Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Crystal IF Filter on FT 897...

FT-897. Ένας πομποδέκτης που έχει αγαπήσει πολύς κόσμος, ο καθένας για τους δικούς του λόγους... Η πρώτη δουλειά που έκανα όταν απέκτησα το δικό μου FT897 πριν πολλά χρόνια, ήταν να του βάλω μπαταρίες στον κενό χώρο και να κάνω τον ασύρματο φορητό. Μια επιπλέον επέμβαση ήταν όταν του έβαλα το 2ΚΗΖ φίλτρο της INRAD για το SSB. Τα πράγματα καλυτέρεψαν και η όρεξη άνοιξε για να μπει και το φίλτρο 500Hz για το CW. Όμως η όρεξη μου κόπηκε απότομα όταν είδα ότι ήθελα περίπου 100 ευρώ για το φίλτρο...
Τι κάνουμε;

Σε όλους τους ραδιοερασιτέχνες που κάνουν κατασκευές, υπάρχει πληθώρα παλιών και μεταχειρισμένων υλικών, μεταξύ αυτών και φίλτρα !!! Όμως ακόμα και αν έχουμε στα χέρια μας ένα μηχανικό ή κρυσταλλικό φίλτρο για την IF του πομποδέκτη μας, θα αντιμετωπίσουμε τα εξής προβλήματα:
α. Πρώτα απόλα, πρόβλημα χώρου! Θα χωρέσει μέσα στον ασύρματο; ή θα το κρεμάσουμε απέξω;;
β. Γνωρίζουμε τα στοιχεία των φίλτρων που έχουμε για να δούμε αν ταιριάζουν με την IF του ασυρμάτου;
γ. Οι καινούριοι ασύρματοι ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν (ή επιλέγουν τα διαφορετικά) φίλτρα από το Μenu . Πως θα κάνουμε το δικά μας φιλτρο συμβατό με αυτό του κατασκευαστή, και πως θα υποστηριχτούν από το menu της συσκευής ώστε να επιλέγονται από αυτό;

Σε αντιστάθμισμα των παραπάνω προβλημάτων που θα ξεπεράσουμε έτσι κι αλλιώς, έχουμε την καλύτερη επιλεκτικότητα του δέκτη μας στην συνέχεια. Κι αυτό γιατί σίγουρα κάποια από τα φίλτρα που έχουμε είναι ανώτερα από αυτά του εμπορίου που αφορούν κάποιον συγκεκριμένο ασύρματο.
Εγώ λοιπόν επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα κρυσταλλικό φίλτρο της SHOWA με εύρος 0,400ΚΗΖ. Τα κρυσταλλικά φίλτρα έχουν οξύτερη καμπύλη έναντι των μηχανικών. Ενώ το Passband ripple είναι ελάχιστα χειρότερο από τα μηχανικά.
Το πρόβλημα χώρου στο 897 δεν υπάρχει, αφού ακόμα και με τις μπαταρίες στη συσκευή μένει ελεύθερος χώρος για να χωρέσει το φίλτρο με τα περιφερειακά υλικά. Βέβαια, το φίλτρο τοποθετήθηκε μακριά από την προβλεπόμενη θέση και οι συνδέσεις έγιναν με θωρακισμένο ομοαξονικό καλώδιο.
Τα στοιχεία του φίλτρου που επέλεξα να χρησιμοποιήσω βρέθηκαν εύκολα στο διαδίκτυο, η συχνότητα του ήταν στα 455ΚΗΖ όπως και η τελευταία IF του FT-897 και το εύρος του 400ΗΖ, πολύ καλό!

Για να "δει" ο ασύρματος το φίλτρο που θα τοποθετήσουμε και να το συμπεριλάβει στο κύκλωμα, πρέπει να γίνει ένα βραχυκύκλωμα: Γειώνουμε το πρώτο πιν της 4πλης φίσας (από αριστερά προς δεξιά κοιτώντας από την πρόσοψη). Με αυτό το βραχυκύκλωμα ο ασύρματος θα μας βγάζει πλέον και οπτική ένδειξη στην οθόνη κάθε φορά που θα ενεργοποιούμε το στενό φίλτρο. Βέβαια θα μας γράφει "500" γιατί αυτή η τιμή είναι προεπιλεγμένη και δεν αναγνωρίζει το πραγματικό εύρος...

