Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

VHF CONTEST 2014...


Το VIDEO είναι HD , επιλέξτε από το γρανάζι κάτω δεξιά το 720p HD

Γύρισα, και γύρισα ευχαριστημένος... Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για κατακλυσμό και κακοκαιρία, μόνο την Κυριακή το μεσημέρι έριξε μια δυνατή βροχή την ώρα που ξέστηνα τις κεραίες.


Φέτος πήγα για πρώτη φορά σε αυτό το σημείο, το οποίο βρήκα από το google earth! Μετά από πολλές χρονιές στον Παρνασσό στα 2300 υψόμετρο, λόγω αδυναμίας πρόσβασης, αφού γίνονται έργα στις χιονοδρομικές πίστες, αναγκάστηκα να ψάχνω μέχρι τελευταία στιγμή! Καταλυτική ήταν η βεβαίωση του Ντίνου SV3IEG που γνώριζε το σημείο, ότι είχε καλό ορίζοντα...


Πραγματικά, αν εξαιρέσω την ανατολική κατεύθυνση που είχα την κορυφή του Παρνασσού, όλες οι άλλες ήταν ελεύθερες από κοντινά βουνά. Και με καταπληκτική θέα. Και μέσα στα έλατα!! 

Έφτασα το πρωί του Σαββάτου, με τις πληροφορίες που είχα μαζέψει ήταν σαν να είχα ξαναπάει. Στο σημείο υπάρχει οικίσκος-παρατηρητήριο και για να προλάβω τυχόν αλλαγή του καιρού, ξεφόρτωσα και άρχισα να συναρμολογώ τις κεραίες.


Το πιο κουραστικό ήταν το ανεβοκατέβασμα στη σιδερένια σκάλα -ακόμα πιασμένος είμαι- πάνω από 50 φορές πρέπει να ανεβοκατέβηκα για να στήσω κεραία και να μεταφέρω πράγματα...

Ο εξοπλισμός μου ήταν δυο κατευθυντικές κεραίες που για πρώτη φορά θα δοκίμαζα μαζί σε στακ. Τις είχα φτιάξει πέρυσι. Για το στακάρισμα έφτιαξα και ένα σπλιτεράκι 2 προς 1. Ασύρματος το FT897 μαζί με έναν αυξητή διάδοσης που έχω φτιάξει και χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια... Έχει και προενισχυτή!

Μόνο ο ρότορας με πούλησε! Μου τον είχε χαρίσει ένας καλός φίλος και συνάδελφος πρόσφατα. Μετά από επιμελημένη αναπαλαίωση και ενώ στο εργαστήριο λειτούργησε ικανοποιητικά, όταν τον έβαλα στη βάση του 7μετρου ιστού με τις δυο κεραίες, τα... στήλωσε! Χαλάρωσα λοιπόν τις βίδες του και γύριζα τον ιστό με το χέρι! Πιασμένα ΚΑΙ τα χέρια σήμερα!

Όλα καλά λοιπόν και μετά από ώρα ήμουν έτοιμος. Το κόντεστ άρχισε στις 5 το απόγευμα. Πρώτη διαπίστωση ήταν ότι δεν είχε αρκετή συμμετοχή. Λόγω του καιρού πιθανόν αρκετοί αποθαρρύνθηκαν. Ωστόσο ο σταθμός της ΕΕΡ από την Πάρνηθα είχε ισχυρή παρουσία με το διακριτικό SZ1SV. Από ειδικά διακριτικά άκουσα κάποια, μεταξύ αυτών της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Ιωαννίνων SZ6IOA, της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Λευκάδας SZ8L, της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Λέσβου(;) SZ8LSV, το SV20MM για την Μελίνα Μερκούρη, το SX2IMA και άλλα...



Δεύτερη διαπίστωση (και απέραντη ικανοποίηση) ήταν η συμπεριφορά των κεραιών. Σταθμούς από Βουλγαρία, που συνήθως δυσκολευόμουνα να ακούσω με προηγούμενα setup, τους άκουγα πολύ καλά. Ακόμα και στην Αθήνα, πχ τον Κώστα τον SV1XV που θυμάμαι πάντα τον άκουγα στο όριο, φέτος από δυτικότερα και με ολόκληρο τον Παρνασσό στη μέση και με χαμηλότερο υψόμετρο, τον άκουγα γύρω στις 5 μονάδες!!! Τέλεια.

