Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Το Raspberry Pi ® * και η ραδιοερασιτεχνική του προοπτική.

Γράφει ο SV8/SV1PBΗ
Εμμανουήλ Καραβίδας


Βασισμένο σε άρθρο του Ham Radio Science
http://www.hamradioscience.com/


Στις αρχές του 2011 το “Raspberry Pi Foundation” κυκλοφόρησε ένα μικρό και πάμφθηνο ηλεκτρονικό υπολογιστή με το όνομα “Raspberry Pi”.

To Raspberry Pi είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από αυτό μιας πιστωτικής κάρτας, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί  εύκολα  στην οθόνη της τηλεόρασής μας. Συνδέοντας ένα πληκτρολογίο, αποκτούμε άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες όπως ενσύρματη πρόσβαση στο internet, επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, παιχνίδια και  αναπαραγωγή πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένου βίντεο υψηλής ευκρίνειας  (High Definition). Ο πρωταρχικός σκοπός της συσκευής είναι να ενθαρρύνει  τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό. 

 Αυτή η μικρή “πλακέτα” διαθέτει έξοδο εικόνας μέσω RCA και HDMI με υποστήριξη ήχου, 2 θύρες USB , κάρτα ενσύρματου δικτύου, υποδοχή για κάρτα μνήμης SD και έξοδο ήχου 3,5 mm. Η συσκευή δεν υποστηρίζει απ' ευθείας είσοδο ήχου, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με εξωτερική  κάρτα ήχου USB.

Η αρχιτεκτονική του συστήματος βασίζεται στο ολοκληρωμένο Broadcom BCM2835 SoC (System on Chip), το οποίο ενσωματώνει ένα κεντρικό επεξεργαστή ARM 1176JZFS 700 ΜΗz ενώ για την αποκωδικοποίηση των γραφικών χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή Videocore 4, ο οποίος έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής και Blue-ray. Η τελευταία έκδοση (Model B) διατίθεται με 512 ΜΒ μνήμη RAM. Η τροφοδοσία του συστήματος γίνεται με 5V DC (min 700mA) μέσω της θύρας micro USB. Τέλος το Pi διαθέτει μία ευέλικτη πινοσειρά εισόδου/εξόδου (GPIO – General Purpose Input Output) την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον έλεγχο των πειραματικών κατασκευών μας.

Σημειώνω ότι στο GPIO interface πρέπει να προσέξουμε την τάση λειτουργίας καθώς λειτουργεί στα 3,3V και δεν έχει ανοχή στα 5V. Επίσης δεν διαθέτει κύκλωμα προστασίας από υπέρταση, οπότε μελετήστε καλά το pinout και τις κατασκευαστικές οδηγίες πριν ξεκινήσετε τις συνδέσεις. ( http://elinux.org/RPi_Low-level_peripherals)

Το Pi δεν συνοδεύεται από λειτουργικό. Για να λειτουργήσει, ο χρήστης πρέπει να ετοιμάσει μία κάρτα SD με το λειτουργικό που επιθυμεί να τρέξει. Το λειτουργικό είναι διαθέσιμο δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του Raspberry Pi Foundation ή μέσω φόρουμ που ασχολούνται με την ανάπτυξη του Pi και βασίζεται σε τροποποιημένες διανομές ARM Linux. Εδώ οφείλω να σημειώσω ότι οι διανομές για το Pi αναβαθμίζονται και διορθώνονται συνεχώς από ανθρώπους και ομάδες που ασχολούνται εθελοντικά με την ανάπτυξη των διαφόρων διανομών. Η προσέγγιση και η χρήση του λειτουργικού απαιτεί εξοικείωση με τη γραμμή εντολών Linux σε μη γραφικό περιβάλλον, οπότε ετοιμαστείτε για μελέτη και πληκτρολόγηση.

