Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Η γρίπη των προχείρων...

Λάτρης της σάτιρας και του χιούμορ γενικότερα, έβλεπα τα σκίτσα του Αρκά υπερβολικά κάποτε. Βέβαια η υπερβολή είναι η κυριότερη μέθοδος σάτιρας, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα. Το γουρούνι που ερωτοτροπούσε με τις παρθένες κότες, ίσως είναι μια εξήγηση της μεταλλαγής του ιού της γρίπης των πτηνών σε γρίπη των χοίρων.
Είναι μια κλασική περίπτωση που το υπερβολικό του σήμερα, γίνεται συνηθισμένο αύριο και το χιούμορ «προφητεύει» κάποιες εξελίξεις, περιγράφοντας τες σε άσχετο χρόνο.
Πολλές φορές με είχε απασχολήσει η προχειρότητα με την οποία προετοιμάζονται και βγαίνουν στον αέρα οι συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες. Την είχα περιγράψει πολλές φορές, και πάντα ήταν ήρωες αυτοί οι ημιμαθείς που βγαίνουν στον αέρα με βαρύγδουπες δηλώσεις για την προϊστορία τους. Τονίζουν ότι ναι μεν πέρασαν τις εξετάσεις σήμερα, αύριο θα παραλάβουν και το διακριτικό, αλλά έχουν παρελθόν που όλοι οι άλλοι πρέπει τουλάχιστον να αυτό-μαστιγωθούμε . «30 χρόνια στον αέρα», «50 χρόνια στα ερτζιανά», «100 έτη στους ασυρμάτους…»
Αρχίζω να αναρωτιέμαι μήπως ο Μαρκόνι ζει ακόμα ανάμεσα μας!
Αντιστρόφως στον αέρα, δείχνουν ότι δεν έχουν καμία απολύτως ραδιοερασιτεχνική παιδεία, και αυτό αναδεικνύει και τις ευθύνες των συλλόγων που εκπαιδεύουν(;) τους νέους συναδέλφους και τους αφήνουν στην τύχη τους αφού εισπράξουν την συνδρομή και κόψουν και την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.
Έτσι στην πρώτη ευκαιρία που οι παραπάνω έρθουν σε επαφή με συναδέλφους από άλλο κράτος, γίνεται αντιληπτή η άβυσσος που μας χωρίζει.
Χαρακτηριστική είναι η άγνοια του απαραίτητου qra locator για να ολοκληρωθεί μια επαφή στα VHF, κίλο μάικ κατά ορισμένους!! Έτσι αντί του αριθμού που αντιστοιχεί στο «τετράγωνο» από το οποίο εκπέμπουμε, κάποιοι δίνουν το Άγιος-Φλώρος Μεσσηνίας, Παραλία Σάπιο Καράβι, Γαργαλιάνοι κλπ.
Η προαναφερθείσα προχειρότητα ευθύνεται και για την άγνοια βασικών τεχνικών επικοινωνίας, θα αναφέρω τη χρήση οριζόντιας πόλωσης για παράδειγμα. Έχει τύχει να εξηγήσουμε σε κάποιους συναδέλφους ότι για να έχουν αξιώσεις να μιλήσουν με εξωτερικό στα 2Μ, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο setup στο σταθμό τους. Η συνήθης απάντηση είναι ότι “δεν μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε με εξωτερικό, αρκούμαστε στους επαναλήπτες!”
Λαμπρά! Σε τέτοιες περιπτώσεις εγώ τους προσανατολίζω στη χρήση ράμπερ! Το κακό είναι ότι όταν υπάρχει πχ σποραδικό, όλοι αυτοί που τον υπόλοιπο καιρό “δεν ενδιαφέρονται” πλακώνουν στο 144,300 και αρχίζουν να μιλάνε μεταξύ τους σχολιάζοντας για ότι είδαν στο κλάστερ! Εννοείται ότι δεν ακούνε τίποτα, σαν να έχουν καρότα στα αφτιά τους, απλώς καταλαμβάνουν την συχνότητα εμποδίζοντας κάποιους άλλους να κάνουν επαφές.
Υπάρχουν και SV που το κάνουν πιο οργανωμένα: Βάζουν σε λειτουργία το χάρβαλο που πήραν από το χάμφεστ, ο προηγούμενος το είχε κατσαβιδιάσει για να πατάει τους άλλους, και όποιος αντέξει. Εύρος από το 290 στο 320! Κάνουν τρεις επαφές -150 ήταν αυτοί που καλούσαν- και σου λένε: “είδες τελικά που μίλησα με την κάθετη; 200 βατάκια!”
Σε κάποιο παλιό περιοδικό, νομίζω σε PW της δεκαετίας του 90, είχα διαβάσει ειδική αναφορά για τους ελληνικούς σταθμούς “που δυστυχώς χρησιμοποιούν κάθετες κεραίες…”. Και το περασμένο καλοκαίρι όμως είδα στο διαδίκτυο να γράφουν διάφορα για δικούς μας. Το συνηθισμένο, ότι δεν γνώριζαν το locator και έδιναν την περιοχή (Πέρα Ράχη, Αλεποχώρι, Κάτω Αχλαδιά...) και το ανεπανάληπτο, δεν πίστευαν ότι ο σταθμός ήταν DX (!!!) και έκαναν χρονοβόρες ερωτήσεις για να το επιβεβαιώσουν “Μα την Παναγία μάι φρέντ, άηαμ ιν Μυτιλήνη νάου! Είσαι σίγουρα ιν Τζέρμανι, για... κοροϊδεύεις την καταδίκη μου μέσα;”
Μάλιστα κάποιοι καλωσόριζαν τον σταθμό και του έλεγαν ευγενικά να μείνει στην παρέα, συζητούσαν για τον καύσωνα, και μετά από δέκα λεπτά όταν ερχόταν πάλι η σειρά, του περνούσαν μικρόφωνο!! “Μα γιατί δεν παίρνει;; Θα έχει εσωτερικό πάρε ρε Βασιλάκη και θα του περάσουμε στον επόμενο γύρο...”
Ρίξτε μια ματιά εδώ, είναι διάφορες αναφορές λήψης από σποραδικό άνοιγμα του περασμένου καλοκαιριού (απ όπου και η παραπάνω φωτογραφία). Γνωστός Γερμανός συνάδελφος περιγράφει την… τραυματική εμπειρία του. Για να μην νομίσει κάποιος ότι γράφω υπερβολές!

