Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Εξωτερική ρύθμιση ALC για το FT-897...

Όταν είχα πάρει πριν χρόνια το FT897 για φορητή χρήση, είχα πει ότι του βρίσκω δυο μειονεκτήματα. Αστοχίες. Το πρώτο ήταν ότι τα πλήκτρα του δεν είναι φωτιζόμενα! Κάποιος που το έχει στον πάγκο του και το χειρίζεται δεν θα το αντιληφθεί ίσως... Αν όμως το χρησιμοποιήσετε ως φορητό, με ενσωματωμένες μπαταρίες, στην σκηνή μέσα στη νύχτα δεν θα βλέπετε τι πρέπει να πατήσετε για να κάνετε οποιαδήποτε ρύθμιση!!
Το δεύτερο που δεν μου άρεσε ήταν ότι η ελάχιστη ισχύ είναι τα 5W με τροφοδοσία, και τα 2W με μπαταρία. Βεβαίως υπάρχει "κόλπο" που ακόμα και με μπαταρία μπορούμε να ξεγελάσουμε τον ασύρματο και να αποδίδει μέγιστη ισχύ σαν να είναι με εξωτερική τροφοδοσία. Όμως την ελάχιστη ισχύ κάτω των 2WATT δεν την έχουμε, με αποτέλεσμα να σπαταλάμε περιττή ενέργεια από τις μπαταρίες την στιγμή που δεν είναι απαραίτητο. Τι θέλω να πω: μου έχει τύχει πολλές φορές να είμαι σε μια κορυφή βουνού και με μια κεραία 5 στοιχείων να μπορώ να μιλήσω μακριά ακόμα και με 100mW . Ο ασύρματος όμως έχει ελάχιστη ρύθμιση στα 5W επομένως εκπέμπει με 5W και καίει άσκοπα την μπαταρία καταναλώνοντας ενέργεια που θα μπορούσε να μου επιτρέψει περισσότερες ώρες εκπομπής.

Αυτό το δεύτερο πρόβλημα λύνεται, με ένα απλό κύκλωμα που θα δούμε στη συνέχεια...
Ο ασύρματος FT-897 (και το 857 πιθανόν και άλλοι) έχει στο πίσω μέρος μια υποδοχή ACC. Σε αυτή την υποδοχή αν δώσουμε από 0 έως -4Volt θα έχουμε ρύθμιση της ισχύος εξόδου από ελάχιστα mW μέχρι την μέγιστη του μηχανήματος. Στην ουσία επεμβαίνουμε στο ALC του πομπού δίνοντας του αρνητική τάση από μια δική μας εξωτερική πηγή...

Το κυκλωματάκι είναι εξαιρετικά απλό, βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο ΝΕ555 και ελάχιστα υλικά. Σχέδιο στη δίπλα φωτογραφία (πρόχειρο όπως πάντα!). Φτιάχνεται σε ελάχιστα λεπτά σε ένα κομμάτι διάτρητης πλακέτας. Προσοχή χρειάζεται μόνο στις πολικότητες των δυο ηλεκτρολυτικών πυκνωτών και της ζένερ 5,1 Volt...




Για να το δοκιμάσετε πριν το συνδέσετε στον ασύρματο: α) τροφοδοτήστε με +12V ή +13,8V.
β) μετρήστε με ένα βολτόμετρο στο σημείο Α να έχετε -12V .
γ) μετρήστε στο σημείο Β να έχετε -5,1V
δ) μετρήστε στην έξοδο ACC να έχετε μεταβολή τάσης από οV έως -5V γυρίζοντας το δρομέα του 4Κ7.
ε) Αν όλα είναι σωστά συνδέστε ένα στερεοφωνικό βύσμα 3,5mm (το κεντρικό στο ACC και τη γείωση στο εξωτερικό, ενώ το μεσαίο δαχτυλίδι του βύσματος το αφήνετε κενό). Αυτό ήταν!



Το κύκλωμα αφού συνδεθεί στο βύσμα ACC του ασυρμάτου, μπορεί να κατεβάζει όσο θέλουμε την ισχύ. Επίσης μπορείτε να το συμπεριλάβετε στην κατασκευή ενός ενισχυτή και να επιλέξετε την ισχύ οδήγησης ανεξάρτητα της ρύθμισης από το μενού του ασυρμάτου. Έτσι δεν κινδυνεύει να καεί το τελικό στάδιο από υπεροδήγηση...
(Εγώ εννοείται το έφτιαξα για να κατεβάζω την ισχύ και όχι για να οδηγήσω ενισχυτή μεγάλης ισχύος! Αφού είναι γνωστό ότι είμαι αφιερωμένος -ψυχή τε και σώματι- στο Athens QRP Net, και "ζήτω η χαμηλή ισχύς", "ζήτω το QRP"κλπ κλπ...)