Διαπίστωση τρίτη, οι ισχυρές αυξομειώσεις της διάδοσης βόρεια και βορειοανατολικά. Εκεί που ήταν τάφος η μπάντα, ξαφνικά ακούγονταν 2-3 Βούλγαροι μαζί!


Έκανα σταθμούς 9Α, που δεν είχα κάνει νομίζω ποτέ από τον Παρνασσό. 800 και πλέον χιλιόμετρα σε στεριά με όλες τις οροσειρές στη μέση!! Ενώ νότια, "αφανίσαμε την Πελοπόννησο" με τον sv9ioq από τα Χανιά μιλώντας με τεράστια σήματα...



Τά άσχημα άρχισαν κατά τις 9 το βράδυ όταν άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία και να ακούγονται πλέον οι αστραπές στο ράδιο. Το φυλάκιο είχε αλεξικέραυνο βέβαια: ένα μέτρο δίπλα μου και τρία μέτρα χαμηλότερα από τις κεραίες!! Οπότε έκλεισα, αποσύνδεσα κεραίες και άναψα λάμπες πετρελαίου που είχα πάρει μαζί μου...



Το πρωί η κίνηση ήταν απογοητευτική. Ο Χρήστος SV1NJX στην Εύβοια ήταν ο "νεοφερμένος" στην μπάντα. Ενώ από το χάμφεστ της Λάρισας με έκπληξη, μίλησα με αρκετούς συναδέλφους που απάντησαν στις κλησεις μου!!!



Ο Κώστας SV1OAA ακούστηκε επίσης από τον Υμηττό.







Συνολικά έκανα 47 επαφές, λιγότερες από άλλες φορές, αλλά με αρκετούς σταθμούς εκτός Ελλάδας: Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, FYROM, Κροατία, Ιταλία. Ενώ άκουσα αλλά δεν έκανα επαφή με ΖΑ/Ι, και ΥΟ. 

Ευχαριστημένος λοιπόν διέκοψα την Κυριακή το μεσημέρι στις 13:10. Άρχισα να μαζεύω αλλά με πρόλαβε μια "δροσιστική" βροχή μέχρι το κόκκαλο...

Αναμονή να κόψει λίγο και επιστροφή. Αυτή την στιγμή που γράφω πονάω ολόκληρος. Παρόλα αυτά το ευχαριστήθηκα, γιατί μέσα σε τόσο λίγες ώρες έστησα και ξέστησα τον σταθμό μου, δοκίμασα τον εξοπλισμό μου με επιτυχία,  διανυκτέρευσα στα 1710 μέτρα με ασφάλεια και... επέστρεψα! Το log μου θα το στείλω σύντομα στην ΕΕΡ (αλλά καλού κακού και στην IARU!) ανταποκρινόμενος στην κίνηση προσαρμογής των κανονισμών της...

Καλή επιτυχία στους συναδέλφους που έλαβαν μέρος...

32 σχόλια:

SV1NJX είπε...

Ωραίο το βιντεάκι Γιάννη. Αν είχε και τον Ντίνο θάχε 2 εκατ. views στο Youtube

2Μδης είπε...

Και όμως! Έχω φωτογραφία του Ντίνου που ταΐζει αρκούδες στην Πάρνηθα... Την κρατάω για την επόμενη παραγωγή.

Τροχαία Εθνικών Οδών είπε...

Καλά, με πόσα πας;

Unknown είπε...

Πολύ ωραίο το βίντεο και η όλη κατάσταση.

Μόνος σου ήσουν εκεί πάνω;
Αν ναι, να ξέρεις ότι δεν απέχει πολύ να πάνε όλα στραβά και να μην έχεις άνθρωπο να σε βοηθήσει.
Πάντα με παρέα στις εξορμήσεις.