41 σχόλια:

takis perreas είπε...

et in Arcadia ego

takis perreas είπε...

Γιάννη μου παίρνοντας αμπάριζα από την ανάρτηση σχετικά με τον Κώδικα Μορς αλλά και από τα σχόλια που ακολούθησαν, διαπιστώνω για άλλη μια φορά ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ!
Ατυχώς το Μορς είναι το φίλτρο στην Ελλάδα, διότι τίποτα άλλο από πλευράς Υ.Μ.Ε δεν λειτουργεί.
Στις χώρες της Ευρώπης καταργήθηκε όχι με την έννοια του φίλτρου αλλά, της δυσκολίας στην προσέλκυση νέων.
Στην Βρετανία έχουμε τρεις Άδειες. Την Θεμελιώδη (Foundation), την Ενδιάμεση (Intermediate) και την Προηγμένη (Advance). Τα callsign τους είναι τα Μ3, 2Ε και Μ0 σε γενικές γραμμές!
Οι Μ3, κάτι αντίστοιχο των δικών μας SW έχουν πρόσβαση και στα Βραχέα αλλά με μέγιστη ισχύ τα 10 Watt!!!
Πρόσβαση καθαρά στις Ερασιτεχνικές μπάντες και το OFFCOM, κάτι αντίστοιχο του FCC, να καραδοκεί.
Εδώ, ο μόνος λόγος που ο «Πορδαμόλας» κλ@νει μόνο στους 6μιση είναι γιατί τα βρίσκει μπαστούνια με το Μορς για να μας κουβαληθεί στις μπάντες μας μαζί με τις (π)ορδές του!
Στο τελευταίο τεύχος των Ραδιοτηλεπικοινωνιών μπορείς να διαβάσεις το γράμμα ενός «παράνομου ραδιοερασιτέχνη», πειρατή θα έλεγα εγώ, ο οποίος χαρακτηρίζει «τυχερούς» όλους εμάς που λιώσαμε τα παντελόνια μας στις καρέκλες και στα θρανία για να μάθουμε αυτά (που κατά τύχη!!!!!!!!!) ξέρουμε. Καταλήγει δε την παράγραφο αυτή λέγοντας «… δημιουργούν (οι τυχεροί) σοβαρά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους που θέλουν να επικοινωνήσουν ή να κάνουν την δουλειά τους…»
Κάποιος πρέπει να του μιλήσει για …την κινητή τηλεφωνία και τα ραδιοδίκτυα!
Άντε να τελειώνω γιατί από σχόλιο κοντεύει να γίνει ανάρτηση και μάλιστα σε ξένο μπλογκ!!!

Ανώνυμος είπε...

Τάκη, πάλι στα μορς πατάμε. Αν ΌΝΤΩΣ υπήρχε αυτή η διάσημη ΕΕΤΤ στην Ελλάδα κι εκοβε πωπους, τι άλλο θα εμενε στους "Σολες", στους "μόλες", στους "ιπτάμενους" και στους "ναυτιλόμενους" απο το να κάτσουνε να ξεστραβωθουνε?

Αλλά γιατί να είναι τα μορς τα φίλτρο και να μην ειναι ενα βιβλίο 250 σελίδων γεμάτο απο κανονισμους ραδιοεπικοινωνιών, Bandplan, ραδιοχωρων, mode και δεν συμμαζευεται, και να π|d@νE στην κυριολεξία οποιον εκπέμπει χωρις άδεια ή με παράνομο περιεχόμενο? Γιατί χρειάζεται μήπως να συσταθεί "κλιμάκιο"? αφου υπάρχει. Γιατί χρειαζονται μηχανήματα? αφου σκουριάζουν. Η απάντηση ειναι η ίδια με αυτή που αφορά τις "βεβαιώσεις νομίμου λειτουργίας" των ΡΣ. Για να μην χασουν ψήφους οι ξεφτίλες πολιτικοι. Τελος πάντων....

SW9OFO είπε...

SW9OFO - Και για πες μου Διομήδη, εχουν όλοι αυτοι πύργο να στακάρουν 4 beam οριζόντια πάνω σε rotated πύργους? εδω ενα δυο σποραδικα ανοιξαν και τους άκουσαν οι γερμανοι. Υπο φυσιολογικές συνθήκες περνάνε ουτε 150 χιλιόμετρα με 10 KW.

μπορει κανεις να κατηγορησει τους SW9 που παραθέτεις οτι δεν εχουν ssb μηχανάκια? τι να το κάνουνε? να δωσουν 1 χιλιάρικο να παρουν το 910? να δωσουν 2 να πάρουν το TS2000? να δωσουν 500 να παρουν το 706G? γιατι να πληρωσεις λεφτα για να παρεις μηχανημα που δεν θα του δουλέψεις ουτε στο 20% των δυνατοτητων του? Μήπως και περάσει μια φορα τον χρόνο η Γερμανια? αφου αν δεν εχει σποραδικό, τροπο ή μετεορ δεν περνάς απέναντι ουτε με κιλοβατ. μετα ειμαι παραωρος, τεμπέλης, ρηπητερακιας και δεν ξερω εγω τι άλλο και δεν πρεπει να βγω στα βραχέα ουτε με bullets.

Ανώνυμος είπε...

