς και πάνω από όλα βαθειά γνώση γύρω από ηλεκτρονικά, RF και άλλα συναφή. Αληθινά είναι όλα αυτά, άλλα μόνο αν θέλεις να γίνεις πρωταθλητής. Αν θέλεις απλά έναν σταθμό για να ευχαριστηθείς το χόμπι και να κάνεις επαφές τότε η αλήθεια είναι διαφορετική. Και στα βραχέα άραγε δεν είναι έτσι?

Στο άρθρο αυτό δεν θα δώσω λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς να στήσει κάποιος τον σταθμό του. Ούτε και θα μιλήσω για το ΕΜΕ propagation, το path loss, το Doppler Εffect, την επίδραση την Ιονόσφαιρας και της Ατμόσφαιρας, το Faraday Rotation, τα Noise Level, τις διάφορες μπάντες για CW EME, τους τύπους κεραιών κλπ. Όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν και γίνουν κατανοητά από τον ραδ/χνη που θέλει να προχωρήσει στο ΕΜΕ αλλά όχι απαραίτητα και από αυτόν που θέλει απλά να ξεκινήσει και να δοκιμάσει αν πράγματι του ταιριάζει το χόμπι αυτό.

Στο άρθρο αυτό θέλω μόνο να συζητήσω, με βάση την προσωπική μου πάντα άποψη, για κάποια στερεότυπα γύρω από το CW EME και να διευκρινίσω το τί δραστηριότητα νομίζω εγώ ότι μπορεί να περιμένει κάποιος ανάλογα με τον σταθμό του έτσι ώστε να κάνει συνειδητοποιημένη επιλογή να προχωρήσει ή όχι. Αν υπάρξει ενδιαφέρον, μπορεί να ακολουθήσει επόμενο άρθρο για αυτά που αναφέρω στην παραπάνω παράγραφο.

Πως θα τα καταφέρω μόνος μου?


Να ξεκαθαρίσω ότι οι γνώσεις μου στα ηλεκτρονικά είναι μηδαμινές. Η εμπειρία μου στον ραδιοερασιτεχνισμό ελάχιστη και το επάγγελμα μου ουδεμία σχέση έχει με όλα αυτά. Την άδεια μου –SW αρχικά– την πήρα αρχές του 2009 και την αναβάθμισα σε SV στις αρχές του 2010. Όταν λοιπόν διάλεξα το CW EME στην μπάντα των 2 μέτρων για βασική μου ραδιοερασιτεχνική ενασχόληση, ζήτησα βοήθεια από ανθρώπους του χώρου που έχουν την απαιτούμενη εμπειρία. Η αρχή έγινε με την καθοδήγηση παλιότερου ραδ/χνη ο οποίος με πρακτικές συμβουλές με βοήθησε στο να στήσω ένα σύστημα ικανό για ΕΜΕ, αλλά ταυτόχρονα και για Tropo, Es και δορυφορικά. Τέτοιοι άνθρωποι με εμπειρία υπάρχουν και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και αν δουν ότι ενδιαφέρεσαι σοβαρά, δεν αρνούνται να σε καθοδηγήσουν ώστε να στήσεις σωστά τον σταθμό σου.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβει υπόψη του ο υποψήφιος ΕΜΕr. Η προσοχή που πρέπει να δώσει στην λεπτομέρεια κατασκευής του σταθμού του είναι μεγάλη. Τίποτε δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του και όλα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή. Ακόμη και 0,1db στην εκπομπή ή στην λήψη είναι σημαντικό και θα κάνει την διαφορά μεταξύ επιτυχίας ή αποτυχίας ενός QSO. Όμως στην προσπάθεια αυτή, ο νέος υποψήφιος ΕΜΕr δεν είναι μόνος. Το αντίθετο. Όλοι όσοι αγαπάνε το CW EME με αγωνία αναζητούν νέους στο χώρο και στην κυριολεξία «τους παίρνουν από το χέρι» δίνοντας τους πληροφορίες από το Α ως το Ω ώστε να μπορέσουν να ενεργοποιηθούν επιτυχημένα στον ξεχωριστό αυτόν τρόπο επικοινωνίας. Έχω διακρίνει ότι γίνεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για την «διάσωση» του mode αυτού το οποίο δυστυχώς φθίνει μετά την επέλαση των ψηφιακών διαμορφώσεων, τουλάχιστον στην μπάντα των 2 μέτρων. Και η «διάσωση» αυτή μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν αυξηθεί ο αριθμός των ραδ/χνων που θα ασχοληθούν ενεργά και θα έχουν συνέχεια. Όλοι λοιπόν βοηθάνε σε αυτό. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι μόνο λίγες ημέρες μετά την ανταλλαγή e-mail με τον - φίλο τώρα αλλά εντελώς άγνωστο σε εμένα τότε - Chris SP7DCS http://sp7dcs.vgj.pl στον οποίο περιέγραφα κάποια προβλήματα που είχα λόγο αυξημένου θορύβου και ρώταγα την γνώμη του για το πώς να τα αντιμετωπίσω, μου έστειλε με το ταχυδρομείο ειδικό για τα VHF φίλτρο ώς δώρο (και τα connectors μαζί)! Αυτή είναι η διεθνής CW EME κοινότητα και έτσι υποδέχεται τους νέους που θέλουν να μπουν στο χώρο.

