Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Τips and tricks...

Στα διάφορα ραδιοερασιτεχνικά handbook υπάρχουν παραδείγματα για το πώς κάνουμε κλήση στον αέρα. Επίσης έχει αναλυθεί τόσο σε ραδιοερασιτεχνικά περιοδικά όσο και σε παρουσιάσεις συλλόγων με συναφή θέματα. Παρόλα αυτά στον αέρα ακούγονται εντελώς διαφορετικοί «ευρηματικοί» τρόποι να κάνεις κλήση με κυριότερο αυτόν που ο καλών βγαίνει και ρωτάει ποιος τον καλεί (QRZ?), χωρίς να έχει καλέσει ο ίδιος!!!

Σύντομες οδηγίες λοιπόν, για όσους θέλουν να μας σπάνε τα νεύρα στο 144,300. Τα αποτελεσματικότερα tips and tricks για να εισπράττετε καντήλια κάθε φορά που σας ακούνε να φωνάζετε QRZ. Αν τα εφαρμόσετε όλα, πολλοί θα επιθυμήσουν να σας βάλουν το μικρόφωνο στο λάρυγγα και να σας σπάσουν ένα-ένα τα δόντια με τον κασμά!

Tips and Tricks

  1. Βγαίνεις στη συχνότητα κλήσης κάθε φορά που ακούς ένα «τσικ» ή ανοίγει το squelch, και φωνάζεις «QRZ? QRZ??» Ακόμα και τίποτα να μην έχει ακουστεί εσύ φωνάζεις: «QRZ? QRZ? - QRZ? QRZ??»

  1. Καλείς για ώρες πάνω στη συχνότητα κλήσης DX με εμφανώς άθλιες συνθήκες (πχ κάθετη κεραία, απειροελάχιστη ισχύ κλπ) σε βαθμό που δεν σε ακούνε ούτε οι τοπικοί!

  1. Αν τύχει και σου απαντήσει κάποιος του περιγράφεις με λεπτομέρειες τις παραπάνω συνθήκες, επιπροσθέτως του δηλώνεις το πόσο πολύ χάρηκες για την επαφή, ότι δεν το περίμενες με τίποτα, ότι έχει ζέστη-κουφόβραση-κρύο-χιόνι-παγετώνα κλπ ότι είναι χάλια η διάδοση και δεν σε ακούνε ΑΛΛΑ θα συνεχίσεις να καλείς!!!

  1. Χρησιμοποιείς δικές σου τεχνικές κλήσης «ακούει κανάς σταθμός εδώ;;» Ενδεχομένως πριν, σφυράς μια δυο φορές για να δεις αν «πικάρει» το όργανο ή φωνάζεις «όλα όλα» …

  1. Χρησιμοποιείς εξειδικευμένες φράσεις κώδικα ακόμα και σε τοπικές επαφές, λες και μιλάς με το φεγγάρι. Πχ XQW δεν λες ex-ray, Quebec, whiskey αλλά «ξυλοφωνία, κουίν, γουάσιγκτον»! Είναι βέβαιο ότι ο ανταποκριτής σου στο απέναντι τετράγωνο έχει εμπειρία σε τέτοιου είδους κώδικα και θα ενθουσιαστεί!!

  1. Μαζί με το διακριτικό σου σε κάθε κλήση, λες και το Locator και τις συνθήκες εκπομπής σου. Παράδειγμα. Δεν λες απλά: “CQ CQ SV1BJY SV1BJY…” αλλά : «… Κλήση στα δυο μέτρα ο SV1BJY που καλεί από το KM18OE την κορυφή του όρους Κιθαιρώνας στα 1405μ για το Ιόνιαν VHF κοντεστ με μια κεραία ιδιοκατασκευή δικής μου επινόησης με το πρόγραμμα τάδε εφτά στοιχείων που κοιτάζει Ασπρόπυργο! Ακούει κανείς;;;;(δις!)»

  1. Τελειώνεις πάντα την κλήση σου με “…QRZ??” ή ακόμα καλύτερα με “…over, over!!!” Πχ. « Σικιού-σικιού. Σιέρρα γουάσικτον ένα ξυλοφωνία, κουίν, γουάσιγκτον, όβερ όβερ!!!»

  1. Αραιά και που, θυμάσαι ότι το 144,300 είναι συχνότητα στην οποία δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση και κάνεις QSY. Στο 144,301!!!

  1. Αντί να παλουκωθείς σε μια γ@μΗμ#νη συχνότητα και να κάνεις τις κλήσεις σου, περιφέρεσαι πάνω κάτω και γυρνάς στο 144,300. Χωρίς να έχεις λάβει κάτι συγκεκριμένο επαναλαμβάνεις πολλές φορές: «QRZ? QRZ?»

