Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Κεραία-σκουπόξυλο που χρειάζεται…

Το περασμένο σ/κ έγινε το πολυδιαφημιζόμενο Aegean VHF contest. Παρά την διαδικτυακή κινητοποίηση και προσπάθεια, η κίνηση ήταν ελάχιστη και οι πραγματοποιούμενες επαφές στα 2Μ γίνονταν με δυσκολία ακόμα και σε αποστάσεις των 40 και 50 χλμ.
Πολλοί έλαμψαν δια της απουσίας τους.

Έδωσα πόντους σε όσους άκουσα, αν και ήταν συνειδητή επιλογή μου να μην συμμετέχω, για δυο λόγους:
Πρώτον, γιατί πιστεύω ότι γίνεται καπήλευση των συμμετοχών για να στηριχθούν ''εθνικοχριστιανικά κηρύγματα'' τα οποία δεν έχουν χώρο στο ραδιοερασιτεχνισμό.
Δεύτερον, γιατί εξ΄ ορισμού το κόντεστ δεν έχει σχέση με αυτό το πανηγύρι που είχαν εξαγγείλει.
Για το πρώτο θα είμαι σύντομος: Στο ραδιοερασιτεχνικό περιοδικό 5-9 δημοσιεύονται άρθρα για τους Τούρκους, τους Οθωμανούς, τον Πατριάρχη, το Άγιο Όρος, Βίοι Αγίων...

Άρθρα που δυστυχώς όταν τα επέδειξα σε συναδέλφους του εξωτερικού σηκώθηκε η τρίχα τους κάγκελο! Ειδικά αυτές οι περιγραφές για τις θηριωδίες των γειτόνων μας, σουβλίσματα, ξεκοιλιάσματα κλπ. Σε περασμένο τεύχος (84, 1η σελίδα) διάβασα την δικαιολογία ότι, γράφουν και χριστιανοί, και τέκτονες, και εθνικοί και αριστεροί, άρα είναι ποικίλης ύλης και κακώς φωνάζουν όσοι φωνάζουν. Σε επόμενο τεύχος γίνεται η σύσταση σε όσους δεν θέλουν λέει, να το διαβάσουν να πάνε πιο κάτω και τους φτάνουν αυτοί που μπαίνουν και το διαβάζουν συνειδητά και είναι χιλιάδες!! Θα έκαναν και κάποιο γκάλοπ για να στηρίξουν τα λεγόμενα τους. Το έκαναν λοιπόν και ψήφισαν-συνειδητά-καμιά πενηνταριά άτομα. Όχι πενήντα χιλιάδες! Πενήντα άτομα.
Το θέμα τώρα δεν είναι αν σε ένα ραδιοερασιτεχνικό περιοδικό γράφουν χριστιανοί. Είναι, ότι κάποιος πάει να ανοίξει το «ραδιοερασιτεχνικό» περιοδικό και τελικά διαβάζει για τον όσιο Παχούμιο. Και δεν ξέρω αν εκεί, έχουν όπως λένε και τέκτονες και εθνικούς αλλά, ούτε τεκτονικά ούτε δωδεκαθεϊστικά κείμενα έχω διαβάσει στο 5-9. Φαίνεται ότι αυτοί σέβονται περισσότερο τους αναγνώστες.
Το ότι το κατεβάζουν χιλιάδες εμένα δε μου λέει τίποτα. Και το καρπούζι όταν το παίρνεις δεν ξέρεις τι έχει μέσα. Όταν το κόβεις σου βγαίνει κολοκύθα!
Πάμε πιο κάτω: Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες το χθεσινό σαββατοκύριακο έγιναν διαγωνισμοί VHF που διήρκεσαν 24ώρες. Κάποιος συνάδελφος ή ομάδα συναδέλφων θα μπορούσε να πάρει μέρος στήνοντας τον εξοπλισμό το Σάββατο το πρωί, συμμετέχοντας από το απόγευμα μέχρι το επόμενο απόγευμα και ξεστήνοντας και επιστρέφοντας την Κυριακή το βράδυ. Τόσο απλό!
Εδώ για άγνωστους λόγους το περίφημο κόντεστ έγινε επί 48ωρο! Και ενώ πολύ νωρίς υπήρξαν μετρημένες φωνές που ζήτησαν τον χρονικό επαναπροσδιορισμό, αυτές αγνοήθηκαν χάριν του πανηγυριού που θα γινόταν, του ξεφαντώματος, της βαφής του κλάστερ με βαθυγάλανο χρώμα κλπ