Στα βραχέα, μπορώ δουλέψω απλά και μόνο με λίγα μέτρα σύρμα και ένα tuner.

Και CW EME μπορούν να γίνουν επαφές με αντίστοιχα πολύ απλό σύστημα που θα αποτελείται από 2 κεραίες - τις οποίες αν τις φτιάξει κάποιος μόνος σου δεν θα κοστίσουν πάνω από 100 ευρώ - και έναν μικρό ενισχυτή λήψης και εκπομπής. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 50 σταθμοί παγκοσμίως ικανοί να δουλέψουν μικρούς σταθμούς ακόμη και με 2 κεραίες και χαμηλή ισχύ μέσω ΕΜΕ σε cw mode.

Οι πρώτες μου δύο CW EME επαφές στα 2 μέτρα έγιναν με δύο κεραίες 8 στοιχείων, χαμηλή για ΕΜΕ ισχύ και έναν απλό προενισχυτή λήψης της SSB. Οι πρώτοι σταθμοί που επικοινώνησα ήταν ο SV1BTR και ο ΙΚ3ΜΑC και αυτό έγινε σε random κατά την διάρκεια ενός Dubus CW EME Conest. O IK3MAC ήταν τόσο δυνατός που μου έφερε ακόμη και σήμα στο S-Meter, κάτι όχι και τόσο εύκολο στο CW ΕΜΕ με τόσο μικρό setup που είχα. Θυμάμαι ότι με το που άκουσα για πρώτη φορά το διακριτικό μου να επιστρέφει από την σελήνη, άρχισα να χοροπηδάω σαν μικρό παιδί ενώ η οικογένεια μου με κοίταγε με απορία…. H θέληση είναι που μετράει και η επιμονή.

SW1OAA 2x8el cross KM17vv








Θέληση είναι αυτό που είχε και ο σταθμός SY9VHF φέτος στην Κρήτη. Χωρίς την παραμικρή εμπειρία, με 4 κεραίες μόνο 6 στοιχείων ιδιοκατασκευή και τον προενισχυτή λήψης στο shack και όχι στην κεραία η ομάδα κατάφερε και επιβεβαίωσε 3 CW EME QSO ενώ η σελήνη δεν ήταν και στην καλύτερη στιγμή της για ΕΜΕ επαφές. Μέσα στον θόρυβο και σε συνθήκες portable στην πραγματικότητα αφού ο σταθμός βρισκόταν κάτω από μια τέντα, με δυνατό αέρα που δεν επέτρεπε σωστή σκόπευση, η επιμονή και η θέληση της ομάδας έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ναι, αλλά με ένα σύρμα στα βραχέα, μπορώ να δουλέψω 100δες σταθμούς.

Σωστά. Εδώ αρχίζουν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος τελικά θα κάνει ή δεν θα κάνει CW EME. Για να δουλέψεις πολλούς σταθμούς δεν αρκούν 2 κεραίες 8 στοιχείων. Αν όμως οι 2 κεραίες γίνουν 4 (άλλα 100-150 ευρώ αν τις φτιάξεις μόνος σου μαζί με τα power dividers/splitters) τότε οι 50 σταθμοί που προανέφερα ίσως διπλασιαστούν. Σίγουρα όμως ποτέ δεν θα γίνουν τόσες 100δες όσες στα βραχέα. Ακόμη και αν στήσεις τις 64 κεραίες 15 στοιχείων όπως ο RN6BN (foto 2) !!


