Κυριακή 10 Απριλίου 2011

QSY on 23cm...

H Κυριακή ήταν μέρα δοκιμών! Στους 1296ΜΗ και όχι μόνο. Από τη μια μεριά υπήρχε σύναξη στην Πάρνηθα για δοκιμές κεραιών στα βραχέα, υπήρχε και 2Μετρικός σταθμός εκστρατείας, από την άλλη ήθελα να κάνω την πρώτη δοκιμή στο τρανσβέρτερ που έφτιαξα για τα 23 εκατοστά.

Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα 23 εκατοστά τελικά, για να δω επιτέλους τα αποτελέσματα της ιδιοκατασκευής μου. Χώρος δοκιμών επιλέχθηκε ο Κιθαιρώνας καθώς θα μπορούσα να μεταφέρω ότι υλικά χρειαζόμουν με το αυτοκίνητο. Κεραία υπήρχε μια παλιά ιδιοκατασκευή μου, πεταμένη στην ταράτσα.
Πρωινό Κυριακής, όλα φορτωμένα και ξεκινάω μόνος αφού απο λάθος συνεννόηση δεν βρίσκω τον έτερο συνάδελφο που θα ερχόταν κοντά. Η διαδρομή είναι γνωστή και μόνο ερωτηματικό είναι οι καιρικές συνθήκες στην κορυφή. Δυστυχώς είχε αέρα πράγμα που δυσκόλεψε λίγο την εγκατάσταση.

Σε έναν πτυσσόμενο ιστό βάζω τις δυο κεραίες. Μια κατευθυντική 26 στοιχείων για τους 1296MHz και μια 5 στοιχείων για τους 144MHz.
Στα 2Μέτρα θα χρησιμοποιούσα το FT-857 του οχήματος ενώ στα 23cm το FT-897 με το τρανσβέρτερ.
Επειδή είχα σοβαρές αμφιβολίες, για το κατά πόσον ήταν έτοιμη η ιδιοκατασκευή να βγει στον αέρα, δεν είχα ενημερώσει για το εγχείρημα. Ενήμερος απόλυτα ήταν μόνο ο Μιχάλης SV8GKE με τον οποίο θα κάναμε τη δοκιμή. Η απόσταση ήταν μεγάλη και μεσολαβούσαν πολλά εμπόδια. Μάλιστα όταν γύρισα στις μοίρες που έπρεπε, η κεραία έβλεπε πάνω σε μια χιονισμένη κορυφή! Από την μεριά του ο Μιχάλης είχε το TS-2000 της KENWOOD με μια 35 στοιχείων της ΤΟΝΝΑ.

Γυρισμένοι στις υπολογισμένες κατευθύνσεις και ενώ έχουμε άνετη επικοινωνία στα 2Μέτρα, αρχίζει ο Μιχάλης να εκπέμπει CW στους 1296,250MHz με 10Watt. Με την πρώτη λαμβάνω το σήμα του, παρά τον θόρυβο που έχω στο δέκτη μου από τους
διπλανούς αναμεταδότες κινητής και τα λινκ. Στην κυριολεξία πετάω από τη χαρά μου! Βλέπω την δουλειά των τελευταίων μηνών να λειτουργεί αποτελεσματικά. Τόσο το τρανσβέρτερ όσο και η κεραία δουλεύουν άριστα. Επόμενο βήμα να περάσουμε σεSSB: Γίνεται και αυτό με την πρώτη προσπάθεια!Επαναλαμβάνουμε την επικοινωνία πάλι και πάλι για να εντοπιστούν σημεία προς διόρθωση, σημειώνω κάποια «θέματα» και τα διασταυρώνω με επανειλημμένες δοκιμές.

Αποτέλεσμα είναι ότι αποκαταστήσαμε επικοινωνία με τις εξής συνθήκες:

Σταθμός SV8GKE Λευκάδα KM08HQ: TS-2000 ισχύς 10Watt κατευθυντική κεραία 35 στοιχείων τηςTONNA

Σταθμός SV1BJY Κιθαιρώνας KM18OE: FT-897 με Transverter ιδιοκατασκευή sv1bjy ισχύς 10Watt κεραία 26 στοιχείων ιδιοκατασκευή από το Microwave Experimenter's Manual της ARRL.

Απόσταση 231χλμ με ορεινούς όγκους μεγάλου υψομέτρου ανάμεσα στους δυο σταθμούς. Συνολικά έκανα 3 σταθμούς στους 1296MHz, τον SV8GKE από Λευκάδα, τον SV1BPH και τον SV1LKM από Αθήνα.