Κλήθηκαν λοιπόν αυτοί που δεν είχαν μιλήσει ποτέ πιο μακριά από τη γειτονιά τους να τρέξουν ένα VHF κόντεστ! Με κεραίες-σκουπόξυλα, με κεραίες κάθετες(!!), από το «μόμπιλο» την ώρα που πάνε για ψώνια ή για μπάνιο. Δίνονταν και οδηγίες του τύπου «βγείτε στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα» για να ακουστείτε! (Ευχαριστούμε, εμείς λέγαμε να βγούμε από το λίβιγκρουμ! )
Και μαζί με αυτά έγραφαν ότι ενημερώθηκε το Υπουργείο Μεταφορών κι Επικοινωνιών για Πρώτη Φορά!!! Δηλαδή τι ενημέρωση έστειλαν στο υπουργείο;; Ότι θα βγουν οι συνάδελφοι στα μπαλκόνια και στις ταράτσες;
Αποτέλεσμα: Ελάχιστοι σταθμοί έτρεξαν το κόντεστ και το κυριότερο οι συνθήκες των σταθμών ήταν τέτοιες που επαφές στα 30 και 40 χλμ γίνονταν με μεγάλη δυσκολία. Η εξαγγελία της ανεξίτηλης βαφής του κλάστερ με ελληνικό χρώμα δεν πραγματοποιήθηκε βεβαίως, αν εξαιρέσουμε κάποια σποταρίσματα για επαφές από γειτονιά σε γειτονιά.
Με όλα τα παραπάνω θέλω να πω ότι άλλο το κόντεστ κι άλλο το πανηγύρι. Θα ήθελα να προσθέσω μια εύστοχη παροιμία που αναφέρεται στην βαφή αβγών, αλλά…
Αν θέλετε να δείτε την διαφορά, ρίξτε μια ματιά στον διπλανό πίνακα. Εδώ αγνοούνται επαφές μικρών αποστάσεων και σποταρίσματα. Με πράσινο χρώμα σημειώνονται οι επαφές Tropo. Δείτε στην Ελλάδα τι γίνεται τις ώρες που τρέχει το "κόντεστ"… Το απόλυτο τίποτα! Την ίδια ώρα που όλη η Ευρώπη είχε σταθμούς με υποδομή στον αέρα, εμείς είχαμε προετοιμαστεί να βάψουμε το κλάστερ με τα φορητά και με κάθετες κεραίες. Αυτή είναι η διαφορά του VHF κόντεστ από το πανηγύρι!
Τώρα όποιος βγει να πανηγυρίσει εκ νέου για την επιτυχία του κόντεστ, ας ρίξει ακόμα μια ματιά στους πίνακες!
Εδώ σας θέλω κύριοι. Απευθυνθείτε με σοβαρότητα στους ελάχιστους που ασχολούνται με το VHF DX, και σκευτείτε μια εκ βαθέων αναδιοργάνωση... Αν θέλετε πανηγύρια με φορητά, κάντε τα μια χειμωνιάτικη Κυριακή. Όχι όταν η Ευρώπη τρέχει πραγματικά κόντεστ.

35 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε ελέησον!

sv8gke είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ!!!

Όσο για τον χάρτη με τα σποτάκια δείχνει μόνο όσα έχουν μπει μέσα από την σελίδα τους,εγώ σποτάρισα καμιά 10αριά σταθμούς άνω των 600κμ και δεν φάνηκε κανένα στον χάρτη.

