Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

160m και βγάλε...

To σ/κ ήμουν στην Αρκαδία. Λίγο πριν φύγω ένας συνάδελφος μου είπε ότι έχει contest στα 160m οπότε άλλαξα -όσο μπορούσα- το αρχικό σχέδιο. Έλεγα να κάνω κάποιες δοκιμές σε ένα επισκευασμένο FT-757GXII αλλά τελικά αποφάσισα να πάρω μαζί το FT897 που έχει CW φίλτρο και το ξέρω καλά ώστε να προσπαθήσω να κάνω επαφές στο contest...

 Το 817 δυστυχώς δεν έχει στενό φίλτρο ακόμα, και με το ssb των 2700ΗΖ είναι αδύνατο να ακούσεις σε cw. Έτσι έβαλα το 897 και με 5W ισχύ έκανα λίγες επαφές τόσο τα ξημερώματα του Σαββάτου όσο και την Κυριακή. To log κρατήθηκε χειρόγραφα(!) ενώ έστελνα με το kent. Έκανα και τους τρεις σταθμούς που άκουσα να συμμετέχουν από Ελλάδα και αρκετούς άλλους από Ευρώπη και Ασία. Εύχομαι καλή επιτυχία στους δικούς μας...

Το υπόλοιπο σ/κ ακολούθησα το καθιερωμένο πρόγραμμα με οικοδομικές εργασίες, επιθεώρηση του WiFi δικτύου και υποδοχή της πρώτης γάτας που μετακόμισε από το πατρικό μου, στο νεόκτιστο. Α ναι! και μιας νυφίτσας που έχει φωλιάσει κάτω από το κάτοπτρο που πρόκειται να εγκαταστήσω σύντομα...










Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Φοβάμαι...

Φοβάμαι ότι πολλοί συνάδελφοι δυστυχώς, ΔΕΝ θα καταλάβουν το νόημα της σημερινής ανάρτησης...

Σίγουρα όχι όσοι καμαρώνουν πως αγοράζουν "factory pre-instaled" καλώδια!



Νόμιζα ότι τα έχω δει όλα, μέχρι που είδα το συγκεκριμένο καλώδιο της φωτογραφίας!!! 

(Είναι και προφέσιοναλ...!!!)

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Γενική Συνέλευση...

Στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών συμμετείχα σήμερα, παρά τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί ότι θα απέχω. Ίσως σχόλιο μου στην προηγούμενη ανάρτηση την Παρασκευή το βράδυ ότι φεύγω -δεν έγραφα για σ/κ!!!- ίσως ότι αμέλησα να το δηλώσω ευθαρσώς ότι θα συμμετέχω -το θεωρούσα αυτονόητο- πολλοί κατάλαβαν ότι δεν θα πήγαινα. Ήταν και το ότι το aprs στο αυτοκίνητο μου σταμάτησε να εκπέμπει -απορώ πως? πως?- σε όλη την διάρκεια της επιστροφής μου και το κατάλαβα όταν έφτασα έξω από τα γραφεία!!

Στον σύλλογο βρέθηκαν περί τα 40 άτομα και η συζήτηση ήταν αρκετά έντονη στη μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο αυτό δεν αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των ψηφοφοριών οι οποίες ήταν αντίστοιχες με ψηφοφορία σε Σοβιετική Δημοκρατία το '60.

Είχα ζητήσει από τις αρχές του Δεκέμβρη να ενημερωθώ για τις δαπάνες της τεχνικής επιτροπής, τελικά αυτό επιχειρήθηκε να γίνει κατά την διάρκεια της ΓΣ αναποτελεσματικά. Τρόπος να ενημερωθεί ένα μέλος αναλυτικά για το που πάνε τα χρήματα του συλλόγου δυστυχώς δεν υπάρχει. Πρότεινα τρόπους για να υπάρξει διαφάνεια τουλάχιστον στις δαπάνες και διατύπωσα τις ενστάσεις μου στις επιλογές του Δ.Σ. 

Πριν την συνέλευση μίλησα με πολλούς συναδέλφους που τελικά δεν ήρθαν και συνειδητά δεν θα ανανεώσουν την συνδρομή τους στον σύλλογο. Χρειάζεται κάποια θεαματική κίνηση πλέον για να πεισθούν οι συνάδελφοι ότι εκτός από την αγωνία του ΔΣ να πληρώνεται το δάνειο του κτηρίου υπάρχει βούληση για ουσιαστικές αλλαγές, διαφάνεια, ανανέωση και στρατηγικός στόχος...

Δυστυχώς θυμήθηκα την περίπτωση του Τιτανικού και των όσων γίνονταν στις πολυτελείς αίθουσες κατά την διάρκεια που το σκάφος κατευθυνόταν στα βράχια...
Μακάρι να κάνω λάθος.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Κεραιοεγκατάστασης συνέχεια...