Οι κανονισμοί ραδιοεπικοινωνιών και η νομοθεσία που διέπει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη είναι συγκεκριμένη.
Ολα περιγράφονται με σαφήνεια εκεί μέσα. Δηλαδή τι νέους νόμους πρέπει να επινοήσουμε για να γραφεί ένα βιβλίο 250 σελίδων; Θέλετε να γράψουμε έκθεση ιδεών η να κάνουμε φιλοσοφικές αναλύσεις;
Η εφαρμογή των νόμων επαφίεται στην συλλογική κουλτούρα. Πχ οι έλληνες είναι το ίδιο νομοταγείς με τους ιάπωνες, τους σκανδιναβούς και τους βρετανούς;
Επίσης ο ραδιοερασιτέχνης οφείλει να περιφρουρεί τις συχνότητες της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη και μόνο.
Για να επέμβει η ΕΕΤΤ πρέπει να γίνει καποια καταγγελία.
Έκανες κάποια καταγγελία για κάποια παράνομη ενέργεια και οι αρχές την αγνόησαν αντί να του κόψουν τον πωπό;
Δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια, βλέπει κανείς μια σταθερή εκφυλιστική πορεία.. Συγκρίνοντας ένα qso του μέσου όρου του παρελθόντος με το σήμερα απογοητεύομαι. Μιλούσαμε για κατασκευές, rf design.. Τώρα.. Ντρεπόμαστε να ανοίξουμε στο σπίτι μας το vhf.
Ίσως για εσάς ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι το R5 και το πανελλαδικό. Ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ένας ραδιοερασιτέχνης που δεν ξέρει CW είναι όπως ένας μηχανικός που δεν ξέρει να κρατά έναν χάρακα.
Με τρομάζει και με ενοχλεί που πολλοί από εσάς δεν ξέρετε να κολλήσετε έναν κοννέκτορα, να φτιάξετε ένα δίπολο.. Κι όμως έχετε άδειες.
Και σας φταίει το μορς και η ελλειπής νομοθεσία..
Κι ενω δεν κάνετε απολύτως τίποτα, κλωσσόντας τα αυγά σας, περιμένετε την ΕΕΤΤ να επέμβει από μόνη της, έχετε απαιτήσεις και θέλετε να καταργήσετε και τα μορς!
Καταργήστε και τις εξετάσεις. Αφού το έχετε ξεφτυλίσει τελείως, αποτελειώστε το. Και μετά κατηγορήστε το κράτος, τους πολιτικους, την κοινωνία, την ένωση κλπ
Τους εαυτους σας ποτε. Εσεις ειστε υπεράνω ευθυνων αλλα κριτες των παντων.

sv8gke είπε...

Αυτή η αναρτηση ήρθε και έδεσε μια χαρά με την προηγούμενη,και για να μην με πει ο φιλος μου ο jgw ρατσιστή με τους sw,έχουμε και πολλά τέτοια sv-μπουμπούκια!!!
Φίλε 9ofo(γράψε αν θες και το όνομα σου γιατί δεν το γνωρίζω),μπορεί ο καθένας να δώσει 500-600 ευρώ και να πάρει ένα καινούριο ssb radio,πόσο μάλλον όταν έχει διαθέσει αυτά τα χρήματα για να μας δείχνει που είναι το σπίτι του,το εξοχικό του και το σπίτι της γκόμενας(d700)!!!
Επίσης ένα απλό δίπολο σε οριζόντια πόλωση είναι αρκετό για να δουλέψει κάποιος το 80-90% ενός Εs όταν με την 7μέτρη κάθετή του δεν θα κάνει πάνω από 1-2 σταθμούς,και θα καταντήσει κουρέλια τα νεύρα του 2μδη από το qrm!
Δυστυχώς το "χέσιμο" μας το έριξε ο dk5ya......για όσους γνωρίζουν΄!!!!
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ Μιχάλη, ένα allmode μηχάνημα έστω και μεταχειρισμένο είναι περισσότερο απαραίτητο από ένα άλλο περίπου αντίστοιχης αξίας που χρησιμοποιείτε για aprs.
6146

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω μιχαλη. Επισης γνωριζω πολυ κοσμο που εχει 2-3 φορητα. Η δινει 500-600 για φορητο με ψιψιψινια και κοκοκοψαρα. Περυσι το καλοκαιρι επειδη ειθελα να κανω portable sat αγορασα ενα διμετρικο allmode kenwood monobander με πωλις 150 ευρω απο ebay. αυτο το μηχανακι το χαρηκα οσο τιποτε. Το πηρα τοσο φτηνα και ακουει τοσο καλα...
Οπως εγραψα και σε ενα αλλο φορουμ μια επαφη Es (που δεν εχω κανει μεχρι τωρα) δε θα την αλλαζα με
100 HF επαφες
73 SW1JGW

SW9OFO Γιάννης είπε...

Αντε πάλι με τους ορεξάτους ανώνυμους. Τελος πάντων. Θα απαντήσω.

Οι κανονισμοι που διεπουν την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη ειναι συγκεκριμένοι. Και σε αυτους πρεπει να εξετάζονται οι υποψήφιοι. Εχει μαλλάσει η μπούκα της IARU οτι στα SSB ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΛΟΓΟ να χρησιμοποιεις τον Q κώδικα και αυτό το κομμάτι εξακολουθουν να το εξεταζουν στις εξετάσεις του YME. Που δεν ήξερα τί σημαινει QRS και μου την ειπε ο εξεταστής. Αφου δίνω για SW, ΠΟΥ το χρειαζομαι αυτό το QRS?????

Παρακάτω.
Δεν πρέπει να επινοήσουμε "νόμους" για να γραφτει η ύλη και να εχει κάμποσο μέγεθος. Τους νόμους τους επινόησε ο Franklin, o Hertz, Ο Marconi, Ο Morse, Ο Lee de forest, o Υagi, και οι κανονιστές των ραδιοεπικοινωνιων τις πρώτες 2 δεκαετιες του 20ου αιώνα. εμείς να τους παραθέσουμε και να εξετάζουμε σε αυτους χρειάζεται.

