Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Σκότωσε το Ράμπο που κρύβεις μέσα σου!

Δεν ξέρω αν έχει τύχει να βρεθείτε μπροστά στην εξής σκηνή: Ένας συνάδελφος προσπαθεί να εξηγήσει σε κάποιον δύσπιστο ή αδαή με το αντικείμενο, τι ακριβώς είναι ο ραδιοερασιτέχνης.
Του λέει για τους ασυρμάτους για τις κεραίες και στο τέλος του λέει ΠΑΝΤΑ για τους σεισμούς! "Οι ραδιοερασιτέχνες επικοινωνούν μετά από τον σεισμό όταν όλα έχουν καταστραφεί...... και θυμάστε και τους σεισμούς της Καλαμάτας;; Ε, τότε η επικοινωνία γινόταν με ραδιοερασιτέχνες κλπ, κλπ." Αυτό είναι το σημείο που θα τσιμπήσει ο αδαής δείχνοντας τα πρώτα σημάδια ότι καταλαβαίνει. Μέχρι εκείνη τη στιγμή κοίταζε με το ένα φρύδι σηκωμένο ενώ ξυνόταν.... Ακόμα κι αν ο συνάδελφος δεν έχει καμία σχέση με τις Ομάδες Εκτάκτου Ανάγκης, ακόμα κι αν δεν βγαίνει ποτέ στον αέρα, ακόμα κι αν είναι μόνιμα "κουρτίνα", ακόμα κι αν έχει πάρει την άδεια για να καλύψει τις παράνομες κεραίες του, θα επικαλεστεί την εθελοντική προσπάθεια κάποιων λίγων για να αναγνωριστεί η "υπηρεσία" του.
Αυτούς που πραγματικά "τρέχουν" για σεισμούς, πλημμύρες, καταποντισμούς, θα τους αφήσω απέξω. Μιλάω για όλους τους άλλους (εμάς), ειδικά αυτούς που όχι σε σεισμούς δεν πάνε, ούτε στη γενική συνέλευση του συλλόγου τους. Αράζουν μόνιμα στην ακρόαση, ενίοτε παίρνουν το μικρόφωνο για άσχετα θέματα (τι θα δείξει αύριο ο Χαρδαβέλας, αν μαγειρεύεται το κουνάβι, πως το τρίβουν το πιπέρι, και άλλα), μα όταν τα βρουν σκούρα θυμούνται ότι είναι δραστήριοι ραδιοερασιτέχνες που επικοινωνούν για το καλό της κοινωνίας.
Υπάρχει κι άλλη μια αξιοπρόσεκτη ομάδα συναδέλφων που έχει αναγάγει την ραδιοερασιτεχνική ιδιότητα σε αξίωμα. Δεν επικοινωνούν μόνο σε σεισμούς, αλλά σε πτώσεις αεροσκαφών, στη διάρκεια αερομαχιών, συρράξεων, υποκλέπτουν τον εχθρό, συμπαρίστανται στα σώματα ασφαλείας... Ράμποι με τα όλα τους! (ο Ράμπο, του Ράμπου κλπ εξού και ράμπερ!). Προκειμένου να επιδείξουν τη "ραμποσύνη" τους κυκλοφορούν στην πλατεία/ στο σινεμά/ στο Mall/ στην παραλία του Σχοινιά/ της Βουρβουρούς, με το δίκιλο φορητό σε περίοπτη θέση, με το μικρόφωνο να κρέμεται σταυρωτά, με το μεγάλο κεραιάκι (το μικρό δεν φαίνεται!), και όταν αντιληφθούν ότι -ναι επιτέλους- κάποιος κοιτάει, καλούν χρησιμοποιώντας υπαρκτά ή ανύπαρκτα διακριτικά διανθισμένα με υπηρεσιακού τύπου φράσεις όπως το "ένα-τέσσερα" ή το "ένα δεκατρία με κέντρο!" Σε ακραίες περιπτώσεις εκμυστηρεύονται στον πρώτο περίεργο, τα κατορθώματα τους με τον ασύρματο, την νύχτα των Ιμίων/ τη νύχτα του Πολυτεχνείου/ τη νύχτα του Άγιου Βαρθολομαίου/ όταν πολεμούσαν στο πλευρό του Άρη/ στην Άλωση της Πόλης/ της Τροίας κλπ.
Επικίνδυνος χαρακτηρίζεται ο συνδυασμός της ιδιότητας του κυνηγού με αυτή του ραδιοερασιτέχνη στο ίδιο άτομο, αφού παρατηρείται ανησυχιτική αύξηση των ραμπικών χαρακτηριστικών, ακόμα κι αν η πρώτη ιδιότητα αυτή του κυνηγού βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση. Λέγοντας "κυνηγός" εννοούμε εκείνους που δηλώνουν φυσιολάτρες και εξοπλίζονται με σύγχρονες καραμπίνες, σκυλιά, φορητούς ασυρμάτους, με απώτερο σκοπό να εξοντώσουν ότι κινείται ή πετάει στα λιγοστά δάση μας. Η πνευματική τους εμβέλεια είναι τέτοια, που δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν την ειδοποιό διαφορά μεταξύ κυνηγού και τριχωτού θηράματος με αποτέλεσμα συχνά να αλληλοσκοτώνονται... Τέτοιου είδους ραδιοερασιτέχνες-Ράμποι, συνήθως λένε απίθανες ιστορίες στους συναδέλφους για τις περιπέτειες τους στην πυκνή ζούγκλα της Οίτης, ενώ στους φίλους τους κυνηγούς αναφέρουν την δήθεν αντιστασιακή τους δράση πίσω από τον πομπό του Πολυτεχνείου... (εκατό άτομα τουλάχιστον έχουν δηλωθεί ως εκφωνητές και τριακόσια πενήντα ως κατασκευαστές του παραπάνω πομπού! Ούτε η ΕΡΤ δεν είχε τόσο προσωπικό την ίδια περίοδο...)
Με τέτοια "φαινόμενα" -υπάρχουν κι άλλα για τα οποία επιφυλάσσομαι- είναι λογικό ο ραδιοερασιτεχνισμός να είναι παρεξηγημένος στη χώρα μας. Γιατί σου λέει, "τι να τον κάνω εγώ τον ραδιοερασιτεχνισμό αν είναι να σκοτώνω ελάφια;;"