Foto 2 by RN6BN 64 x 15el cross







Υπάρχει και κάτι άλλο όμως που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Για να δουλέψεις κάποιον σταθμό στα βραχέα ή μέσω ψηφιακού ΕΜΕ, χρειάζεσαι ίσως από 1 ως 10 λεπτά με ελάχιστες εξαιρέσεις. Για να δουλέψεις έναν σταθμό μέσω ΕΜΕ σε CW mode μάλλον θα χρειαστεί μία ώρα, ιδίως αν ο σταθμός είναι μικρός με 2 – 4 μικρές κεραίες. Αν κάποιος υπολογίσει 50 – 100 QSO επί 1 ώρα η κάθε επαφή, τότε οι ώρες ευχάριστης ενασχόλησης που μπορεί να σου προσφέρει αυτό το μικρό σύστημα δεν είναι λίγες.

Γιατί θέλουν τόση ώρα οι επαφές? Τα ΕΜΕ σήματα ακούγονται πραγματικά θαμμένα μέσα στο θόρυβο. Είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις και χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση και προσοχή από τον χειριστή. Για τον λόγο αυτό, η διαδικασία του QSO είναι υπεραπλουστευμένη και απαιτεί απλά και μόνο την σωστή λήψη του callsign και από τους δύο σταθμούς και την επιβεβαίωση ότι το callsign έχει ληφθεί σωστά. Τίποτε άλλο.

Είναι όμως χρονοβόρα διαδικασία για τον μικρό σταθμό. Ο κάθε ένας εκπέμπει με την σειρά του για περίοδο είτε ενός είτε δύο λεπτών. Ο πρώτος ξεκινάει να καλεί CQ. O δεύτερος απαντάει με το διακριτικό του αλλά και το διακριτικό του σταθμού που καλεί. Ο πρώτος απαντάει με τα δύο διακριτικά και με ΟΟΟ το οποίο σημαίνει ότι έχει λάβει σωστά τα διακριτικά. Ο δεύτερος αφού λάβει τα διακριτικά και τα ΟΟΟ απαντάει με RO RO RO. Ο πρώτος συνεχίζει στέλνοντας RRR επιβεβαιώνοντας το QSO και το ίδιο κάνει και ο δεύτερος. Σε όλη αυτήν την διαδικασία, όταν ο ένας από τους δύο σταθμούς δεν ακούσει την απάντηση που περιμένει από τον ανταποκριτή του, τότε επαναλαμβάνει την τελευταία περίοδο που έστειλε όσες φορές χρειαστεί. Αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ ώρα. Συνήθως στο κλείσιμο και οι δύο σταθμοί στέλνουν 73 χωρίς όμως να είναι απαραίτητο. Συχνά, έμπειροι χειριστές με μεσαίους/μεγάλους σταθμούς ανταλλάσουν και κανονικά cw report αντί για O/RO.

Ακολουθεί παράδειγμα:

Περίοδος (Διάρκεια Περιόδου 1 ή 2 λεπτά)

1 CQ CQ CQ SV1OAA SV1OAA SV1OAA…..
2 SV1OAA SV8GKE SV1OAA SV8GKE….
3 SV8GKE SV1OAA OOO OOO OOO….
4 SV1OAA SV8GKE RO RO RO…
5 SV8GKE SV1OAA RRR RRR RRR…
6 SV1OAA SV8GKE RRR RRR RRR….

Παραπάνω στοιχεία όπως το «de» (SV8GKE «de» SV1OAA) δεν είναι απαραίτητα και ίσως μπερδέψουν αντί να προσφέρουν κάτι. Η ταχύτητα CW που χρησιμοποιείται είναι 15 – 17 wpm με αρκετό κενό μεταξύ τους.

Μερικούς μήνες μετά τις πρώτες μου επαφές, πρόσθεσα άλλες 2 κεραίες 8 στοιχείων και έφτιαξα μία τετράδα. Επίσης άλλαξα τον προενισχυτή λήψης με κάποιον χαμηλότερου θορύβου. Αυτό το setup μου έφερε περισσότερες και ευκολότερες επαφές καθώς μου επέτρεψε να λάβω μέρος σε ορισμένους διεθνής διαγωνισμούς και να είμαι μέσα στους …. τελευταίους hi hi. Με τόσο απλό σύστημα όμως δεν μπορείς να περιμένεις κάτι διαφορετικό. Το ζητούμενο είναι η υποστήριξη του mode και όχι κάτι άλλο. Αν θέλεις να είσαι σε καλύτερη κατάταξη τότε χρειάζεσαι μεγαλύτερες κεραίες και πολύ ισχύ. Όλα γίνονται, φτάνει να ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις και το τι πρέπει να θυσιάσεις για να το πετύχεις. Όμως υπάρχει κάποιος που με ένα απλό σύρμα κέρδισε διεθνές HF contest? Μάλλον όχι. Τα πράγματα είναι αντίστοιχα.


