Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Απλό τροφοδοτικό σε μέγεθος... switching!

Στο παρελθόν έχω δημοσιεύσει μια κατασκευή μεγάλου τροφοδοτικού 13,8V DC. Στην παρούσα περίπτωση χρειάστηκα ένα μικρό τροφοδοτικό για ασύρματο μικρής ισχύος. Επιθυμητό ήταν να έχει μικρό όγκο και χαμηλό βάρος.

Επόμενο ήταν να κοιτάξω στα έτοιμα του εμπορίου τεχνολογίας switching. Όμως επειδή είμαι κατασταλαγμένος υπέρ της ανακύκλωσης υλικών και στο εργαστήριο υπήρχε από χρόνια ένας τοροειδής μετασχηματιστής 2Χ9V σκέφτηκα να δοκιμάσω να φτιάξω το τροφοδοτικό!
Μάζεψα τα υλικά και σε μια διάτρητη πλακέτα 10Χ15 εκατοστά, ακολούθησα το διπλανό σχέδιο. Τρανζίστορ χρησιμοποίησα τα TIP3055 τρία τον αριθμό. 90Watt το καθένα τα δίνει "η κουκουβάγια" εγώ μάλιστα είχα μια περίεργη έκδοση τους με επίχρυσους ακροδέκτες. Πολλά χρόνια στα υλικά μου ήρθε η ώρα τους! Για να τα οδηγήσω -τι άλλο;- ένα LM317 για ρυθμιζόμενη τάση εξόδου. Ο μετασχηματιστής όπως έγραψα και πιο πάνω ήταν 2Χ9 Volt επομένως ακόμα και με την ανόρθωση η συνεχής τάση ήταν χαμηλότερη από αυτή που χρειαζόμουν... Για να ξεπεράσω το πρόβλημα χρησιμοποίησα σε σειρά το διπλό δευτερεύον επομένως πήρα 18VAC και πάνω από 22V ανορθωμένα. Μια χαρά!

Πανεύκολη και γρήγορη κατασκευή. Πήρα άνετα 7-8 Amp στα 13,8 Volt χωρίς να ζεσταίνεται ιδιαίτερα η ψήκτρα Πτώση τάσης αμελητέα και το κυριότερο ήταν ότι κράτησα "μαζεμένο" το μέγεθος της κατασκευής σε... διαστάσεις παλμοτροφοδοτικού!

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

7 - 8 Amp τα βρίσκω ελάχιστα για τον σκοπό μας. Πρόσεξε τι κάνεις.

εκ της ΑΟρατΗς ΑρχΗς
QRO Club

Ανώνυμος είπε...

Τι όμορφα.
Μπραβο ρε Γιάννη.

Γκιώνης

takis perreas είπε...

Καλησπέρα!
Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να κοιτάξω αν γείωνες τον δρομέα του ποτενσιόμετρου κατ' ευθείαν ή μέσω μια μικρής τιμής, αντίστασης.
Σωστός ο κατασκευαστής!
Σε αρκετά σχέδια, τα οποία υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία, ο δρομέας του ποτενσιόμετρου γειώνει απευθείας.
Στην περίπτωση στιγμιαίας απώλειας επαφής με την επιφάνεια της μεταβλητής αντίστασης, ο διαιρέτης τάσεως 4Κ7/270Ω, μας δίνει το μέγιστο της τάσεως στην έξοδο. Αντίο τροφοδοτούμενη συσκευή :-((

Ανώνυμος είπε...

7-8Α τα βρίσκω υπεραρκετά. Είσαι στο σωστό δρόμο.
Εκ της Ορατής Αρχής
QRP net

Ανώνυμος είπε...

χρειάστηκα ένα μικρό τροφοδοτικό για ασύρματο μικρής ισχύος. ????????

μικρής ισχύος? γιατί μικρής ισχύος?
Έτσι έχουμε πει?

Ανώνυμος είπε...

Μην επεμβαίνετε στην ελεύθερη βούληση των ραδιοερασιτεχνών θέτοντας ψυχολογικά διλήμματα.
6146

sv8gke είπε...

Off topic..

Μιλάμε για μεγάλο ΘΡΑΣΟΣ!!

takis perreas είπε...

Μιχάλη, εκ στόματος κόρακος κρα εξελεύσεται!

2Μδης είπε...

Μπα! Ψυχική διαταραχή είναι. Δεν έχεις δει το βλέμα της σχιζοφρένειας;

Ανώνυμος είπε...