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χα χα ραδιοερασιτέχνης ράμπο! Αυτή την κατηγορία δεν την ήξερα… Τα περισσότερα από τα θέματα που θίγεις Γιάννη, ισχύουν και σε άλλα χόμπι. Ο εγωισμός παίζει παράξενα παιχνίδια στον άνθρωπο, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ραδιοερασιτέχνης κυνηγός: Μάλλον δεν είναι κανένα από τα 2, στους μισούς (κυνηγούς) λέει για τα ραδιοερασιτεχνικά του κατορθώματα και στους άλλους μισούς (ραδιοερασιτέχνες) λέει για τα κυνηγετικά του κατορθώματα. Άκου ζούγκλα στην Οίτη… Η πραγματική ζούγκλα μήπως βρίσκεται… στους επαναλήπτες και σε κάποιες simplex συχνότητες; Όμως οι όχι καλοί αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες ας προσέξουν:
Η λειτουργία των ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου, ορίζεται με την Υπ. Απόφαση αρ. ΟΙΚ. 68000/763 (ΦΕΚ 1579 18/12/02) – το ΦΕΚ αυτό είναι και η βίβλος του Έλληνα ραδιοερασιτέχνη.

Ειδικότερα στο κεφάλαιο Β’ της ύλης των εξετάσεων, στην παράγραφο ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΖΩΝΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ IARU,
Γίνεται σαφής αναφορά στην κατανομή χρήσης των υποζωνών, στη διαφύλαξη της καθώς και στον σκοπό της κατανομής.
Συνεπώς το IARU R1 bandplan καθώς και η διαφύλαξη του αναφέρονται ρητά στην Ελληνική νομοθεσία.
Μετά από την δημοσίευση του παραπάνω ΦΕΚ:
1) Όποιος ραδιοερασιτέχνης δεν τηρεί το bandplan είναι παράνομος.
2) Όποιο σωματείο / elmer δεν αναφέρει στους νέους την πιστή τήρηση του bandplan είναι… πονηροί!

Ας σκοτώσουμε τον κακό ραδιοερασιτέχνη που κρύβεται μέσα μας...
Πάνος

2Μδης είπε...

Ζούγκλα στην Οίτη και το κουνάβι φαγώσιμο! Και άλλα τέτοια πρέπει να γράφουμε ωστε μεταξύ σοβαρού και αστείου να γίνουν αντιληπτά πράγματα που δεν θέλουμε να αφιερώσουμε χρόνο για να τα μάθουμε... Προσπαθούμε!

Ανώνυμος είπε...

Φοβερό...

Ανώνυμος είπε...

Λιγα τα σχολια.
ΝΑ υποθεσω οτι η αιδως μας οδηγησε να κρατησουμε κλειστον το αλλοτε λαλιστατο στομα μας?
Ποιος ξερει μπορει να ειδαμε ολοι μας ενα κομματι του εαυτου μας σε οσα περιγραφονται παραπανω
73 sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να γνωρίζω τί είδε διαβάζοντας αυτό το θέμα ο κάθε αναγνώστης. Πιστεύω όμως, ότι οι περιγραφές είναι πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Πάνος