SV1OAA: 4 x 8x8JXX2 σε πύργο 3μ κατασκευής SV1GE







Δεν υπάρχουν CW EME σταθμοί στα 2μ
!

Αν νομίζει κάποιος ότι θα ανοίξει τον πομποδέκτη του και θα ακούσει 10δες σταθμούς να καλούν CQ σε καθημερινή βάση και πάλι θα απογοητευτεί. Και όμως υπάρχει δραστηριότητα στο CW EME στα 2μέτρα. Απλά εκδηλώνετε διαφορετικά από αυτήν που έχουμε συνηθίσει :

ΑTP: Ο SM2CEW και ο SV1BTR με την υποστήριξη του περιοδικού DUBUS, καθιέρωσαν για μία μέρα κάθε μήνα το Activity Time Period (ATP). Το ΑTP είναι ένας άτυπος διαγωνισμός / δραστηριότητα όπου οι CW EME σταθμοί έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν random. Μεγάλοι σταθμοί (εκτός των προαναφερθέντων) όπως οι OZ1HNE, SP7DCS, YO2AMU,ΟΚ1ΜS, W3TWX, N4GJV και αρκετοί άλλοι, δίνουν δυναμικά το παρών και την ευκαιρία σε μικρούς-μεσαίους-μεγάλους-νέους-παλιούς σταθμούς να επιτύχουν επαφές μέσω σελήνης. Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του SM2CEW: http://www.sm2cew.com/dubus-aw.html

Contests : Κάθε χρόνο γίνονται διεθνής διαγωνισμοί όπως το Dubus CW EME Contest, ARI EME, ARRL EME αλλά και άλλοι μικρότεροι, στους οποίους μπορεί ο οποιοσδήποτε να λάβει μέρος. Η συμμετοχή των μικρών σταθμών είναι πολύ σημαντική όχι για την κατάταξη αλλά για την δραστηριότητα.

Sked: Τα ραντεβού γνωστά ως sked μπορούν να «κλειστούν» μέσω email ή μέσω των logger όπως αυτό του Ν0UK: http://www.chris.org/cgi-bin/cw-eme και συνήθως είναι ωριαία. Συμβουλή: υπάρχουν δεκάδες σταθμοί που κάνουν και JT αλλά και CW αλλά συνήθως βρίσκονται στην JT σελίδα του logger. Μην διστάσετε να τους ζητήσετε CW sked. Είναι σίγουρο ότι θα δεχτούν με χαρά.



SV1OAA – SV8GKE KM27dp May 2010 Dubus ATP









To κόστος είναι υπερβολικό!


Είναι αλήθεια ότι δεν είμαστε όλοι «κατασκευαστές» κεραιών και λοιπών εξαρτημάτων που χρειάζονται για ένα σταθμό και άρα δεν μπορούμε να ωφεληθούμε από την οικονομία της ιδιοκατασκευής. Σίγουρα λοιπόν υπάρχει κάποιο κόστος το οποίο εξαρτάτε άμεσα από το τι θέλει ο κάθε ένας μας να φτιάξει και μέχρι που να εξελίξει τον σταθμό του. Αυτό το κόστος όμως που απαιτείται για να στήσει κάποιος ένα μεγαλύτερο σταθμό ΕΜΕ δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετικό από αυτό που χρειάζεται για έναν αντίστοιχης δυναμικότητας σταθμό στα βραχέα. Ένας πύργος τουλάχιστον 12 μέτρων, μία ΗF beam με 4 στοιχεία, μοτέρ για κινήσουν αυτόν τον όγκο, ένας ενισχυτής και το αντίστοιχου μεγέθους tuner, δεν έχουν μεγάλη συνολικά διαφορά από ένα μικρό πύργο (δεν απαιτείτε ύψος στο ΕΜΕ), μία τετράδα 16 στοιχείων, μοτέρ, ενισχυτές λήψης και ισχύος κλπ. Αυτό που σίγουρα έχει διαφορά είναι η προσοχή στην λεπτομέρεια της εγκατάστασης.

