Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Άλλα τα μάτια του λαγού...

Ένα μικρό μπαλόνι με  aprs beacon έχουν σηκώσει οι Τούρκοι από χθες με διακριτικό TA2MUN-11. To μπαλόνι παρασύρεται από τον αέρα πετώντας σε επίπεδο περίπου 6χλμ και διέσχισε την ηπειρωτική Ελλάδα χθες βράδυ.
Σήμερα το πρωί έδωσε στίγμα πάλι στην Ιταλία, ενώ η πρόβλεψη είναι να κινηθεί προς Βόρεια Αφρική και μετά προς Μέση Ανατολή.
Η μέχρι τώρα πορεία του επιβεβαιώνει την άποψη ότι όλα είναι εύκολα στα χαρτιά -ή στην οθόνη του υπολογιστή- αλλά δύσκολα στην υλοποίηση. 
Η λήψη δορυφόρων από το gps του, κυμαίνεται από 2-5sat πράγμα που δείχνει ότι ή αφαιρέθηκε η κεραία για μείωση βάρους ή υπάρχει άλλη αστοχία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συσκευή να χαθεί για ώρες αφενός επειδή δεν "κλειδώνει" το στίγμα της αφετέρου δε, επειδή έχει ελάχιστη ισχύ και δεν περνάει στα digipeater. Η τροφοδοσία του είτε είναι με μπαταρία που ξεφόρτισε από τις πρώτες ώρες είτε είναι μόνο από φ/β με αποτέλεσμα να μην εκπέμπει την νύχτα!!

Φυσικά όταν σκάσει το μπαλόνι δεν πρόκειται να βρεθεί δεδομένου ότι δεν δίνει στίγμα σε μεγάλο υψόμετρο πόσο μάλλον όταν πέσει στο έδαφος ή στην θάλασσα.

Συμπέρασμα: Για μια επιτυχημένη πτήση HAB θέλει μεγάλη προετοιμασία και μελέτη...

15 σχόλια:

SV1MO είπε...

Στο χωριό μου λένε : "στράβωσε τα χείλια σου και ψάλε" Μα δεν είναι έτσι.

SV1NJX είπε...

να θυμισουμε τους ΜΗΝΕΣ προετοιμασιας που καναμε για την πτήση των ΑΙΟΛΟΣ 1 & 2

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη, καλά λένε στο χωριό σου...

Αν το είχες εφαρμόσει κι εσύ, δεν θα είχες μπει σε περιπέτειες...

2Mδης είπε...

16:03 έστειλε το τελευταίο μπήκον για σήμερα(?)

Θέλει να είναι ντάλα ο Ήλιος για να εκπέμπει το μαραφέτι...

ConFlictJ είπε...

βάση της σελίδας τους εχουν ολίσθηση συχνότητας.την εκπομπή αναλαμβάνει ενα HX1 radiometrix. Χρησιμοποιούν 2 συσσωρευτές 5,9 Volt οι οποίοι φορτίζουν με φωτοβολταϊκό. κεραία είναι ενα σύρμα 100cm .Το συστημα ειναι βασισμένο σε ενα Arduino Pro Mini και gps ublox MAX-M8C

Ανώνυμος είπε...

να πούμε καλοτάξιδο ;

sy1bwv

SV1NJX είπε...

Δεν είναι συσσωρευτές, να διορθώσω, είναι πυκνωτές 10F έκαστος 2.7V

SV1NJX είπε...

ΤΕΣΣΕΡΑ λάθη που έχω εντοπίσει στο σχεδιασμό τους (μίλησα μεσω μειλ).
1. Χρησιμοποιούν μικρό και βαρύ πάνελ
2. Ανοιγοκλείνουν το GPS (μέσω arduino) για οικονομία, με αποτέλεσμα να αργεί να κλειδώσει και να μην είναι αξιόπιστο.
3. Εχουν βάλει κόφτη τάσης με αποτέλεσμα το μικρό πάνελ μόλις πέφτει συννεφιά (?) να μη δίνει επαρκές ρεύμα και ο κόφτης (POLOLU module) να διακόπτει την τάση. Πάλι reset το arduino και το gps.
4. radiometrix HX-1. Αυτό που χρησιμοποιήσαμε και στους 2 ΑΙΟΛΟΥΣ. Δίνει 300mw, άρα καταναλώνει μεγάλη ισχύ σε σχέση με την τροφοδοσία.


Πάντως πραγματικά καλοτάξιδο και καλό είναι όσοι συνάδελφοι έχουν εξοπλισμό με κατευθυντικές και igate , να βοηθήσουν στη λήψη των πακέτων. Σήμερα Πέμπτη είναι πιθανό να βρεθεί Νότια της Κρήτης

SV1MO είπε...

Για τον Ανώνυμο 29 Μαρτίου 5,55 επειδή δεν έπιασα το υπονοούμενο αν θέλει ας γίνει σαφέστερος. Βέβαια εγώ γράφω επώνυμα ενώ εσύ κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία σου.
Από την άλλη μεριά πιστεύω ότι δεν μπήκα σε περιπέτειες αλλά βγήκα από περιπέτειες. Αφού η πλειοψηφία θέλει έτσι ας γίνει έτσι. Το μέλλον θα δείξει...73

Ανώνυμος είπε...