Για κάθε πληροφορία ή βοήθεια μην διστάσετε να με ρωτήσετε...
73
SV1BJY

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα, είχες αρκετές ευκαιρίες αλλά εσύ είσαι αμετανόητος.

Διαγράφεσαι απο το qro club, τέλος

Η ΑόρΑτη Αρχή.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, εντάξει, μετά απο δεύτερη ανάγνωση του κειμένου σου, περισσότερο ολοκληρωμένη απο την πρώτη (κατα την διάρκεια της οποίας μου ανέβασες το αίμα στο κεφάλι και για αυτο δεν το διάβασα ως το τέλος) ξαναμπαίνεις σε κατάσταση "μέλος υπό επιτήρηση"

εκ της ΑΟρατΗς ΑρχΗς

Ανώνυμος είπε...

Για τους φιλους που θελουν να δοκιμαστούν στις κατασκευές θα ήθελα να παρατηρήσω οτι το διακριτικό μας μπαίνει στα αριστερά τις πλακετας με μαρκαδόρο.

Τέχνικος Σύμβουλος.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ποια δεν είναι qrp αλλά qrpp οπότε καλώς ήρθες στο qrp net.
Εκ της γ. γραμματείας.
73

Ανώνυμος είπε...

Ρε Γιαννη αυτη τη στιγμή και με βαση τους νεους νόμους χρειαζόμαστε κάτι αδιάβροχο. Αυτη η κατασκευή θα δουλέψει με θαλάσσια κεραία?

SV8YM είπε...

Γιάννη καλησπέρα,

Να προτείνω κάτι: Η γραμμή του ALC στο 897 (και 857) έχει υψηλή αντίσταση (είναι είσοδος τελεστικού ενισχυτή). Θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει μια μπαταρία 9V και ένα ποτενσιόμετρο π.χ. 1 ΜΩ για να δώσει (από το δρομέα του ποτενσιομέτρου, ρυθμίζοντας κατάλληλα) την αρνητική τάση στη γραμμή Ε-ALC, χωρίς να χρειαστεί η γεννήτρια αρνητικής τάσης.

Το ρεύμα στο ποτενσιόμετρο θα ήταν μόνο 9 μΑ, οπότε η μπαταρία ακόμα και χωρίς διακόπτη θα διαρκούσε μεγάλο διάστημα.

Το κόλπο αυτό το είχα κάνει πολύ παλιά στο IC-745 για να κατεβαίνει αυτόματα η ισχύς του όταν έθετα σε λειτουργία ένα γραμμικό ενισχυτή που απαιτούσε ισχύ οδήγησης 25W.

Κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει κι άλλους φίλους: Με τον τρόπο αυτό (μόνιμη τάση ελέγχου μέσω της γραμμής εξωτερικού ALC) δεν παρουσιαζόταν η αιχμή ισχύος που βγάζουν τα περισσότερα μηχανήματα και "ταλαιπωρούν" τους ενισχυτές που δεν χρειάζονται πλήρη ισχύ οδήγησης. (Αυτό βέβαια το γνωρίζω στα σίγουρα μόνο για το IC-745). Πιθανότατα ισχύει και για άλλους πομποδέκτες...

73, Τάσος, SV8YM

2Μδης είπε...

Τάσο καλησπέρα,

βεβαίως και γνωρίζω και προτείνω και εγώ σαν πιο απλή λύση αυτή της μπαταρίας. Ειδικά αν χρειάζεται το κύκλωμα μόνο για να κατεβάζει την ισχύ για QRP...

Σε ακραίες περιπτώσεις όμως -λέμε τώρα- που κάποιος το θέλει για χρήση ενισχυτή (μακριά από 'μας και όλους τους χριστιανούς) η λύση της κατασκευής είναι πιο αξιόπιστη αφού δεν πρόκειται να ξεφορτίσει ποτέ και να αφήσει να περάσει μεγάλη ισχύ στο τελικό στάδιο.

Μάλιστα σε έναν ενισχυτή -εντελώς εγκυκλοπαιδικά- αν χρησιμοποιούμε sequencer μπορούμε με το ΡΤΤ να κόβουμε το LNA, κατόπιν τα ρελέ, μετά ανοίγουμε το προρυθμισμένο ALC, και τέλος το bias του ενισχυτή γλυτώνοντας την αιχμή ισχύος που αναφέρεις...

Αλλά όλα αυτά είναι απλώς για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αφού ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ η χρήση ενισχυτών ισχύος δεν συνάδει με την δραστηριότητα του QRP στην οποία είμαι ταγμένος!!

