Τρίτη 8 Απριλίου 2014

J43VHF Επιχείρηση Αίολος...

Έχω την χαρά σήμερα, να σας ανακοινώσω την προσπάθεια που γίνεται από ομάδα 7 Ελλήνων ραδιοερασιτεχνών, για την οργάνωση και πραγματοποίηση ενός δύσκολου εγχειρήματος, πρωτοποριακού για τα ελληνικά ραδιοερασιτεχνικά δεδομένα.


Σκοπεύουμε να στείλουμε στα ανώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας ένα  HAB (High Altitude Balloon) με εξοπλισμό που θα συγκεντρώσει πολύτιμα δεδομένα κυρίως για την διάδοση των ραδιοκυμάτων στις υψηλές και υπερυψηλές συχνότητες. (HF, VHF)


Η ομάδα των 7 ραδιοερασιτεχνών εργάζεται για μήνες σε αυτό τον σκοπό και έχει λάβει τις σχετικές άδειες για εκτόξευση ενός High Altitude Balloon από την περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας στις 11 Μαΐου του 2014 και ώρα 11 πμ.

Σας παρουσιάζω κατά σειρά "αρχαιότητας" την ομάδα των συναδέλφων:
SV1QT Σωτήρης. Προσκλήθηκε στην ομάδα για την εμπειρία του στα γραφειοκρατικά τέτοιου είδους. Ειδικά στα πτητικά πρότυπα. Είναι επιφορτισμένος επίσης στο πτητικό και μηχανικό μέρος του εγχειρήματος.


SV1BJY Ο γράφων. Ασχολήθηκα με την κατασκευή του ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Κυρίως τους πομπούς στα HF και στα VHF. Ανέλαβα και υπεύθυνος της ομάδας ραδιοερασιτεχνών.


SV1GZT Βαγγέλης. Εκπρόσωπος μας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Υπεύθυνος συλλογής στατιστικών και επεξεργασίας δεδομένων. Επιφορτισμένος και στο πτητικό-μηχανικό σκέλος.


SV3IEG Ντίνος. Υπεύθυνος δοκιμών του ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε συνθήκες πτήσης. Συμμετέχει και στο πτητικό-μηχανικό σκέλος.


SV1NJX Χρήστος. Είχε την αρχική ιδέα την οποία αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε, και αρχίσαμε να μαζεύουμε την ομάδα εδώ και μήνες. Ασχολήθηκε με την κατασκευή του ηλεκτρονικού εξοπλισμού APRS.


SV1OAA Κώστας. Οικονομικός επίτροπος. Εγκρίνει και επιμερίζει τα σχετικά έξοδα. Συμμετέχει ως χειριστής του κέντρου επικοινωνιών.



SV4PBH Μάνος. Ανέλαβε διοικητική μέριμνα και γραφειοκρατικά θέματα. Υπεύθυνος εθελοντών/ομάδας υποστήριξης και Υπεύθυνος ελέγχου.


Η παραπάνω ομάδα, εδώ και μήνες, έχει δουλέψει για την προετοιμασία και κατασκευή των βαθμίδων του εξοπλισμού, την έκδοση των αδειών, τον επιμέρους προγραμματισμό. Έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές, έχουμε δοκιμάσει διάφορες βαθμίδες τόσο εργαστηριακά όσο και στον αέρα...
Οι δυσκολίες της ομάδας ήταν δύο. Αφενός τεχνική: έπρεπε να κατασκευάσουμε τις ηλεκτρονικές βαθμίδες του εξοπλισμού και να τις δοκιμάσουμε. Να προμηθευτούμε επίσης τον πτητικό εξοπλισμό (μπαλόνι, αέριο, αλεξίπτωτο) και να μελετήσουμε κάθε λεπτομέρεια για την δομή του ώστε να μπορέσουμε να στείλουμε τον εξοπλισμό στο... διάστημα και να τον ανακτήσουμε στη Γη!!!

Δεύτερη δυσκολία ήταν γραφειοκρατική: Έπρεπε να συντάξουμε μια άρτια τεχνική έκθεση την οποία συνυποβάλαμε στην αίτηση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να λάβουμε την σχετική άδεια πτήσης. Συμφωνήσαμε εξαρχής, ότι θα κάνουμε τα πάντα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία! Και πως θα αποφύγουμε να παρανομήσουμε εκτοξεύοντας αυθαίρετα στον αέρα ότι διαβάσαμε στο διαδίκτυο πως "κάνουν οι Αμερικάνοι"


Τέλος η 7μελής ομάδα η οποία θα επιμεληθεί το εγχείρημα, έλαβε το ειδικό διακριτικό κλήσης J43VHF για κινητό σταθμό ο οποίος θα βρεθεί στον χώρο εκτόξευσης, και θα δίνει πληροφορίες για την θέση του High Altitude Balloon σε όλους τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους εντός και εκτός συνόρων. Οι συχνότητες επικοινωνίας στα βραχέα και τα UHF, αλλά και οι συχνότητες στις οποίες θα εκπέμπει το HAB στα 10m και στα 2m, θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

Εκτός της παραπάνω ομάδας η οποία έχει ήδη δρομολογήσει όλη την διαδικασία (και έχει αναλάβει και το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος) θα επιθυμούσαμε συμμετοχή και άλλων συναδέλφων στο στήσιμο και την υποστήριξη της δραστηριότητας. Η ομάδα υποστήριξης θα στελεχωθεί από όσους συναδέλφους θελήσουν από εδώ και πέρα να βοηθήσουν στο εγχείρημα. Επίσης μπορούν να συμμετέχουν σύλλογοι ή ομάδες ραδιοερασιτεχνών από όλη την επικράτεια, λαμβάνοντας σήμα από τους πομπούς του HAB και διαβιβάζοντας σχετικές πληροφορίες στο "κέντρο" του J43VHF.


