Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

TEP on 144MHz...

Πολλοί από εσάς θα έχετε αντιληφθεί τον τελευταίο καιρό τα ανοίγματα της διάδοσης TEP (TransEquatorial Propagation) τόσο στα 10Μ όσο και στα 6Μ. Μεσημβρινές προς απογευματινές ώρες θα έχετε ακούσει με ευκολία σταθμούς ZS κλπ.

Η διάδοση ΤΕ γίνεται μεταξύ σημείων που έχουν συγκεκριμένη θέση (ισαπέχουν) ως προς τον γεωμαγνητικό Ισημερινό της Γης και στην περίπτωση μας τα σημεία που μπορεί να επικοινωνήσουν με ΤΕ είναι κυρίως μεταξύ Ελλάδας και Κεντρικής προς Νότια Αφρική. Πριν χρόνια είχε γίνει στα εντευκτήρια της ΕΕΡ από τον Κώστα SV1DH μια φοβερή παρουσίαση για το transequatorial...
Σχετικά με την διάδοση ΤΕ στους 144ΜΗΖ για πολλά χρόνια δεν έχουν αναφερθεί επαφές από Ελλάδα. Πριν δεκαετίες οι σταθμοί που είχαν μια σοβαρή εγκατάσταση στα 2Μ ήταν ελάχιστοι. Σήμερα είναι πολλοί περισσότεροι και αυτό τον καιρό δεν υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για άλλου τύπου διάδοση όπως σποραδική ή τροποσφαιρική. Καλό θα ήταν όσοι έχουν την δυνατότητα να στρέψουν την κεραία των 2Μ νότια και να κάνουν ακρόαση ή να σκανάρουν την περιοχή των ραδιοφάρων 144,400-144,490. Και βεβαίως να καταγράψουν ότι ακούσουν γιατί θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλους μας...

Οι καλύτερες ώρες είναι από 1700 έως 1900 UTC. Πολύ σύντομα ελπίζω να έχουμε και συγκεκριμένη συχνότητα να ανακοινώσουμε, στην οποία θα τοποθετηθεί ραδιοφάρος από Αφρική προς Ευρώπη. Ευτυχώς τα "υπανάπτυκτα" αυτά κράτη δεν βάζουν δεσμεύσεις για τους ραδιοφάρους όπως το δικό μας, και είναι εύκολο για κάποιον ραδιοερασιτέχνη εκεί να βάλει έναν σταθμό να εκπέμπει προς την περιοχή μας...

Νεα σχετικά με την συχνότητα του TEP beacon: V51PJ 144,430MHz

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον θα ακούμε εκεί.
Όσο για της δεσμεύσεις που επιβλήθησαν ειδικά για τους ραδιοφάρους με το άρθρο 26, κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να γίνει ειδική αναφορά που θα επιτρέπει την λειτουργία ραδιοφάρων πολύ μικρής ισχύος από αδειούχους ραδιοερασιτέχνες.
Η απαγόρευση αυτή για τους ραδιοφάρους είναι χωρίς νόημα και δεν ισχύει στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα WSPR.
Ορίστε λοιπόν ένας λόγος παραπάνω για να ασχοληθεί κάποιος με τα ψηφιακά!
6146

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε ένας λόγος παραπάνω για να ασχοληθεί κάποιος ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

Εκ του QRO Club

sv8gke είπε...

Στην διαβούλευση το ανέφερα ΑΛΛΑ δεν είχα στήριξη απο ΚΑΝΕΝΑΝ.

Εχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι σύλλογοι για τους ραδιοφάρους, γιαυτό και έχουμε πολλούς για να μελετήσουμε την διάδοση.

Ενας ραδιοφάρος προυποθέτει πολλά μεροκάματα χαμένα τον χρόνο και ένα κόστος συντήρησης μεγάλο, την στιγμή που το κάνεις μόνο για τους άλλους και όχι για ΕΣΕΝΑ!!

2Μδης είπε...

Εεεεεμμμ...! Γκέκα στη διαβούλευση αντί να ρίξεις όλο σου το βάρος στο θέμα των ραδιοφάρων, κοίταζες να σιγοντάρεις τον ραδιοερασιτεχνικό πληθυσμό του Αγίου Όρους... Λούσου τα τώρα!

2Μδης είπε...

...Μωρέ καλά τα έλεγε τότε ο μοναχός Επαναστάσιος...

sv8gke είπε...

Εγω έγραψα στην διαβούλευση για το θέμα αλλά οι υπόλοιποι τους ενδιέφερε περισσότερο τι θα γίνει με τα διακριτικά των συχωρεμένων και με το αν η βισθωνίδα είναι λίμνη η μπανιέρα...

2Μδης είπε...

...Μωρέ καλά τα έλεγε τότε ο μοναχός Γιοσάκης...

SV1NJX είπε...

Επ, βάλατε ραδιοφάρο στον Αθω? Για να δω...

Ανώνυμος είπε...

αυτά τα wspr να πείτε στο τιμόμενο μέλος σας να τα κάνει, δεν μας ενδιαφέρουν.