Η συνέχεια ήταν στα 2Μέτρα: SW1OAY, SW1IWD, SV1CDW, SV3CNM, SW1PBH, SV1KU, SV1IZR, SW1IYB, SV8GKE, SV1OAA, SV2JL, SV1GRN, SV1EQU, SW1JGW/3, SV1AIN, SV1EMQ, SV1JGX, SV1QT...

Περίπου 20 σταθμούς γύρω από το 144,300 με πιο μακρινό τον Φώτη SV2JL από Θεσσαλονίκη. Τους ευχαριστώ όλους για τις επαφές! Λόγω των συνθηκών δεν υπήρχαν πολλοί επισκέπτες στο σημείο, παρόλα αυτά κάποιος από τους ελάχιστους που ήρθε στην κορυφή έκρινε ότι η φάτσα μου είναι ύποπτη και ειδοποίησε την αστυνομία!!! Ευτυχώς δεν είχαμε παρατράγουδα… Έφυγα από την κορυφή του Κιθαιρώνα γύρω στις 14:30 απόλυτα ικανοποιημένος από τις δοκιμές (και με δυο σακούλες χόρτα λίγο πιο κάτω!!!)

Στο τελευταίο βίντεο δείτε τρεις ραδιοφάρους πως ακούγονται στο σημείο. Κατά σειρά SV2JL, SV2DCD, SZ1SV…

24 σχόλια:

Γκιώνης είπε...

ΘΑΥΜΑ ΘΑΥΜΑ με κλειστό μηχάνημα 5-9 στα 23cm.

Γκιώνης

SW1NJX είπε...

Νατα μας! Ρε Διομήδη, βάλε μια φωνή πρώτα μπας και σε ακούσουμε έστω...

takis perreas είπε...

Μπράβο παιδιά!

sv8gke είπε...

Ρε Γκιώνη για qso κάτω από τα 300κμ το ts-2000 τα κάνει κλειστό..μιλάμε για τεχνολογία!!

Μετά τα 300κμ χρειάζεται να το ανοίξεις.
Χτεσινό και αυτό.. http://www.youtube.com/watch?v=kbvD0jlBECg

Ανώνυμος είπε...

τα ψηφιακά παίζουν στα 23cm ?

sv8gke είπε...

Είμαστε στο στάδιο των δοκιμών..stay tuned!!

Alex F/SV1NZX είπε...

EME JT στα 23 παντως γίνεται (μη μιλατε για ψηφιακα, έρχεται αυτόματα msg στο inbox μου ;) )

sv8gke είπε...

Οπότε θα μιλάμε συνθηματικά για να μπερδέουμε το msg robot toy Alex.

Θα λέμε για τα ακατονόμαστα,τα πROSτυχα,τα αρROSτημένα mode κλπ!!!

2Μδης είπε...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

2Μδης είπε...

ΑΣΧΕΤΟ:
Τις τελευταίες μέρες πλανάται στους ραδιοερασιτεχνικούς αιθέρες το "μαντάτο" για γνωστό ραδιοερασιτέχνη συνάδελφο.
Θέλω να βεβαιώσω ότι, η είδηση είναι ψευδής γνωρίζοντας έγκυρα και εξακριβωμένα ότι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ! ._

SW1PBH Manos είπε...

Η Κυριακή που μας πέρασε αποδείχθηκε μία εξαίσια ημέρα για να αφήσουμε τους καναπέδες και τα shack και να κάνουμε δοκιμές σε συνθήκες εκστρατείας.

Οι δοκιμές είχαν για όλους θετικά αποτελέσματα, ενώ οι σταθμοί που λειτούργησαν κάλυψαν μεγάλο εύρος των ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων.

Η ομάδα της Πάρνηθας έστησε τον εξοπλισμό της χαμηλά (περίπου 300 m ASL) στο πρώτο μεγάλο πλάτωμα μετά τις ταβέρνες στο δρόμο για το τελεφερίκ. Βασικό της μέλημα ήταν η εξοικείωση των υποψηφίων ραδιοερασιτεχνών με το στήσιμο ενός σταθμού σε συνθήκες εκστρατείας, καθώς και ο έλεγχος των κεραιών βραχέων που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Παράλληλα με τους μαθητές παροτρύνθηκα από τον SV1KU και τον SV1NK να δοκιμάσω να στήσω και ένα 2μετρικό σταθμό στον ίδιο χώρο για επίδειξη και εξοικείωση με το αντικείμενο, το οποίο και έγινε.