  1. Για να μην κουράζεις τα αφτιά σου, παρακολουθείς το κλάστερ! Αν δεις ότι άνοιξε σποραδικό αρχίζεις και καλείς στο 300 ανεξάρτητα συνθηκών εκπομπής. Ακόμα και με κάθετη κεραία αν επαναλάβεις δέκα-είκοσι φορές μπορεί να σε λάβει κάποιος. Εντάξει θα εμποδίσεις άλλους δέκα να κάνουν επαφή αλλά τι σε νοιάζει;; (Ωχ καημένε μουουουουου!)

  1. Επαναλαμβάνεις δυο φορές φωναχτά όλα όσα λες, με ύφος σαν να μιλάς σε κωφάλαλο. Εναλλακτικά, φωνάζεις στο μικρόφωνο σαν να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, ακριβώς όπως σε σκηνή από το Platoon που ο αμερικάνος στρατιώτης ζητάει απελπισμένα αεροπορική κάλυψη μέσω ασυρμάτου! Παράδειγμα: «…Έλα σε ακούω. ΣΕ ΑΚΟΥΩ! Σήματα σου δυνατά καθαρά. Δυνατά καθαρά. Ανέφερε σήματα μου! ΣΗΜΑΤΑ ΜΟΥ!!! Έτοιμος!...»

  1. Λες μισό το διακριτικό σου! Ή καθόλου! Δοκιμάζεις έτσι τα νεύρα των ακροατών που δεν ξέρουν αν ακούνε κάποιον μακρινό σταθμό ή είναι πάλι «εκείνος ο μπαγλαμάς που μας τα 'χει κάνει τούμπανο»!!!!

  1. Αν τύχει και βγει κάποιος μακρινός σταθμός, αντί να κάνεις σύντομα την επαφή όπως περιγράφουν όλοι αυτοί οι ηλίθιοι που το παίζουν ειδικοί, σε πιάνει λογοδιάρροια και αρχίζεις να περιγράφεις τον καιρό, τι βλέπεις γύρω σου, ποιος άλλος ακούστηκε, ποιος ενδεχομένως μπορεί να ακουστεί κλπ Εναλακτικά, μπορείς να απασχολήσεις τον ανταποκριτή με δοκιμές ισχύος "τώρα μιλάω με 100μιλιβατ με ακούς;;" διαμόρφωσης "τώρα μιλάω σαν να κοιμάται η πεθερά μου, με ακούς;;" κεραιών " για δες τώρα με το ράμπερ;;;" Γενικά, μιλάς μέχρι να πέσει η διάδοση μην τυχόν και πάρει άλλος μικρόφωνο…

  1. Όταν κάνεις κλήση, μπορείς να μιλάς σαν να μασάς αγγούρια! Εναλλακτικά, μπορείς πραγματικά να μασάς κάτι! Δεν θα ακούγεσαι καθαρά αλλά, βοηθάς να εξασκήσει την ακοή του όποιος προσπαθεί να καταλάβει τι διάολο λες…

  1. Το μικρόφωνο σου το βάζεις τέρμα. Στα όρια της παραμόρφωσης! Σε συνδυασμό με τα tips 14 και 11 αυξάνεις τις πιθανότητες να ακούσεις καντήλια…

  1. Αν ακούσεις χειριστήριο (που δεν καταλαβαίνεις) στο 300 ακολουθείς το tips 1 και 4.
Καλή επιτυχία!!

37 σχόλια:

takis perreas είπε...

Όχουουου, καημένε μουουουου!
"Προπόνηση στο σκληρό" με "κοφτές μπαλιές και γρήγορες"!!!
Φεύγω τώρα. Πάω να ανοίξω αλλού διαδρόμους!!!

F/SV1NZX Alex είπε...

Καλά, εδώ να δεις τι γίνεται όταν ακούς τη μισή Ιταλία να κάνει πάρτυ μεταξύ .297-.304.. και απο πίσω οι Γάλλοι συνάδελφοι με 500 βαττ σε απόσταση 3 χλμ (ΟΑΑ σου θυμίζει τίποτα το σενάριο αυτό; χα χα) να σε βοηθάει να πας στα HF να αναζητήσεις λίγη ησυχία;

Γιάννη, άσε.. υπάρχουν και χειρότερα.. :)

SW1NJX είπε...

Χαχα, Γιάννη αυξάνεις τους εχθρούς σου φίλε με αυτά που γράφεις... Πάντως αυτό το "ξυλοφωνία" το έχω ακούσει ΑΠΕΙΡΕΣ φορές....

