Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

APRS test on UHF band...

Με επιτυχία έγιναν την Κυριακή, δοκιμές του APRS beacon που θα τοποθετηθεί στον Αίολο-2 τον ερχόμενο Μάιο. Η συχνότητα εκπομπής ήταν στα UHF και έγινε από δυο διαφορετικές θέσεις στον Υμηττό, μια προς Αιγαίο και μιά προς δυτικά.


Οι σταθμοί που συμμετείχαν ήταν διασκορπισμένοι και με διαφορετικές συνθήκες λήψης ο καθένας: στην Τζια (SV1OAA) στην Ηλιούπολη (SV1DAY) στην Αθήνα (SV1BJY) στα Μέγαρα (SV1QT) στο Στεφάνι Κορινθίας (SV1QFB) και στο Κιάτο (SV3PJL). Στον Υμηττό ήταν ο SV1NJX.


Η ισχύς που χρησιμοποιήθηκε ήταν 140mW σε μια ground plane. Στην αμέσως προηγούμενη δοκιμή που είχαμε κάνει με 10mW είδαμε ότι θέλαμε παραπάνω ισχύ οπότε προσθέσαμε μια βαθμίδα ενίσχυσης περίπου 10db+ και έτσι πήγαν όλα καλά.




Το beacon ακούστηκε σε όλους τους σταθμούς και αποκωδικοποιήθηκαν τα πακέτα του κανονικά. Μάλιστα στα Μέγαρα ο Σωτήρης έβγαλε την κεραία και σύνδεσε ένα καλώδιο στη θέση της συνεχίζοντας να λαμβάνει!!

Συνεχίζουμε πλέον με τις επόμενες βαθμίδες του payload... 







2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ηθελα να ρωτήσω ποιός ο λόγος που επιλέχθηκε το APRS να λειτουργεί στη συχνότητα UHF; Τι πλεονέκτημα έχει εναντι των 2m; Χαμηλότερη κατανάλωση του πομπού, αρα καλύτερη αυτονομία/μικρότερος ογκος μπαταρίας;
Συγχαρητήρια για τις προσπάθειες σας.

2Mδης είπε...

Κύριος λόγος ήταν να μείνει καθαρή η περιοχή των VHF ώστε να την χρησιμοποιήσουμε για επικοινωνία με το έδαφος. Δλδ να μην έχουμε την περιοδική εκπομπή του aprs να μας φιμώνει τον δέκτη των 2μέτρων.
Δευτερευόντος θέλουμε να δούμε την διάδοση στα UHF και την σύγκριση με τα δεδομένα που ελήφθησαν πέρυσι που δουλέψαμε στα VHF.