Το τελευταίο που θα πω για το κόστος είναι το εξής: Συχνά ακούω συναδέλφους να μιλάνε για τα μεγάλα έξοδα που απαιτούνται για το ΕΜΕ. Οι ίδιοι έχουν στην κατοχή τους 2 -3 πομποδέκτες βάσης, 1-2 mobile, μερικούς φορητούς και διάφορα άλλα για τα οποία έχουν πληρώσει πολλές χιλιάδες ευρώ. Για αρκετούς λοιπόν συναδέλφους το όλο θέμα είναι ζήτημα στόχου και όχι ζήτημα χρημάτων.

Είναι το CW EME για εμένα?
Αυτήν την απόφαση θα την πάρει ο κάθε ένας για τον εαυτό του αφού όμως πρώτα συνειδητοποιήσει το τι πρέπει να δώσει και τι αντίστοιχα θα πάρει από τον χόμπι αυτό. Για να γίνει ΕΜΕ επαφή με CW mode χρειάζεται χρόνος και επιμονή. Ο βιαστικός, ο ανυπόμονος, αυτός που αρέσκεται σε πλήθος επαφών, δεν θα βρεί εδώ αυτό που ζητάει. Δεν βρίσκω τίποτε κακό στο να ζητάει ο ραδ/χνης να κάνει πολλές 1000δες επαφές και να συλλέξει αντίστοιχες κάρτες. Πρέπει όμως να ξέρει ότι το CW EME δύσκολα θα του δώσει κάτι τέτοιο. Οι επαφές του μικρού σταθμού θα είναι λιγότερες και θα επιτευχθούν δύσκολα. Αλλά όσο μεγαλύτερη η δυσκολία τόσο πιο σημαντικές θα είναι οι επαφές αυτές για τον EMEr και τόσο μεγαλύτερη θα είναι στο τέλος η ευχαρίστηση. Η εμπειρία είναι συγκλονιστική και δεν συγκρίνεται με τίποτε αντίστοιχο. Ο ήχος του CW που αναδύεται μέσα από τον θόρυβο μετά από ταξίδι 700,000 – 800,000 χιλιόμετρα είναι μοναδικός. Και πόσο μάλλον όταν ο ήχος αυτός είναι το διακριτικό σου !!!

73 de SV1OAA
Κώστας

Χρήσιμα Link

http://www.moonbouncers.org/ Νέο site σχετικά με το CW ΕΜΕ το οποιο τώρα εμπλουτίζεται με χρήσιμες πληροφορίες.
http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=3062 Ξεκίνημα στο ΕΜΕ.
http://www.g1ogy.com/www.n1bug.net/operate/emebasic.html ΕΜΕ.
http://www.ok2kkw.com/eme1960/eme1960eng.htm Λίγη ΕΜΕ ιστορία.
http://www.gm4jjj.co.uk/XPOL/xpol_array.htm Πως να στήσετε το δικό σας ΕΜΕ κεραιοσύστημα, βήμα προς βήμα.
http://sm5bsz.com Μάλλον το ποιο χρήσιμο και περιεκτικό site στο διαδίκτυο σχετικό με rf, antennas, noise figures, receivers, κλπ, απαραίτητο σε όλους.
http://www.yu7ef.com/ Σχέδια για όλους για κεραίες yagi από τον guru του είδους.
Σύνδεσμοςhttp://home.teleport.com/~oldaker/power_dividers.htm Power Dividers.

(Το παραπάνω εξαιρετικό άρθρο για το CW-EME, διαφωτιστικό και ευανάγνωστο, είναι γραμμένο από τον Κώστα SV1OAA. Δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του SV NEA , το δημοσιεύω και στο ιστολόγιο για όσους δεν παίρνουν το περιοδικό...
)

41 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητηρια Κωστα πολυ καλη δουλεια!! πραγματικα εισαι αξιοζηλευτος !!!
παντα τετοια

sw1jgw

takis perreas είπε...

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σύγκριση της επικοινωνίας στα Βραχέα με το EME cw.
Πρωτίστως λόγω, βαθμού δυσκολίας προς απόδοση!
Τώρα για το αν "...υπάρχει κάποιος που με ένα απλό σύρμα κέρδισε διεθνές HF contest?..." εξαρτάται από τον ορισμό του "κέρδισε".
Αν δεχτούμε το Αμερικάνικο ότι ο πρώτος είναι Πρώτος και ο δεύτερος τίποτα, όχι.
Ραδιοερασιτεχνικά όμως, σύρματα με πολύ μικρή ισχύ να διαρρέει αυτά, έχουν δώσει πολύ καλές θέσεις στην κατηγορία τους και ατελείωτες ώρες ευχαρίστησης!
Αποκλειστική αφιέρωση σε μία μπάντα και σε ένα mode, κατά την γνώμη μου είναι μονοχνωτισμός και σου στερεί την χαρά του ραδιοερασιτεχνισμού και της τυχαίας επικοινωνίας με συνάδελφο ραδιοερασιτέχνη πολύ μακριά ή πολύ κοντά.