χέσε μας ρε Μανο με τους κανονισμούς του hpc psk63 contest! Εδώ έχουμε να ασχοληθούμε με το facebook.........

Ανώνυμος είπε...

http://www.southgatearc.org/
news/march2012/complete_
collection_of_qrp_journal_is_
online.htm

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

Γιώργο η ταϊλανδη τελικά δεν είναι φίλη σου? Ηταν όμορφη δε μπορω να πω. Σιγουρα μια επαφη θα τη κράτησες στο Facebook?


Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

Λοιπόν.

Γκιώνης είπε...

Ειναι γεγονός οτι σήμερα κατάλαβα ότι πρεπει να σταματήσουμε να ασχολούμεστε με άτομα το οποία εχουν ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη απο τον SV1CDY. Οπως με ενημέρωσε ο κοινός μας φίλος SV1GSU παρουσία του SV1EML ο συγκεκριμένος συνάδελφος είναι ανάπηρος. Τουτεστιν οτι και να λέει παει εις αφεσιν αμαρτιών διότι καλύπτεται απο το τεκμήριο της αναπηρίας.
Δυστυχώς σήμερα κατάλαβα πολλά.
Κριμα. Λίγη συμπόνοια δε βλάπτει.
Γκέκα ο SV2FPU στο 5-9 δεν έλεγε για εσένα ρε. Κάποιος μαλάκας ήταν εκει τριγύρω.
Ειναι αλήθεια εγω το λέω καιρό. Υπάρχουν πολλοί μαλάκες.

Καλό Πάσχα

Αδέλφια.

Ανώνυμος είπε...

Ο CDY είναι αρχηγός και οι άλλοι δυο σφουγκοκωλάριοι;

sv8gke είπε...

Για τον συνάδελφο που αναρωτιέται ποιός είναι ο ΚΛΕΦΤΗΣ και ποιός ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ....

πίστεψε με δεν θα έχεις που να κρυφτείς..ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΩ!!

Ανώνυμος είπε...

μπαααα μιλαει πολυ, για την ακριβεια δε βαζει γλωσσα μεσα!!

Γκιώνης είπε...

Εχει φοβερές βραδιές για τσάρκες με μπύρες στο χέρι. Το καλό ειναι οτι βρισκεις μπροστά σου και δυο τρεις μαλάκες και γελάς. Οταν δε ερχετε η ωρα της φάπας όλοι φωνάζουνε βοήθεια να σώσουν τον ανάπηρο. Ρε παιδί μου.
Ανοιξη ρε ήρθε.

Εκει που εχει γέλιο πολύ ειναι να βλέπεις το Σταμάτη να κορδώνεται.

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

Θα ηθελα λοιπόν να μας πει ο Σταμάτης ο SV1EML γιατι σποτάρησε τους οθωνούς στο 7120 ενω δεν ειχε κανει επαφή. Με δήλωση του SV1GSU αυτοί σποτάρουν οποιο φίλο τους ειναι στον αέρα. Με κάθε σεβασμό στην αναπηρία του θα ήθελα να μας πεί ο SV1CDY πότε θα μας δώσει τη φωτογραφία του Φάνη πάνω στη μηχανή. Επίσης σέβομαι τους ανάπηρους στο σωμα αλλά δεν σέβομαι κάθε ανάπηρο στη ψυχή.
Χθες ήταν η αρχή. Να ειστε σίγουροι οτι ερχεται και συνέχεια.

Φιλάκια.

Γκιώνης

Σταματη την επόμενη φορά σίγουρα θα σε πετάξω κάτω απο το μπαλκόνι. Λούγκρα.

SV8YM είπε...

Γιάννη καλημέρα,

Ωραία η κατασκευή του τροφοδοτικού, μου θύμισες τα παλιά! Ένα τροφοδοτικό που δεν "ακούγεται" στα βραχέα!!

Εντόπισα όμως ένα λαθάκι: Οι αντιστάσεις 0.33Ω που στο σχηματικό διάγραμμα είναι σε σειρά με τον ακροδέκτη της βάσης στα pass transistors, πρέπει να μεταφερθούν σε σειρά με τον ακροδέκτη του εκπομπού για να επιτελέσουν σωστά το έργο τους, που είναι η εξίσωση ρευμάτων συλλέκτη στα τρία transistor. Η τιμή τους πρέπει να αλλάξει σε 0.1 Ω / 2W. (Οι αντιστάσεις πρέπει να προκαλούν πτώση τάσης περίπου ίση με 0.2V στο μέγιστο ρεύμα φόρτου για κάθε transistor, που είναι περίπου 2.5Α στο κύκλωμά σου. Με 0.33 Ω υπάρχει απλά μεγαλύτερη πτώση τάσης στην έξοδο υπό φορτίο [~0.8 V] χωρίς επιπρόσθετο όφελος όσον αφορά το σκοπό ύπαρξης των αντιστάσεων αυτών).