Μήπως ήρθε η ώρα να στήσει η ένωση κανένα vhf contest;
Και για να μην κατηγορούμε μόνο τους άλλους,τι θα γίνει με εκείνο το ωράριο του φιλντεί;θα εναρμονιστεί ποτέ με την έναρξη των ευρωπαίων που είναι μια ώρα αργότερα;(για το vhf σκέλος αναφέρομαι).

Υπόδειγμα στο κόντεστ ήταν ο sw1mqj που καλούσε λίγες φορές στο 144300 και έδινε αμέσως qsy στο 144270,καθώς και ο sv9cvy που δεν τον άκουσα ούτε μια φορά στο 300!!!.......σε αντίθεση με εμένα που έκανα μερική χρήση-κατάχρηση του 300!!!
73 Μιχάλης

2Μδης είπε...

Τα δικά σου QSO φάνηκαν κανονικά στο χάρτη, το ίδιο και του Μιχάλη SV9CVY με Μάλτα αν θυμάμαι καλά.
Το καλό είναι ότι απορρίπτει τα αυτοσποταρίσματα, τις ανακοινώσεις, και τα κοντινά QSO<200ΚΜ.
Δεν ξέρω αν πρέπει να στήσει η ένωση κάτι καινούριο ή αν πρέπει να γίνει μια γενναία αναδιοργάνωση στο υπάρχον. Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Είναι κρίμα η συγκεκριμένη ημερομηνία που ενεργοποιήται όλη η Ευρώπη να σπαταλιέται σε επαφές μεταξύ ταρατσών.
Άσχετο: με ρωτούν πως θα μπορούσε κάποιος να δώσει αριθμό επαφής μέσω jt65 για να είναι valid qso στο contest??
Σκέπτομαι να ρωτήσουμε να μας πει τις γενικότερες απόψεις του για το jt τον sv1.... (άσε μη γίνω κακός!...)

The road less pedaled είπε...

Μιχάλη και Γιάννη, η IARU προβλέπει για το 1ο σαββατοκύριακο των μηνών Μαρτίου-Μαϊου-Ιουνίου VHF+ (όλες οι μπάντες από 6m μέχρι και όλο το φάσμα των μικροκυμάτων) subregional contests με σαφείς συστάσεις όσον αφορά και τους κανονισμούς και την διάρκεια (24hrs, Σαβ 14z-Κυρ 14z) και τα penalties (τα οποία είναι εξωφρενικά αυστηρά όσον αφορά το aegean), και τα modes (μόνο SSB, CW, FM) και επίσης η IARU απευθύνεται στα μέλη της για την διοργάνωση, που για την Ελλάδα είναι η ΕΕΡ.

Όσον αφορά το FD, το 1ο σ/κ τρέχουν παράλληλα το SSB HF FD καθώς και το επίσημο IARU R1 VHF Test.
Τονίζω SSB διότι το CW FD HF TEST είναι το 1ο σ/κ του Ιουνίου.

Αναφορικά για το JT δεν μπορώ να καταλάβω το εξής: πως γίνεται να αξιώνει ίδια βαθμολογία με τα άλλα modes.. Εάν εγώ δηλαδή έχω μια συστοιχία και ισχύ και κανονίσω ένα EME sked με έναν αυστραλό.. με μια επαφούλα χτυπάω 17000km!
Και τελείωσε το contest για μένα..!

Εσύ Μιχάλη μπορείς να λιώσεις όλο το σαββατοκύριακο στο μικρόφωνο και στο χειριστήριο να κάνεις Ευρώπη.. και αν μπορείς.. φτάσε με !

Αυτά είναι τα πιο βασικά, δεν μπαίνω σε άλλες λεπτομέρειες (κάποιες ασάφειες στους κανονισμούς) γιατί η ουσία δεν είναι εκεί.

73

Ανώνυμος είπε...

ειχε και μια δικια μας γραμμουλα...
sx1dl

sv8gke είπε...

ειχε και μια δικια μας γραμμουλα...


Δημήτρη;;;; δεν πιστεύω να ήταν κόκα!!!

