Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Να οργανωθούμε ρε παιδιά...



Λοιπόν... Πιστεύω οι περισσότεροι να έχουμε γυρίσει και να έχουμε κατά νου τα ραδιοερασιτεχνικά του τόπου ως οφείλουμε! 

Αφήνοντας πίσω το καλοκαίρι ας θυμηθούμε τα δυο σημαντικά θέματα τα οποία μας απασχόλησαν. Το πρώτο ήταν το VHF contest του Ιουλίου. Η IARU έχει εδώ και μέρες στη σελίδα της ανεβάσει τα log, σύμφωνα με τα οποία για την Ελλάδα, η κατάταξη έχει ως εξής:

CALL SIGN
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΣΗ
ΠΟΝΤΟΙ
SV1BJY
SINGLE 144MHZ
72η
25793
SV5DKL/p
SINGLE 144MHZ
157η
10664
SV8/SV1EIG
SINGLE 144MHZ
214η
5842
SZ8L (SV8GKE)
SINGLE 144MHZ
215η
5767
SV1NJX
          6h 144MHZ
10
641

Άλλο σημαντικό θέμα του καλοκαιριού ήταν, η επιστολή των "Ανώνυμων πατριωτών που επισκέπτονται το Άγιο Όρος χωρίς τους ασυρμάτους" (σ.σ. ποιοι νάναι? ποιοι νάναι?) και η καταγγελία του SV2BRV εναντίον νέου συναδέλφου η οποία απερρίφθη από την αρμόδια υπηρεσία ως αβάσιμη. (ΜΗΝ τολμήσει κανείς και τον πει ρουφιάνο γιατί την έβαψε!)

Στο τέλος πλέον του Αυγούστου ΕΝΑΣ είναι ο επόμενος στόχος: Η συμμετοχή στο ερχόμενο VHF contest και Fielday το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

3 και 4 Σεπτέμβρη λοιπόν, από τις 17:00 τοπική ώρα το Σάββατο έως και 16:59 την Κυριακή τρέχει ο διαγωνισμός στους 144ΜΗz με CW & SSB. Όροι του διαγωνισμού εδώ.

Τα log τα στέλνετε στην ΕΕΡ (και καλού κακού KAI στην IARU) αλλά για αυτά θα επανέλθουμε μετά το κόντεστ...

Νέοι συνάδελφοι που θέλουν οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνηση κλπ για το vhf contest μπορούν να μου στείλουν mail ή να ρωτήσουν στα εντευκτήρια της ΕΕΡ αύριο Τετάρτη το απόγευμα. (Ναι! θα ανοίξουν!)

Μέχρι το σ/κ που ελπίζω να τα πούμε και στον αέρα, καλή συνέχεια...

73



12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια από τις σημαντικές ειδήσεις είναι το άνοιγμα των γραφείων της ΕΕΡ (έμειναν κλειστά για μεγάλο διάστημα εφέτος).
Ερμής

Ανώνυμος είπε...

Να πας εσύ που είσαι μέλος, εμείς τι φταίμε.

Ανώνυμος είπε...

Στην επισημη σελιδα ολα αναφερ
ονται ως 145mhz οχι 144 Ερμης

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι (κανονικό)
Ερμής

2Mδης είπε...

Λόγω εκτάκτου γεγονότος δυστυχώς δεν θα μπορέσω να συμμετέχω φέτος στο διαγωνισμό.

Καλή επιτυχία σε όσους συμμετέχουν...

SV1NJX είπε...

Κρίμα Γιάννη. Εγώ θα ανέβω από νωρίς στον Κιθαιρώνα
73 και καλή επιτυχία σε όλους

Ανώνυμος είπε...

http://www.tokoulouri.com/science/cosmic_trash/

Ανώνυμος είπε...

Άσχημα τα πράγματα, ιδίως τώρα που σκοτώθηκε ο Σούπερμαν. Πως θα τα βγάλουμε πέρα με την εξωγήινη εισβολή ?

e-mail είπε...