@Michael Hatzi: οι περιπέτειες δεν τελείωσαν, θα περάσουν χρόνια πριν φύγει η ρετσινιά.

2Mδης είπε...

Πούντο?

SV1MO είπε...

Για τον Ανώνυμο 30-3 1,31 μμ

Ντεν καταλαβαίνει καρντιά μου...

Ου γάρ εισίν αί βουλαί μου ώσπερ αί βουλαί υμών,ουδ' ώσπερ αί οδοί υμών,αι οδοί μου, λέγει Κύριος. Αλλ' ως απέχει ο ουρανός από τής γής, ούτως απέχει η οδός μου από των οδών υμών καί τα διανοήματα υμών από τής διανοίας μου. (Ησαΐας 55, 8-9)

SV1MO είπε...



Κάποιος φίλος μου τηλεφώνησε και μου επεσήμανε ότι η ανάρτηση του Ανώνυμου
30 Μαρτίου 2017 - 1:31 μ.μ που έγραφε : ".@Michael Hatzi: οι περιπέτειες δεν τελείωσαν, θα περάσουν χρόνια πριν φύγει η ρετσινιά", υποδηλώνει μομφή για το άτομο μου.
Έχω να απαντήσω ότι: "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται". Αλλά αν θέλει ο Ανώνυμος που υπονοεί κάτι, ας γίνει επώνυμος, και ας επικοινωνήσει μαζί μου να πιούμε ένα καφέ (κερνάω εγώ) και να του πω μερικά πραγματάκια. Θα έχω και 40-50 έγγραφα που έχω εξασφαλίσει, να τον βοηθήσω να βρει το φως του.

Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν σε καταχεριάζει σύσσωμο το ΔΣ (για κάποιο λόγο) μέσω του περιοδικού, και όταν απαντάς για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, δεν δημοσιεύεται η απάντηση με απόφαση του ΔΣ. Τέτοιες πρακτικές συμβαίνουν κατά καιρούς έναντι μου, ακόμα και όταν το ΔΣ έλαβε την απόφαση για την απομάκρυνση μου από το μπίρο, χωρίς να κληθώ τότε στο "λεγόμενο έκτακτο" αυτό ΔΣ και να εξηγήσω τις απόψεις μου.

Φυσικά η συναδελφική αλληλεγγύη είναι ανύπαρκτη!!!

Φανταστείτε τα δικαστήρια να καταδίκαζαν τον κάθε ένα μας με απόφαση του πρόεδρου και των μελών χωρίς να δίνουν την δυνατότητα στον "κατηγορούμενο" και στον συνήγορο του να απολογηθούν.

Για τον Διαχειριστή του μπλοκ αυτού θέλω να κάνω μια υπόδειξη. Να μην "ανεβάζει" ΑΝΩΝΥΜΑ μηνύματα που απευθύνονται επωνύμως σε συγκεκριμένο άτομο και το κατηγορούν με έμπνευση την κάθε φαντασίωση τους. Αν είναι επώνυμα τα μηνύματα ας μου γράψει όποιος θέλει ότι θέλει, αλλά όχι πίσω από την ανωνυμία να δικάζει και να καταδικάζει.
73 SV1MO


2Mδης είπε...

Περί τούρκικου μπαλονιού: 2η μέρα σιγής αλλά πιθανόν να είναι ακόμα στον αέρα και να υστερούν τα ηλεκτρονικά του...

Περί ανωνύμων: Μιχάλη η τακτική που ακολουθώ είναι αυτή που ακολουθούν ΟΛΑ τα ηλεκτρονικά μέσα σήμερα. Το ότι κάποιος που σου τηλεφώνησε έχει διαφορετική άποψη δεν είναι ικανός λόγος να περιορίσουμε τα σχόλια. Άλλωστε αν θέλει (ο κάποιος) ας βγει εδώ επώνυμα να μας πει τι κατάλαβε (αφού δεν του αρέσει η ανωνυμία) να πειστούμε. Εγώ να σου πω την αλήθεια πολλά από τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν τα καταλαβαίνω αλλά πάντα πιθανολογώ ότι υπάρχουν πιο έξυπνοι από μένα που θα τα καταλάβουν (όπως ο φίλος σου πιθανόν) και για αυτό τα δημοσιεύω.

Τώρα για το θέμα του ΔΣ και των πρακτικών του δεν σχολιάζω άλλο γιατί έχω γίνει ήδη σαφής: Κρεμλίνο της δεκαετίας του 60.
Δυστυχώς.

SV1MO είπε...

Γιάννη, δεν κατάλαβες. Θα τα πούμε από το τηλέφωνο, από βδομάδα, γιατί υποθέτω ότι το Σ/Κ θα είσαι στο 2nd QTH.
73 KALO S/K