Για να κάνω καταγγελία πρέπει να εντοπίσω κάτι μεμπτό, εντός της ζώνης που καλουμαι οπως ανέφερες να επιτηρήσω. Εντός λοιπόν των V-U που νομιμοποιουμαι να παρακολουθώ, όχι , δεν εχω δει κάτι μεμπτό. Οι SV αναφέρεστε σε χείμαιρες και στους βωμολόχους. εγω, αυτό το εξάμηνο που ακουω στην SV9, ΔΕΝ εχω ακουσει κάτι και θα σε στεναχωρήσω. Ισως έχει να κάνει οτι είμαστε κλειστή κοινωνια και όλοι γνωρίζουν ακόμα και απο την φωνη τους άλλους, τι να σου πώ, θα σε γελάσω.

Κρίμα που ΔΕΝ εισαι εντός κάλυψης μου για να ακουσεις τα συνηθη QSO μου. δεν θα ξεκολλουσες απο την συχνότητα και δεν θα υπήρχε περίπτωση να μην συμμετέχεις.
Ειμαι τόσο σιγουρος γι αυτό....

"Ίσως για εσάς ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι το R5 και το πανελλαδικό. Ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ένας ραδιοερασιτέχνης που δεν ξέρει CW είναι όπως ένας μηχανικός που δεν ξέρει να κρατά έναν χάρακα.
Με τρομάζει και με ενοχλεί που πολλοί από εσάς δεν ξέρετε να κολλήσετε έναν κοννέκτορα, να φτιάξετε ένα δίπολο.. Κι όμως έχετε άδειες."

Σε αυτό το κομμάτι, συγγνώμη αλλά ΕΠΩΝΥΜΑ, θα απαντήσω με εναν δυνατό γέλωτα. Γιατι σπανίζω μεχρι απειλουμενου ειδους στο R5 (ξέρεις και το R5? ποιο? του Πηλίου ή του Αφέντη Χριστου?), τους κοννέκτορες που εχω χρησιμοποιήσει στην ζωή μου ΔΕΝ τους εχεις Κ.Π.Π δει μπροστά σου (ειδικά αφου γράφεις και ανώνυμα ειμαι σίγουρος (αλήθεια, με τους EIA 1 5/8' τα πας καλά? αν ναι, ΠΟΥ τους δουλευεις?), με βάζεις οπως νομίζεις, δεν με βαζεις οπως είμαι. Δεν με αφορά ο 2ος πληθυντικός που μου προσάπτεις, καταλαβε το.

Και να σας πώ, γιατι πάλι τα μπερδέψαμε, για τις γνώσεις του Bandplan εγω μιλώ και ξαναμιλώ, για operating practices, για τετοια πράγματα στην ύλη που θα ήθελα να παραθέσω στις εξετάσεις. Εσεις ειστε όμως αυτοι που ακουτε για μια σελίδα ύλης παραπάνω και σας πιάνει "κάτι", οπως διαφαινεται.

@ Μιχάλη - αν και δεν μιλώ για μένα, καθως εχω ήδη ενα FT-480 και ενα 706G, ρωτησα TI να το κάνει το SSB αφου απο την τρυπα που μένει μόνο στα repeater μπορει να μπαίνει και δεν εχει σχεση με άλλα mode. Ακόμα και αν δεν εχει όρεξη να ασχοληθει, ποιος θα τον κατηγορήσει?

Οταν μπαινει στο χόμπυ ολοφτιαγμένος και ο καιρός δεν επιτρέπει καμία επαφή, παρα μόνο με τα πηγαδάκια και τα καφενεία, με ποιον να μιλήσει και τι επαφή να κάνει?να περιμένει 4 μηνες το καλοκαιρι που ανοιγει η διάδοση?

Δεν εχει νόημα, καλέ μου φίλε. Ενω το APRS (που κι αυτό οπως και όλα τελικά, χαριν συζήτησης, ΟΣΟ σημαντικό να ειναι, μου φαινεται οτι έχουμε τρόπο να το ξεφτιλίζουμε πάντα) δουλευει πάντα και σε ολους τους καιρους.

2Μδης είπε...

Νάμαι!
Τα 3ήμερα και τα 5ήμερα μπορεί να μας ξεκουράζουν αλλά συμπιέζουν την δεδομένη δουλειά σε λιγότερες εργάσιμες. Γιαυτό λέω εγώ ότι πρέπει να καταργήσουμε μερικές γιορτές και σχόλες...
Επί του θέματος, βλέπω ότι συνεχίζεται ο διάλογος και αυτό είναι καλό. Θα ήθελα να απαντήσω σε μια δυο ερωτήσεις που μου απευθύνατε, για τα υπόλοιπα συμφωνώ αποσπασματικά με αρκετούς οπότε αποφεύγω να επαναλάβω τα ίδια.
Τάκη SV3AUW,πρώτα από όλα δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσο χώρο θα καταλάβει κάποιος με τα γραφόμενα του. Γράφτε όσο θέλετε και σεβασθείτε αυτούς που διαβάζουν... Για το άρθρο που αναφέρεις, δυστυχώς δεν διαβάζω τις Ραδιοτηλεπικοινωνίες. Θεωρώ ότι ένα περιοδικό που γράφεται από εθελοντές κατά βάση, δεν θα πρέπει να πουλιέται στην τιμή περιοδικών που έχουν επιτελεία αμοιβόμενων δημοσιογράφων. Ωστόσο αν κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία ΄πέντε χρόνια που δεν το διαβάζω, αν έχει προσλάβει τον κόσμο που γράφει σε αυτό ή αν έχει ρίξει δραστικά την τιμή του, ενημέρωσε με να το αξιολογήσω εκ νέου.
Χαίρομαι που στην Αγγλία υπάρχει μηχανισμός ελέγχου των ρ/ε, δυστυχώς αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα εδώ. Ακόμα και πιο παλιά υπήρχαν μηχανισμοί -ας μην γελιόμαστε- που προσπερνούσαν εξετάσεις μορς ή οτιδήποτε. Απλά τώρα έχει παραγίνει! Στους συναδέλφους και φίλους συμβουλεύω πάντα να μάθουν τον κώδικα πρώτα για αυτούς και μετά για τις εξετάσεις. Κάποιοι το καταλαβαίνουν κάποιοι όχι.