Βίκυ έχουμε βαρεθεί κάθε χρόνο να εξηγούμε στους ξένους ότι η δικιά μας ένωση ξεκινάει νωρίτερα,το πρόβλημα που δημιουργήται είναι ότι ο ξένος σου δίνει ένα τυπικό 001 και μετά από μια ώρα σε καλεί για να σε περάσει στο δικό του log,εσύ του λες ότι είναι b4 qso και γίνεται ένα μπάχαλο.Το ίδιο έπαθα με κανα 3αρι κροάτες και ένα βούλγαρο προχτές με αποτέλεσμα να τα έχω διπλά τα qso παρά να τους πω ότι είναι b4 και να χάσουν τους πόντους στο δικό τους κόντεστ,ενώ εμένα μου έδωσαν νωρίτερα.Αποτέλεσμα ότι θα πρέπει να ακυρώσω 4 καλές επαφές άνω των 600κμ.
Εεε καλά ρε Βίκυ δεν χρειάζεται και μεγάλη συστοιχία,υπάρχουν και τα online chat που βοηθούν το.....propagation!!!

Γιάννη επειδή δεν γνωρίζω απο jt65 και πολλά,δλδ δεν μπορει να στείλει report σε κόντεστ;δεν δουλεύει όπως τα άλλα digi στα βραχέα;Πάντως για καλού κακού την ώρα που θα ρωτάς τον sv1??? φρόντισε να είσαι σε χαράκωμα και να φοράς κράνος η ARAI ή του Αγαμέμνωνα.

Ανώνυμος είπε...

report δινεις. τον αριθμο της επαφης πως δινεις?

Ανώνυμος είπε...

στέλνεις sms!

Ανώνυμος είπε...

Πήρα μέρος στο contest και το φχαριστήθηκα. Μεσα απο τη συμμετοχή σε παρόμοιες εκδηλώαεις όλοι έχουμε κατι να μάθουμε και σίγουρα να απολαύσουμε.
Παρότι δεν γνωρίζω για την απαρχη της κοντρας μεταξυ διαφόρων συναδέλφων ραδιοερασιτεχνών που διαβάζω στις διαφορες σελιδες, το γεγονος μου προξενεί λυπη.
Προτεινω αρχικα να δοκιμασετε για καποια περιοδο να μη γραψετε επικριτικά σχολια ο ενας για τον αλλο πχ μεχρι τα τελη του καλοκαιριου.
Μετα μπορουν να συζητηθούν οι απόψεις του καθενός και να συμφωνήσετε σε κάποιο μινιμουμ βαθμο. Οι συνεχεις αντιπαραθεσεις δεν οδηγουν πουθενα
Πχ θα μπορουσε να συζητηθει με τους διοργανωτες του contest, εφοσον γινεται παράλληλα με το ευρωπαικο να κρατα μια ημερα ή να γινει καποιο αλλο σ/κ (αυτο το αναφερω ως παραδειγμα και οχι προτροπη για συζητηση).
Παντα βεβαια με καλη διαθεση και με σεβασμο μεταξυ μας.
Σεβομαι τον κοπο των διοργανωτων οπως και του καθε συμμετεχοντα. Οπως βεβαια και τον κοπο οσων προσφερουν στο χομπι ειτε μεσα απο σωματεια ειτε μοναχικα.
Αγαπαμε ολοι το ιδιο χομπι και ειμαστε ολοι φιλοι.
73

2Μδης είπε...

"...να μη γραψετε επικριτικά σχολια ο ενας για τον αλλο ..."

Συνάδελφε, για ποιον συνάδελφο έγραψα επικριτικά σχόλια σε αυτήν ή σε άλλη ανάρτηση; Δεν έχω γράψει για κάποιον ώστε να δικαιολογείται να μου κάνει επίθεση από τη σελίδα του.
Αν λοιπόν έχεις δει κάποιον να καταφέρεται εναντίον μου, έχει άλλα κίνητρα σίγουρα! Αν μάλιστα κάνει και χαρακτηρισμούς μη δίνεις σημασία, έχει σοβαρό πρόβλημα και χρειάζεται "ειδικούς".