Αυτή τη στιγμή το Pi θεωρείται ως μία άκρως πειραματική συσκευή και σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τους υπερσύγχρονους προσωπικούς υπολογιστές που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε.  Όμως δεν παύει να μας μαγεύει με τις δυνατότητές του. Σε μία γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με τη χρήση του από τη ραδιορεσιτεχνική κοινότητα, τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

Λόγω του μικρού του μεγέθους και της χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, το Pi χρησιμοποιείται ως ενσωματωμένο controller το οποίο χειρίζεται ρελέ και  διακόπτες μέσω του GPIO interface.  Βρίσκουμε επίσης συναδέλφους να πειραματίζονται με την χρήση του Pi ως ελεγκτή του ρότορα της κεραίας τους, ως repeater, ως κόμβο APRS ακόμα και ως κόμβο D-Star. Επίσης έρευνα και πειράματα εκτελούνται στον τομέα των ψηφιακών διαμορφώσεων (PSK, WSPR) ενώ υπάρχουν και προσπάθειες χρήσης του σε συνδυασμό με SDR πομποδέκτες. Ως σημείο αναφοράς μπορείτε να επισκεφτείτε το φόρουμ στο http://amateurradiopi.com/forum/ .

Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια ενημέρωσης των Καναδών συναδέλφων από τον Eric VA3EP . Σε τοπικό επίπεδο έχουμε την ενεργοποίηση ενός Echolink node σε PI από τον Μιχάλη SV5BYR. Για πληρέστερη ενημέρωση μπορείτε να επισκεφτείτε τα blog τους καθώς και τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο τέλος του άρθρου ως “Πηγές”.

Εύχομαι σε όποιον ασχοληθεί με τον πειραματισμό στο Pi, Καλή Επιτυχία!!!

73 de SV8/SV1PBH Μάνος

Πηγές:
-        Το άρθρο βασίστηκε στο πρωτότυπο κείμενο του http://www.hamradioscience.com/the-raspberry-pi-and-ham-radio/ και χρησιμοποιήθηκε μετά από την έγγραφη άδεια του συντάκτη.
-        http://www.raspberrypi.org/



-        http://sv5byr.blogspot.gr/   
-        http://www.themagpi.com/



* Ο όρος “Raspberry Pi” καθώς και το λογότυπο αποτελούν εμπορικό σήμα του “Raspberry Pi Foundation” - Raspberry Pi is a trademark of the Raspberry Pi Foundation.



 Άδεια Creative Commons
Το άρθρο με τίτλο "Το Raspberry Pi ® * και η ραδιοερασιτεχνική του προοπτική" από τον δημιουργό SV1PBH διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Μη εισαγόμενο .
Παροχή δικαιωμάτων πέρα από τα πλαίσια αυτής της άδειας μπορεί να είναι διαθέσιμη στο sv1pbh[at]gmail.com.

37 σχόλια:

2Μδης είπε...

Ευχαριστώ τον Μάνο για την παρουσίαση της εφαρμογής...

SV1NJX είπε...

Ενδιαφέρουσα εφαρμογή που είχε πέσει πέρσι στην αντίληψή μου.

http://amsat-uk.org/2012/07/17/pie1-raspberry-pi-sends-live-images-from-near-space/

Πρόκειται για μια πλακετα σαν το Arduino απλα σε πιό εμβρυικό στάδιο αλλά πολλά υποσχόμενη. Μπράβο στο Μάνο που μάζεψε τις πληροφορίες.

SV4PBH Manos είπε...

Γιάννη,

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

73 Μάνος

Ανώνυμος είπε...

Νυν υπέρ πάντων αγών...

Ανώνυμος είπε...

...ωχ, άλλος ψηφιακάκιας μας βρήκε :)

Μήπως ήρθε η ώρα να μπουν τα πράγματα στην θέση τους?

SV8GKE είπε...

Μάνο στο έχω πει 1000 φορές, ΚΟΨΕ τις κακές παρέες...εκεί εσύ, επιμένεις!

Πάντως έκανες πολύ ωραία παρουσίαση!

SV1NJX είπε...

2μηδη , ωρα ν αρχισεις τα ψηφιακά...

http://www.raspberrypi.org/archives/3663

Γκιώνης είπε...