Αγαπητέ Γιάννη, SW1OFO.
Αντιγράφω την πρώτη παράγραφο από αυτό που με ρωτάς:
"...SW9OFO - Και για πες μου Διομήδη, εχουν όλοι αυτοι πύργο να στακάρουν 4 beam οριζόντια πάνω σε rotated πύργους?...."
Να κάτσουν και να φτιάξουν!! Και μηχάνημα να μην πάρουν το 2000 ή το 910! Να πάρουν ένα παλιό και να αρκεστούν σε αυτό.
Εγώ μεχρι πριν λίγα χρόνια χρησιμοποιούσα ένα μηχάνημα της δεκαετίας του 80! Με προενισχυτή ιδιοκατασκευή, ενισχυτή εξόδου ιδιοκατασκευή (έβγαζε μόνο 10W), κεραίες διάφορες πάντα δικές μου κατασκευές. Και οι υπάρχουσες κεραίες μου με το σπλιτερ κλπ ιδιοκατασκευή είναι. Μόνο το μοτέρ αγόρασα κι αυτό είναι το φτηνότερο που υπάρχει!!
Ολο τον χρόνο έχει δραστηριότητα αν θέλεις και χρησιμοποιήσεις όλα τα modes. Και στο κάτω κάτω όταν δεν έχει, κάτσε και κάνε τις κατασκευές σου. Δεν καταλαβαίνω πως από την μια λες ότι έχεις εργαστήριο, αναλυτή φάσματος κλπ και από την άλλη περιμένεις πως και πως να βγεις στα βραχέα. Να κάνεις τι να τους εκθέσεις ότι έχεις ασχοληθεί με την Χ μπάντα; Έλα στην Χ μπάντα να σε δούμε!
Θέλω να πω ότι θα περίμενα να σε ακούσω στον αέρα, να με εντυπωσιάσεις με τις κατασκευές σου και να με ενημερώσεις κατόπιν ότι τα έφτιαξες μόνος σου γιατί έχεις τις χ γνώσεις και τον ψ εξοπλισμό. Όχι να μας πεις ότι έχεις τον χ, ψ εξοπλισμό και ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ να ασχοληθείς αλλά δεν ασχολείσε γιατί σε εμποδίζει το μορς.
Αυτό που γράφεις ότι δεν χρειάζεται ούτε ο κώδικας Q μάλλον σου ξέφυγε, κάτι άλλο θα ήθελες να γράψεις. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα μπορούσες να κάνεις με φωνή ένα σταθμό στο όριο του θορύβου... Εκτός αν εννοείς στα καφενεία. Όχι, εκεί δεν χρειάζεται ο κώδικας Q ούτε ιδιέταιρες γνώσεις.

2Μδης είπε...

Διαβάζοντας και κάποια σχετικά μηνύματα τώρα στο mail μου, θέλω να προσθέσω κάτι από την εμπειρία μου στα 2Μέτρα, αν μου επιτρέπετε.
Μάλιστα ας με επιβεβαιώσει ή ας με διαψεύσει κάποιος συνάδελφος σχετικά. ΔΕΝ θυμάμαι συνάδελφο από το εξωτερικό που να μην γνωρίζει να μου πει τον κωδικό του "τετραγώνου" του, το locator. Ποτέ, ούτε από την τελευταία ραδιοχώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ!! Όλοι είναι γνώστες, άριστοι χειριστές, και δεν εκτίθενται με την άγνοια τους στον αέρα. Για δε τις συνθήκες εκπομπής τους, τις γράφουν στις κάρτες που ανταλλάσουμε. Ας πει και ο Μιχάλης ή όποιος άλλος έχει πάρει κάρτα τέτοιων επαφών. Όλοι τους με οριζόντιες, με προενισχυτές, με συστοιχίες κεραιών κλπ. Κι αν πιάσουν χειριστήριο να σου στείλουν σίγουρα χρειάζεται να ξέρεις το QRS που προαναφέρθηκε...

akis pappas είπε...

Η ΑΦΟΡΜΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΟΙ ΑΝΕΔΕΙΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΧΑΧΑ ΟΙ ΟΠΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΙΟ ΜΟΝΤ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΑΓΝΟΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΥΠΟΔΙΞΗ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΟ 14400- 144900 ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΦΜ ΣΤΟ 144125 144300 144900 ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑ,ΑΤΑΜΕ ΤΕΤΙΕΣ ΕΝΕΡΓΙΕΣ ΤΑ 2 ΚΑΙ ΤΑ 70 ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΑ

SW9OFO είπε...

Εγω Συνονόματε, και να τον φτιάξω δεν εχω που να τον βάλω (να λειπουν τα ατελέσφορα σχόλια! Hi hi).
Μια νεροσωλήνα εβαλα 8μ και αυτή αν και με συρματόσχοινα τι να κρατήσει επάνω της? τωρα ετοιμάζω, εν μεσω κρίσης που με εχει χτυπησει κατακέφαλα (απειροι συνεργάτες και πελάτες μου φτιάχνουν βουναλάκια στα γραφεία τους απο ακάλυπτες επιταγουλες), να βάλω κι εγω ενα τελε ροτοράκι πανω στην νεροσωλήνα και μια δυο κεραιουλες μπας και χτυπήσω κανα μακρινό, τωρα που στρωνει ο καιρος και ανοιγει και το τροποσφαιρικό.

άλλοι που ξέρω δεν μπορουν να βαλουν ουτε δίπολο στην ταράτσα. θα την εβγαζαν όμως με ενα μπουγαδόσυρμα (λουπα ή long wire). Οπως σου έγραψα, φτιαχνω τα χαλασμένα αλλωνων και εκπέμπω. Κεραίες δεν εχω καλές προς το παρόν και ο Τακης εχει 1000 δικια που ωρυεται στο μπλογκ του πανω - πάνω οτι χωρις κεραια δεν εισαι τπτ.

