Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει...

...Πέντε μήνες κοσκινίζει...!
Συγκεντρώνουμε λοιπόν εδώ όλα τα ερωτήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Καταστατικού της ΕΕΡ:

Πόσα μέλη ψήφισε η Γενική Συνέλευση του 2014 για την ομάδα εργασίας που θα ετοίμαζε την αναθεώρηση;
9 μέλη. Εκ των οποίων ένα μέλος ήταν συγχρόνως και μέλος του ΔΣ.

Πόσα μέλη στελέχωσαν την εν λόγω επιτροπή;
10 μέλη.  Εκ των υστέρων προστέθηκε ακόμα ένα μέλος του ΔΣ που δεν είχε προταθεί στην ΓΣ. Ο αριθμός των μελών της επιτροπής είναι πονεμένη ιστορία αφού μεταβαλλόταν διαρκώς: Ξεκίνησαν 9 μέλη τα οποία ενέκρινε η ΓΣ. Μετά έγιναν 10 με την είσοδο ενός μέλους του ΔΣ στην επιτροπή. Στην συνέχεια ένα μέλος για επαγγελματικούς λόγους αποχώρησε και γίνανε πάλι 9. Αποχωρεί άλλος ένας "για λόγους που θα εκθέσει στην επόμενη ΓΣ" και γινόμαστε 8. Μετά αποχωρεί και άλλος ένας και μένουν 7. Ενώ παρίστανται συνήθως 5 ή 6. Γεγονός είναι όμως ότι ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες τα άρθρα μελετήθηκαν ένα προς ένα και το νέο καταστατικό εκσυγχρονίστηκε αρκετά από όσους τελικά παρέμειναν στην επιτροπή.

Ποια ήταν αυτά τα μέλη και γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε το έργο της επιτροπής;
Τα μέλη της επιτροπής δεν δημοσιοποιήθηκαν ούτε και έγινε καμία αναφορά στην προσφορά τους. Πιθανόν για να διευκολυνθεί το οποιοδήποτε μέλος του ΔΣ να επαναλάβει για πολλοστή φορά ότι όλα τα κάνουν μόνοι τους, κανείς δεν πάει να βάλει ένα καρφί στον τοίχο κλπ κλπ

Πόσες φορές συνεδρίασε η επιτροπή;
Πολλές. Πάνω από δέκα! Και κάθε φορά για αρκετές ώρες.

Συμμετείχαν μέλη της ΕΕΡ με προτάσεις;
Ναι, συμμετείχαν. Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι ήταν λίγα τα μέλη που έστειλαν την γνώμη τους και κανείς δεν πάει να βάλει ένα καρφί στον τοίχο, όμως αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι πολλοί ισχυρίζονταν ότι δεν θα γίνει τίποτα (ή πως θα τους γράψουν στα παλαιότερα υποδήματα) τότε ήταν αρκετοί αυτοί που έστειλαν... Επίσης ήταν αντίστοιχη συμμετοχή με αυτούς που συμμετέχουν στα κοινά (γενικές συνελεύσεις, αρχαιρεσίες κλπ). 

Οι γνώμες των μελών μεταφέρθηκαν στην προτεινόμενη αναθεώρηση;
Όχι. Το κάθε μέλος της επιτροπής πρότεινε την άποψη του η οποία ψηφιζόταν από τα υπόλοιπα μέλη για να μπει στο τελικό κείμενο. Αν κάποια πρόταση υπήρχε στο 90% των προτάσεων των μελών, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πέρασε στο τελικό κείμενο, αφού μπορεί να "σκόνταψε" στην ψηφοφορία μεταξύ των μελών της επιτροπής. Δλδ ΑΝ κάποιο μέλος της επιτροπής ήθελε να αγνοήσει την γνώμη της πλειοψηφίας των μελών και να μην την περάσει στο τελικό κείμενο μπορούσε να ψηφίσει αρνητικά. Παράδειγμα: Στο 90% των απόψεων υπήρχε η γνώμη ότι θα πρέπει να μπει ένας περιορισμός στην επανεκλογή "των ίδιων και των ίδιων" για πάνω από δύο ή τρεις φορές στο ΔΣ. Παρόλα αυτά η επιτροπή ΔΕΝ το συμπεριέλαβε στο τελικό κείμενο αλλά το μετέθεσε να το ξανασυζητήσουμε "όταν και όποτε"...