Στον εκπομπό λειτουργούν αποτελεσματικά ως αρνητική ανάδραση, δηλαδή το transistor που τείνει να "περάσει" το μεγαλύτερο ρεύμα λόγω μεγαλύτερης τιμής β, θα τείνει να προκαλέσει μεγαλύτερη πτώση τάσης στην αντίστοιχη αντίσταση, άρα θα έχει μεγαλύτερη αρνητική ανάδραση, άρα θα τείνει να περιορίζεται περισσότερο το ρεύμα που το διαρρέει σε σχέση με τα άλλα transistor.

Στις βάσεις δεν απαιτούνται αντιστάσεις σε σειρά, μπορεί όμως να συνδεθεί μια αντίσταση 1.5 ΚΩ / 0.25W από τον κόμβο των βάσεων προς την αναφορά (αρνητικό rail), παράλληλα με έναν πυκνωτή 1 nF, για καλύτερη σταθερότητα και απόζευξη του σταδίου.

Επίσης, η παρατήρηση του SV3AUW δεν ισχύει, και μπορεί να παραπλανήσει κάποιους να πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς σε περίπτωση βλάβης του ποτενσιομέτρου. Στην πραγματικότητα, αν αποσυνδεθεί ο δρομέας του ποτενσιομέτρου, η τάση εξόδου του LM317 θα μεγαλώσει και θα πάει στην τιμή που προβλέπει ο συνδυασμός αντιστάσεων 270 και 4710 Ω, που είναι 23.06V, ενώ αν δεν υπήρχε η αντίσταση 10Ω θα πήγαινε στα 23.01V.

Αν θέλαμε να εξασφαλιστούμε από το συγκεκριμένο ενδεχόμενο βλάβης του ποτενσιομέτρου, θα έπρεπε το ποτενσιόμετρο να γίνει 470Ω και η αντίσταση αυτή 2700 Ω, ώστε ακόμα και αν αποσυνδεόταν ο δρομέας, η τάση εξόδου δεν θα πήγαινε πιο πάνω από περίπου 15V. (Η περιοχή ρύθμισης τιμής τάσης εξόδου με αυτές τις τιμές αντίστασης θα ήταν περίπου 12.5 ~ 15 V, που μας καλύπτει.)

Η μόνη πραγματική εξασφάλιση από υπέρταση στην έξοδο θα ήταν κάποιο κύκλωμα crowbar με θυρίστορ που θα βραχυκύκλωνε την έξοδο και θα "έκαιγε" μια ασφάλεια αμέσως μετά από τους ηλεκτρολυτικούς εξομάλυνσης (προτείνω στο σημείο αυτό να μπει μια ασφάλεια 10 Α για ρεύμα εξόδου 7-8 Α).

Η γέφυρα ανόρθωσης πρέπει να είναι 25 Α / 100 V, δεν αναφέρεται στο σχέδιο.

Καλό θα ήταν επίσης στο πρωτεύον του μετασχηματιστή να μπει ασφάλεια 2 Α / 250 V / slow blow (για να αντέχει επανειλημμένα το μεταβατικό ρεύμα φόρτισης των πυκνωτών εξομάλυνσης κατά την ενεργοποίηση του τροφοδοτικού).

Μια τελευταία παρατήρηση: Αν κάποιος κατασκευάσει αυτό το κύκλωμα χωρίς πλακέτα, που είναι η ευκολότερη μέθοδος και ενδείκνυται λόγω της απλότητας του κυκλώματος, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσει την τεχνική του κεντρικού σημείου αναφοράς, δηλαδή πρέπει όλοι οι ακροδέκτες εξαρτημάτων που καταλήγουν στο σημείο 0 V να συνδέονται αστεροειδώς σε ένα και μόνο κεντρικό σημείο (προτείνω το (-) των πυκνωτών εξομάλυνσης). Σε διαφορετική περίπτωση και ανάλογα με το μήκος των αγωγών που θα παίζουν το ρόλο σημείου "αναφοράς" του κυκλώματος, μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα σταθερότητας.

ΤΝΧ, 73, Τάσος