Καθως δεν καταλάβαμε για ΤΙ μιλάω, δεν λέω για εμενα. Δεν εμποδίζει εμενα το μορς και απο την Δευτέρα το πιό πιθανό ειναι οτι θα αλλάξω υπογραφή. Αυτό που με στενοχωρει ειναι να βλέπω φιλότιμα κοπέλια με κεφι και γνωσεις να μενουν στάσιμα στα ρηπητερ και το FM σιμπλεξ γιατι δεν μπορουν να κυνηγήσουν τα μακρινά.

Με την τρέχουσα θεωρία (που είναι για γέλια) δεν εχει κανεις κίνητρο να κάτσει να διαβάσει ωστε να ξέρει πώς να φτιάξει κάτι.

Αν δεν μαθεις, πως θα φτιάξεις?

το εργαστήριάκι μου διακριβώνει καθημερινά πομπους ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, οπως και υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη. Η δουλεια μου ειναι αυτή, φιλοι μου το ειπα.
μπορει να βγει απο κει μέσα το οτιδήποτε. πόσο μάλλον κεραίες.



Ελα, φιλε μου, δικό σου. Copy - paste οπως το βλέπεις....

http://209.85.129.132/search?q=cache:u_rzSHxkw_UJ:www.cmsara.org/protocol.html+%22Q-codes+are+intended+for+CW+Only%22&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

http://home.zcu.cz/~tomes/qcodes.htm

αλλά και στο ARRL Operating manual (του 1986) αναφερεται οτι "Δεν συνιστάται η χρήση του κώδικα Q για επικοινωνίες φωνής, αντι αυτου συνιστάται η χρήση της πλήρους εκφρασης στην οποια ο εκάστοτε Q κώδικας αντιστοιχει, τυποποιημένης ωστε να καθιστάται ευκολα αναγνωρίσιμη και σε συνθήκες προβληματικής ποιότητας επικοινωνίας..."

Χωρια το οτι πάλι εριξες το χειριστήριο κι εσυ μπροστα σε εναν (προς το παρόν) SW...

Αν δεν σας αγαπούσα, βρε, θα σας πείραζα? ειστε κάπως μακρια και δεν μπορώ ακόμα απο τον αέρα. Σε λίγο ομως επιφυλάσσομαι... ΗΙ ΗΙ

2Μδης είπε...

"...Δεν συνιστάται η χρήση του κώδικα Q για επικοινωνίες φωνής, αντι αυτου συνιστάται η χρήση της πλήρους εκφρασης στην οποια ο εκάστοτε Q κώδικας αντιστοιχει..."

Ενδιαφέρον! Αν μιλήσεις με έναν Κινέζο, ή με έναν Ουκρανό για να είμαστε πιο ρεαλιστικοί, που δεν γνωρίζει αγγλικά, σε τι γλώσσα θα κάνεις την επαφή; Με νοηματική;;

sv8gke είπε...

Γιάννη 9ofo όσο και να φωνάξεις στα βραχέα δεν θα σου απαντήσουμε,για το λόγο ότι είμαστε κλειδωμένοι αυτή την εποχή στο 144300.Σίγουρα όμως θα ακουστούμε στα 2μ.Για αρχή μια μικρή κεραιούλα ιδιοκατασκευής είναι ότι πρέπει,εγώ για 3 χρόνια δούλευα με μία εφταρούλα ενός λ μήκους μπουμ και ήταν μια χαρά.
Αν παρακολουθήσεις το κλάστερ...http://www.dxsummit.fi/CustomFilter.aspx?customCount=50&customRange=144....θα δεις ότι όλο το χρόνο υπάρχει κίνηση στα 2μ,αναλόγως του mode και της εποχής.
Δεν απαξιώνω τη χρήση του aprs αλλά τους χρήστες που μα δίνουν κάθε τρεις και λίγο το στίγμα του σπιτιού τους και δημιουργούν μεγάλο τράφικ με αποτέλεσμα μικροί σταθμοί(φορητοι,κινητοί) να έχουν αδυναμία πρόσβασης.

2μδη θα συμφωνήσω για το setup των ξένων,κάθε φορά που κοιτάζω κάρτες μελαγχολώ γιατί βλέπω πόσο φτωχό εξοπλισμό έχω.Επίσης Γιάννη ποιός σου είπε ότι στα καφενεία δεν δουλεύουν κωδικα q;Απλά εσύ δεν μπορείς να αντιληφθείς τον δικό τους μοναδικό τρόπο (κιου αρ μαμ,κιου αρ νανι κλπ)

Δημήτρη jgw η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή,έλα Λευκάδα να δουλέψουμε στα 2μ και αν τύχει σποραδικό έχει καλώς,αν δεν τύχει όλο και κάτι θα κάνουμε με τρόποσφαιρικό,ενώ ταυτόχρονα θα με μυήσεις με τη σειρά σου σου σαυτά τα παλιοιπτάμενα ριπίτερ που είμαι άσχετος.
73 Μιχάλης

2Μδης είπε...

Βρε Μιχάλη, άσχετο τώρα αλλά εσύ θα ξέρεις...
Ένας φίλος ήρθε από εδώ και μούλεγε για την Καρυά, ότι είναι καλό χωριό, έχει κάμΕρες οχτώ, και κεραίες δεκαοχτώ, δεν είναι μια δεν είναι δυο... Απαπα!

takis perreas είπε...

"Μούφες Ραδιοερασιτέχνες"
http://sv3auw.blogspot.com/2008/04/blog-post_8223.html

sw9ofo είπε...

Κατσε να πιάσω το logbook.... αχα. 03/01/2009, 07.40 το πρωί, επαφη με UR5MQD, μεσω ΑΟ51. 5/9 ,V/U mode me 1W....

μια χαρα τα πήγαμε.

