Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Fielday της ΕΕΡ στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου

Το πρώτο σ/κ του Σεπτέμβρη όπως κάθε χρόνο, θα γίνει το Fielday που στη χώρα μας διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών. Αν και φέτος την ίδια ημερομηνία γίνεται στη Λάρισα το χάμφεστ, κάποιοι "σεσημασμένοι" ραδιοερασιτέχνες θα βγούν από την ύπαιθρο να εκπέμψουν όπως απαιτεί ο κανονισμός... Τώρα αυτό με τη Λάρισα;;; Ατυχής επιλογή να την πούμε; Αν πάντως έκανε η ΕΕΡ κάτι ανάλογο θα τους είχαν φάει ζωντανούς. Βέβαια η ΕΕΡ είναι κάτι σαν οπτασία! Κάτι άπιαστο! Μπορείς να την καταχεριάζεις ελεύθερα όπως το δημόσιο. Τα λάθη των άλλων δεν αναφέρονται, έχουν το ακαταλόγιστο! Τέλος πάντων το κλείνω το θέμα, πιστεύω πως απλά είναι ένα λάθος που θα μειώσει το ενδιαφέρον από μια ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα. Βέβαια για να λέμε την αλήθεια, αυτοί που θα πάνε να πιουν τον καφέ τους στη Λάρισα, και χάμφεστ να μην γινόταν σιγά μην έβγαιναν στο βουνό. Εδώ άλλοι κουράζονται και μόνο που διαβάζουν για τέτοιες δραστηριότητες...
Θα δούμε που θα πάμε. Όποιος έχει καμιά καλή πρόταση (άνω των 1500μέτρων!) ας επικοινωνήσει.

Το κείμενο που ακολουθεί είχε δημοσιευτεί στο "SV NEA" το καλοκαίρι του 2007. Το δημοσιεύω και εδώ για να μην τα ξαναγράφω... Οι εντολές όπως ελάχιστοι παρατήρησαν είναι περισσότερες από δέκα! Και οι "άλλες" όμως περισσότερες είναι, απλώς δεν τις έχετε διαβάσει και νομίζετε ότι είναι δέκα!!

Οι Δέκα Εντολές
(για την συμμετοχή σας στα VHF Contest)

