Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Όλα όσα ΔΕΝ ήθελες να μάθεις για το VHF contest...

...Αλλά θα στα πω θες δε θες...! 

Πάμε λοιπόν από το μηδέν:
Τι είναι το κόντεστ? Κόντεστ είναι ένας διαγωνισμός στον οποίο οι ραδιοερασιτέχνες προσπαθούν να κάνουν όσο περισσότερες και όσο δυνατόν πιο μακρινές επαφές μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


VHF contest? Αυτό γίνεται στα 2Μ αποκλειστικά σε ssb/cw το πρώτο σ/κ του Ιουλίου και το πρώτο σ/κ του Σεπτεμβρίου. Το επόμενο για εμάς επομένως είναι 4 και 5 Ιουλίου δλδ το παραπάνω σαββατοκύριακο από τις 17:00 τοπική ώρα του Σαββάτου μέχρι 16:59 τοπική της Κυριακής. Σημείωσε το, βάλε αφύπνιση, δέσε κορδέλα στον καρπό, πλέξε κοτσίδια, πάντως θυμήσου το!!!!

Πρέπει να πάω κάπου μακριά? Μακριά θα πας εκει που θα σε στείλω αν δεν βγεις! Αν βγεις, μπορείς να πας οπουδήποτε είναι ψηλά και μπορείς να στήσεις τον σταθμό σου. Σκοπός είναι να έχεις καθαρό ορίζοντα προς τις κατευθύνσεις που ελπίζεις να βγουν μακρινοί σταθμοί, σταθμοί που θα σου δώσουν πολλούς πόντους λόγω απόστασης. Με λίγα λόγια μην πας στο Ταίναρο να έχεις καθαρό ορίζοντα μόνο στην Κρήτη. Ούτε στη Γαυδοπούλα, γιατί το βράδυ θα έχει κίνηση. (Αυτοί ντε, που έρχονται και λιάζονται στην Ομόνοια...)


Να βγω με την κάθετη? Βεβαίως και να βγεις με την κάθετη. Και με το ράμπερ. Να του βάλεις και ράντιαλ γύρω-γύρω και θα κάνεις τρελές αποστάσεις μπορεί να ακουστείς και Σαλαμίνα! (Ουάου!) Λοιπόν... Όταν θέλουμε μακρινές επαφές στα 2μ χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ οριζόντια κατευθυντική κεραία. Τελεία και παύλα. Μην διαβάσω πάλι για επαφές από το μόμπιλο, για λ/4 πάνω στην ομπρέλα και για ξύλινες κεραίες με πηνειόσυρμα γιατί γυρίζει το μάτι μου...

Τι δίνω σε κάθε επαφή? Δίνεις διακριτικό, σήμα, αριθμό επαφής και locator. Με αυτή τη σειρά! Τίποτα άλλο. Ούτε πόσο "χάρηκα που σε άκουσα" ούτε "πες μου και το ονοματάκι σου να σε γράψω".
Παράδειγμα: 
Ακούς: "cq contest, sv1bjy, sv1bjy, contest"
Απαντάς μόνο με το διακριτικό σου μία φορά, δυο φορές αν είναι χαμηλό το σήμα: "sy1grn"
Θα ακούσεις: "sy1grn, 59, αριθμός 001, km18gn"
Απαντάς με πλήρες ρηπόρτ: "sv1bjy, 59, αριθμός 003, km18ua"
Θα ακούσεις: "Roger, 73" (ή κάτι τέτοιο)
Απαντάς με κάτι παρόμοιο και σύντομο: "73"
...και η επαφή έχει λήξει! 


Τι είναι το locator??? Φύγε από τη σελίδα μου, ΤΩΡΑ!!!

Ιδανική κεραία για το βουνό? Ξεκινάς με την εξής σειρά: Αποδεκτή ΜΟΝΟ η οριζόντια κεραία. Επομένως καλύτερα ένα οριζόντιο δίπολο από μια κάθετη 2 5/8. Μετά, όσο περισσότερα στοιχεία τόσο καλύτερα. Μπορείς να βάλεις μια 5, 9, 12 στοιχείων yagi? μπορείς να στακάρεις και δεύτερη? προχωράς έτσι. Αν μπορείς να βάλεις 4άδα, βάλε. Τίποτα δεν θα χαρακτηριστεί υπερβολή, ειδικά αν δεις τι χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι σε γειτονικές χώρες (4άδα & kW).


Ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη που μπορεί να μου στοιχίσουν ακύρωση επαφών? 1ον. Λάθος αναγραφή διακριτικού, locator, σήματος ή αριθμού επαφής. 2ον. Γράφεις ή γράφει ο ανταποκριτής άλλο διακριτικό από αυτό που ακούει. Αυτό είναι συνηθισμένο λάθος που γίνεται. Πχ Ακούς τον sv2/sv1rp/a να καλεί στο 144,210 SSB (λέμε τώρα...) και αντί να γράψεις αυτό που ακούς γράφεις αυτό που θέλεις να ακούσεις ή αυτό που θεωρείς εσύ σωστό ή τον ρωτάς αν έχει άδεια από την επιστασία... ΔΕΝ είναι αυτή η δουλειά σου! Γράψε το διακριτικό που ακούς όπως το ακούς και τέλος. Άλλο παράδειγμα (πιο εφικτό γιατί το πρώτο δεν...): Ακούς τον sv3ieg να καλεί από την X βουνοκορφή, και ενώ σου λέει sv3ieg εσύ γράφεις sv3ieg/p επειδή "κατάλαβες" ότι είναι φορητός ή θεώρησες ότι θα έπρεπε να πει /Ρ. Λάθος!  Γράφουμε ακριβώς το διακριτικό που ακούμε όπως το ακούμε. Γιατί ΑΝ στείλουν δυο τρεις log και τον έχουν γράψει διαφορετικά ή ΑΝ στείλει ο ίδιος log,  η δική σου επαφή θα ακυρωθεί. Τρίτο λάθος και φαρμακερό γιατί παίρνεις πολλούς στο λαιμό σου: Είσαι πχ φορητός στη Νάξο και στις μισές επαφές λες το διακριτικό σου με πρόθεμα sv8/διακριτικό, σε άλλες διακριτικό/8, σε άλλες διακριτικό/φορητός και σε άλλες ότι σου κατέβει κάθε φορά. Κανόνας απαράβατος: Από την αρχή μέχρι το τέλος του κόντεστ μπροστά μας έχουμε μια Α4 και έχουμε σημειώσει το διακριτικό ακριβώς όπως θα το λέμε , και το locator. Όπως το βλέπουμε, έτσι το λέμε σε όλες τις επαφές μας.

Σε τι συχνότητα είναι καλά? Μακριά από το 144,300 και ακόμα παραπέρα! Το 144,300 είναι συχνότητα κλήσης δεν το καταλαμβάνει ένας εκτός αν είναι μαζόχ και του αρέσει να ακούει καντήλια. Στο 300 επιτρέπεται να βγεις μια δυο φορές να αναγγείλεις το QRG σου και μετά πας στη συχνότητα σου να συνεχίσεις να καλείς. Ειδικά αν χρησιμοποιείς ενισχυτή ισχύος, φύγε μακριά και αλάργα! Είναι βέβαιο ότι θα σπλατάρεις και έχουμε τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν.


Λέω να βγω σε FM... Θα σαρώσεις! Υπάρχει περίπτωση να ακούσεις και επαναλήπτες από νησιά! (πςςςς....!) Μην διανοηθείς όμως σε καμία περίπτωση να κατέβεις πιο κάτω απο το 144,500 γιατί ΔΕΝ επιτρέπεται. Και βεβαίως στο VHF contest της IARU οι επαφές FM δεν μετράνε. Αν τώρα θέλεις καλά και ντε να βγεις σε FM πήγαινε σε ένα σταθμό με πολλούς χειριστές σε πολλές μπάντες και κάτσε δίπλα να κάνεις επαφές. Οι εκπομπές σου θα αλλάζουν τα φώτα σε όσους είναι δίπλα σε SSB, κακό του κεφαλιού τους που σε άφησαν δίπλα να σπλατάρεις!

Το CW μέχρι που επιτρέπεται? Το CW επιτρέπεται παντού! Η χρήση του είναι αποκλειστική μέχρι το 144,150 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται πιο πάνω ειδικά στο κόντεστ. Μάλιστα οι πιο δύσκολες και μακρινές επαφές (με τους περισσότερους πόντους) γίνονται με CW αργά το βράδυ, ξέρω ότι διαφωνείς, ξέρω ότι έκανες πάρτι για την "κατάργηση" του CW αλλά έτσι είναι... che la vie!