Το μόνο που με στενοχωρεί ειναι οτι είμαστε σιιιγουροι οτι ο άλλος συνομιλητής μας ειναι εντελώς άπειρος.....

sv8gke είπε...

Μούφες Ραδιοερασιτέχνες"
http://sv3auw.blogspot.com/2008/04/blog-post_8223.html.......

;;;;;;;;;; κάτι θέλεις να πεις Τάκη αλλά δεν μπορώ να το καταλάβω,αναφέρομαι στο Μιχαλάκη της τελευταίας παραγράφου.

Γιάννη 2μδη κάντο πιο λιανά να καταλάβω,γιατί με πιάνεις αδιάβαστο,συμβαίνουν τέτοια πράγματα και θάυματα στο ταπεινό χωριό μου;

Γιάννη 9ofo.....παραδίνομαι!!!
73 Μιχάλης

sv8gke είπε...

Σορυ...καλό μήνα και καλημέρα,αυτά παθαίνεις φρεσκοξυπνημένος και χωρίς καφέ!!!

sw9ofo είπε...

Για να παραδοθεις πρεπει α ηττηθεις σε πόλεμο. Ολοι οι συμμετεχοντες σε πολιτισμένο διάλογο βγαινουν πάντα νικητές, κατ εμέ.

takis perreas είπε...

Μιχάλη/sv3gke/8 καλημέρα, καλό μήνα και...καμία σχέση!
Τα έλεγα της νύφης να τα ακούει η πεθερά!
Καμία σχέση ο ΜΙΧΑΛΗΣ με τον μιχαλάκη!
Σε γενικές γραμμές πάντως πολλούς ακουμπά η κριτική της ανάρτησης.Δεν είναι μόνο το Μορς φίλτρο! Είναι και άλλά πιο απλά πράγματα τα οποία ευτελίζονται κάθε μέρα.

The road less pedaled είπε...

Καλημερα και καλο μηνα κι απο εμενα!

sw9ofo, εφοσον σε ενδιαφερει και εχεις την τεχνογνωσια/εξοπλισμο να ασχοληθεις με μικροκυματα αλλα και με μακρυνες επαφες στα βραχεα, συντομα θα δεις οτι χωρις cw απο ενα σημειο και μετα δεν μπορεις να προχωρησεις η απολαμβανεις μονο το 1/10.

Αυτο βεβαια δεν ειναι σε αμεση συναρτηση με το θεμα των εξετασεων, αλλα το cw ειναι ενα μοναδικο εργαλειο (δεν κανω λογο για την "ομορφια" του cw διοτι αυτο ειναι πολυ υποκειμενικο)

Επισης καπου εκανες λογο για τον ογκο της υλης. Προσφατα η εξεταστεα υλη μεγαλωσε και αν θυμαμαι καλα συμπεριελαβε νεα κομματια ραδιοθεωριας.
Για να μαθει καποιος operating practices πρεπει να τα διδαχτει στην πραξη. Το 'χω ξαναπει αυτο, τα practices, δεν διδασκονται θεωρητικα. Πρεπει να εχεις προσβαση σε εναν σταθμο και να εισαι υπο την επιβλεψη και τις οδηγιες/συμβουλες καποιου πιο εμπειρου.

Οσο για τα κακως κειμενα που εγινε λογος, αυτα γινονται λιγο-πολυ παντου. Απλα εμεις οι μεσογειοι εχουμε ξεφυγει.

Και το θεμα της αγνοιας πχ του qra loc που μας εδειξε ο 2μδης ειναι σε μια μη-κακεντρεχη βαση, συμβαινει λογω αγνοιας.

Στα pile-ups των βραχεων ομως οταν πχ ο dx σταθμος φωναζει "SV9OFO go ahead" κι εγω απο κατω εξακολουθω να φωναζω "SV2KBS, SV2KBS, SV2KBS!" αυτο ειναι deliberate QRM.

Εχουμε να μαθουμε ολοι μας πολλα ακομα, δυστυχως δεν εχουμε τον ραδιοπολιτισμο των αμερικανων, των γιαπωνεζων, των σκανδιναβων.

Γι'αυτο και πολλοι υποστηριζουν πως η Ελλαδα δεν ειναι ακομη ετοιμη να καταργησει τον κωδικα. Επισης εαν οι συλλογοι συσπειρωναν το δυναμικο μιας περιοχης, θα υπηρχε και σωστη εκπαιδευση και αλληλοδιδασκαλια. Και η επεμβαση των αρμοδιων αρχων-ελεγκτικων μηχανισμων θα ηταν απαραιτητη μονο για μεμονωμενες περιπτωσεις.
Αλλα δυστυχως στην Ελλαδα πολλοι συλλογοι ειναι προϊοντα συγκρουσεων και πικρας και κυριο μελημα τους ειναι η τοποθετηση επαναληπτων και λινκ, ασχετα εαν αυτοι χρειαζονται η οχι.

Καλη επιτυχια στις εξετασεις σου

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα σε όλους σας.
Μήπως γνωρίζετε στο googlemap πως εμφανίζεις locator?
Με παλαιότερη έκδοση το κατάφερνα.
6146

Ανώνυμος είπε...

εάν όμως έχετε το Ν905 (ή παρόμοια) τότε δείτε εδώ:
http://calum.org/maidenhead
6146

sv8gke είπε...

Τάκη εγώ το παρερμήνευσα γιατί το είδα κολητά με το δικό μου σχόλιο.Πέρα από αυτό είχαμε ιστορίες με το μιχαλάκη σε παλιότερη ανάρτηση και γιαυτό τσίμπησα!!!Θα συμφωνήσω σε αυτά που λες στο μεγαλύτερο μέρος τους και πολλά από αυτά τα βρίσκω και σε μένα.Αρα πρώτα διορθώνουμε τα δικά μας κακως κειμενα και μετά ζητάμε απο τους υπολοίπους.Το μόνο που δεν συμφωνώ είναι η καταργηση του κωδικα.
Βίκυ τι θα κάνουμε με το άλλο θέμα..........;;;;
Γιάννη σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εξετάσεις και να σε ακούσουμε σύντομα στον αέρα.
73 Μιχάλης
Υ.Γ Δέχομαι οποιαδήποτε τιμωρία μου επιβληθεί,ακόμα και διαπόμπευση στην επόμενη κοπή πίτας της ένωσης........από χτές είμαι κάτοχος ts 2000 και το χειρότερο είναι ότι στην ανταλαγή έδωσα και το 897 μου....ήμαρτον!!!αυτός ο γίγαντας με πήρε στο λαίμό του!!!