Το τελευταίο που θα πρέπει να κάνουμε είναι ένα κύκλωμα προσαρμογής στην είσοδο και στην έξοδο του φίλτρου, αφού από την μεριά του ασυρμάτου η αντίσταση είναι γύρω στα 2ΚΩ. Το κύκλωμα είναι εξαιρετικά απλό και αποτελείται από 27pF και 8Κ2Ω παράλληλα από κάθε είσοδο/έξοδο του φίλτρου προς τη γη και από μια αντίσταση 470Ω προς τον ασύρματο.

Αυτό ήταν! Χρειάστηκα μόνο λίγα λεπτά επιπλέον για να βεβαιωθώ ότι προσαρμόζει σωστά με την είσοδο/έξοδο προς το υπόλοιπο κύκλωμα. Το φίλτρο έπαιξε καταπληκτικά βελτιώνοντας το εύρος και "καθαρίζοντας" την λήψη από γειτονικά σήματα...

Για του λόγου το αληθές δείτε μια μικρή δοκιμή στα 20Μ...


Εύχομαι η κατασκευή μου να σας δώσει κάποια ιδέα και να φτιάξετε κάτι αντίστοιχο με τα παλιά υλικά του εργαστηρίου σας εξοικονομώντας χρήματα που θα έφευγαν εκτός Ελλάδος...
'73
SV1BJY

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παρε ενα SDR να τελειωνεις.. απο 25HZ μεχρι 1khz οσα θελεις και οπως τα θελεις.

2Μδης είπε...

Όχι Μήτσο!

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΚΑΝΕΙ!

2Μδης είπε...

Αν προσέξετε στο βιντεο, εκεί που πάει να κλείσει την επαφή ο ΗΒ9, αρχίζει και κάποιος άλλος και καλεί CQ από δίπλα. Με το που επιλέγω το στενό φίλτρο εξαφανίζεται!

takis perreas είπε...

Του δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι και ο 2Μδης στα 20μέτρα?!

Αντε βρε πετάξτε όλα! Το μέλλον είναι στο D-Star και στο Facebook! ;) ;) ;) :s
Για το πρώτο, μας έχουν κόψει για ίσα μ' ένα 400σάευρω, το κεφάλι, οι εμπόροι.
Για το δεύτερο, ότι αρπάξουν οι πάροχοι κινητής!

sv8gke είπε...

Χάθηκε ένα μαρκαδοράκι;; με στυλό το sv1bjy;;

takis perreas είπε...

Και τονισμένο Μιχάλη μου!
Εδώ υπογραμμίζονται τα clopy-right:-)

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν μαρκαδόροι στην αγορά. Τους κααβάτζωσε όλους ο τζίτζικας.

Ή κάνουμε κατασκευές ή κοροϊδεύουμε!

Γκιώνης είπε...

Γιαννη ευχαριστώ για το δώρο που σχεδίασες για τη γιορτή μου. Γνωρίζεις οτι στις κατασκευές ειμαι αχρηστος αλλά αφού μου το κάνεις δώρο δεν μπορώ να αρνηθώ. Ειναι θέμα σεβασμού βλέπεις?
Αυριο και μεθαυριο δεν μπορώ γιατι εχουμε πεζο-πορεία. Ευχαριστώ όμως και εγω και όλοι οι συνάδελφοι που ενημερώθηκαν.
Παραταύτα δεν μπορώ να το παραλλάβω χωρίς ιδιόγραφη σημείωση.

Γκιώνης

2Μδης είπε...

Τι γιορτάζεις ρε Γκιώνη; Εντάξει, η επετειος του ΟΧΙ είναι σε λίγες μέρες αλλά εσύ δεν λες ποτέ όχι...

Μετά πάμε μακριά! Πολυτεχνείο, 17 Νοέμβρη... Εσύ τι στο καλό γιορτάζεις;

Γκιώνης είπε...

Λυπάμαι ίσως να έκανα λάθος. Κατα κόσμο με λένε δημήτρη και ενόμιζα οτι επειδής ειμαι κατοχος του 8 9 7
μου έκανες δώρο την κατασκευή. Του Αγίου Δημητρίου ειναι 26 τρέχοντος τι να κάνουμε και εμεις. Ψάχνουμε κανενα φίλο να μας κάνει δώρο γιατι αμα περιμένω απο την πεθερά μου βραστα χαράλαμπε.
Ενταξει ρε γιάννη θα το αγοράσω απο την αγγελία. Ρεφενέ εεε? Ειναι σίγουρα ελληνικό εεεεεεε? Ξερω γω με τοσα που εχω δει εχει φοβηθεί το μάτι μου. Αυτο φαίνεται ειναι SV1BJY RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

ARARARARARARARARARARARARARRAR

Φιλιά σε ούλους.

