Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Τι είδε ο Γιαπωνέζος...


Σε συζήτηση με τον συνάδελφο και φίλο Σωτήρη SV1QT, περί χειριστηρίων CW, μου είπε για μια ιδιοκατασκευή που είχε πάρει από το ιαπωνικό χάμφεστ πέρυσι.
Την περασμένη Τετάρτη μου το έφερε στην Ένωση και ευχαρίστως το διέθεσε για μια δοκιμή.
Το χειριστήριο είναι φτιαγμένο σε μια διάτρητη πλακέτα μικρών διαστάσεων και προορίζεται να κουμπώνει σε έναν φορητό ασύρματο FT-817. Οι συνδέσεις που γίνονται είναι δύο: Το βύσμα μικροφώνου που μπαίνει στην αντίστοιχη υποδοχή και το καρφάκι που πηγαίνει στο πίσω μέρος στην θέση CW. Ένα αλουμινένιο έλασμα «πιάνει» πάνω στην υποδοχή του αορτήρα για μεγαλύτερη σταθερότητα και αυτό ήταν! Επιλέγοντας CW, το κλειδί παίζει μια χαρά μέχρι τα 100 γράμματα!
Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, στην πλακέτα υπάρχει ένα βύσμα 3,5mm και ένας μεταγωγικός διακόπτης. Χωρίς να έχουμε ακριβείς οδηγίες (τα ιαπωνικά δεν είναι το δυνατό σημείο του Σωτήρη!) δοκίμασα και διαπίστωσα το εξής: Παίρνουμε ένα ζεύγος μικροφώνου-ακουστικών για Η/Υ και τοποθετούμε το βύσμα του μικροφώνου στην υποδοχή της πλακέτας και το βύσμα των ακουστικών απευθείας στον ασύρματο. Με τον διακόπτη στην μία θέση και διαμόρφωση CW, έχουμε ήχο στα ακουστικά, ενώ στη δεύτερη θέση έχουμε ήχο στα ακουστικά και μιλάμε από το ενσωματωμένο μικρόφωνο πατώντας για PTT το δεξί στέλεχος του paddle!
Στην πλακέτα δεν υπάρχουν ενεργά υλικά, μόνο ένας πυκνωτής και μια αντίσταση για την τροφοδοσία του μικροφώνου, γίνεται απλά διαχείριση των συνδέσεων…
Πιθανολογώ ότι θα μπορούσε ο κατασκευαστής να χρησιμοποιήσει τα UP και DOWN κουμπιά του μικροφώνου και να καταργήσει το καλώδιο που συνδέεται στην υποδοχή cw, αλλά πιθανόν να το κάνω εγώ έτσι αν αποφασίσω μια παρόμοια κατασκευή…
Στην διπλανή φωτογραφία είναι ο Σωτήρης SV1QT με τον Okuni JG1HUF, κατασκευαστή της εν λόγω πλακέτας στο ιαπωνικό χάμφεστ. Ευχαριστώ και τους δύο τόσο για την αξιόλογη ιδέα και κατασκευή όσο και για την προσφορά της για δοκιμή. (Ο Σωτήρης είναι ο ψηλός με τα γυαλιά!!!) .

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είσαι σίγουρος πως ο Σωτήρης είναι ο ψηλός με τα γυαλιά;;;;

2Μδης είπε...

Σιγουρότατος! Όπως δεν σε βλέπω και δεν με βλέπεις!

SV1EML είπε...

Ο ΓΙΑΠΩΝΕΖΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΒΟΛΕΜΙΑΣΕ ΛΙΓΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΤΑΖΕ ΤΟΝ "ΕΛΛΗΝΑ ΤΣΟΛΙΑ" ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΣΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ HI-HI-HI

sv8gke είπε...

Δυστυχώς δεν έχουμε πρόβλημα χειριστηρίου,πρόβλημα αυτιών έχουμε στο cw!

SV1EML είπε...

ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΙΧΑΛΗ.ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΒΑΡΑΝΕ ΑΛΛΟΙ 500 ΣΤΟ ΣΠΛΙΤ.ΗΘΕΛΑ ΝΑΞΕΡΑ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ?ΜΟΝΟ QRM!!!!

sv8gke είπε...

Ενίοτε υπάρχει και ένας βλάκας να μην βαράει στο σπλιτ αλλά στην συχνότητα του dx σταθμού!

Γιάννη 10 μέρες έμειναν ακόμη στο mrx, μετά ...παγκάρε από ότι φαίνεται!

2Μδης είπε...

O Δημήτρης φταίει! Το ψάχνει λέει ακόμα...

Ανώνυμος είπε...

''Ο/Η SV1EML είπε...

ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΙΧΑΛΗ.ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΒΑΡΑΝΕ ΑΛΛΟΙ 500 ΣΤΟ ΣΠΛΙΤ.ΗΘΕΛΑ ΝΑΞΕΡΑ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ?ΜΟΝΟ QRM!!!!

17 Δεκεμβρίου 2009 8:11 μ.μ.''



http://img269.imageshack.us/img269/9085/qrz1.jpg

2Μδης είπε...

Τους "έδωσε"...

sv8gke είπε...

Και είναι και βίκτορες πανάθεμα τους,ποιος ακούει τωρα τον jgw!!!

Ανώνυμος είπε...

είναι ??? βίκτορες????

2Μδης είπε...

Πάντως από διάφορα μηνύματα που μου ήρθαν, η γενικότερη συμπεριφορά των δύο συναδέλφων δεν είναι αυτή που περιγράφει στο QRZ.

Μάλλον είναι μεμονωμένα γεγονότα...