Εμένα σκοπός μου είναι να πάμε στο βουνό να περάσουμε καλά. Σκοπός στο κόντεστ είναι μια καλή θέση στην κατάταξη. Τίποτα άλλο. Αν σκοπός ήταν να περάσουμε καλά, δεν θα παίρναμε κεραίες και ιστούς. Θα ψήναμε ένα κατσίκι στη σούβλα (το οξυγόνο ανοίγει την όρεξη) θα πίναμε και ένα καφάσι μπύρες να γίνουμε λιάδα και θα βάζαμε μουσική να έρθουμε στο ντέρτι. Αυτό όμως λέγεται πανηγύρι όχι κόντεστ. Οργάνωσε λοιπόν το BBQ style, κάποιο άλλο σ/κ και θυμήσου να με καλέσεις! Θα έρθω!

Που θα καλούν οι σταθμοί που συμμετέχουν στο κόντεστ? Παντού! Από 144,190 έως 144,395 αν ψάξεις θα βρεις σταθμούς SSB. Αν ψάξεις, όχι αν περάσεις σφαίρα με το vfo μια φορά μόνο...

Μια και θα ανέβω στο βουνό θα πάρω να δοκιμάσω ένα fan dipole για τα βραχέα, μια spiderbeam και μια qubical yagi! ...Δοκίμασε να κάτσεις σπίτι σου. Έτσι κι αλλιώς επαφές στο κόντεστ δεν πρόκειται να κάνεις... Είναι να τραβιέσαι μέσα στη ζέστη?


"QRZ? QRZ?" Ναι ξέρω κάτι άκουσες, κάτι νόμισες ότι άκουσες και άρχισες την ερώτηση του ηλίθιου: "QRZ? QRZ?" 
Λοιπόν... ΟΤΑΝ είσαι στο QRG σου και καλείς, και μετά την κλήση σου ακούσεις κάποιον χαμηλό να σου απαντάει ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ρωτάς "QRZ?"  Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι ηλίθιο να πετάγεσαι εκεί που καλεί κάποιος που δεν σε έχει ακούσει ποτέ και για αυτό δεν σε έχει καλέσει ποτέ, και να ρωτάς "QRZ?". Εξίσου ηλίθιο είναι να πηγαίνεις σε όποια συχνότητα βλέπεις στο κλάστερ κάποιον DX σταθμό και να αρχίζεις "QRZ και QRZ" Πίστεψε με, και άλλοι εκτός από εσένα βλέπουν στο κλάστερ τον ίδιο σταθμό και προσπαθούν να τον ακούσουν μέχρι να βγεις εσύ κρετίνε να λες "QRZ?" Το κατάλαβες?

Κάτι φιλαράκια θα στήσουν κεραίες στην κορφή το βουνό και λέω να πάω την Κυριακή να κάτσω χειριστής να τους ξεκουράσω λίγο. Είχα πάει και πρόπερσι. Να πας. Αλλά από το Σάββατο που θα στήνουν, να βοηθήσεις κιόλας. Ή πήγαινε την Κυριακή να βοηθήσεις στο μάζεμα. Αν πηγαίνεις συνέχεια ως χειριστής είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα σε στείλουν στο διάολο...

Είχα πάει πέρυσι σε σταθμό που είχαν στήσει κάτι φιλαράκια αλλά δεν με άφησαν να χειρίσω. Αν δεν με αφήσουν πως θα μάθω?? Θα μάθεις αν όλο τον προηγούμενο χρόνο είχες ενδιαφερθεί να ρωτήσεις παλαιότερους συναδέλφους ή είχες παρακολουθήσει μαθήματα στο σύλλογο σου ή είχες επισκεφτεί έναν τέτοιο σταθμό και είχες κάτσει δίπλα να παρακολουθήσεις. Το να στήσουν οι άλλοι τον σταθμό και να σου δώσουν εσένα το μικρόφωνο να τους κάνεις ρεζίλι με την άγνοια σου δεν θα σου μάθει απολύτως τίποτα. Αν θες να μάθεις, ενδιαφέρσου όλο τον άλλον καιρό που τονίζεις ότι δεν σε ενδιαφέρουν οι επαφές και τα κόντεστ...