εκ της ΑοράΤοΥ ΑρχΗΣ
QRO Club

Ανώνυμος είπε...

Τα κάνει!
Εκ της Ορατής Αρχής.

Ανώνυμος είπε...

Ετσι, έτσι...

εκ του ΟρΑτοΥ πατριάρχη των δορυφόρων!

SV4PBH Manos είπε...

Γιάννη ποιες είναι οι ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις για μία επαφή ΤΕΡ (ισχύ, κεραίες, γωνία εκπομπής, κλπ) στα 2μ; Θα πρέπει να περιμένουμε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ QSB);

Επίσης κάτι άλλο που μου κάνει εντύπωση είναι η μέση απόσταση μεταξύ των σταθμών η οποία κυμαίνεται στα 7.000 χιλιόμετρα.

73 de SV8/SV1PBH Μάνος

2Μδης είπε...

Κατευθυντική κεραία 5el+ στραμμένη Νότια, γνώση CW γιατί σε φωνή δεν περνάει(!) καμιά εκατοστή βαττ και πολύ (μα πάρα πολύ)υπομονή.

Έχω την εντύπωση ότι δεν περνάει ούτε σε ψηφιακά λόγω ολίσθισης και διάχυσης του εύρους, αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στην Ιλιάδα!!!

SV4PBH Manos είπε...

Άρα με τον υπάρχον εξοπλισμό ΔΕΝ έχω ελπίδες....Μάλλον μόνο τα μέλη του QRO θα δηλώσουν αντίστοιχη επαφή φέτος....

.<.σκέψη>
μμμ για να δούμε... Πρέπει άμεσα να καλοπιάσω το QRO club μπας και στείλουν κανένα βελτιωτή διάδωσης...χεχε
.<./σκέψη>

Τελικά οι επαφές ΤΕΡ δεν είναι για QRPίδες σαν εμένα....

Γιάννη σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

73 73 de SV8/SV1PBH Μάνος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητό μας παιδί Εμμανουήλ,
χαιρόμαστε που στις δύσκολες στιγμές επικαλείσαι το ΟΝΟΜΑ μας αλλά ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ότι κάποτε αρνήθηκες να κάνεις ομολογία ισχύος όπως σου είχε ζητηθεί από τον γενικό γραμματέα μας.

Ως εκ τούτου αρνούμαστε να συνδράμουμε στις δύσκολες ώρες που περνάς!

Πάρε λοιπόν το μικρό κουβαδάκι σου των 2,5 βατ και παίξε στην παραλία γνωστού qrp net (μακρυά από εμάς φτου φτου).

ΙΣΩΣ με μια δημόσια συγνώμη να επανεξετάζαμε την περίπτωση σου.

Εκ του QRO Club

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν κύριοι,

ο Pieter V51PJ έχει εγκαταστήσει από προχθές beacon στους 144,430 ώστε να μας διευκολύνει στον έλεγχο για πιθανό TEP στα 2μ. Xρησιμοποιεί κεραία yagi 10 στοιχείων dk7zb και 30 w με κατευθυνση προς Ελλάδα.

Αντίστοιχα έχουμε ενημερώσει τους συνάδελφους της περιοχής του για τα ελληνικά beacon ώστε να τα παρακολουθούν και αυτοί αντίστοιχα.

Να δώ τι beacon θα μείνει μετά το νέο νόμο.


ΟΑΑ

SV4PBH Manos είπε...

Αγαπητό QRO club,

Η μοναδική ομολογία ισχύος την οποία μπορώ να κάνω, σεβόμενος τον εξοπλισμό μου και τις θυσίες που έχω κάνει για να τον αποκτήσω,καθώς και τα αυτιά λαγάνες που με άκουσαν, είναι ότι έχω δυνατότητα λειτουργίας του σταθμού μου, από 100mW έως 50W στα VHF/UHF και από 0.5W έως 100W στα HF. Με αυτό τον εξοπλισμό και με μέτρια κεραιοσυστήματα (προς το παρόν) προσπαθώ να συμμετέχω αξιοπρεπώς σε εκδηλώσεις ομάδων καθώς και σε "ανοίγματα" της διάδοσης.

Η προτίμησή μου στην QRP λειτουργία οφείλεται στη χαρά που μου δίνει η επίτευξη μιας επαφής με την ελάχιστη δυνατή ισχύ, ενώ άλλοι συνάδελφοι προτιμούν τον εύκολο δρόμο της "βελτιωμένης διάδοσης" χωρίς να επενδύσουν χρόνο και υπομονή στα πλαίσια της ποιότητας αλλά αντίθετα διαλέγουν το δρόμο της ποσότητας.

Ωστόσο ομολογώ ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χρήση QRO τεχνολογίας είναι επιτακτική, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα ΔΕΝ μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνατότητες και να συγκρίνω τα αποτελέσματα, καθώς ΔΕΝ έχω πρόσβαση σε αντίστοιχο εξοπλισμό. Ωστόσο δεν έχω απαρνηθεί την QRO λειτουργία ως εναλλακτική λύση για μελλοντικές αναβαθμίσεις.