(Σταθμός SW1PBH/p στο KM18UD: Yaesu FT-857D, 5-10 Watts με αποκλειστική τροφοδοσία από μπαταρία LiPo 11.1v 3S20C 5000mAh, κεραία 6 στοιχείων ιδιοκατασκευή του Παντελή SW1IWD)

Από την μεριά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους:
- SV1NK Μάκη και SV1KU Γιώργο για την πρωτοβουλία και την διοργάνωση.
- SV1IZR Μάκη για την υποστήριξη της εκδήλωσης με την διάθεση ιστών, τραπεζοκαθισμάτων και γεννήτριας ρεύματος για τους HF σταθμούς
- SW1IWD Παντελή, ο οποίος με χαρά μου δάνεισε την κεραία του
- SW1IYB Βαγγέλη για την προθυμία του να εκτελέσει το ρόλο του ρότορα
- Όλους τους συναδέλφους και υποψηφίους που συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση.

Ελπίζω να βλέπω πιο συχνά τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

73 SW1PBH Μάνος

2Μδης είπε...

Μια διόρθωση:
O Παντελής IWD με χαρά σου δάνεισε την κεραία την οποία.... του έχω δανείσει εδώ και λίγους μήνες. Την έχω κατασκευάσει δε προ 10ετίας περίπου και την έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές εξορμήσεις...

SW1PBH Manos είπε...

Άσε και κανέναν άλλο να πάρει λίγη δόξα και να χαρεί... Τζάμπα είναι!!! (hihi)

73 SW1PBH Μάνος

Γκιώνης είπε...

Καλά η κεραία παει και έρχετε. Το αμαξάκι μου που φιγουράρει στην λευκάδα πως να το εξηγήσω. Σε παρακαλώ συνάδελφε να μου το επιστρέψεις οσο το δυνατόν γρηγορότερα ή τουλαχιστον στειλε τις κεραίες. Ειναι απαράδεκτο μεταξύ συναναναδελφων τετοια συμπεριφορα. Δεν μιλαμε δεν μιλάμε αλλα οχι και μοστρα με τη ροδα του άλλου.

Γκιώνης

sv8gke είπε...

Ελα στην Λευκάδα και η 2μετρική κεραία είναι δώρο από εμένα.Ιδιοκατασκευή το 2003 με Γάμα μάτς(ποιος είναι αυτός ο μάτς και τι ζητάει δεν ξέρω ρε γκίωνη!!)σε άθλια κατάσταση με τα στάσιμα να έρχονται και να φεύγουν.Για να δεις τι χουβαρντάς είμαι ρε.

Γκιώνης είπε...

Καλα ρε δε ντρεπεσε με 23 εκ. να κάνεις 230 χιλιόμετρα? Ελεος πια. Πάτε με όχημα άλλου, κεραίες άλλου, μηχανήματα άλλου και κανετε κοντεστ? Τα κουβαδάκια τουλάχιστον ήταν δικά μου.

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

Ρε μιχαλη αυτος ο Ροτζερ Ροτζερ που φωνάζεις ποιός ειναι?

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

Ο Roger Daltrey

Unknown είπε...

Ο Ρότζερ είναι ξάδελφος του Γιάννη του κιουεσέλ!!

Ρε Γκιώνη το στάρλετ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο σαν το ντιεξ καρ του Γκέκα,έχει ανέβει εκεί που δεν πάνε ούτε τα κατσίκια.
Βέβαια ως αναγνώριση του έργου του θα του προσφέρω μια καλή πρέσσα στα πλαίσια της απόσυρσης!!

Ανώνυμος είπε...

Bravo Giannh me tis uWave kataskeves sou

SV8GXC

2Μδης είπε...

ΤΝΧ
Ετοιμάσου για τους 10GHz SSB τώρα...

Γκιώνης είπε...

Παιδια καλησπέρα. Κυκλοφόρησε λένε καινούργιο DVD. Αρα κοντεστ δεν θα εχουμε το Σαββατοκύριακο ε? Κριμα και ελεγα μια και ειναι κυριακή του Λαζάρου να παρω τα βουνα να αναστήσουμε κανεναν αλλα όλοι στο ανακαινισμένο μπανιο θα ειναι με Plasma 3d καινουργιέ εε. Ουτε στο παρκο της γειτονιας δεν θα βγει. Αντε καλο χαμ και φεστ τωρα.

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γκιώνης είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=1fuDDqU6n4o

http://www.youtube.com/watch?v=xscsDnMoHGU&feature=related




Νυφίτσες?


Γκιώνης