Τι πρόγραμμα να χρησιμοποιήσω? N1MM. Καλό, απλό, δοκιμασμένο.-

Ξέρω ότι οι περισσότεροι σταθμοί δίνουν πάντα ρηπόρτ 59, αλλά εγώ θέλω να δίνω το πραγματικό ρηπόρτ δηλαδή 51 ή 53 κλπ. Εσύ πολύ σωστά τα λες αλλά να ξέρεις ότι στην δεδομένη στιγμή, στο κόντεστ, κανείς δεν δοκιμάζει κεραίες ή πομποδέκτες ώστε να ενδιαφέρεται για πραγματικό ρηπόρτ. Επαφές γίνονται και αυτές διευκολύνονται από το 59 ή το 599. Ο ανταποκριτής σου αυτό περιμένει να ακούσει και τέλος. Κράτα το 51 και το Q5 για την άλλη φορά που θα κάνεις πειράματα με τα ραμπεράκια...(εκείνα με τα ράντιαλ απο κάτω!)


Να δω τι θα κάνω στο κόντεστ... Έλεγα να πάω Βαρδούσια αλλά δεν ξέρω τι καιρό θα κάνει... Δεν έχω φτιάξει ακόμα κεραία... δεν έχω και ιστό... έχουν και πολλά διόδια... Άσε ρε χριστιανέ! Μην πας! Εσύ βαριέσαι που ζεις, τι τα θες τα κοντεστ! Δέκα μέρες πριν και ακόμα σκέπτεσαι να πας Βαρδούσια? Ούτε στου Φιλοπάππου δεν θα πας!  Πέστο καθαρά: Βαριέμαι να πάω! Τέλος.

20 σχόλια:

2Mδης είπε...

Το άρθρο αφορά αποκλειστικά το VHF contest της IARU region1 που γίνεται από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι τις 5 το απόγευμα της Κυριακής 4 και 5 Ιουλίου 2015. Τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες και ώρες τρέχουν αντίστοιχα VHF contest σε όλες τις χώρες του region 1 της IARU.

Στην Ελλάδα τρέχει επίσης το γνωστό AEGEAN VHF CONTEST πληροφορίες για το οποίο μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του περιοδικού "5-9 report".

ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΨΕΤΕ τα δυο κοντεστ όμως γιατί οι όροι του aegean είναι διαφορετικοί, το ίδιο και οι ώρες.

Ανώνυμος είπε...

Ανεπιβεβαίωτες φήμες λένε ότι στον πρώτο του κόντεστ θα απονεμηθεί ένα σπάνιο αντίτυπο από το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης".
Ουάου!

φφφφ είπε...

Γιάννη, ποιό ακριβώς contest επιλέγεις στο Ν1ΜΜ?
Υπάρχει κάποιο έτοιμο από τον Contest Editor?
73, Σωτήρης SV1BDO

2Μδης είπε...

Ναι Σωτήρη υπάρχει έτοιμο. Δεν το έχω στον υπολογιστή που είμαι τώρα, θα το δω αύριο στο εργαστήριο και θα το γράψω. Νομίζω γράφει REGION1 ή κάτι παρεμφερές.
Μάλιστα το απόγευμα στην ΕΕΡ ακριβώς αυτό σετάραμε στο pc ενός συναδέλφου...

Ανώνυμος είπε...

Good information !!! Thx 73'

2Mδης είπε...

Για τον Σωτήρη που ρώτησε και για όποιον άλλον συνάδελφο ενδιαφέρεται...
Στο Ν1ΜΜ επιλέγουμε από τα έτοιμα contest to VHFREG1.

2Mδης είπε...

Από χθες στο R1 της Πάρνηθας γίνονται συνεχείς παρεμβολές από το SV9A (τουλάχιστον έτσι δίνει ID) αλλά δεν βλέπω να απασχολεί κανέναν...

Ανώνυμος είπε...