Φιλικά,
SV1PIZ, Γιάννης

2Μδης είπε...

Ναι Γιάννη, μόνος μου ήμουν και έχεις απόλυτο δίκιο.

Βασικά θα έπρεπε όταν πηγαίνω μόνος μου, χαλαρά με ένα σακιδιάκι και το 817 να κάνω πέντε επαφούλες και να γυρίσω. Πιστεύω ότι η ευχαρίστηση στο τέλος ίδια θα ήταν.

Αλλά τελικά προσπαθούμε μέσα σε λίγες ώρες ενός σ/κ να τα κάνουμε- προλάβουμε όλα. Ο ελέυθερος χρόνος τον υπόλοιπο καιρό είναι ελάχιστος... Εξού και οι υπερβολές!
Υπερβολές εννοώ να πάει ένα άτομο και να ρίξει τόσο τρέξιμο μόνο του.

Στα Βαλκάνια πάντως η τακτική που ακολουθείται είναι πολλές ομάδες, τέλεια οργανωμένες (τετράδες, KW κλπ)

Unknown είπε...

Είναι καθαρά θέμα ασφαλείας, μια και ένα απλό στραμπούληγμα στο λάθος σημείο της περιοχής, μπορεί να δημιουργήσει δραματικές εξελίξεις.

Επίσης πιστεύω ότι τα βουνά έχουν γίνει πια πολύ επικίνδυνα από τους διάφορους που κυκλοφορούν σε αυτά.

Ίσως βρω χρόνο να κάνω ένα αρθράκι περί εξοπλισμού επιβίωσης που πρέπει να φέρουμε μαζί μας.

Φιλικά,
SV1PIZ, Γιάννης

2Μδης είπε...

Σαφώς έχεις δίκιο και γνωρίζω τέτοιες καταστάσεις. Δεν τις αναφέρω γιατί σκοπός μου είναι να ενθαρρύνω τέτοιες δραστηριότητες και όχι να φοβίσω.

Η δεύτερη παράγραφος σου με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και λαμβάνω μέτρα... αυτοπροστασίας!

Με χαρά θα δημοσιεύσω σχετικό άρθρο σου, μακάρι να βρεις χρόνο να ασχοληθείς...

Unknown είπε...

Εδώ έχω κάνει δύο παρουσιάσεις, ενός πακέτου επιβίωσης και ενός σακιδίου επιβίωσης:

http://www.scribd.com/doc/80122131/%CE%A0%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-Survival-Pack

http://www.scribd.com/doc/85745438/%CE%A3%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-survival-backpack

Αν και έχει αλλάξει η προσέγγιση μου σε εξοπλισμό και σακίδια, δίνουν μια ιδέα για κάποια πράγματα που πρέπει να έχουμε μαζί μας.

Επειδή δεν ξέρω πότε θα στρωθώ να κάνω ένα νέο πιο ολοκληρωμένο άρθρο, αν θες άφησε τους συνδέσμους για τους επισκέπτες του μπλοκ.

Φιλικά,
SV1PIZ

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος ο συνάδελφος με τον εξοπλισμό επιβίωσης και πολύ καλή η παρουσίαση...
Ωστόσο νομίζω ότι απευθύνεται περισσότερο σε λάτρεις της άγριας φύσης και των υπαίθριων εξορμήσεων παρά στον μέσο αστό, που η κυριότερη έκτακτη ανάγκη που ενδεχομένως θα του παρουσιαστεί είναι ο εγκλωβισμός από έναν σεισμό...
Η πολύ σωστή επισήμανση του συνάδελφου ότι στην χώρα μας περπατώντας λίγες ώρες μπορείς να βρεθείς σε κατοικημένη περιοχή τα λέει όλα - εκτός βέβαια αν εγκλωβιστείς σε καμιά απόκρημνη χαράδρα...
Ο εξοπλισμός αυτός είναι καταλληλότερος για χώρες με αχανείς και δύσβατες εκτάσεις, όπου μπορεί κάποιος να χαθεί και να περιφέρεται χαμένος για μέρες...