Το περασμένο σ/κ ανέβασα το δίπολο με τα trap's στα 12 μέτρα ύψος, γιατί το είχα βάλει πρόχειρα και χαμηλότερα. 



Το δίπολο καλύπτει τα 40, 20, 15 και 10 μέτρα και το είχα φτιάξει πριν πολλά χρόνια για φορητή χρήση. Όταν τοποθετήθηκε ψηλά μου κάλυψε άνετα τα 40 και τα 20 μέτρα, όμως στα 15 και στα 10μ συντονίζει ψηλά στις μπάντες και όχι στο cw. Οπότε το φέρνω με το tuner. Σκοπεύω πάντως για τα 20μ (ή για τα 15) να φτιάξω μια κάθετη gp...

Έκανα αρκετές δοκιμές και επαφές. Στα 160 μέτρα cw αν έχει καλή διάδοση τα 5w είναι καλά για τον ευρωπαϊκό χώρο, Ρωσία, μέση Ανατολή κλπ. Εντός Ελλάδας βγήκα σε φωνή και μίλησα με Πάτρα, Κέρκυρα και Αθήνα χωρίς πρόβλημα με 5W!! 

Παράλληλα με τις οικοδομικές εργασίες τώρα θέλω να εγκαταστήσω και ένα "πιατάκι" για τα 23cm και τους 10GHz, αλλά λόγω μεγέθους του και αποφυγής προβλημάτων με τους "ιθαγενείς" κατέθεσα τα χαρτιά μου για να δηλωθεί ο χώρος και τυπικά ως 2nd QTH ώστε να έχω την κεφάλα μου ήσυχη...

Το καλό μέχρι στιγμής είναι ότι ο εκεί σταθμός αποτελείται από κεραίες τοποθετημένες ψηλά και σε διαστάσεις full size ενώ ο ασύρματος (FT-817) μπαίνει στο σακίδιο μου μαζί με το τροφοδοτικό του (πακάκι) και συνταξιδεύει μαζί μου μειώνοντας τον κίνδυνο κλοπής, απώλειας κλπ. 
Ωστόσο σκέπτομαι κάποια στιγμή να πάρω μαζί το FT-897 και να βγω με τα 100W γιατί με αυτά και τα άλλα ώρες είναι να μου κολλήσουν τη ρετσινιά ότι είμαι μέλος στο -μετά πνευμάτων δικαίων τετελειωμένων του- AthensQRPnet...


Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες με λεπτομέρειες του τραπ διπόλου για το οποίο δέχτηκα ερωτήματα, αλλά πρώτη η άποψη της επιβλητικής κορυφής του χιονισμένου Πάρνωνα απέναντι...

73











Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Έβαλα λίγες κεραιούλες...

Πλήρως ραδιοερασιτεχνικού ενδιαφέροντος το τελευταίο τριήμερο, προχώρησα σε εγκατάσταση διάφορων κεραιών στο 2nd QTH στην Αρκαδία. Το σπίτι δεν έχει τελειώσει ακόμα, ωστόσο ένα δωμάτιο είναι πλήρως εξοπλισμένο και το επόμενο βήμα ήταν να οργανωθεί ώστε να φιλοξενίσει έναν πρόχειρο σταθμό.

Από καιρό λοιπόν κατασκεύαζα και έβαζα στην άκρη διάφορα υλικά και τώρα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου τα χρησιμοποίησα.

Αρχίζοντας από τις χαμηλές συχνότητες, έκοψα δυο δίπολα full-size για τα 80 και τα 160 μέτρα. Στα 160 μέτρα δεν είχα βγει ποτέ και σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτώ τις διαστάσεις του κτήματος που περιβάλει το 2nd qth!

Για να τα συνδέσω παράλληλα σε ομοαξονική γραμμή, έφτιαξα ένα μικρό balun 1:1, χρησιμοποιώντας στην κυριολεξία ότι έβρισκα στα συρτάρια μου. Ένας φερίτης, καλώδιο ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, ένα so239 και έτοιμο!

Για τις μπάντες 40/20/15/10 μέτρα είχα φτιάξει από χρόνια ένα δίπολο με trap's και το είχα δοκιμάσει ήδη με το τιουνεράκι που έχω στο 817.

Για τα 2 μέτρα δεν έχω πολλές δυνατότητες εκεί γιατί το σημείο περιβάλλεται από βουνά. Ωστόσο έβαλα μια μικρή μπημ που είχα φτιάξει πριν χρόνια σε σχέδιο του "Γερμανού", έξι στοιχεία σε οριζόντια πόλωση για cw/ssb και από πάνω ακριβώς μια μικρή 5/8 για επικοινωνίες με mobile στα vhf και uhf.