Από την άλλη το αγαπητό QRO club διατυμπανίζει τις αρετές της αυξημένης ισχύς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διοργανώσει ένα QRO QSO party στα πρότυπα του Athens QRP net.

Τέλος, σχετικά με το θέμα της δημόσιας συγνώμης θεωρώ ότι ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ οφείλετε μία δημόσια συγνώμη για την μονόπλευρη άποψή σας στο θέμα της ισχύος καθώς και για τις συνεχιζόμενες απειλές για επισκέψεις σε υποστηρικτές της QRP λειτουργίας.

Και φυσικά για να το κάνω πιο ενδιαφέρον... σας προ(σ)καλώ και σας περιμένω φορτωμένους με τις αντίστοιχες μοντίφικες στο τρέχων QTH μου!!!

73 de SV8/SV1PBH Μάνος

sv8gke είπε...

...........Η προτίμησή μου στην QRP λειτουργία οφείλεται στη χαρά που μου δίνει η επίτευξη μιας επαφής με την ελάχιστη δυνατή ισχύ..........

Να δεις χαρά που έχουν οι άλλοι όταν σε ακουν(???) qrp...δεν μπορείς να φανταστείς!!

SV4PBH Manos είπε...

Βρε GKEκα... να δεις εσύ τι χαρά θα κάνεις όταν θα με ακούσεις live QRP στα 2μ!!!

Σου το έχω τάξει και ΔΕΝ θα μου ξεφύγεις!!!

Και μετά από αυτό θα φροντίσω να σου στείλω και άλλους QRP σταθμούς με ένα ωραίο QRP spot στο cluster!!!! XEXE αυτό δεν είναι προειδοποίηση... ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ!

73 de SV8/SV1PBH Μάνος

Γκιώνης είπε...

hakuna matata

http://www.youtube.com/
watch?v=ujTCZgPr5MA

http://www.youtube.com/
watch?v=_0f1f6jS7dc

Καλή εβδομάδα.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

sv8gke οχι και οτι δεν ειχες στηριξη απο κανεναν! εγω και αρκετοι αλλοι λεγαμε να εχουμε την δυνατοτητα να βαζουμε beacon χαμηλης ισχυς με μια τυπικη αδεια. το φροντοφωναζαμε και δεν ασχολουμασταν με το αγιο ορος

Ανώνυμος είπε...

Για να ρωτήσω και εγώ:

Γιάννη, τα "ανοίγματα" του ΤΕΡ είναι σαν τα "ανοιγματα" MS;
Ρωτάω γενικά, για να δω αν προλαβαίνεις να στείλεις με μια μέση ταχύτητα CW 15-20 ή πρέπει να είσαι πιο γρήγορος.

73 DE SV1OBY

2Μδης είπε...

Σε καμια περιπτωση δεν ειναι τοσο συντομο σαν το ms. Στα 6Μ κραταει για ωρα...

sv8gke είπε...

Ξεχασες να υπογραψεις..

SV1NZX είπε...

Είχα δοκιμάσει και στη Γαλλία αλλά και με το SW διακριτικό παλιότερα να επικοινωνήσω με συνάδελφους στην ZS οι οποίοι γυρίσανε τα beacons τους προς Ευρώπη (ο ZS6JON διαθέτει beacons για ολες τις μπαντες) για 1 μήνα το 2010 αλλά δεν υπήρχε επαφή (είχα την 12JXX2 και κρατούσα επιφυλακή συνέχεια στο 144,450, αν δεν με απατά η μνήμη μου). Επίσης, πέρσι, γινόταν χαμός απο TEP στα 2Μ το φθινόπωρο/χειμώνα μεταξύ Ν. και Κεντρικής Αμερικής/Καραιβική (CX/PY/κτλ -> KP και XE).

Εύχομαι να αναβιώσουμε τέτοιες επαφές :)

Καλή τύχη !

73

2Μδης είπε...

Ξέρει κάποιος ποιοι είναι αυτοί οι μαλάκες που μιλάνε FM στο 144,425;;;

Ανώνυμος είπε...

Είναι όπως τους ονομάτισες.
Αυτή την ώρα που το έμαθα δεν ακούω κάτι.
6146

Ανώνυμος είπε...

144.425;
Μάλλον ραδιοφάροι είναι που μιλάνε !!!
Ή μήπως τίποτα UFOs ?

SV1OBY

Γκιώνης είπε...

Ειναι ο Μακης ο σουγιάς με το Γιώργο το Σακαφλιά, Ο Γιαννης ο ανατρεπόμενος και ο Μήτσος ο αμπέρ.
Αν θες ζήτα διακοπή θα σε περάσουνε. Αφου τους ειπα οι αφρικάνοι δεν ακούνε FM.
Γιάννη τους ειχα πει να παίζουν Καζαντζίδη σε ΑΜ.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

μηπως ειναι zs ???

2Μδης είπε...

Μπα! Για ΖΑ φάνηκαν... Κάτι σαμπρέλες και κάτι φελιζόλ μαζεύανε από τη θάλασσα. Τώρα για το περιεχόμενο δεν άκουσα... Ή μαύρο ή άσπρο!