SV1IYK sk

φφφφ είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Το VHF Contest Calendar της IARU R1 έχει για το ΣΚ 4-5 Ιουλίου πολλά FIELD DAY ενώσεων της R1, αλλά δεν αναφέρει πουθενά κάτι για IARU R1 VHF Contest, κανονισμούς κλπ. Αν έχεις κάποιο σχετικό λινκ είναι ευπρόσδεκτο.

http://www.iaru-r1.org/index.php/vhfuhsshf/1408-iaru-contest-calendar-2015

Παρεπιπτόντως, σε κουβέντα που είχα με τον Λεωνίδα SV2DCD πριν από περίπου 1 μήνα (AEGEAN VHF contest Manager) μου είπε προφορικά οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξεχωριστή αρίθμιση στο ημερολόγιο των 2μ FM, σε περίπτωση που έχουμε ταυτόχρονα 2 σταθμούς στα 2μ (έναν σταθμό για CW-SSB, έναν σταθμό για FM). Η ταυτόχρονη ύπαρξη 2 σταθμών στην ίδια μπάντα δεν απαγορεύεται από το AEGEAN. Αυτό πιστεύω οτι λύνει τα χέρια σε πολλούς συναδέλφους, καθώς έτσι μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς πρόβλημα και στους 2 διαγωνισμούς.

Το κακό με το AEGEAN Contest είναι οτι ενώ υπάρχει κόσμος που το τρέχει σοβαρά, οι διοργανωτές είτε αδιαφορούν για τις προτάσεις, είτε είναι στον δικό τους "ραδιοερασιτεχνικό κόσμο". (λιγότερο από 2 εβδομάδες πριν τον διαγωνισμό και ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει στο site τους το contest toy 2015) Οψόμεθα...

Φέτος θα είμαστε και πάλι QRV από την κορυφή Νεραϊδοράχη του Χελμού (2350μ) σαν SX3H.

CUL in TEST
73, Sotiris

2Mδης είπε...

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφορά στην ώρα έναρξης των δυο διαγωνισμών. Έχει τύχει άπειρες φορές το εξής: Βγαίνω πχ στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου να δοκιμάσω τον σταθμό μου που μόλις έχω στήσει και μου απαντάει ο Χ συνάδελφος που συμμετέχει στο Aegean. Του λέω λοιπόν ότι κάνω τεστ και θα κάνουμε επαφή ΜΕΤΑ τις 5 που αρχίζει το κόντεστ της IARU (για να πάρει και αυτός τους πόντους από την επαφή, και εγώ). Εκεί πρόσεξε να δεις τι γίνεται. Πάει ο Χ και βάζει κανονικά την επαφή μαζί μου και βάζει αυθαίρετα αριθμό επαφής 001. Αν μετά τις 5 τον ακούσω να καλεί και του απαντήσω μου λέει ότι έχουμε κάνει επαφή! Δλδ αυτός φρόντισε να πάρει τους πόντους, εγώ όμως δεν μπορώ να τον βάλω στις επαφές του κόντεστ και χάνω μια επαφή. Αυτό έχει γίνει ΠΟΛΛΕΣ φορές με γνωστότατους συναδέλφους στο Aegean. Εκεί θα πρέπει να ανοίξεις κουβέντα στον αέρα για να δεις τι θα γίνει. Και αν μιλάμε για δυο ελληνικούς σταθμούς που απέχουν 50χλμ μεταξύ τους πάει καλά. Φαντάσου να είναι η επαφή με εκτός Ελλάδος, άντε να του εξηγήσεις...

Τώρα άλλα θέματα όπως η ύπαρξη του FM ας πούμε, επηρεάζουν κυρίως τον σταθμό που θα αποφασίσει να δουλέψει σε αυτό το mode οπότε με γειά του με χαρά του. Θέλω να πω ότι εγώ αν είχα δεύτερο χειριστή στον σταθμό μου θα του απαγόρευα αυστηρώς και δια ροπάλου να βγει σε FM γιατί θα σπλατάρει το σύμπαν! Αν κάποιος άλλος σταθμός θέλει να έχει γεννήτρια θορύβου δίπλα του κανένα πρόβλημα για μένα... Ας παίξει και packet!

Καλή επιτυχία στον Χελμό που θα πάτε, ελπίζω να τα πούμε...
73

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα και επίκαιρη η ανάλυση για τα VHF contest. Να προσθέσω κι εγώ ένα μικρό καλλιτεχνικό λιθαράκι στην ενημέρωση...
https://www.youtube.com/watch?v=HoW9gKHl2U4
73 de sv1onk

φφφφ είπε...

