Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

FT817 w Li-ion Battery...

Η μπαταρία που συνοδεύει το FT817 είναι μια NiMh 1400mAH στα 9,6V. Στην μπαταριοθήκη που επίσης συνοδεύει τον πομποδέκτη, μπορούν να τοποθετηθούν στοιχεία ΑΑ με χωρητικότητα μέχρι και 2700mAH που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Το πρώτο μειονέκτημα τέτοιων μπαταριών είναι, ότι το ρεύμα που μπορούν να δώσουν στιγμιαία -πλησιάζει αλλά- δεν ξεπερνά την ονομαστική τους χωρητικότητα. Το δεύτερο και σημαντικότερο μειονέκτημα είναι η αποφόρτιση (αυτοεκφόρτιση) τους μετά από λίγες ημέρες αφότου τις φορτίσαμε, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσουμε τον πομποδέκτη.
Οι μπαταρίες Λιθίου που χρησιμοποιούνται πλέον σε όλες τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας έχουν ξεπεράσει τα παραπάνω προβλήματα. Δίνουν ρεύμα πολλαπλάσιο της ονομαστικής τους χωρητικότητας, δυο με τρεις φορές οι Li-ion και 10 μέχρι και 30 φορές οι Li-polymer!!!!
Στα πλεονεκτήματα τους προστίθεται η χαμηλή εκφόρτιση των στοιχείων, κρατάνε μέχρι και το 90% του φορτίου τους, μήνες μετά την φόρτιση τους. Αυτό σημαίνει ότι αν φορτίσετε τον πομποδέκτη (με μπαταρίες Λιθίου) και τον βάλετε στο σακίδιο σας για μήνες, θα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε άμεσα όταν τον χρειαστείτε χωρίς να χάσετε χρόνο για την φόρτιση του…(Επομένως αν αντιληφθείτε την απειλή εξωγήινων θα ενημερώσετε άμεσα τις αρχές…)
Θέλετε και άλλα πλεονεκτήματα; Χαμηλότερο βάρος, συνήθως το μισό από τις άλλες μπαταρίες! (Αν σας χιμήξουν οι εξωγήινοι θα τρέχετε γρηγορότερα να ξεφύγετε!)
Η φόρτιση τους επίσης γίνεται γρήγορα, με ρεύμα που πλησιάζει την ονομαστική τους χωρητικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σε μια ώρα μπορούμε να φορτίσουμε μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας με ρεύμα φόρτισης 2, 4, ή 5A ανάλογα με την ονομαστική της αξία. (Βεβαίως αν σας χιμήξουν οι εξωγήινοι την ώρα της φόρτισης, δεν μπορώ να σας συμβουλέψω τι θα κάνετε. Καθίστε και απολαύστε το, έτσι που τα καταφέρατε!)