Εγώ ειμί κύριος, ο σταθμός σου. Ο εξαγαγών σε, εκ γης τσιμέντου…
Η ευκαιρία σου να βγεις στην ύπαιθρο! Σήκω, κλείσε και το χαζοκούτι επιτέλους!
Έξι ημέρες εργάσου, την έβδομη πάρε μέρος στο κόντεστ.
Έξι μέρες σίγουρα δεν φτάνουν αλλά… προσπάθησε. Πρέπει να ετοιμάσεις εξοπλισμό για την επικοινωνία σου, εξοπλισμό διαβίωσης στην ύπαιθρο, τρόφιμα, και πηγή τροφοδοσίας. Έλεγξε τα δύο φορές και πήγαινε για το κόντεστ!
Ουκ εν τω πολλώ το ευ!
Αν κάνεις και ορειβασία, για να φτάσεις στο επιθυμητό σημείο (εδώ σε θέλω κάβουρα…) πάρε μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Υπολόγισε σοβαρά τον παράγοντα βάρος. Άφησε σπίτι το φορητό MP3, την αρμαθιά με τα –άχρηστα- κλειδιά, το ρετρό μικρόφωνο που πέτυχες στο Μοναστηράκι και έσπευσες να το αγοράσεις επειδή ο πωλητής σε βεβαίωσε (μα την Παναγία!) ότι μ΄ αυτό τραγούδαγε ο Ξανθόπουλος στο «Κατατρεγμένος κι ορφανός» κλπ. κλπ.
Ερευνάτε τας κορυφάς
Γιατί στα 2Μέτρα θέλεις κορυφή. Δες λοιπόν το υποψήφιο βουνό, πάρε χάρτη της περιοχής και μελέτησε τον, και διάλεξε το πιο ψηλό μέρος που μπορείς να προσεγγίσεις. Κάνε και μια επίσκεψη μια-δυο βδομάδες νωρίτερα να δεις το περιβάλλον, και εντόπισε σημεία που οι χάρτες δεν δείχνουν. Να θυμάσαι ότι την πλέον έγκυρη ενημέρωση για το βουνό και για τα καιρικά του, την αντλούμε από τους ντόπιους βοσκούς. (Τι Γ.Υ.Σ. και Ε.Μ.Υ. μου λες…)
Στήσε ψηλά κι αγνάντευε.
Η απόλαυση μπορεί να εξαρτηθεί τελικά από λίγους πόντους! Μικρές διαφορές ύψους, ή θέσης δεξιά και αριστερά δίνουν συνήθως διαφορετικά αποτελέσματα. Βάλε την κεραία σου στο σημείο που από τα προκαταρτικά τεστ, διαπιστώσατε έντονα σήματα.
Όρισε τους ορίζοντες σου οριζόντια.
Για DX στα 2Μέτρα προτιμάμε την οριζόντια πόλωση. Τελεία και παύλα! Εξυπνάδες του τύπου «έβαλα μια 2 5/8 να δούμε αν ανοίγει το Παγγαίο…» ξεχάστε τις! Αν κάποιος θέλει να διαπιστώσει την λειτουργία των επαναληπτών ας τηλεφωνήσει στον EDZ. (αν τον βρει!...)
Τίμα τον πομποδέκτη και την αντένα σου.
Οποία τιμή και δόξα, για τον 2Μετρικό πομποδέκτη σου, όταν χρησιμοποιείς CW ή διαμόρφωση SSB. Για κεραία τώρα θέλεις μια μικρή μπημ πέντε-έξι στοιχείων. Οριζόντια!
Στου κουφού το αυτί, μίλα SSB.
Το SSB εκτός της έλλειψης θορύβου, σε σχέση με το FM, είναι και οικονομικότερο από άποψη κατανάλωσης. Το να χρησιμοποιήσετε FM για να «ανεβάσετε τον βαθμό δυσκολίας» είναι αφελές. Είναι σαν να επιχειρεί ένας δρομέας, να τρέξει με σαγιονάρες…
Ταν, όχι επί τας
Δίπλα στο 144,300 και όχι επάνω στο 144,300. Τουλάχιστον έτσι είναι το σωστό. Βγες στο 144,300, ανακοίνωσε το QRG και πήγαινε σε διπλανή συχνότητα κάνοντας κλήσεις: “CQ FIELDAY CQ FIELDAY” Αν δεν κάνεις κλήσεις (μέχρι να βγάλει η γλώσσα μαλλί) εννοείται δεν θα σου απαντήσει κανένας.
«Βροντάει ο Όλυμπος αστράφτει η Γκιόνα…»
…αλλά εσύ ούτε βροντάς ούτε αστράφτεις. Το αντίθετο. Μιλάς χαμηλά λες και κοιμάται κανένας. Το SSB θέλει φωνή. Άσε λοιπόν τα χαριεντίσματα και μίλα δυνατά και καθαρά. (Και σταμάτα να σπας τον καρπό σου όταν μιλάς…)
Μίλαγε και μη ερεύνα.
Κάνε τις επαφές σου σύντομα και σύμφωνα με τον κώδικα διεθνούς ανταπόκρισης. Άσε τις άσκοπες ερωτήσεις γιατί μπορεί να περιμένουν κι άλλοι σταθμοί. Στο κάτω-κάτω τι σε νοιάζει αν βρέχει στην Καστοριά; Θα πας να απλώσεις ρούχα;
Πορευθέντες καλέσατε πάντα τα έθνη.
Τουλάχιστον τα γειτονικά! Σε διάφορα κόντεστ, οι συνάδελφοι από γειτονικές χώρες επιδιώκουν επαφές με ελληνικούς σταθμούς. Κλήσεις λοιπόν προς όλες τις κατευθύνσεις. (Ναι! Και με Τούρκους και με Βούλγαρους και με Αλβανούς θα μιλήσεις! Τι να κάνουμε, αυτοί είναι οι γείτονες μας. Αν δεν σου αρέσουν, βγες στο εκολίνκ να μιλήσεις με το… ξανθό γένος.)
Τρεις καλούν και δυο χαζεύουν.
Αν λοιπόν είσαι από τους δεύτερους που χαζεύουν, μην πετάγεσαι στην συχνότητα που οι άλλοι καλούν. Κάτσε και συ σε μια συχνότητα και ξελαρυγγιάσου να κάνεις επαφές. Γιαυτό σε στείλαμε στο βουνό; Για να φωτογραφίζεις τα κουκουνάρια;
Μην λάβεις το μικρόφωνο του σταθμού σου επί ματαίω.
Κάνε πολλές κλήσεις αλλά άκουγε κιόλας. Δεν πήγες για να ακούς τον εαυτό σου, αλλά να κάνεις επαφές. (Τα καρότα άστα σπίτι…)
Των φρονίμων τα παιδάκια, κουβαλάνε παϊδάκια…
Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει κλπ, κλπ. Υπάρχουν πολλές παροιμίες που θα δικαιολογήσουν ένα τσιμπούσι. Στην περίπτωση όμως που θα φτάσεις με ορειβασία στο σημείο εκπομπής, τα πράγματα αλλάζουν. Προτίμησε τρόφιμα όπως: ξηρούς καρπούς, σταφίδες, μπισκότα και αρκετό νερό. Παραδείγματα συναδέλφων που πέρυσι ανέβηκαν στον Ταΰγετο, αφού πριν τσάκισαν δυο κιλά γουρνοπούλα, αγνόησε τα!
Ου κλέψεις!
…επαφές άλλων και από 25 βρεθείς με 65. Γράψε μόνο τις επαφές που πραγματικά έκανες.
Ου ψευδομαρτυρήσεις.
…όταν θα συμπληρώνεις τις επαφές σου για να τις στείλεις, μην ανοίξεις το… callbook!