RSF Hellas – 29MHz & 1.2 GHz repeater


Για μια ακόμη φορά η RSF Hellas βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος αποδεικνύοντας πως είναι ο ένας από τους πιο ενεργούς Ραδιοερασιτεχνικούς Συλλόγους των τελευταίων χρόνων.

Μέσα από μια έντονη παρουσία σε όλα τα μεγάλα γεγονότα όπως την Ιατρική κάλυψη του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, την Τηλεπικοινωνιακή κάλυψη όλων των μεγάλων Δράσεων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και πολλών άλλων σημαντικών δράσεων, είναι ξεκάθαρή η ανοδική πορεία του συγκεκριμένου Συλλόγου.

Και αυτή τη φορά η RSF Hellas ενεργοποίησε 2 νέους επαναλήπτες σε Ραδιοερασιτεχνικές υποζώνες που δεν έχουν αξιοποιηθεί ιδιαίτερα από τους περισσότερους Ραδιοερασιτεχνικούς φορείς.

Πιο συγκεκριμένα έγινε ενεργοποίηση ενός SHF επαναλήπτη στη υποζώνη 1,2 GHz, με τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά:

TX 1270.2 MHz
RX 1298.2 MHz (Shift +28 MHz)
Υπότονος 91,5 Hz
Διακριτικό SW1M
Διαυλοποίηση 25 KHz
Κατασκευαστής επαναλήπτη ICOM

O επαναλήπτης βρίσκεται στη φάση δοκιμών και βελτιστοποίησης της ευαισθησίας του, έχει συνδεθεί στο δίκτυο Echolink και είναι εγκαταστημένος στην κορυφή του όρους Υμηττός.

Σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες και θα μπορούμε να πειραματιστούμε πλήρως σε αυτή την ‘ξεχασμένη’ Ραδιοερασιτεχνική υποζώνη.
Η συσκευή του επαναλήπτη είναι επαγγελματικών προδιαγραφών, διαθέτει υπερσύχρονο controller ελέγχου με φωνητικό ID, αναφοράς στάθμης σήματος πρόσβασης κ.τ.λ.

Ο δεύτερος επαναλήπτης που ενεργοποιήθηκε λειτουργεί στη μπάντα των 10 μέτρων, και υλοποιήθηκε μετά από ιδιαίτερες παρακλήσεις συναδέλφων Ραδιοερασιτεχνών της περιοχής των Αθηνών.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα:

TX 29.690 MHz
RX 29,590 MHz
Υπότονος 91,5 Hz
Διακριτικό SW1L
Διαυλοποίηση 10 KHz
Κατασκευαστής YAESU

Ο εν λόγω επαναλήπτης εγκαταστάθηκε και λειτουργεί από στην περιοχή της Αττικής με κεραία 5/8λ , κάθετης πόλωσης και ισχύ 50w.

Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας, ακούσαμε συναδέλφους από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η διάδοση βέβαια περιοριζόταν στα 1000 με 2000 χιλιόμετρα, περιμετρικά της Ελλάδας.

Αυτή τη στιγμή ολοκληρώθηκαν και ορισμένες εργασίες τοποθέτησης ειδικού controller ελέγχου και διαχείρισης του repeater αλλά και ενεργοποίησης ορισμένων ακουστικών λειτουργιών που θα διευκολύνουν τους Ραδιοερασιτέχνες άλλων χωρών, ώστε να αναγνωρίζουν ευκολότερα τη χώρα προέλευσης του επαναλήπτη και την ποιότητα πρόσβασης σε αυτόν.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά τον συνάδελφο SVODR Δημήτρη-DR ELECTRONICS, που έκανε δωρεά όλο τον εξοπλισμό των παραπάνω επαναληπτών στην RSF Hellas, με σκοπό την αδειοδότηση και λειτουργία τους στην περιοχή της Αθήνας.

Ο Δημήτρης έχει αποδείξει σε βάθος χρόνου, ότι πάνω από όλα, έχει μια γνήσια Ραδιοερασιτεχνική ψυχή.

Για την RSF Hellas
SV1EDZ

Ανώνυμος είπε...