2Μδης είπε...

Μάλλον δεν θα με ξανακούσεις στη Λευκάδα στα 2Μ!! Στο 14,285 βλέπω να τα λέμε με το καταραμένο...
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα κ’ από μένα μπόιζ. Δυστυχώς ο γάτος μου ο ρουζ έφαγε πολύ ξύλο από έναν αληταρά αλανιάρη της γειτονιάς και με βρίσκεται καταστεναχωρημένο. Έχει αδυνατήσει πάρα πολύ, δεν τον αφήνουν σε ησυχία. Είναι μικρός σε ηλικία και άπειρος. Αυτό τον καιρό όμως, διαβάζει για να πάρει το τρίτο πτυχίο του και παράλληλα κάνει τη διατριβή του στη μαγειρική. Τα θέλει όλα και τώρα. Του αρέσει να επιδεικνύεται γι’ αυτό ίσως μπορεί και τις τρώει. Δεν κάνει το κόπο να διδαχτεί απ’ το google ο άτιμος, και με βρίσκει συνεχώς αδιάβαστο. Στην αρχή για να τον καλοπιάσω του έδινα RioMare αφού πρώτα αφαιρούσα το λάδι (όχι όλο, μ’ αρέσει να τον βλέπω να γλύφετε και να πλένεται) ρίχνοντας το στο καλάθι σκουπιδιών και όχι στο νεροχύτη. Τώρα, έχει δύο μέρες να εμφανιστεί και πολύ φοβάμαι πως θα τον έχουν σακατέψει. Όχι τίποτα άλλο, κουβέντα να γίνεται σαν μερικούς που σκέφτονται σα το ΣΥΡΙΖΑ και που θέλουν την Ελλάδα να γίνει σαν του Καποδίστρια και όταν τους θιχτεί… η πρόφαση, αφορμή, casus belli, το επιθυμούν βεβαίως – παίρνουν το μαστίγιο και δείχνουν ποιοι είναι οι Νοικοκυραίοι.

Ντε μπούμπις

sw9ofo είπε...

Ευχαριστώ για τις ευχές σας. Και δι εσάς ο'τι καλύτερο. Θα προσπαθήσω να βγάλω ασπροπρόσωπη την εμπιστοσύνη σας να μου ευχηθείτε.

Στο QRZ εχει google map για το Grid locator

http://www.qrz.com/gridfinder

Ανώνυμος είπε...

Tnx για το qrz gridfinder, θα ήταν καλλίτερα εάν κατάφερνα με την εύρεση κάποιας τοποθεσίας στο google earth να εμφάνιζα το locator.
Μπούμπι εύκολονα κατανοήσει κανείς τις σκέψεις σου για τις γάτες. Για τους νυκοκυραίους όμως λίγο μπερδεύτηκα σρι.
6146

takis perreas είπε...

Καινούργιες αναρτήσεις
Tx 80m CW/QRP

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη για το βάθος της σκέψης μου 6146. Όχι καμιά σχέση - Δεν αναφέρομαι για τους φυσικούς νοικοκυραίους. Η φράση μου απλά ήταν προέκταση για τον ρουζ γάτο μου και την συμπεριφορά του.

Ντε μπούμπις

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι οι γάτοι φίλε μου, ατακτούλιδες. Για αυτό το λόγο, αλλά κυρίως από απρόσεχτους οδηγούς έχω χάσει και εγώ κάποιους.
6146

sv8gke είπε...

Αρχισαν τα βάσανα με το 2000,έχω τ βιβλίο του σε όλες τις γλώσες έκτος από αγγλικά και ελληνικά.Η ανκο έχει για τα μοντέλα της στα ελληνικά εκτος του τρισκατάρατου Γιάννη μου!!!
Κυκλοφορεί και μια φήμη εδώ στη Λευκάδα ότι ο δήμαρχος θα βάλει γραμμή τρόλευ παρέα με τα ασανσέρ που θα δωρήσει στις ευπαθείς ομάδες της πόλης........

Ανώνυμος είπε...

Ψάξε στο google για: "ts-2000 manual"
και κανένα πρόβλημα π.χ.
http://www.rigpix.com/kenwood/ts2000_manualrev2.pdf

6146

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα να ευχηθώ. Με γειά και καλές επαφές. Τώρα είσαι κομπλέ από τα 160μ. μέχρι το γίγαντα.
6146

sv8gke είπε...

tnx 6146,βρήκα στα ελληνικά από τη σελίδα του μειμάρη αλλά είναι από μεταφραστικό πρόγραμμα και είναι αστα να πάνε.Θα βρω να κατεβάσω το αγγλικό να ξεμπερδεύω.Από τα 160 μέχρι τα 10μ έχω χάσει κάθε ενδιαφέρον εδώ και πολύ καιρό,για φέτος 2μ και 23 εκατοστά έχει το μενού.
73 Μιχάλης

2Μδης είπε...

Καλό κουράγιο!
Με τροποσφαιρικό θα ακούς τα ασανσέρ της Αθήνας!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλώστε το χάρτη και όπου χτυπήσετε θα εμφανίζει ταμπέλα με το locator:
http://f6fvy.free.fr/qthLocator/fullScreen.php

2Μδης είπε...

Πολύ καλό! Ευχαριστούμε!

sv8gke είπε...

Φανταστικό!!!!τνχ ανώνυμε