Για τους συμμετέχοντες επίσης, ειδικά αυτούς που τρέχανε σε βουνοκορφές, αξίζουν συγχαρητήρια αφού αντιμετώπισαν με σοβαρότητα το event, και δεν εκμεταλλεύτηκαν τις εξαγγελίες των διοργανοτών ωστε να πάρουν μέρος "ξεκούραστα", τρέχοντας το κόντεστ την ώρα που θα πήγαιναν για ψώνια ή για μπάνιο με την πεθερά τους!

Οι συμμετέχοντες δεν μου φταίνε σε τίποτα. Τα θέματα που θίγω στην ανάρτηση είναι δύο και συγκεκριμένα.

Ανώνυμος είπε...

Θα έπρεπε να έχεις και ένα τρίτο θέμα. Αυτοί που βγήκαν στα βουνά ήταν όλοι από Μακεδονία, Θράκη και από Αττική. Οι Σαμιώτες και οι Χιώτες και οι Ροδίτες που ήταν; Πόσοι πήραν μέρος από εκεί;

Ανώνυμος είπε...

απο οτι βλεπω και εγω συμμετειχαμε στο αιγαιοπελαγιτικο contest οργανωμενα ολοι οι αλλοι πλην τους αιγαιοπελαγιτες...
sw1jgw

2Μδης είπε...

Μπορεί να μιλούσαν με φορητά από το μπαλκόνι και να μην τους ακούσαμε...

sv8gke είπε...

Μπα δεν είχε διάδοση γιαυτό δεν ακούστηκαν.

The one with no shadow είπε...

παιδια δεν περνουσε τιποτε εκεινη την ημέρα. Το τρόπο ηταν εντελώς κλειστό. Ουτε ρηπήτερ στα νησιά δεν κατάφερα να ανοιξω. Τελικά, αν κάτι απέτρεψε την...φιέστα, αυτό δεν ηταν η οργάνωση, ουτε το οτι βγηκαν στα μπαλκόνια με τα φορητά, ουτε το οτι δεν βγηκαν καθόλου.

Ηταν το οτι δεν περνουσε τίποτε τροποσφαιρικά και ειδικά προς κρήτη καθ όλη την διάρκεια του σαββατοκύριακου.
Κατάφερα να δωσω την κυριακή, πόντους σε συνάδελφους YU και 9Α στα 6μ μεσω σποραδικου.
Αλλά απο Ελληνες ακουγα μόνο τον
SV9CVY και καθως ημουνα στο ιδιο locator (KM15) δεν του απέσπασα τον χρόνο και την προσοχή, καθως εκανε CQ αργά το απόγευμα. και ναι, στους 144.300, επι πεντάλεπτο τουλάχιστο κατα τισ 17.00 UTC (20.00 Local) (Σωστά κατα την γνώμη μου αφου δεν περνουσε ουτως ή άλλως τίποτε και επρεπε να ανεβάσει τις πιθανότητές του.)
Απο Δευτέρα η εικόνα ηταν εντελώς διαφορετική. Τα ιταλικά ρηπήτερ εφταναν +60 στο KM15, αλλα καθως ηταν αφ ενός εργάσιμη (κενά τα σιμπλεξ και τα SSB) και dx με τα ρηπήτερ δεν εχει νόημα, δεν εκανα επαφές.

The one with no shadow είπε...

Οσο για τους πόντους των κροατών, απλά ανέβασα τα Log στο κροατικό Site. Δεν φτάνει αυτό? εχει αυτοματοποιημένο Crosschecking οπότε πιστευω οτι κάααατι βγάλανε κι απο μενα οι συναδελφοι...

Ανώνυμος είπε...

Συναδελφε διαφωνω με αυτα που λες. δεν ακουστηκαν γιατι δεν βγηκαν . οσοι βγηκαν με εξαιρεση ενα δυο παιδια απο Ναξο που δεν τα καναμε απο αμελεια δεν ακουσαμε τιποτα αλλο.. εναν sw5 ποπυ βγηκε τον καναμε επισης το sx8gr και μετα το χαος...
sw1jgw

The one with no shadow είπε...