Υπήρξαν παρεμβάσεις στην επιτροπή;
Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής τα οποία στην συνέχεια αποχώρησαν, ναι υπήρξαν παρεμβάσεις.

Η επιτροπή έχει τελειώσει την πρόταση της;
Ναι, έχει παραδώσει από τον Σεπτέμβριο το νέο καταστατικό στο ΔΣ το οποίο σύμφωνα με το αρχικό πλάνο θα έπρεπε: Α) να δημοσιευτεί στην σελίδα της ΕΕΡ για ενημέρωση των μελών. Β) να έχει συγκληθεί σύμφωνα με το καταστατικό μια συγκέντρωση (χωρίς ψηφοφορία) για ενημέρωση των μελών. και Γ) Να γίνει στις αρχές του 2015 η καταστατική συνέλευση με σκοπό την ψήφιση του νέου καταστατικού "κατά άρθρο" (ΝΑΙ-ΟΧΙ). 

Τι έγινε από τα παραπάνω;
Τίποτα. Το ΔΣ έχει παραλάβει το καταστατικό -το οποίο η επιτροπή έτρεχε έξι μήνες να το ετοιμάσει- και το έχει βάλει στον πάγο από τον Σεπτέμβρη. Το λιβανίζει για την ακρίβεια. Τα μέλη ΔΕΝ έχουν ενημερωθεί ούτε καν από μια δημοσίευση στην ιστοσελίδα της ΕΕΡ εδώ και τέσσερις μήνες!!

Τι δικαιολογίες να είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε;
α. Ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τα μέλη, ελάχιστοι έστειλαν τη γνώμη τους, κανείς δεν πάει να βάλει ένα καρφί στον τοίχο κλπ. κλπ.
β. Ότι το έχει πάρει για μελέτη ο νομικός σύμβουλος επί τετράμηνο.
γ. Ότι δεν ήταν δυνατό να ψηφιστεί ολόκληρο σε μια καταστατική συνέλευση, άρα το μελετάμε πως ακριβώς θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και βλέπουμε...
δ. Ότι δεν θα καεί και ο κόσμος αν δεν αλλάξει το καταστατικό! Έτσι κι αλλιώς μόλις τώρα κλείνει τα εξήντα χρόνια...
ε. Ότι είχε παλιόκαιρο την μέρα που το διάβασαν...
στ. Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή...

Θα μπορούσε να είχε έρθει προς ψήφιση το νέο καταστατικό τους πρώτους μήνες του 2015;
Βεβαίως και θα μπορούσε να είχε έρθει για ψήφιση, έτσι ήταν το χρονοδιάγραμμα. 
Την απόλυτη ευθύνη για την καθυστέρηση έχει το ΔΣ της ΕΕΡ...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη δεν ξέρω τι θα κάνετε με το καταστατικό, πάντως οι δυο πρώτες φωτογραφίες είναι και γαμώ τα screensaver!!!!!
TNX

Αρχιμανδρίτης Σέργιος είπε...

στ. Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή...

Να λείπουν τα ρατσιστικά σχόλια. Επειδή έχουμε μερικά κιλάκια παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειαζόταν ολόκληρο άρθρο. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει κρατάει το κατ/κό του 58

2Μδης είπε...

Έβαλε κρύο...

Devil's advocate είπε...

Περίεργο πράγμα. 3 ημέρες πριν την ΓΣ ο 2Μδης αναρτά ένα εκτενές άρθρο που θα έπρεπε να προκαλέσει σάλο στους αναγνώστες του blog. Και όμως, υπάρχουν 2 άσχετα σχόλια της πλάκας για ρασοφόρους, ένα κρυο και ψιλοαδιάφορο σχετικό με το θέμα και ένας συβιλλικός χρησμός του 2Μδη.

Από την σιγή ασυρμάτου είναι προφανές ότι κάτι ψήνεται μυστικά, και φαντάζομαι ότι θα εκδηλωθεί στις επόμενες ώρες. Ίσως ζήσουμε την πιο ενδιαφέρουσα συνέλευση στην σύγχρονη ιστορία της ΕΕΡ.