Σε κάθε περίπτωση η παρουσίαση είναι άριστη αν και θεωρώ ότι απέχει ελαφρώς από την Ελληνική πραγματικότητα...

2Μδης είπε...

Εντυπωσιακή η παρουσίαση. Έχω αρκετά από τα υλικά αλλά κυρίως στο αυτοκίνητο. Και κατά περίπτωση βάζω στο σακίδιο ότι χρειάζομαι κάθε φορά.
Σχετικά πάντως με το glock mod.81 επιμένω ότι ένα glock 17 είναι πιο αποτελεσματικό! (ΗΙ)

SV1NJX είπε...

μήπως το glock 19 πάει καλύτερα σε αμάτορες?

2Μδης είπε...

Μικρό. Για YL...

SV1NJX είπε...

Ο Ντίνος τι έχει ;

SV1NJX είπε...

Α θυμήθηκα, ο Ντίνος έχει μια Olympus. Θανατηφόρο όπλο. Δεν τολμάς να τον πλησιάσεις.

Costas SV1XV είπε...

"Ωστόσο νομίζω ότι απευθύνεται περισσότερο σε λάτρεις της άγριας φύσης και των υπαίθριων εξορμήσεων παρά στον μέσο αστό, που η κυριότερη έκτακτη ανάγκη που ενδεχομένως θα του παρουσιαστεί είναι ο εγκλωβισμός από έναν σεισμό"

Χμμ, εγώ δεν είμαι πολύ γνώστης αυτών των θεμάτων, πάντως ξέρω ένα συνάδελφο ραδιοερασιτέχνη που είχε στο παρελθόν δραστηριοποιηθεί έντονα στις Ο.Ε.Α., ο οποίος ακόμα έχει ένα αντίστοιχο τσαντάκι στο αυτοκίνητο. Όχι τόσα πολλά πράγματα αλλά όλα τα σημαντικά.

Επίσης ένας κίνδυνος που συχνά παραμελούμε είναι ο πολύωρος αποκλεισμός με αυτοκίνητο ή υπεραστικό λεωφορείο λόγω χιονιού. Πολλές φορές μάλιστα εμπλέκονται ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά κλπ. Κατά τους χειμερινούς μήνες πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας για το ενδεχόμενο αυτό και να έχουμε μαζί μας τα αναγκαία.

73 DE SV1XV

Unknown είπε...

Πάντως, από την πείρα μου στα σκοπευτήρια (για να μην γίνει καμιά παρανόηση σε ότι αναφέρω), το Glock 17, έχει την πιο άθλια σκανδάλη που έχω δει σε όπλο, αντίθετα το μωράκι το Beretta 92fs είναι λουκούμι.

Ανώνυμε συνάδερφε, δεν ελίναι μόνο ο εγκλωβισμός, είναι και ο αποπροσανατολισμός σε ακραίες συνθήκες, αλλά και ο τραυματισμός που εμποδίζει κάποιον να μετακινηθεί ή να πάει μακριά.

Φιλικά,
SV1PIZ, Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις ρίξει με CZ100 ή 101 γι' αυτό κατηγορείς το Glock 17...
Η σκανδάλη πυροδοτεί στα 3/4 της διαδρομής γιατί είναι DOA only...
Να 'χει χάρη που είναι φθηνό κι ελαφρύ με καλό hand grip αλλιώς δεν θα το αγόραζε κανείς...

2Μδης είπε...

Βλέπω εντρυφούν πολλοί στο... άθλημα!

Οφείλω να πω όμως ότι με την συζήτηση αυτή ενοχλείται ένας αναρχοαυτόνομος κοινωνικός αγωνιστής βορείων προαστίων και με έχει ταράξει στα mail...

Ανώνυμος είπε...

Μα που το εβαλα το καλαζνικοφ, που το εβαλα....

2Μδης είπε...

Μετάφραση των κανονισμών για το Ραδιοερασιτεχνικό Διαγωνισμό CQ WW SSB και CW στα Ελληνικά.


http://www.qsl.net/sz1a/download/cq%20ww%20SSB_CW%202014%20greek.pdf

Ανώνυμος είπε...