2Μδης
danaos1@vodafone.net.gr

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Μάκιστο όρος, Φρυκτωρίες...

Άλλο ένα βίντεο από την κορυφή του Μακίστου. Το μήνυμα έχει περάσει και την αγωνία διαδέχεται η ικανοποίηση. Οι πρώτες στιγμές και το QSO με τον SV8CS φαίνονται στο σύντομο video . Αυτός που μιλάει συνέχεια και δεν φαίνεται είναι ο Χρήστος SV1MM (Το είπα!)
http://www.youtube.com/watch?v=w3RGRmmyTBA

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

SX8FRC λίγο πριν τις Φρυκτωρίες...

…είναι έντεκα παρά κάτι, Κυριακή 13 Ιουλίου. Μόλις έχουμε ανέβει στην κορυφή του Μάκιστου και στήσαμε τον πρώτο σταθμό. Ανάμεσα στα σύννεφα, στα 1236 μέτρα πάνω απ΄ τη θάλασσα γίνονται οι τελευταίες επικοινωνίες. Σκοπός είναι να συμμετέχουμε στις "Φρυκτωρίες". Μόνο σε βίντεο μπορείτε να πάρετε μια εικόνα:
www.youtube.com/watch?v=VCZbECRnCcY

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

"Οι Φρυκτωρίες κι αν πέρασαν, ανθούν και φέρουν κι άλλο..."

Παραφράζω την γνωστή φράση, αλλά οι προτάσεις πέφτουν βροχή για την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Λεπτομέρειες για την φετινή διοργάνωση θα έχουμε στα επόμενα "SV-NEA" στην επίσημη έκδοση της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, που πίστεψε στην επιτυχία της εκδήλωσης, και στήριξε με κάθε μέσο που της ζητήθηκε. Για όσους επισκέπτες είναι άγνωστο σε τι αναφέρομαι, τους εξηγώ ότι πραγματοποιήσαμε μια αναπαράσταση των αρχαιοελληνικών δικτύων επικοινωνίας (φρυκτωριών) με σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούν οι ραδιοερασιτέχνες. Η "αναβίωση" έγινε στις 13 Ιουλίου 2008 από δέκα ραδιοερασιτεχνικές ομάδες, που αναμετάδοσαν ένα μήνυμα ειρήνης από την Τροία, στις Μυκήνες. Για λεπτομέρειες δείτε www.raag.org

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

SX8FRC Η ομάδα επαφής στο Μάκιστο...




Πάνω: Γιάννης SV1BJY, SV-Γωγώ, Σταύρος SV8EUV, Χρήστος SV1MM,
Κάτω:Δημήτρης SV2BZM, SV-Βάσω, SV-Αμαλία
Πάμε για άλλα!!!

Φρυκτωρίες SX8FRC Κορυφή Μακίστου 1236μ






Φρυκτωρίες SX8FRC Η ανάβαση στο όρος Μάκιστο






Φρυκτωρίες SX8FRC Κατασκήνωση...