Γκιώνης

ΥΓ 28 Οκτωβρη εχουμε παρέλαση. Πες το και στους άλλους.

sv8gke είπε...

Φιλενάδα δείξτους τι αξίζεις....

GL!!

Ανώνυμος είπε...

geia sou giannh me ta wrea sou........!!!!!! kai thn parea sou!

SV8GXC

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια απόδειξη ότι στο χόμπι χρειάζεται να είσαι και κατσαβιδάκιας. Αν και δεν θα κατάφερνα να κάνω αυτή τη μοντίφικα μπράβο για τη δημοσίευση.
Όσο για τα sdr καλό θα είναι οι συνάδελφοι που κατασκευάζουν αν θα έκαναν μια παρουσίαση πχ συναρμολόγησης softrock.
6146

2Μδης είπε...

Γειάσου Γκιώνη επαναστάτη, που δεν γιορτάζεις τη μάχη του Μαραθώνα, που δεν γιορτάζεις τον Λεωνίδα από την Σπάρτη και τη μάχη των Θερμοπυλών, αλλά γιορτάζεις τον αγιο Δημήτρη που δεν ξέρεις αν έκανε κάτι αξιόλογο για να τον γιορτάζεις...

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται...

Ανώνυμος είπε...

Εφημερίδα της Κυβέρνησης ΦΕΚ 167

http://www.et.gr/idocs-nph/pdfimageSummaryviewer.html?args=sppFfdN7IQP5_cc--m0e12UrUrIGv_A7xzdH2NMSutC8rzSZFxgk-eWy3uQ8Giw0kAYi3ORfmaoeE4_PYibv0_dTgs9wBKVx4kicnjz_3u4G8qOBlZzQoc77k1-A9Eyz7vqZ2xJ5_DYtXUM_4sBmvkxgRQx6Ifk-0xFERW3AxKOw_bNNjpboqQ..

Γκιώνης είπε...

Θα σου στειλω το τηλέφωνο της πεθεράς μου να κανετε παρέα. Καλα ρε θα το φτιάξω μόνος μου. Ο άχρηστος. Εψαξα και βρήκα φίλτρο. Ειναι του καφέ λες να πειράζει?

Γκιώνης.

Ανώνυμος είπε...

εγω παλι εφτιαξα ενα μονος μου
σε 30 δευτερολεπτα

2Μδης είπε...

30 δευτερόλεπτα για να ρυθμίσεις το φίλτρο του SDR?? Χμμ... πολύ χρονοβόρο!

Ανώνυμος είπε...

ότι φίλτρο φτιάχνεις (sdr) μπορείς και να το σώζεις.
73

Ανώνυμος είπε...

Remote control εχει?

Ανώνυμος είπε...

Αντε θα ακούσουμε και Λίβυους.

Ανώνυμος είπε...

Ζητείται βάρκα. :-(

ΟΑΑ

2Μδης είπε...

Ξέρω κάτι "τομάρια"... Να σου φτιάξω μια πιρόγα;

Ανώνυμος είπε...

Αν χωράει και τον Μάρκο, γιατί όχί.

Ανώνυμος είπε...

είναι τόσο άχρηστοι που θα πάει πάτο!

sv8gke είπε...

Ηθελα να ήξερα ποιός φούστης μας γκαντέμιασε πάλι!!
Που να του καεί το χομσίνεμα κ η τσαγιέρα μαζί!!

Ο Ποσειδώνας είναι ο Θεός στα ύδατα??

Ανώνυμος είπε...

όχι ο rio mare!

takis perreas είπε...

Υπονοείς κάτι Μιχάλη, αναφέροντας και την "τσαγιέρα";
Λέγε για ν' αφήσω μουστάκι, να στο δώσω να το φας!!!!!!!!!!!
(σιγά μην φάω εγώ το δικό σου!!!)

sv8gke είπε...

Τάκη υπάρχουν οι άντρες που πίνουν τσάι και οι άνδρες που σηκώνουν το μικρό δαχτυλάκι ψηλά όταν κρατούν την κούπα..γιαυτούς λέω.

takis perreas είπε...

Άαα!
Τους "δακτυλοδεικτούμενους"!!!!!!
Αχ, τα κακόμοιρα!!!!!!