SV2HWR είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Κώστα αλλά δεν έχω καταλάβει γιατί πρέπει τα qso να γίνονται με χρονικό περιορισμό ενός ή δύο λεπτών και όχι random όπως σε ένα φυσιολογικό qso στα 2μ.
Όσο για τα βραχέα για να πάρεις καλή θέση σε contest χρειάζεσαι σίγουρα μια 3el, το linear δεν είναι απαραίτητο γιατί στα περισσότερα contest υπάρχουν LP και HP κατηγορίες. Αλλά περά από τις κεραίες υπάρχουν παρά πολλά εξαρτήματα όπως πχ άμα θέλεις να δουλέψεις SO2R (ένας χειριστής 2 ράδια) χρειάζεσαι στην ουσία 2 shack + bandpass filters. Οπότε το κόστος για έναν μέτριο hf contest σταθμό δεν είναι και μικρό.

takis perreas είπε...

Παντελή, πάλι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Βραχέων και EME.
Ακόμα και σε σχέση απόλαυσης προς κόστος!
Ένας κόντεστ σταθμός Βραχέων μπορεί να κοστίζει ένα μεγάλο μέρος του κόστους ενός σταθμού EME.
Μέρος όμως στον ίδιο διαγωνισμό μπορείς μα λάβεις με πάμφθηνα μηχανήματα αν όχι ιδιοκατασκευασμένα.
Πράγμα που μάλλον δεν μπορεί στην αντίθετη περίπτωση του EME.
Η χαρά της συμμετοχής στον διαγωνισμό θα είναι η ίδια και σε πληροφορώ ακόμα, ότι στην κατηγορία σου μπορείς να έχεις αξιοζήλευτα αποτελέσματα αν με ένα "σωστό κομμάτι σύρμα" δουλέψεις τα 80 ή τα 160 μέτρα!
Δεν διαφωνώ με την επιθυμία κάποιου να δουλέψει EME αρκεί να το συγκρίνει με όμοια πράγματα!

Ο χρονισμός είναι απαραίτητος λόγω της ηχούς και γιατί ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αν ο έτερος σταθμός σε έχει λάβει.
Έτσι 2' εκπέμπεις και στην συνέχεια 2' ακούς και με την θέληση της Σελήνης, ολοκληρώνεις το QSO.

Γκιώνης είπε...

"και με την θέληση της Σελήνης, ολοκληρώνεις το QSO"

Πολύ ωραίο.

Καλή επιτυχία σε όλους. Καλές προσπάθειες.

Κώστα σε ευχαριστούμε.

Παραλληλα ειμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατι αυτος ο γκεκας δεν αντέχεται άλλο. Μακαρι να μπορούσαμε να τον στείλουμε και στο φεγγάρι.

Φιλια πολλα σε όλους.

Τουλάχιστον έχουμε να διαβάσουμε για καποιους μήνες.

Γκιώνης

SV1GRN είπε...

Κώστα πολύ καλή η παρουσίαση σου, δίνει κουράγιο σε όποιον θα δείξει ενδιαφέρον. Ήταν κάτι που έλειπε στον Ελληνικό χώρο και πάλι μπράβο.
73

sv8gke είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο Κώστα, χρήσιμο και κατατοπιστικό!!

Βέβαια τώρα που απαγορεύτηκε το cw σε βλέπω να το γυρίζεις στο jt !!

Τάκη με συνθήκες σύρμα και 100 βατ το μόνο που κερδίζεις είναι η χαρά της συμμετοχής,τίποτε άλλο. Ξεχνάς το cq γιατί σε καταπίνουν τα διπλανά σήματα και προσπαθείς να κάνεις κανένα δυνατό σταθμό.

Μόνο ένας στην Ελλάδα κατάφερε να βγει πρώτος(ελλείψη δεύτερου !!) υπό αυτές τις συνθήκες σε RTTY contest και έχει και το λέει!!
Αλλά αυτός είναι ΕΝΑΣ, δεν έχουμε όλοι τα ίδια χαρίσματα.