Αποφάσισα να βάλω στο FT817 μπαταρίες λιθίου και συγκεκριμένα Li-ion.
Επειδή δεν έβρισκα στο εμπόριο κάτι σε μέγεθος που να χωράει στο FT-817 (και επειδή δεν ήθελα να προβώ σε αιματηρές δαπάνες!) χρησιμοποίησα μπαταρίες από κινητά τηλέφωνα. Συγκεκριμένα τις μπαταρίες BL-5C της ΝΟΚΙΑ.
Το κάθε στοιχείο είναι 3,7Volt στα 1020mAH. Διάλεξα έξι στοιχεία και αφού τα φόρτισα και τα εκφόρτισα μια φορά τα σύνδεσα ανά δύο παράλληλα. Στη συνέχεια σύνδεσα σε σειρά το κάθε ζεύγος, χρησιμοποιώντας λωρίδες χαλκού. Εκτός από τον θετικό και αρνητικό πόλο, έβγαλα δύο επαφές και από τις ενδιάμεσες συνδέσεις, ώστε να μπορώ να κάνω έλεγχο και φόρτιση ανα στοιχείο. Ακριβώς έτσι, με δειγματοληψία ανά στοιχείο πωλούνται και στο εμπόριο οι μπαταρίες λιθίου.
Το πακάκι έχει μέγεθος λίγο μικρότερο από την μπαταριοθήκη και χώρεσε άνετα στο εσωτερικό του ασυρμάτου. Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι άξιζε τον κόπο, η αυτονομία διπλασιάστηκε, επίσης η τάση δεν «γονατίζει» κατά την εκπομπή όπως με τις μπαταρίες Ni-MH. Η τάση που διαβάζουμε στην οθόνη είναι πλέον 12,4V για πλήρως φορτισμένη μπαταρία, αντίστοιχα η ισχύς είναι 5W «γεμάτα»…
Και ερχόμαστε στα δύσκολα των μπαταριών λιθίου: Πρώτα από όλα δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,3Volt ανά στοιχείο κατά την φόρτιση. Παραπάνω… αρπάζουνε! Επομένως θα πρέπει η συνολική τάση φόρτισης να μην υπερβαίνει τα 12,9V (3τεμΧ4,3V ). Ο δικός του φορτιστής δίνει πάνω από 13,5V και αυτό θα έφερνε στα όρια τις μπαταρίες λιθίου, οπότε προτίμησα να χρησιμοποιήσω ένα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό ρυθμίζοντας την τάση στα 12,5volt. Αυτό βέβαια δεν εξασφαλίζει ότι κάποια στιγμή ένα από τα στοιχεία δεν θα βραχυκυκλώσει μοιράζοντας την τάση του στα διπλανά στοιχεία…
Για αυτό είναι απαραίτητο να βγουν μεσαίες λήψεις από κάθε στοιχείο και να ελέγχεται η τάση. Δεν έχω βάλει κύκλωμα balancer μέχρι στιγμής γιατί βλέπω ομαλή φόρτιση και εκφόρτιση των στοιχείων χωρίς προβλήματα. Πιθανόν να χρειαζόταν balancer για μεγαλύτερα ρεύματα –στο FT-897 στο οποίο επίσης έχω βάλει Li-ion έχω βάλει και balancer – εδώ όμως δείχνει να μην είναι απαραίτητο.
Το όλο εγχείρημα θεωρώ ότι στέφθηκε από επιτυχία, με δεδομένη την διπλάσια διάρκεια της παρεχόμενης ενέργειας. Αν χρειαστεί να κάνετε κάτι αντίστοιχο σε οποιονδήποτε πομποδέκτη για φορητή χρήση, μην διστάσετε να με ρωτήσετε….
73 SV1BJY

7 σχόλια:

sv8gke είπε...

Αν δεν βγάλουν 70 volt στον Όλυμπο,τότε....μάπα το καρπούζι!!!

Ποιό το κόστος αγοράς των 6 μπαταριών Γιάννη; μήπως είναι ασύμφορο οικονομικά ;

2Μδης είπε...

Αν τις αγοράσεις δεν συμφέρει! Εκτός αν υπάρχουν σε παλιά τηλέφωνα και τις χρησιμοποιήσεις. Εγώ είχα αρκετές από αυτές (πάνω από 20!) αλλά δεν είχε χώρο για άλλες.
Όπως καταλαβαίνεις είναι κλασσική περίπτωση εκμετάλλευσης παλιού υλικού...
Πληροφοριακά: Τα sony-ericsson έχουν μπαταρίες Li-polymer, αντί Li-Ion της ΝΟΚΙΑ...

Κωστας Ιωαννιδης είπε...

Πολυ ωραιο! Αμα του βαλεις και balancer θα το βαλεις εσωτερικο;

73 de sw1ixp

2Μδης είπε...

ναι έχει κάποιο χώρο...
πιθανόν αν καταργήσω το μεγάλο βύσμα και κάνω τα καλώδια κολητά να κερδίσω επιπλέον χώρο...

Στο FT897 που έχω χρησιμοποιήσει LM317, χωρίς προσπάθεια να κάνω μικρή κατασκευή, η πλακέτα βγήκε σε μέγεθος σπιρτόκουτου...

Andreas είπε...

Με ΜΕΓΑΛΗ χαρά Οι ΟΕΑ κάνουν δεκτό το δώρο σου και σε ευχαριστούν για τα 3 set που μας ετοιμάζεις ...

ΥΓ έπρεπε να το προσπαθήσω....

Kioan είπε...

Πολύ καλή ιδέα! Βάλε όμως κανέναν έλεγχο στις μεσαίες λήψεις γιατί σιγά σιγά ίσως σου δημιουργηθεί πρόβλημα.

2Μδης είπε...

...και κάνουν άσχημο τσαφ!!
Έχω έναν ελεγκτή made in china με τον οποίο ελέγχω σε τακτά διαστήματα. Τον είχα προμηθευτεί στην αστρονομική τιμή των 2$, φαίνεται στην 2η και στην 6η φωτογραφία, αυτό με τα τέσσερα ακροδεκτάκια...
Όμως με αυτόν ελέγχω και άλλες μπαταρίες οπότε δεν τον ενσωμάτωσα...