Αξιέπαινη η προσπάθεια του SZ1A με τη μετάφραση αυτή.
Πέρα από την αξιόλογη σελίδα, διαθέτουν οδηγίες για το LOTW, για το πρόγραμμα W6EL καθώς και διάφορα χρήσιμα άρθρα.
6146

2Μδης είπε...

Το βιντεάκι που ανέβασα φαίνεται ότι αρέσει σε πολύ κόσμο. Κυρίως ήθελα να δείξω ότι όλα γίνονται από την αρχή διαρκούν λίγες ώρες και ξαναμαζεύονται.

Στο πιο κάτω video δείχνει τον σταθμό SV20MM και μεταξύ άλλων το πως ακουγόμουν εκεί...
Ευχαριστώ τους συναδέλφους και τους εύχομαι πάντα τέτοια...!

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το ειδ. διακριτικό των συναδέλφων.
Το υπουργείο, θα μπορούσε να ρίξει αρκετά την τιμή των ειδ. διακριτικών, που προβάλλουν τη χώρα (όχι μόνο τη στιγμή του qso αλλά και μετά με της συζητήσεις που γίνονται στην αλλοδαπή κλπ.) και να εισπράξει και περισσότερα.

2Μδης είπε...

Εγώ πάντως πιστεύω ότι δεν είναι ακριβά (10 ευρώ το άτομο) υποτίθεται ότι μια δραστηριότητα έχει άλλα σημαντικά έξοδα μπροστά στα οποία το δεκάρικο δεν είναι τίποτα.

Αλλού πρέπει να κάνει τομές το υπουργείο...

SV1NJX είπε...

...τραχειοτομές

2Μδης είπε...

...έτσι...

Unknown είπε...

https://www.kickstarter.com/projects/557827935/diy-telegraph-sounder-and-morse-code-key-kits-for
https://www.kickstarter.com/projects/1775485688/balloon-mapping-kits
https://www.kickstarter.com/projects/860504337/hamradionow-video-of-the-2014-arrl-tapr-dcc

Ανώνυμος είπε...

Το υπουργείο πρωτοτυπώντας χρεώνει τα ειδ. διακριτικά με... το κεφάλι λες και θα τυπώσει τόσα ειδ. διακριτικά όσοι και οι συμμετέχοντες!
Αν κάποιος έχει ανάλογη εμπειρά από ξένες χώρες ας μας πει.
6146

Ανώνυμος είπε...

Έχω εγώ εμπειρία, από κεντρική Αφρική. Τα ίδια ισχύουν!

2Μδης είπε...

Πάντως το πόσοι λαμβάνουν μέρος -ωστε να πληρώσουν το αντιστοιχο δεκάρικο- προκύπτει μόνο από την αίτηση/δηλωση του ενδιαφερομένου. Κανένας δεν ελέγχει απο εκει και πέρα.
Μάλιστα υπάρχει το παράδοξο κάποιοι να βγαίνουν με ειδικό διακριτικό που αντιστοιχεί σε περισσότερα άτομα, ή σε σύλλογο, και στη συνέχεια να στέλνουν log στην κατηγορία "ένας χειριστής" ώστε να αποφύγουν να συναγωνιστούν όμοιους σταθμούς.
Βέβαια αυτό το παράδειγμα είναι σπάνιο και τραβηγμένο, αφου διοργανωτές που σέβονται τους διαγωνιζόμενους τα ελέγχουν. Συνήθως...

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη φορά ειχα συμμετοχή στο VHF CONTEST της ΕΕΡ και ευχαριστώ πολύ για την επαφή,ελπίζω να ταξαναπούμε. 73 sv2hjw

73 sv2hjw

2Μδης είπε...

Συνάδελφε, εγώ ευχαριστώ. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για κάποιον που τρέχει στα βουνά και στήνει ολόκληρο σταθμό για λίγες ώρες, είναι να υπάρχουν συνάδελφοι να απαντούν στις κλήσεις...
Εύχομαι να τα ξαναπούμε.
73