Μισό λεπτάκι.

Εγω βγηκα, λεω, με 50W και SSB και Fm απο την Κρήτη. Ενω τις καθημερινές και πριν και μετα το ΣΚ ανοιγα το R5B στην Συρο με 5W και 5/8 κεραία, κατα το σαββατοκύριακό, ουτε το ανοιγα ουτε το ακουσα να ανοιγει. με 50W και 6dBd κεραια.

Το R3B του πανελλαδικου στην Αττική ανοιγε με 5W την Παρασκευή και εφερνε S9. Το ΣΚ δεν υπήρχε ουτε ιχνος του. ολα αυτά στο ΚΜ15tm. Γιατι "διαρρυγνυουν τα ιμάτιά τους" απαντες οτι δεν βγήκε κανεις? Η μήπως μπορουσαν όλοι να βγουν απο τα 2 χιλιομετρα υψος και να κάνουν επαφες με LOS?

Οχι γι άλλο λογο, γιατι ημουν εκει και τα ειδα. Το σαββατοκυριακο δεν ανοιγες τιποτε εκτος απο τα τοπικά. η ατμοσφαιρική πληρότητα σε νέφη ηταν 5/8 με σωρειτομελανίτες(!) και σχεδόν περιμέναμε βροχή. Η υψηλές θερμοκρασίες και το μικρόκλιμα της περιοχής δεν επέφερε κατακρημνίσεις, ευτυχως για τις διακοπές μου. Την Δευτερα ομως, γινόταν Ο χαμός του τροποσφαιρικου.

Το ΣΚ, αν ειχε κάποιο "κόκκινο" παράθυρο κάποια στιγμή και ανοιγε επαφές στους 144 με Γερμανία Γαλλία ή Ισπανία ανεξάρτητα απο Τροπο, κάτι θα καναμε. Ομως αν βασιζόμασταν στην τροποσφαιρική, ουτε 2KW στον καθενα να βαζαμε και να παλευαμε με scattering δεν θα ειχαμε επαφες. Γιατι απλά χωρις τροποσφαιρικό και σποραδικό, επαφές πάνω απο 100χλμ. σε συμβατικά υψομετρικά (κάτω απο χιλιόμετρο) εμποδίζονται απο την καμπυλότητα της γης. εκτός αν περνανε αεροπλάνα, εχει μετεωρίτες ή ειμαστε 20 μοιρες απο τους πολους και εχουμε Ωρόρα.

το μελετώ εδω και 20 χρόνια. (απο την αρχη της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα)

Ανώνυμος είπε...

εγω εκανα αυτο το λαθος. δεν δοκιμασα στο πανελλαδικο.
αμα δεν δουλευει το πανελλαδικο δε δουλευει τιποτα

Ανώνυμος είπε...

Sw1jgw to το προηγουυμενο

The one with no shadow είπε...

R1 - s5 ~ s7 παρασκευή, ανυπαρκτο την κυριακή.

R7 - s3 παρασκευή, ανυπαρκτο κυριακή.

Ro συρου. S3 παρασκευή, ανυπαρκτο κυριακή.

R5B συρου. Σ9+20 π. Α.Κ.

R1B Σάμου(!) s3 παρσκευή, ανυπαρκτο σκ.

R7 Κω & R2 Ρόδου. S9+20 παρασκευή, ανυπαρκτο κυριακή.

ξέρεις να εχουμε τα πολλά beacon στα 2μ στο αιγαίο?

Ανώνυμος είπε...

Ο Μιχάλης πάντως από το Ρέθυμνο ερχόταν 59 στο κέντρο της Αθήνας και με λάμβανε με 59 το Σάββατο.
Την ίδια στιγμή κανένας αναμεταδότης της Κρήτης δεν περνούσε στην Αθήνα.
Για αυτό λέμε να βγαίνετε με οριζόντια πόλωση!
SV1BJY

The one with no shadow είπε...