Αμαρτωλοί δε σεβεστε ουτε τη Σαρακοστή. Τετοιες ημέρες απέχουμε απο καθε τι δημιουργημα του Σατανά. Μεχρι και το Πασχα QRP(στην οδηγηση του ενισχυτη βεβαιως βεβαιως) CW.


Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

"To Raspberry Pi είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από αυτό μιας πιστωτικής κάρτας"

Η σύγκριση δε μπορει να γινει κατανοητή στο Ελληνικό χώρο. Μανο μου κανεις δεν εχει πια πιστωτική κάρτα. Μη μας τα θυμίζεις...........
Το παραδειγμα σου ειναι ατυχές.

Πολύ καλή δουλεια μπράβο.

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

Ρε PBH μου θυμίζεις κατι καθηγητές που βάζανε ασκήσεις για μελέτη το Πάσχα.

Γκιώνης.

ΥΓ. Η μελέτη δεν εχει καμια σχεση με την Ελεωνόρα. Λιγη προσοχή εδώ.

SV4PBH Manos είπε...

Γκιώνη κάτι μου λέει ότι ψήνεσαι να ξεκινήσεις πειραματικές κατασκευές και μας το κρύβεις!!!


Πάντως δεν περίμενα τέτοια απήχηση και θετικά σχόλια για μία τόσο απλή παρουσίαση.

Γκιώνης είπε...

Δε γνωριζα οτι χρειαζόμαστε πρόσκληση για να διαβάζουμε μπλογκς.
Ευχαριστούμε πολύ δε θα πάρουμε.
Κρίμα. Ο Εθελοντισμός βασίζεται στη Δημοκρατία. Εκει που δεν υπάρχει δημοκρατικό πνεύμα δεν υπάρχει λογος υπαρξης οποιασδήποτε εθελοντικής εργασίας. Στο φασισμό εθελοντές ήταν αυτοί που δούλευαν στα κάτεργα.
Δε θα επεκτείνω επι της παρούσης.
Θεωρρώ το συμβάν ατυχές.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

Μα οπως λεει και ο προεδρος της ΕΕΡ στο τελευταιο Editorial τα Blogs ειναι τοποι συσσωρευσης λυματων και απωλειας χρονου...
Και βεβαια ακομα και το τιποτα ειναι πιο εποικοδομητικο απο την ενασχοληση με τα Blogs.
Αυτο που δεν καταλαβα βεβαια ειναι το εξης , λυματα ειναι αυτοι που γραφουν και διατηρουν μπλογκ πχ ο 2μηδης ο GSU η μικρη μπολσεβικα (για πλακα το λεω δεν ειμαι ο αρπεας) ο CDY η ο Τακης και τοσοι αλλοι η λυματα ειναι αυτα που γραφονται απο τους παραπανω και βεβαια τους σχολιαστες ανωνυμους και επωνυμους .
Και βεβαια γιατι χαιρεσαι δυο Blog που ειναι στην Αγγλικη και δεν χαιρεσαι ολα τα αλλα που ειναι στα Ελληνικα . Παντως ο Προεδρας τραβηξε χοντρο γειωμα στους Μπλογκαρχες...
Καπου βεβαια το κειμενο του θυμιζει συμβουλες του πατερουλη στις μαζες η κειμενο αρχιερεα των ταλιμπαν , θα διαβαζετε αυτο και θα κανετε αυτο αλλιως θα σας 'ξηγησω εγω.
Ασε αυτο το κολλημα με τους διορισμους , του εκανε το qso αλλος κλπ . Αμαν πια παιχνιδι ειναι , εσυ δηλαδη εκανες DXCC με ραμπερακι στα 160 μετρα οπως υπογραφεις και ολοι οι αλλοι ειναι κλεφτες . Βεβαια το οτι το εκανες οταν η Ελλαδα ηταν DX και σε καλουσε το Clipperton αντι να το καλεις εσυ αφου στην Ελλαδα χαρη στις ακουραστες προσπαθειες καποιων ο ραδιοερασιτεχνισμος ηταν για Πολυ μα παρα πολυ λιγους δεν μετραει οποτε αστα βραστα , τιποτα δεν ειναι αξιοκρατικο ρε γαμωτο.
Οπως σε καθε παιχνιδι υπαρχουν και κλεφτες , ε και ? Εδω ολοκληροι υπουργοι και πολιτικοι μας κατακλεβουν το αν θα παρει καποιος το χαρτονι με την επαφη απο το clipperton με μαρανε . Αμα δηλαδη κανεις DXCC με τα DX Net και το Good Contact ειναι οκ ? (Μεθοδος Βουλγαρακη δλδ. Το Νομιμο ειναι και Ηθικο) Αστα ρε φιλε οπου και να το πιασεις βρωμαει .
73 σε ολους