2Μδης είπε...

Πριν κανα μήνα άκουγα δυο συναδέλφους να μιλάνε στο 144,300 με FM!!!
Το θέμα παρεπιπτόντως ήταν ο τελευταίος αναμετασχηματισμός της κυβέρνησης με ότι σχόλια θα μπορούσαν να γίνουν...
Προσπαθώ να διακόψω αλλά δείχνουν να μην ακούνε, ενω τα σήματα ήταν τεράστια.
Μην τα πολυλογώ είχαν βάλει και ΥΠΟΤΟΝΟ! Τον βρίσκω και μετά από πολλές προσπάθειες καταφέρνω να τους μιλήσω.
" Έλα μωρε, μου λέει, τι SSB και φούμαρα; αν βγει κανένας θα τον ακούσουμε!!!!!"

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το QRZ στο τελος το συνιστουν ακομα και περιοδικα, εχουμε μπερδευτει και εμεις δεν ξερουμε τι ειναι σωστο και τι οχι

Ανώνυμος είπε...

Προτεινετε και κανενα αξιοπιστο ham amateur handbook , για να ξεστραβωθουμε

takis perreas είπε...

Ανώμυμος 20 Ιουλίου 2011 6:22 μ.μ.

Σε ποιό περιοδικό τα γράφει?
Και τί γράφει συγκεκριμένα?
Πες και θα μάθεις!

Γκιώνης είπε...

Ενα άλλο ωραίο είναι όταν σε μια συχνότητα δεν μιλάει κανείς και ξαφνικά ακούς: Διακοπή Διακοπή.
Ναι Γιαννη μου σε FM και με τονο καθε κυριακή μιλάμε για μπάλα και τις καλύτερες φάσεις.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

sv3auw, γιατι θυμομουν οτι για το qrz ειδα στο 5-9report, εψαξα και βρηκα στο τευχος 104 ιουλιος 2010 ,Οπου γινετε αναφορα για το Aegean contest Και το πως να κανουμε κληση ,και στο τελος βαζουνε το qrz, και καπου αλλου ειδα στο περιοδικο αλλα δεν θυμαμαι τευχος ..
Οπως επισης για το Διακοπη! ,αλλοι λενε οτι διακοπη λεμε μονο σε περιπτωση αναγκης αλλοι λενε οτι επιβαλετε οταν θες να παρεμβεις αναμεσα σε ενα qso, δηλ να λες call sign + διακοπη.

τεσπα! , ας υπάρχει ενα σημειο αναφορας να ανατρεχουμε τουλαχιστον εκει και να παραπεμπουμε και αλλους ,οποτε αν εχετε να προτεινετε ενα καλο handbook, ευπροσδεκτο

SW1PBH Manos είπε...

Στο SV-NEA Αρ. Τεύχους 126 (Μαρ-Απρ.2011)

Στο forum του Σ.Ε.Ρ.

ή απ' ευθείας,

θα βρείτε μία μικρή παρουσίαση σχετικά με την πρακτική ορθού χειρισμού και λειτουργίας ασυρματικού σταθμού βασισμένη στο έργο του Mark ON4WW

Φροντίστε να διαβάσετε τη μετάφραση του SV1IYG καθώς και την εγκεκριμένη έκδοση από την IARU σε επίσημη ελληνική μετάφραση

Να μη ξεχνάμε ότι λάθη κάνουμε και θα κάνουμε. Ας φροντίσουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα και αμελητέα, έτσι ώστε όλοι μας να περνάμε καλά με το χόμπι μας.

Ελπίζω οι εκδόσεις αυτές να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο βελτίωσης για όλους μας.

73 de SW1PBH Μάνος

2Μδης είπε...

Εξαιρετικό κείμενο, διαφωτιστικό με πολλές πρακτικές για παλιούς και νέους συναδέλφους. Υπάρχει νομίζω και σε έντυπη μορφή από την ΕΕΡ...

http://www.raag.org/LH2UpLoads/ItemsContent/225/225.pdf

Για να μένει και κάτι πέρα από την πλάκα:
Για να είμαστε "παραγωγικοί" με τις επαφές θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα συντομότατα ανοίγματα της διάδοσης με τυποποιημένες και σύντομες κλήσεις.