Γιάννη, βγηκα και με οριζόντια στα 6μ και με οριζοντια στα 2m και σε Fm και σε SSB αλλά αργά το απόγευμα της κυριακής, που πιστευα οτι θα ειχε περισσότερη κίνηση.

η απορία μου ειναι που ηταν οι SV2 και οι sv6 στα 6μ. γιατι οι εντάσεις πεδίου των σερβων μου εδωσαν την εντύπωση οτι κααατι θα περνουσε κατα δω.

Ανώνυμος είπε...

Την επόμενη φορά που θα μπορείς να βγείς με οριζόντια και SSB ρίξε μήνυμα να δοκιμάσουμε. Όσοι βγαίνουν με οριζόντια από Κρήτη, εδώ πλασάρουν.
Και ο Μιχάλης από τη Λευκάδα 280ΚΜ από Αθήνα ερχόταν με 59. Και από Βόρεια Ελλάδα ο SY7SBX αν θυμάμαι καλά ερχότανε 56.
SV1BJY

The one with no shadow είπε...

Δεν πάμε τωρα να δουμε μηπως μας φέξει και περάσουν οι Πορτογάλοι?

hihi...

sv8gke είπε...

Γιάννη sv9ofo δεν εφταιγε η διάδοση,τουλάχιστον εγώ δούλεψα καμιά 20αρια σταθμούς σε απόσταση 600-800κμ και καμιά 10αρια από 800-1100κμ.Δεν νομίζω ότι φταίει κάτι στο setup σου,απλά διάλεξες την λάθος ώρα να βγεις.Δηλαδή μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος την είχαν "κάνει" όλοι οι Ελληνες,μόνο καναδυό υπηρχαν στον αέρα.Στις 17:00 ώρα Ελλάδος τέλιωνε το ευρωπαικό κόντεστ οπότε αφου βγήκες όπως αναφέρεις αργά το απόγευμα της Κυριακής λογικό είναι να μην ακούσεις τίποτα.Εγώ σταμάτησα στις 16:00 δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτα καινούριο πλέον,αλλά εκείνη την ώρα ακουγόταν οι κροάτες με καλά σήματα και με διάρκεια πολλών ωρών.
Γιαυτό φωνάζουμε ΟΧΙ 48 ΩΡΕΣ το κόντεστ,δεν μπορεί να αντέξει κάποιος στο βουνό τόσο πολύ,με αποτέλεσμα το μεσημέρι Κυριακής να μην υπάρχει ψυχή στον αέρα!!!
73 Μιχάλης

The one with no shadow είπε...

Roger that.

τους κροάτες μονο εκανα (hi hi hi)

2Μδης είπε...

Τον "τσιμπησες" τον Ισπανό. Μπράβο!
Έρχεσαι σιγά-σιγά στον ίσιο δρόμο...

Ανώνυμος είπε...

Ρε BJY όλα καλά, αλλά να σε φωνάξει ο Ισπανός με το μικρό σου;; Πολύ δεν πάει;

2Μδης είπε...

Μόνο φέτος πρέπει να έχουμε μιλήσει τρεις τέσσερις φορές. Βάλε επί τόσα χρόνια...
Πάλι καλά, που με είπε Γιάννη. Φαντάζεσαι να με φώναζε 2Μδη;;;

The one with no shadow είπε...

Ευχαριστώ.

να μην ειχα και τον ντόπιο ραδιοφωνιά να μου τον σκουπίζει (τον ισπανό) απο πάνω μας με τις "ειδήσεις του ΡΚ σε ενα λεπτό..." ποιός την χάρη μου....
η ισπανία ερχεται στις ιδιες περίπου μοιρες με το κεντρο εκπομπής της πόλης... φανταστείτε τι παθαινει το Front end του all-all...

Αλλά αυτό που έχει ο ραδιοφωνιάς ειναι μόνιμο και το ακουνε και τα φορητάκια. Ποιος θα τον κάνει να το φτιάξει, όμως; Εδω το ΕΣΡ του εβγαλε (για αντίστοιχο λόγο) "ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ" και ομως κάμποσες αιτήσεις θεραπείας μετά εγινε....συσταση.