Με υπερηφάνεια σας ανακοινώνουμε την ενεργοποίηση ενός νέου κόμβου D-star στο όρος Πήλιο.

Πρόκειται για έναν ακόμη υπερ-κόμβο του Διασυλλογικού δικτύου D-star που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους της Κεντρικής Ελλάδας να έχουν εύκολη και σταθερή πρόσβαση στο δίκτυο.

Ιδιαιτέρως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους SV1KWC Παναγιώτη, τον SV4LAD Δημήτρη και τον αγαπητό σε όλους μας SV4FFB Ιωάννη που κόπιασαν τόσο για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση στο Πήλιο.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μία ημέρα και ήταν πολύ επίπονες καθώς επρόκειτο για ολόκληρη ‘επιχείρηση’ μεταφοράς και εγκατάστασης όλων των υλικών του αναμεταδότη και των κεραιοσυστημάτων του.

Η ιδέα εγκατάστασης νέων αναμεταδοτών στο Πήλιο, ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες και συγκεκριμένα αμέσως μετά την άρνηση του τοπικού συλλόγου να δεχτεί δωρεά επαναλήπτη Fusion Wires-x από τα μέλη του Διασυλλογικού δικτύου, αλλά και τη γενικότερη δυσκολία πρόσβασης στον υπάρχον επαναλήπτη D-star.
Εκτός των δυσκολιών πρόσβασης και δυνατότητας οποιαδήποτε επέμβασης στον επαναλήπτη D-star του τοπικού Συλλόγου, μια βλάβη στο Ethernet Interface που είχε δημιουργηθεί προ πολλών ετών, είχε σαν αποτέλεσμα την συνεχή προβληματική λειτουργία του.
Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια λύση που θα μας έδινε τη δυνατότητα συνεχούς πρόσβασης και δυνατότητας δοκιμαστικών επεμβάσεων, με σκοπό την βελτιστοποίηση της απόδοσης του επαναλήπτη.
Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε την σταδιακή παραγγελία υλικών από Ελληνικούς και αλλοδαπούς οίκους κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού.

Το κόστος απόκτησης όλων των υλικών, ξεπέρασε τα 3.500 ευρώ, καθώς έγιναν πολύ συγκεκριμένες επιλογές εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται κυρίως σε επαγγελματικά ραδιοδίκτυα.

Όλος οι μονάδες του εξοπλισμού είναι IP Controlled based και ελέγχονται πλήρως απομακρυσμένα μέσω Web Interface και ειδικών εφαρμογών που τις συνοδεύουν.
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως ακόμη και το πολύμπριζο 220v που είναι rack mount 19’’, φέρει Ethernet Interface και μέσω Watchdog function ελέγχει και επαναφέρει αυτόματα τον επαναλήπτη και όλες τις περιφερειακές συσκευές του (Poe switch, Wireless Router, Microwave Link).

Σε σύντομες δοκιμές που πραγματοποιήσαμε, ακούσαμε συναδέλφους από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως παρακάτω:
Καβάλα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Λαμία, Θήβα, Καστοριά κ.α

Τέλος, αναφέρουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του επαναλήπτη και καλούμε όποιος θέλει να πραγματοποιήσει δοκιμές, ώστε να έχουμε και εμείς την καλύτερη δυνατή εικόνα σχετικά με την εμβέλεια του επαναλήπτη.

Εκπομπή Επαναλήπτη: 438.662,5 MHz
Λήψη Επαναλήπτη: 431.0625 MHz
Διακριτικό: SV4P

Ισχύς: 20w
Κεραιοσύστημα: 4 κλειστά δίπολα.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email με τους συναδέλφους SV4LAD και SV1EDZ (Δημήτρηδες και οι δυο).

Είμαστε σε συνεχή ακρόαση για δοκιμές!!!
Για την RSF Hellas
SV1EDZ

Ανώνυμος είπε...

...αααα.... (τεχνολογικό χασμουρητό)

Ανώνυμος είπε...

http://www.protothema.gr/stories/article/613380/zourafa-mia-nisida-me-terastia-axia-apo-ti-kinduneuei/