Όταν καλούμε λέμε μόνο το διακριτικό μας (συνοδευόμενο από την λέξη κόντεστ αν συμμετάχουμε σε κάποιον διαγωνισμό)
Πχ CQCQ sv1bjy sierra victor 1 bravo juliet yankee (contest)

Ας πούμε λοιπόν ότι κάποιος μας απαντάει και αντί για sv1bjy μας λέει sv1bZy. ΕΔΩ χρησιμοποιούμε την εναλλακτική προφορά και τονίζουμε το λάθος του ή ολόκληρο το διακριτικό: sierra victor 1 bravo juliet yiankee, sierra victor 1 bravo JAPAN yankee!

QRZ. Σημαίνει "ποιος με καλεί". Το λέμε ΜΟΝΟ όταν κάποιος μας καλέσει και δεν έχουμε ακούσει όλο το διακριτικό του. ΔΕΝ το λέμε όταν ακούσουμε οτιδήποτε άλλο!

ΟΒΕΡ. Σημαίνει ότι τελειωσα την εκπομπή και σου περνάω το μικρόφωνο. Αν τώρα κάλεσα, σε ποιον περνάω το μικρόφωνο;

Όσες φορές συνάδελφοι μου κάνανε την τιμή να με ακούσουν σε τέτοια θέματα, τονίζω το εξής: Όσο ποιο λιγόλογοι και σύντομοι είμαστε στις επαφές μας τόσο μεγαλύτερη εμπειρία θα μας αναγνωρίσει ο DX σταθμός που βρίσκεται απέναντι.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο...

ast είπε...

axaxaaxaaxaxaxaaaxaxax

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Γκιώνης είπε...

Ενα άλλο ωραίο είναι όταν σε μια συχνότητα δεν μιλάει κανείς και ξαφνικά ακούς: Διακοπή Διακοπή.

Γκιώνης

20 Ιουλίου 2011 7:43 μ.μ.

Κοίτα, στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να μιλούν 2 (μακρινοί πχ) σταθμοί τους οποίους εσύ ΔΕΝ μπορείς να ακούσεις για διάφορους λόγους, και ένας τρίτος που μπορεί να τους ακούσει να ζητάει διακοπή. Δεν το βρίσκω τόσο παράξενο.

takis perreas είπε...

Ανώνυμε 20 Ιουλίου 2011 9:58 μ.μ

Σου ζήτησα να μου πεις "τι γράφει συγκεκριμένα", για να τους φερθώ κι εγώ "συγκεκριμένα"!
Όπως είχα γράψει τότε στην περιβόητη Διαβούλευση, ο Κώδικας Q είναι κώδικας συντμήσεων του CW και ουσιαστικά δεν έχει εφαρμογή στους SW!
Το QRZ λοιπόν το χρησιμοποιείς στο χειριστήριο για να ρωτήσεις ποιός σε καλεί όταν δεν "παίρνεις" καλά το χαρακτηριστικό του μέσα στο παράσιτο.
Συγκεκριμένα χείριζεις QRZ και ερωτηματικό(?).
Γιατί και η απάντηση άρχιζει με QRZ!
QRZ(καλείσθε) από SV3AUW.
Για φαντάσου όλοι αυτοί που φωνάζουν QRZ...QRZ...QRZ...
πρωτού καλά-καλά ολοκληρώσουν την πρώτη τους κλήση να ρώταγαν: Ποιός με καλεί?"
Πόσο μακάκες θα έδειχναν?!!!
Όλοι αυτοί οι χειρισμοί αποδεικνύουν πόσο ανεύθυνα και πόσο καθοδηγούμενα ίσως, εισέρχονται άνθρωποι στο τεχνικό μας χόμπι.

takis perreas είπε...

Μεσάνυκτα!
Τα μεγάλα ΠΝΕΥΜΑΤΑ συναντώνται και γράφουν ταυτόχρονα!!!

Ανώνυμος είπε...

Συμπηρωματικό για τα 2μ. σε όσα πρότεινε ο SW1PBH VHF το Handbook
http://www.iaru-r1.org/index.php?option=com_remository&func=fileinfo&id=14
6146

Ανώνυμος είπε...

QRZ???????

Ανώνυμος είπε...

qrz? qrz?? over!

Ανώνυμος είπε...

20 Ιουλίου 2011 11:52 μ.μ.

Ναι ανώνυμε σε αυτή την περίπτωση εχεις απόλυτο δίκιο. Όμως αυτη ειναι η εξαίρεση απο τις περιπτωσεις που εχω ακούσει. Φωναζει διακοπή και σε καλη περιπτωσει καποιος μιλάει και αρχίζει ο διάλογος ή δεν ξαναμιλάει αφου το κανει μια δυο φορές.

Ναι μανο ωραία πληροφορία.