2Μδης είπε...

Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη γιατί δεν έχω πάρει ακόμα το περιοδικό και δεν έχω διαβάσει...
Όταν με το καλό το πάρω θα δούμε...
Ελπίζω να μην χρειαστεί να φρεσκάρω τη μνήμη σε ορισμένους...

Ανώνυμος είπε...

Αξίζει τον κόπο να σου το φέρουμε τώρα. Που είσαι?

2Μδης είπε...

Υπομονή όλα θα γίνουν...

Μου είπαν ότι ο Απόλυτος εθελοντής κλείδωσε το μπλογκ του και στέλνει πρόσκληση σε όποιον θέλει να τον διαβάζει. Δεν είναι ασχημη ιδέα!

Θα μπορούσε επίσης να γράφει κάτι και να το στέλνει με mail σε όσους θέλει. Ακόμα καλύτερα να τηλεφωνεί σε όποιον νομίζει ότι ενδιαφέρεται και να του λέει "ομομόμ... ομομόμ...! μου δωσανε το τάδε παράσημο. Ομομόμ, ομομόμ! έπιασε φωτιά η αποθήκη του Σαμ και κινδυνεύει η Λόλα..."

Δεν κακό!!!

Ανώνυμος είπε...

Το κλείδωσε; Ίσως πλέον να τα λέει στον καθρέπτη του...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι να πώ συνάδελφοι, ο χώρος των ΟΕΑ μαζεύει όλους τους προβλήματικούς. Και ο SV1EM ψωνισμένος μέχρι αηδίας ήταν και γεμάτος κόμπλεξ και με γαϊδουρινή συμπεριφορά συνήθως (αλλά πολύ αποτελεσματικός με όσους λίγους γούσταρε να συνεργάζεται). Τώρα ο SV1GFH προέκυψε ψυχικατρική περίπτωση, συνεργάζεται μόνο με τον εαυτό του και δεν μας αφήνει να διαβάσουμε το blog του. Να δούμε τι άλλο φρούτο θα μας προκύψει!!!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Γκιώνης είπε...

Φήμες θέλουν τον Ανδρέα να τσακώθηκε με τον Νικόλαο. Αλλιώς δεν εξηγείται.

Παντως συμφωνα με δημοσκοπήσεις μετα τα δωδεκα ευαγγελια έχουμε τα 12 ομ ομ ομ του εθελοντισμού.

Κριμα παντως που μπορεσαμε και διαβασαμε μόνο τα πρωτα εξη ομ ομ ομ. Τη συνέχεια θα μας την πουν άλλοι αφου εμείς δε εχουμε πρόσκληση αναγνωσης των βαθυστόχαστων σκέψεων και αναλύσεων του μοναδικού εθελοντικού απομονωτισμού.

Για να δουμε.

Καλο Σαββατοκύριακο σε όλους με υγεία.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ο SV1EM είταν αυτός που είταν, οι SV1GFH & SV1HER τον κάνανε πέρα με τις ευλογίες του ΔΣ. Μετά ο SV1HER και ο SV1RP φάγανε τον SV1GFH και πουστε ακομα.

"Όμορφος Κόσμος, Ηθικός"


Ανώνυμος είπε...