Χαίρε!

takis perreas είπε...

Είσαι μεγάλος... QRO, τελικά!
Δεν κάθεσαι να μάθεις να φτιάχνεις ευθείες γραμμές στα κυκλώματα τα οποία σχεδιάζεις, το μυαλό σου στο κεχρί και στην μεγάλη ισχύ!
Πτου!

Κωστας Ιωαννιδης είπε...

Απο οτι βλεπω ακομα και το σκαμπο ειναι συντονισμενο στα V/U.

Ανώνυμος είπε...

¨....όταν έθετα σε λειτουργία ένα γραμμικό ενισχυτή που απαιτούσε ισχύ οδήγησης 25W."

Βλέπω ότι τα μέλη μας αυξάνουν.

QRO Club

Εκ τη ΑόΡατης αρΧήΣ

Ανώνυμος είπε...

Μη χαίρεστε έγραψε "όταν", τώρα άλλαξε και πάει προς qrp.
Εκ της γραμματείας του qrp net.
73

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Γιάννη, πολύ καλό. Ιδικά σε συνδυασμό με τρανσβέρτερ όπου θέλουν χαμηλή στάθμη στην είσοδο του μίκτη στην βαθμίδα εκπομπής είναι μια πολύ καλή λύση.

SV3CYM

sv8gke είπε...

Μπράβο Γιάννη, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!!!!!

Μόλις μας απέδειξες ότι άξόζεις τα 105 ευρώ βενζίνη για τον πυρπολισμό σου.

Και άσε τα παραμύθια που έριξες στον αΟρΑτο Αρχοντα μας.....σοβαρός ενισχυτής ΔΕΝ οδηγήται με μιλιβάτ.

Εκ του QRO Club

Ανώνυμος είπε...

και που είστε ακόμη, σε λίγο τον βλέπω... QRPp.
6146

2Μδης είπε...

Ήρθε με mail αλλά εδω που βρίσκομαι δεν εχω δυνατότητα παρά να το αναρτήσω στα σχόλια. Δείτε το...

Triathlon DX Contest.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού contest: το Triathlon DX Contest.
Όλα άρχισαν τον Αύγουστο του 2011, όταν ο Μιχάλης SV5BYR, συνέλαβε την ιδέα. Το όραμα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά τον Δεκέμβριο του 2011, όταν μια παρέα Ελλήνων ραδιοερασιτεχνών έγιναν κοινωνοί αυτής της ιδέας και άρχισαν να συζητούν για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού.
Σήμερα ανακοινώνουμε επίσημα τον διαγωνισμό, καλώντας, αφενός τους προγραμματιστές να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους αφετέρου όλους εσάς να τον αγκαλιάσετε και να βοηθήσετε στην επιτυχή διεξαγωγή του.
Ο διαγωνισμός θα διεξάγεται το πρώτο Σάββατο του Φεβρουαρίου κάθε τρέχοντος έτους, θα έχει διάρκεια 24 ώρες και θα αναπαριστά πιστά το αγώνισμα Τρίαθλον. Το αγώνισμα Τρίαθλον αποτελείται από 3 διαφορετικά αθλήματα: Κολύμβηση, Ποδηλασία, Τρέξιμο. Τα αθλήματα γίνονται σε διαδοχική σειρά δίχως διακοπή και νικητής είναι αυτός που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία και στα τρία. Έτσι θα είναι και ο διαγωνισμός μας, με τη διαφορά ότι τα τρία αγωνίσματα θα είναι: RTTY, SSB και CW σε διαδοχική σειρά φυσικά. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά αυτού του διαγωνισμού, αφού τα τρία modes ακολουθούν το ένα το άλλο και δεν εναλλάσσονται. Ως αποτέλεσμα αυτού, να μην μπορεί κάποιος να κερδίσει το διαγωνισμό παρά μόνο αν συμμετάσχει και στα τρία modes. Ο πρώτος διαγωνισμός θα γίνει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013. Από την άλλη κι αφού μιλάμε για Ελληνικό contest, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικοινωνία με Ελληνικούς σταθμούς
Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε το εξαιρετικό δώρο για το νικητή, που θα είναι 10ήμερη φιλοξενία για 2 άτομα σε ξενοδοχείο της Ελλάδας!!!
Μάλλον θα είναι το πρώτο contest παγκοσμίως που το έτερον ήμισυ, θα μας παροτρύνει για μεγαλύτερη συμμετοχή αντί να γκρινιάζει όπως συνήθως…

http://triathlon-dx-contest.blogspot.com/