Πιασαν οι ζεστες για τα καλα.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

Στα ψηφιακά όμως δεν φωνάζουν qrz qrz...


Ξέρουν από πρίν ποιος τους καλεί και πόσο θα τους ακούσει..

Ανώνυμος είπε...

παλι εδω ο Lα Kα Mα ς ?

Ανώνυμος είπε...

Lα Kα Mα ?

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=LEQrDpXklpk

2Μδης είπε...

Ωραίο Video!

Ανώνυμος είπε...

κουαξ κουαξ grrrrrrrrrrrrrr#@$%@#$%@#$%#@$#@$#@$#@

Ανώνυμος είπε...

και τα δυο αρθρα ,και τις IARU και απο τον ΣΡΕ, ηταν πολυ καλα, ας εχουμε αυτα για μπουσουλα

Γκιώνης είπε...

QRZ QRZ?

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

Διακοπές? Τις μονες διακοπές που εχω δει μεχρι στιγμής ειναι αυτές του ρεύματος. Ευτυχώς γινεται καμια αποστολή και μπορουμε κα κάνουμε και κανενα μπάνιο ή να φαμε ενα καλο πιατο φαεί.

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

Λοιπόν καλό θα ηταν να δω ελληνική ταινία απόψε.

Γκιώνης

sv8gke είπε...

Πέρα από όσα γράφτηκαν και συμφωνώ απόλυτα υπάρχει και το άλλο που δεν το ανέφερε κανείς.

Ανεβαίνεις στο βουνό,τρως το μαμήσι να στακαρεις κεραίες,κουβαλάς γεννητριες κλπ κλπ έτσι ώστε να έχεις ενα σωστό σταθμό και μια αξιοπρεπή παρουσία στο κόντεστ,επιλέγεις συχνότητα για κλήσεις και διαπιστώνεις ότι στην "ουρά" σου υπάρχουν διάφοροι που περιμένουν..
Μόλις λοιπόν βγάλεις μια επαφή πετάγονται ωσάν την τσουτσού και φωναζουν τον άλλο σταθμό, τον δουλεύουν και ταυτόχρονα πέρνανε μικρόφωνο και στον κολητό τους για να μην χάσει και αυτός την επαφή ξαπλωμένος στον καναπέ του!
Κατά κανόνα "ξεχνάνε" ότι εκεί ήταν ένας μαλάκας που έτρεχε κόντεστ και στήνουν και πηγαδάκι!!

Όλα αυτά δεν θα επιτραπούν στο επερχόμενο fielday.

ΕΠΙΣΗΣ υπάρχει και η μαιμουδιά των logs....
λυπηρό φαινόμενο που θα ασχοληθούμε στο επόμενο μάθημα.

73 GKEκας

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον GKEκα και θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτοί που περιμένουν στην ουρά πετάγονται μόνο όταν ακούσουν κάποιον μακρινό σταθμό. Όση ώρα ποιο πριν εσύ είχες ξελαρυγγιαστεί στο CQ, δεν είχαν βγει να σου πουν ούτε μια καλημέρα.

Τώρα για τα πηγαδάκια και τα ατελείωτα σκ που γίνονται στο 300 από τους ίδιους κάποιους, θα ήθελα να πω ότι τους καταλαβαίνω. Σήμερα με την κρίση που υπάρχει, αδυνατούν οι άνθρωποι να αντικαταστήσουν τα κρυσταλλικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν. Καταλάβατε? Είναι πρόβλημα, και έχουν από πάνω και εμάς που τους κυνηγάμε…..

takis perreas είπε...

Ναι σου λέω!
Φτώχεια και των γονέων!
Το κρασί παλιό, το χαβιάρι μαύρο, το D-Star κρυσταλικό!!!
Πάει πιά η περιβόητη εξυπνάδα του Έλληνα.
Δίνει τώρα ένα κάρο λεφτά και του δίνουν μονοκάναλο μηχάνημα!
Σημεία των καιρών!!!

Ανώνυμος είπε...

"ROOFING FILTERS"

sv8gke είπε...

????????????????????????????

Πέστο με απλά λόγια, μην ντρέπεσαι.

Ανώνυμος είπε...

- Πως λέγεται ένας γκέι που κολυμπά;
- Αδελφίνη

Ανώνυμος είπε...

Ενας γκέι εχει πάει διακοπές στη Μυκονο. Εκει που τριγυρνά στα σοκκάκια βλέπει ενα παπα με το λιβανιστήρι και του λέει:
Καλεεεεέ επιασε φωτια το τσαντάκι σου.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=SnO9Jyz82Ps

http://www.youtube.com/watch?v=0VyqEloRWAU