Ειναι η γνωστή κινέζικη παροιμία: "Την προδοσία πολλοί αγάπησαν τον προδοτη κανένας".

SV4PBH Manos είπε...

1/2

Περιμένοντας να παραλάβω το νέο τεύχος του "SV NEA" και μετά από το παραπάνω σχόλιο (Ανώνυμος - 12 Απριλίου 2013 - 12:13 μ.μ.) θέλω να μας υπενθυμίσω την έννοια του blog (ελληνιστή ιστολόγιο).

Για τον ορισμό της έννοιας blog ή ιστολόγιο επισκεφτείτε τη Βικιπαιδία στο http://el.wikipedia.org/wiki/Ιστολόγιο

Ενδεικτικά παραθέτω:

"...To ιστολόγιο, γνωστό συχνά με την άκλιτη ονομασία μπλογκ (blog), είναι μορφή ιστοχώρου. Είναι λίστα καταχωρήσεων από την πιο πρόσφατη καταχώρηση στην παλαιότερη. Το περιεχόμενο των καταχωρήσεων μπορεί είναι οτιδήποτε, όπως Νέα, πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα όπως τεχνολογία, μόδα, αθλητικά, τέχνες, γαστρονομία...

...O αγγλικός όρος blog προέρχεται από το weblog το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως ιστολόγιο.... Η παρουσία των ιστολογίων στον Παγκόσμιο Ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών. Φορείς της τελευταίας δεν είναι οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του Διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την Τέταρτη Εξουσία, για αυτό και δεν υπάγονται σε έλεγχο από κρατικές Αρχές, όπως πχ το ελληνικό ΕΣΡ....."

SV4PBH Manos είπε...

2/2

Οι Έλληνες bloggers δημιούργησαν και δημοσίευσαν ένα κώδικα δεοντολογίας, το "μανιφέστο των blogs" (http://www.nylon.gr/social-media/greek-blogs-manifesto/)

Αντιγράφω από το bloggertips.gr

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ BLOGGER


1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.


Γιατί είναι οι bloggers ανώνυμοι;

"..ως ανώνυμοι τους αναγκάζουμε να απαντούν με επιχειρήματα
ενώ ως επώνυμοι τα επιχειρήματα τους τα μετατρέπουν σε πίεση...
Πίεση που μεταφράζεται σε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να εφεύρει ένα διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο πολιτικό-οικονομικό σύστημα.

Αυτή είναι η ανωνυμία που διεκδικούμε μέσω αυτού του blog...

Δεν είναι η ανωνυμία της συκοφάντησης,των εκβιασμών,των ύβρεων και των απειλών όπως θέλουν κάποιοι να αποδώσουν στους χιλιάδες ανώνυμους Έλληνες bloggers, είναι η ανωνυμία που βάζουμε ως ασπίδα στις πιέσεις για σιωπή,για έλεγχο της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης αλλά και διακίνησης των πληροφοριών..."


Αυτή είναι η αρχική μου άποψη ως blogger. Για τα υπόλοιπα τελώ σε αναμονή...

73 de SV8/SV1PBH Μάνος

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα και εγώ το εντιτόριαλ του προέδρου.Μεγάλε υποδείξεις στο σπίτι σου.Οχιεμείς δεν είμαστε παιδιά σου να μας λές δείτε αυτά τα μπλόγκς.Αν έχεις κάτι με κάποιον πέστο. ΚΑΡΑΚΑΞΑ.

Ανώνυμος είπε...

Στήν σελίδα 36 του sv νέα στήν μέση λέει για την πίτα των αδειούχων ρ/ε Πιερίας.Εγώ δεν διάβασα κανένα κόλ σαιρ(που λέει και ο Σαρδέλας).Και να μας πούν αμα εκεί εχει και μη αδειούχους.ΚΑΡΑΚΑΞΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΤΑ ΡΕΣΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Ναι ναι Παπαγάλε θές καφέ; ΚΑΡΑΚΑΞΑ.

Ανώνυμος είπε...