Για να μην γίνει χαμός από καθόδους χρησιμοποίησα έναν ομοαξονικό ρελέ ο οποίος τροφοδοτεί κατεπιλογή την yagi ή την κάθετη κεραία με κάθοδο  μισής ίντσας. Ο ρελές είχε αγοραστεί αντί του "αστρονομικού" ποσού των 10 ευρώ πριν χρόνια σε χάμφεστ από τον Τράϊκο! Είχε κάποιο μικρό σημαδάκι πάνω στο BNC  το οποίο διορθώθηκε, δοκιμάστηκε και έπαιξε μια χαρά.

Με το ρότορα δεν είχα μεγάλη επιτυχία, (μου τον είχε χαρίσει ο Κλιφ από το σκραπ του) τα γρανάζια του είχαν πολυμεριστεί από τα χρόνια, άλλαξα όσα μπόρεσα αλλά δυστυχώς δεν κάνει όλη την περιστροφή 360 μοίρες, τον έβαλα προσωρινά διαλέγοντας την "νεκρή" περιοχή πάνω σε μια κορυφή 1300 μέτρων που έχω βόρεια και που δεν πρόκειται να περάσει ποτέ και τίποτα!  

Μισή ίντσα ομοαξονικό ανέβασα και για τα δίπολα των 160 και 80 μέτρων!!! Και στις άκρες των καθόδων έβαλα N-type (δυστυχώς όχι factory pre-instaled όπως ορισμένοι γκουρού του ραδιοερασιτεχνισμού) αλλά προσεκτικά κολλημένα. 

Στην μεριά του σπιτιού για να μπαίνουν οι κάθοδοι στο δωμάτιο, είχα προβλέψει "από τα τούβλα" και έβαλα μια χάλκινη πλάκα με άμεση γείωση ώστε να εκφορτίζονται τυχόν κρουστικές τάσεις. Και για εισόδους τοποθέτησα στον χαλκό 4 αντικεραυνικά "βαρελάκια" Ν-type. Άφησα και δυο τρύπες spare και μετά τους σοβάδες την ξέθαψα και την καθάρισα ώστε να δεχτεί τις καθόδους.

Έμενε η εγκατάσταση η οποία έγινε σε πολικό ψύχος το τελευταίο τριήμερο. Το Σαββάτο μάλιστα διέκοψα γιατί άρχισε να το στρώνει και συνέχισα μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα που τελείωσα. 

Εκτός από το χιόνι και το κρύο υπήρχαν και άλλες δυσκολίες οι οποίες ξεπεράστηκαν!





Πλάκα είχε το fullsize δίπολο των 160 μέτρων! Τριάντα οκτώ μέτρα περίπου το κάθε σκέλος, από την μια άκρη του διπόλου στην άλλη και να φώναζα δεν ακουγόμουν! Το 1:1 balun το κρέμασα σε έναν πτυσσόμενο  ιστό με συνολικό ύψος από το έδαφος 12 μέτρα και τα άκρα των διπόλων δέθηκαν μακριά σε εξάμετρους ιστούς.

Αργά το βράδυ της Κυριακής έγιναν οι πρώτες δοκιμές. Ένας Ρώσος στα 160 μέτρα cw και αρκετοί σταθμοί από Κύπρο μέχρι Θεσσαλονίκη στα 80 φωνή με καλά σήματα και ισχύ 5 βαττ! Εννοείται ότι και οι δυο μπάντες ήταν χωρίς στάσιμα, χωρίς την χρήση συντονιστικού!!

40 μέτρα επίσης καλά, οι υπόλοιπες 20, 15, 10 δοκίμασα μόνο αν συντονίζουν με το tuner. Άλλωστε το trap δίπολο είχε μπει πρόχειρα με rg223 ενώ σκοπεύω να το τοποθετήσω κοντά στην κεραία των 80/160 και να τροφοδοτήσω από την ίδια κάθοδο μέσω ρελέ.

Τέλος η οριζόντια κεραία των 2Μ πήγε μια χαρά, αφού μίλησα με το λεκανοπέδιο με 5 βατ σημαδεύοντας στην πραγματική κατεύθυνση παρά το γεγονός ότι υπάρχει κορυφή 900 μέτρων!!

Τώρα στα σχέδια είναι να αρχίσει η εγκατάσταση των υψηλότερων συχνοτήτων όπου θα δοθεί και το κύριο βάρος της δραστηριότητας, αλλά αυτό είναι θέμα μελλοντικών επισκέψεων στην Αρκαδία αφού το βράδυ είχε επιστροφή...

























Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Γύρισα...

Γύρισα για ολιγοήμερη... εργασία μέχρι το επόμενο τριήμερο! 



Αν και στην Αρκαδία οι θερμοκρασίες ήταν πολικές, έγινε σοβαρή προεργασία για την εγκατάσταση των πρώτων κεραιών στο 2nd QTH... 







Ευτυχώς είμαι "παντός καιρού"...

Σας ευχήθηκα? Δεν σας ευχήθηκα! Καλή χρονιά!!!