Η ανεύρεση του εξοπλισμού μετά το ταξίδι του στη στρατόσφαιρα και την προσγείωση του με ειδικό αλεξίπτωτο σε ξηρά (ή θάλασσα), είναι επίσης ένα θέμα στο οποίο θα χρειαστούμε την βοήθεια συναδέλφων.

Σχετική φόρμα επικοινωνίας για εκδήλωση ενδιαφέροντος θα βρείτε εδώ. 

Θα χαρούμε να λάβετε μέρος σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δραστηριότητα.

για την ομάδα του J43VHF
          SV1BJY

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο εγχείρημά σας. Πάντα τέτοια.

73 de Πάνος SV3DCX

2Μδης είπε...

Πάνο, πάρτε καμιά απόχη και περιμένετε να το μαζέψετε αν έρθει κατά κει...

ΤΝΧ

Ανώνυμος είπε...

Θα κινητοποιήσω τον τοπικό σύλλογο μοιράζοντας απόχες, κιάλια και PMR!!!!! Μην ανησυχείς καθόλου.

SV3DCX

Ανώνυμος είπε...

Το ανέβασα εδώ:
https://www.facebook.com/ateipeiraia

Το όνομα, μην το ψάχνετε, ένα από τα πολλά μου nicks.

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία συγχαρητήρια στην ομάδα.

SV3AQO είπε...

Καλη επιτυχια, μενουμε σε ακροαση..!!73 Χαρης SV3AQO

Ανώνυμος είπε...

ατειπειραια δεν φαίνεται τίποτα εκειπέρα, αν θες δώσε λινκ

Ανώνυμος είπε...

Καλη επιτυχια στο ενχειρημα σας.Ειναι μια πολυ καλη κινηση [πολλες φορες μου ειχε περασει απο το μυαλο]και θα ηθελα να την παρακολουθησω τοσο στη ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ που στο συγκεκριμεμο σημειο εχω παει πολλες φορες για πτησης με αερομοντελα αλλα και απο την περιοχη μου αν μπορω να βοηθησω..SV3DVK

2Μδης είπε...

Στο ίδιο σημείο(δίπλα) πήγαινε και κάποιος άλλος και έσπαγε χέρια, πόδια, κεφάλια...
Αλλά μυαλό δεν έβαλε!

Ανώνυμος είπε...

Καλη επιτυχια στο ενχειρημα .Ειναι μια πολυ καλη κινηση με το καλο οτι μπορουμε να προσφερουμε... sv1eig

sv1iyb είπε...

Αγαπητοί συνάδελφοι...
Καλή επιτυχία στο εγχείρημα σας για το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα το φέρετε εις πέρας, όπως όλα τα άλλα τα project’s πού έχετε αναλάβει κατά καιρούς!!!
Και πάλι καλή επιτυχία και συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!!!

sv1iyb
Βαγγέλης

Γκιώνης είπε...

Πεταει, Πεταει, Πετάει?

Καλη επιτυχία.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλόπολη......... ακου Μεγαλόπολη,
Κανάβεραλ ρε λεβέντες, Κανάβεραλ λέμε.
Γκιώνη θα παρακολουθείς απο κοντά το πετούμενο ??????

Unknown είπε...

@ 7:34 μ.μ. "Κανάβεραλ"

Start small!

Ανώνυμος είπε...

Μπαϊκονούρ!

Γκιώνης είπε...

Αίολος Κεντέρης ΙΙ

http://www.nel.gr/index.asp?a_id=217

Γκιώνης

takis perreas είπε...

Το ανέβασα στον ρεφλέκτορα του g-qrp club!
Καλή επιτυχία!

Γκιώνης είπε...

Χρονια πολλά για την Ημέρα.
Κυριακη των Βαϊων Σημερα.


Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

Θα πάει ψηλά το μπαλόνι;

Καλή επιτυχία και από εμένα!

ΥΠΑ και Φίλοι της Μπεκάτσας ενημερώθηκαν;

SV1OBY

Ανώνυμος είπε...

Τηνελλα Γιαννη, χαιρετε γενναιοι ! Καλη σας επιτυχια !

2Μδης είπε...

Βρε, βρε...

Γκιώνης είπε...

Επτά ήταν και οι νάνοι που φρόντιζαν τη Χιονάτη.(Χαζούλης – Ντροπαλός- Υπναράς-Συναχομένος – Καλόκαρδος –Σοφός-Γκρινιάρης)

Το επτά ειναι σημαντικός αριθμός για την ανθρωπότητα. Τοσο στην επιστήμη όσο και στις θρησκείες.

http://users.sch.gr/thafounar/Genika/NumberSeven/numberSeven.htm

Ελπίζω και εσεις οι επτά να γραψετε τη δική σας ιστορία.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.
Καλές προετοιμασίες.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

QRX ΑΥΡΙΟ ΟΝ QSS 28055 mhz.

DE SM4RYF 73

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

QRX TMRW AT 1100 LT ON 28055 M/cs

DE SV2OXM 73