μετα μου λέτε για DX @ 2Μ....

Ανώνυμος είπε...

Στο περιοδικό που αναφέρεστε υπάρχουν κατά καιρούς αξιόλογα άρθρα. Για κεραίες, διάδοση κ.ά.
Ακόμα και αυτά όμως εκτοπίζονται στις τελευταίες σελίδες και προβάλλονται αυτά που δεν έχουν σχέση με ένα ραδιοερασιτεχνικό περιοδικό. Δείχνει ότι η θεματολογία του έχει κορεσθεί από ραδιοερασιτεχνικά και αναμασάει θέματα εξωτερικής πολιτικής ή θέματα που χωρίζουν τον ραδιοερασιτεχνικό κόσμο σε πατριώτες και προδότες, σε πιστούς και απίστους.
Λυπηρό, πολύ λυπηρό, και δεν αφήνει περιθώρια διόρθωσης στο άμεσο μέλον. Παρακολουθώ το περιοδικό από τα πρώτα του βήματα, η πορεία του θα ήταν καλύτερη αν είχε παραμείνει αμιγώς ραδιοερασιτεχνικό μακριά από προσπάθειες διχασμού του ραδιοερασιτεχνικού κόσμου.

Ανώνυμος είπε...

Η ραδιοερασιτεχνική του ύλη δεν είναι για πέταμα φίλε μου. Συγκρίνεται ανετα με αντιστοιχο αγοραστο περιοδικό του χώρου. Συμφωνοι περιεχει και υλη που μπορεί να μην ενδιαφέρει. Για της προσπαθειες διχασμου εχεις καποιο παράδειγμα προχειρο;

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζομαι εμένα ρωτας που έχω κάνει το αμέσως προηγούμενο σχόλιο.
Δεν θέλω να γίνει παρανόηση, συμφωνώ ότι δεν είναι για πέταμα και ότι έχει αξιόλογη ύλη. Για αυτό άλλωστε και το διαβάζω και έχω και γνώμη.
Τα συγκεκριμένα άρθρα όμως που δεν έχουν θέση στο ραδιοερασιτεχνικό περιοδικό, αν έλειπαν θα έκαναν το περιοδικό καλύτερο.
Ας μη γελιόμαστε, και εγώ αν θέλετε συμφωνώ σε πολλά από αυτά που γράφει ο συνάδελφος στο περιοδικό. Πιθανόν να είμαι και ένα σκαλί παραπάνω σε ότι αφορά τους εξ' ανατολών γείτονες μας και την τραγική θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Είναι χώρος όμως να τα συζητήσουμε εδώ, στον αέρα ή στο συγκεκριμένο περιοδικό;
Είναι χώρος για να ανοίγουμε θέματα θρησκευτικού περιεχομένου; Χριστιανός Ορθόδοξος είμαι και καμαρώνω για αυτό, αλλά θα πρέπει να το συμπεριλάβω στα ραδιοερασιτεχνικά θέματα; Πρέπει να συζητήσω και αυτά που θα προδώσουν τις πολιτικές μου απόψεις;
Αυτά εννοώ ότι διχάζουν, και δεν έχουν θέση.

Αν νομίζετε ότι είπα και κάτι παραπάνω συγχωρείστε με ή ας μου διαγράψει ο υπεύθυνος του χώρου το σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.
Οι συντάκτες του είναι υπεύθυνοι για... την ποικίλη ύλη. Εμείς καλό είναι να απέχουμε, προκειμένου να μην φανατιζόμαστε και προκύψει διχασμός ή γκρίνιες από μη ραδιοερασιτεχνικές συζητήσεις.
Όπως το είχες γράψει νόμισα πως εννόησες οτι σκοπεύει να διχάσει άμεσα τους ραδιοερασιτέχνες σορυ.
Εάν διχαστούν βέβαια κάποιοι για τα άσχετα του χόμπι θέματα λογω φανατίλας, αυτοί ίσως να μην είναι αρκετά ώριμοι.
73