'Εχοντας 2 μικρές συμμετοχές σε ΕΜΕ δραστηριότητα( μια από το shack του κώστα στην Τζια και μια στην Κρήτη) θα προσυπογράψω αυτα που λέει ο Κώστας (ο sv1oaa...όχι ο άλλος)...
το συναίσθημα που νιώθεις όταν η σελήνη σου επιστρέφει το διακριτικό σου είναι απερίγραπτο.

Επίσης για άλλη μια φορά ευχαριστίες στον SV1OAA για το κίνητρο και τις πρακτικές συμβουλές που μας έδωσε στην Κρήτη βοηθώντας να έχουμε 3 CW EME qso in the log !!

takis perreas είπε...

Μιχάλη μου θα μου επιτρέψεις να σου αποδείξω το αντίθετο.
http://sv3auw.blogspot.com/2011/06/2010-iaru-hf-world-championships.html

11τη θέση στην κατηγορία μου με δίπολο 26 μέτρων ανοιχτή γραμμή και 10Watt ισχύ!
Το μυστικό είναι να παίρνεις πόντους στα μεγάλα μέτρα!

Ανώνυμος είπε...

Τι 11η θέση; Εδώ ο άλλος σου λέει βγήκε πρώτος και δεν είχε εξασκήσει ακριβώς την ειδικότητα. Λογιστής ήταν με χρέη καμπανοκρούστη.

Γκιώνης είπε...

Ρε συ Τακη μην του αντιλέγεις τωρα που θελει ΕΜΕ. Σε παρακαλώ.
Μιχάλη μια χαρα τα λες και εμεις μαζί σου. Προχώρα εσυ και μη σε νοιάζει. Οι καλύτεροι σου φιλοι ειναι τα ΑΤΙΑ.

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

19 Σεπτεμβρίου 2011 2:52 μ.μ.

Θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω τον Κώστα για πολλούς λόγους. Ενας όμως απο όλους είναι ότι με το άρθρο του επεισε τον SV1JGW/SW να κάνει μετα απο πολύ καιρό σχόλιο. Αυτό σημαίνει ότι κατι καλό γίνεται.

Επιτέλους αφησε τις επαφές και τα καλάμια και ασχολήθηκε λίγο με τα κοινά.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

Για ψηφιακά ΕΜΕ τελικά φεγγάρι χρειάζεται?

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=BMgrAsqikn0

Για έναν Κώστα.
Νομίζω ότι θα ήθελε να πει δυο λόγια απόψε.
Λείπει απο την πάρέα.

Ανώνυμος είπε...

Επαυξάνοντας τα λεγόμενα του Τάκη ρίξτε μία ματιά στον παρακάτω κατάλογο:
http://www.arrl.org/files/file/DXCC/QRP_DXCC.pdf

http://www.qrpdxpropagationantennas.com/dxcclist.html
ακόμη:
http://www.qrparci.org/content/view/34/53/
και μερικές οδηγίες από τον dr. Megacycle:
http://www.qsl.net/kk6mc/ThoughtsonWorkingDX.txt
6146

Ανώνυμος είπε...

Του Αγίου Ντάνου σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

http://worldradiomagazine.com/
έτοιμο για κατέβασμα το τελευταίο τεύχος.
73

sv8gke είπε...

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Για ψηφιακά ΕΜΕ τελικά φεγγάρι χρειάζεται?

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ !!

Ποιός διαδίδει αυτές τις κακοήθειες;;

Μια καλή έγχρωμη φωτογραφία του φεγγαριού στην επιφάνεια εργασίας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ !!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν συμπαθείτε τα ψηφιακά; Μήπως είστε νέο-λουδίτες;
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=102880

takis perreas είπε...

Μιχάλη εσύ που τα ξέρεις καλύτερα, αν βάλεις την εικόνα του φεγγαριού στο background θα μπορείς να κάνεις αυτόματα και backscatter?
Ή όλα τρέχουν στην επιφάνεια εργασίας?!

sv8gke είπε...

Ευτυχώς που δεν μας είπαν και λούλες.

Τάκη..τα πάντα όλα κάνεις,καλή θέληση και καλή...συνδεση να έχεις!!

takis perreas είπε...

QRP είμαι κι εδώ βρε Μιχάλη!
Μέγιστο 2Mbps!!!
Θα αρκεστώ να ακούω το dark side of the moon!