Και τα βραβεία μαϊμού;Και μετά φταίνε τα παπαγαλάκια;Κοίτα τι μαθαίνεις διαβάζοντας και οχι ακούγοντας. ΚΑΡΑΚΑΞΑ.

Γκιώνης είπε...

Γνωστός Μπλογκερ μονομπάντερ αναφέρει σε ανάρητηση πληροφορίες για τα DXpeditions που θα πραγματοποιηθούν τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο. Παρατήρησα λoιπόν οτι στο προγραμμα δε γινεται καμία αναφορά για το SX5KL. Αυτό γινεται γιατι αυτη η αποστολή γίνεται εντος ελλαδικού (ακόμα) χώρο και δε μας αφορά αφού εμείς κυνηγάμε τις διεθνείς αποστολές???? Προβαλουμε τους συναδέλφους του εξωτερικού για να ειμαστε αντικειμενικοί?
Δε πενευουμε το σπιτι μας μπας και πεσει να μας πλακώσει? Ή τελικά ο ανθρωπος παραμένει αδιόρθωτα ηλίθιος εγωπαθείς?

Τι να πεις. Μετα παμε για καφέ και ειμαστε φίλοι με όλους και προσφέρουμε στο χομπι.

Ο Εθελοντισμός δε περιλαμβάνει διακρίσεις. Τουτεστιν δε νοείτε εθελοντής ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο λειτουργεί με γνώμονα τη διακριση (φυλου, γενους, χωρας, πνευματικής ικανότητας κλπ) Αραγενες μπλογκαρχες εθελοντές που υποπέπτουν στο παραπτωμα της διακρισης δε νοούνται συνανθρωποι.
Και ειναι λυπηρό το φαινόμενο που παρατηρούμε τις τελευτάιες μερες απο τους Αγαπητούς Ανδρέα & Νικόλαο.

http://en.wikipedia.org/wiki/Discrimination

Αυτα τα ολίγα δια την ώρα.


Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΙΜΑ ΡΕ 1-1 Ο ΘΡΗΝΟΣ Α ΡΕ ΧΟΝΤΡΕ! ΠΡΟΕΔΡΕ. ΚΑΡΑΚΑΞΑ

2Μδης είπε...

Γύρισα...

Costas SV1XV είπε...

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το ARRL Frequency Measuring Test του Απριλίου 2013. Αυτή τη φορά είχε και εκπομπή στους 14120 kHz, και μάλιστα η διάδοση ήταν ανοικτή και ακούστηκε και στην Ελλάδα. Δείτε αποτελέσματα, λεπτομέρειες και σχόλια: [A HREF="http://www.b4h.net/fmt/fmtresults201304.php">April 2013 Frequency Measurement Test.

2Μδης είπε...

Σχετικά με τα όσα γράφουν στο περιοδικό για τα ιστολόγια, δεν εκφέρω άποψη ακόμα γιατί δεν έχει ερθει. Προφανώς ο καινούριος τρόπος διανομής έχει πρόβλημα.

Όταν το πάρω και εφόσον αληθεύουν όσα μου μεταφέρουν ότι γράφει,θα απαντήσω και η ευθύνη βεβαίως ανήκει σε όσους επέλεξαν να γράψουν ανακρίβειες σε ένα περιοδικό το οποίο το πληρώνουμε όλοι μας 16.000 ευρώ το χρόνο...

Ανώνυμος είπε...

Ωχ ωχ άρχισαν τα όργανα.Γειά σου Γιάννη.Πρέπει μα σου έρθει η να σου στείλω την σελίδα με φαξ,άντε φωτό μάιλ. ΚΑΡΑΚΑΞΑ.

2Μδης είπε...

Ναι αμέ! Περιμένω...

SV4PBH Manos είπε...

Μία ακόμα εφαρμογή του Raspberry Pi, την οποία μου επισήμανε ο Τάκης SV3AUW

Tnx
-------

How to build a satellite receiving station using a Raspberry Pi

http://blog.carpcomm.com/2013/03/how-to-build-satellite-receiving.html