Γιάννη,

Οταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Aegean (κάπου στο 2002 αν θυμάμαι καλά) ήταν μιά αρκετά καλή κίνηση για τα Ελληνικά δεδομένα. Βγήκαν νέοι συνάδελφοι στον αέρα. Τα πράγματα όμως έμειναν ως έχουν και αντί να βελτιωθεί ο διαγωνισμός προς το καλύτερο, υπάρχει μιά στασιμότητα στις συμμετοχές (εδώ και 2-3 χρόνια είναι σταθερά γύρω στις 100), κυρίως λόγω της ασυμβατότητας της ώρας έναρξης με τα αντίστοιχα Contest της IARU R1 (που πολύ σωστά το επισημαίνεις) αλλά και της έλλειψης επίσημης ενημέρωσης της IARU R1 VHF Committee (ώστε να συμμετέχουν και άλλοι Ευρωπαικοί σταθμοί)

Δεν μου είπες όμως που μπορώ να βρώ περισσότερες πληροφορίες για το IARU R1 VHF Contest...

2Μδης είπε...

Δυστυχώς δεν το βρίσκω Σωτήρη, ήταν στην σελίδα της IARU σε pdf αλλά απότι βλέπω έχουν αλλάξει πολλά...

Για το AEGEAN πιστεύω ότι χάθηκε η ευκαιρία στα πρώτα βήματα να γίνει πλήρης προσαρμογή στα ωράρια των υπολοίπων κρατών. Τώρα μάλλον είναι αργά, δεν βλέπω διάθεση για εκσυχρονισμό, εύχομαι βέβαια να κάνω λάθος...

2Μδης είπε...

Από εδώ ανεβάζουμε τα log

http://iaru.oevsv.at/v_upld/prg_list.php?start=1

Έχει και διαγωνισμούς παρελθόντων ετών.

Efstathios Maliakis, SV5DKL είπε...

http://iaru-r1.org/index.php/documents/Documents/Ne
wsletters/VHF-
Newsletters/VHF-handbook-Vers-7.0/

σελ. 57-62

... I guess ...

Καλή συμμετοχή σε όλους.

73

φφφφ είπε...


Στάθη σ'ευχαριστώ, πολύ χρήσιμο το λινκ που έστειλες. Στο δια ταύτα
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ IARU R1 Contest το πρώτο ΣΚ του Ιουλίου, αλλά πολλά ανεξάρτητα contests που διοργανώνονται από Ευρωπαϊκές εθνικές ενώσεις.

Τα επίσημα contests της IARU R1 είναι τα παρακάτω
50-70 MHZ Contest, 3ο ΣΚ Ιουνίου
144MHZ Contest, 1o ΣΚ Σεπτεμβρίου
430ΜΗΖ+UP Contest, 1ο ΣΚ Οκτωβρίου
ATV Contest, 2ο ΣΚ Ιουνίου.

2Μδης είπε...

Subregional Contest αναφέρεται κανονικά στην λίστα της ΙARU Σωτήρη, και οι κανονισμοί είναι απόλυτα πανομοιότυποι με το vhf contest του Σεπτέμβρη. Ώρες, πόντος/χιλιόμετρο στα 2μ κλπ. Και συνολική κατάταξη από την IARU σε ενιαίο πίνακα όπως στη διεύθυνση που έδωσα πιο πάνω σε σχόλιο.
Από κει και πέρα ανάλογα των επιμέρους κανονισμών που ισχύουν κατά τόπους, ορισμένες χώρες δέχονται και λογκ από το εξωτερικό ελεύθερα ή υπό προϋποθέσεις. Οι Βούλγαροι πχ δέχονται λογκ αν εχεις κάνει επαφή με 2 ή τρεις LZ αν θυμάμαι καλά κλπ

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το κενό που υπάρχει στη χώρα μας θα μπορούσε να καλυφτεί από το AEGEAN VHF CONTEST αν γινόταν τις ίδιες ώρες τουλάχιστον και όχι 48ωρο.

2Μδης είπε...

Ότι θα γ@μούσε μέχρι ΚΑΙ το κόντεστ δεν το είχα φανταστεί!

takis perreas είπε...

Χα! Χα! Χα!
Πολύ goddammit ο γκαντέμης!!!
http://www.quickmeme.com/img/16/16b78bf05fd6e9b384bf1684433fa96724bb8fe8a12004672a6f2196cb3faa79.jpg

SV3PJL είπε...

όλα είναι εναντίον μας!