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο qrp στις συχνότητες αλλά και στο bandwidth σωστός.
Θα έλεγα ότι κάποιος που κάνει qrp λόγω οικολογικής συνείδησης μπορεί να χρησιμοποιεί χειρόγραφο ημερολόγιο και όχι η/υ λόγω κατανάλωσης ρεύματος.
6146

sv8gke είπε...

6146 σε βλέπω είσαι ούνα φάτσα ούνα ράτσα με τους παλιοκιουαρπίδες του A.Q.N.

Δεν πας να κάνεις μια εγγραφή εκεί που είναι και δικά μας τα παληκάρια;;

takis perreas είπε...

Μιχάλη ζηλεύεις!
Είναι Σελήνης φαεινότερο!!!

sv8gke είπε...

Μην το συζητάς!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι τόσο qrp βέβαια δεν ξεπερνώ την ισχύ του μηχανήματος. Τους συμπαθώ όμως τους μπαγάσες.
6146

The road less pedaled είπε...

Ένα από τα πιο καλογραμμένα άρθρα που έχω διαβάσει ποτέ, τα οποία πραγματικά σε παίρνουν μαζί τους και σε απογειώνουν.
Απλά respect

Ανώνυμος είπε...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/09/blog-post_9196.html#more

Καλή χώνεψη.... ;)

Ανώνυμος είπε...

giannh 8a mou doseis to thlefono tou Paolo?exei contest me8ayrio.

sv8gke είπε...

Το θες οπωσδήποτε;;

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΟΛΟ ΟΕΟ;
(που λέει και ο Σταμάτης!)

2Μδης είπε...

A! Έτσι λέει ο Σταμάτης;

sv8gke είπε...

Ετσι έλεγε,δεν νομίζω να λέει ακόμα!!

Γκιώνης είπε...

Η Σελήνη στα ψηφιακά.

http://www.youtube.com/watch?v=uo6WLNAT4QM&feature=related

Μεγαλες στιγμές.

F/SV1NZX Alex είπε...

Η μάχη μεταξύ εμού και του Κώστα καλά κρατεί ;)
Congrats Κώστα με το άρθρο (επειδή είμαι εγώ, θα διαφωνήσω με μερικά σημεία :P) αλλά, στο σύνολο, πολύ καλό !

Παρεμπιπτόντως, στήνω 2x8 μεχρι το σ/κ οπότε, άμα σε ακούσω, θα σε καλέσω ;)

Α και κάτι άλλο για όλους, τώρα που έχει γραφεί το άρθρο ετούτο.. Μακάρι να μην βάζατε τους πάντες στο ίδιο κουβά..
Υπάρχει ακόμα η ειλικρίνεια, αρκεί να το ψάξεις... και ασφαλώς χωρίς ds ειδαλλιώς ισχύει το shallow mind=shallow opinion + hot air.

73

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=bMJoeJIjp3c

Συλλεκτικό πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που σας άρεσε και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Το πόσο καλό είναι όμως, θα φανεί από το αποτέλεσμα :)

Γιάννη ευχαριστώ για την φιλοξενία.

ΟΑΑ

2Μδης είπε...

Κώστα εγώ σε ευχαριστώ.
Το κείμενο σου είναι διαφωτιστικό και λύνει απορίες πολλών συναδέλφων.

Και βεβαίως καταρίπτει μύθους...

Μπορώ να βεβαιώσω ότι το διάβασε (και το ξαναδιάβασε) πολύς κόσμος!

ΤΝΧ

Γκιώνης είπε...

Ελπίζω να μου επιτρέπετε να κανω μια αφιέρωση στο φίλο μου τον SV8GKE o οποίος δείχνει και μια αγάπη για τα ΕΜΕ. ΟΑΑ δεν ετυχε να σε γνωρίσω καλα να περάσετε. Με όλη μου την αγάπη σε αυτούς που κοιτούν με αγωνία να κανουν επαφές με το φεγγάρι. Ελπίζω να ειναι γούρικο.

http://www.youtube.com/watch?v=ET-6oz4m_dM&feature=related

Φιλιά πολλά σε όλους όσους ειλικρινά προσπαθούν. Μακάρι όλοι οι έλληνες να ειχαν τις δικές σας σκέψεις.

Γκιώνης

sv8gke είπε...

Tnx Γκιώνης!

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω οτι ο Κώστας παρέα με τον πατριάρχη των 2μ έσκισαν!