Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Οδηγίες για το Super Duper VHF

Κατόπιν πολλών αιτημάτων για την λειτουργία του προγράμματος, ζήτησα από τον Δημήτρη SW1JGW –ως γνώστη του αντικειμένου- να βοηθήσει, πράγμα το οποίο έκανε άμεσα, και εκ μέρους όλων τον ευχαριστώ. Αν διαπιστώσετε λάθη ή υποδείξεις, εδώ είμαστε, επίσης για τις απορίες σας.
Καλή επιτυχία σε όλους !! SV1BJY

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Super Duper VHF του EI5DI
Με το παρόν κείμενο δεν έχουμε στόχο να φτιάξουμε το ελληνικό manual του SuperDuper. Ο στόχος μας ήταν να φτιάξουμε κάτι γρήγορο για να ξεκινήσετε εύκολα και απλά τη χρήση του, μιας και δε μένει πολύς χρόνος μέχρι το Fielday. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.
Η διαδικασία του "κατεβάσματος" του προγράμματος και της εγκατάστασης είναι πολή απλή. Εκτελούμε το exe που κατεβάσαμε απο το Internet και αφήνοντας τις τυπικές επιλογές εγκαθιστούμε το λογισμικό στον υπολογιστή μας στο folder c:\SD





Πατάμε NEXT

Ξανά Next Και μετα απο μια σειρά διαδοχικών Next παταμε finish. Αν λοιπόν διαλέξαμε τις προτεινόμενες επιλογές τότε στην επιφάνεια εργασίας μας (desktop) εχει εμφανιστεί ενα εικονίδιο απο το οποίο τρέχουμε το προγραμμα.

Τρεχοντας το προγραμμα ονομάζουμε το διαγωνισμό που συμμετάσχουμε
Πχ VHFFD09 δηλαδη VHF field day 2009: Αφού δώσουμε το όνομα του contest πατάμε enter Και προχωράμε

Στην επόμενη οθόνη διαλέγουμε τον τύπο του contest επιλέγοντας τον αντίστοιχο αριθμό και πατώντας enter
Εν προκειμένω για την κατηγορία Β όπως έχει ορισθεί από την ΕΕΡ στη σελίδα της επιλέγουμε «7» δηλαδή Country & Locator Multiplier.
Η επιλογή αυτή είναι καθοριστική γιατί με βάσει τον τύπο του Contest θα υπολογιστούν από το πρόγραμμα και οι συνολικοί βαθμοί που μαζέψαμε από την συμμετοχή μας. Πατώντας Enter για να πάμε παρακάτω το πρόγραμμα «προετοιμάζει» το αρχείο της βάσης δεδομένων που θα καταχωρηθούν οι επαφές. Αφού γίνει αυτό τότε προχωράμε στην επόμενη οθόνη όπου καταχωρούμε τα στοιχεία μας:Πατώντας ENTER προχωράμε στο επόμενο πεδίο και έτσι διαδοχικά τα συμπληρώνουμε όλα.
Στο scoring σύμφωνα με το site της ΕΕΡ παίρνουμε έναν πόντο ανά χιλιόμετρο επαφής. Οπότε το αφήνουμε ως έχει. Τέλος επιλέγουμε αν ο σταθμός μας είναι Single Op or Multi Op .
Πατώντας Enter πάμε στο επόμενο παράθυρο όπου δίνουμε την μπάντα και στο Mode στα οποία οποία θα δουλέψουμε με διαδοχικά Enter (Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Super Duper είναι ένα “DOS” style πρόγραμμα συνεπώς όλες οι καταχωρήσεις περνάνε με Enter)EnterΣτην επόμενη οθόνη με Yes or No επιλέγουμε αν θα έχουμε ξεχωριστή αρίθμηση
για κάθε μπάνταΠατάμε NO και ENTER

Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε μια σημαντική ρύθμιση που μας επιτρέπει ή όχι να θεωρήσουμε αν το Contest θεωρεί διπλοεγγραφή το να δουλέψουμε στην ίδια μπάντα τον ίδιο σταθμό σε άλλο ModeΕπιλέγοντας Ν (default) είμεθα έτοιμοι να ξεκινήσουμε το Logging Στην επόμενη οθόνη έχω μαρκάρει την περιοχή στην οποία καταχωρούμε το call sign του ανταποκριτή μας. Σε αυτό το σημείο λοιπόν εκτός από CallSign μπορούμε να δώσουμε εντολές προς το πρόγραμμα.
ΠΧ Αν δώσουμε 432Μ και πατήσουμε ENTER αλλάζουμε μπάντα. Αν Δώσουμε QUIT ή EXIT και πατήσουμε ENTER το πρόγραμμα βγαίνει. Αν πατήσουμε C και ENTER αλλάζει mode σε CW ενώ αν δώσουμε S αλλάζει το mode σε SSB.H καταχώρηση είναι τυπική. Callsign Report out Report In Locator Serial που μας έδωσε κτλ:Θυμίζω ότι καταχωρώντας από πεδίο σε πεδίο πάμε με ENTER

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε το mode σε CW. Πατάμε λοιπόν C εκει που θα καταχωρούσαμε το callsign και δίνουμε ENTER:Όπως βλέπετε λοιπόν τώρα το Mode άλλαξε σε CW και το report έγινε τριψήφιο!!Βάζουμε τα στοιχεία πατώντας ENTER κάθε φορά και επιτυγχάνουμε την καταχώρηση. Ας υποθέσουμε τώρα ότι θέλουμε να αλλάξουμε μπάντα σε 432. Τότε πληκτρολογούμε 432M . ΠΡΟΣΟΧΗ το Μ να είναι με αγγλικό χαρακτήρα και όχι με ελληνικό!!!!!!! Κάνοντας καταχώρηση στα UHF θα δούμε ότι ξεκινάει νέα αρίθμηση serial και δίπλα στην εγγραφή γράφει 432 !!Προσοχή όταν αλλάζουμε μπάντες διατηρείτε το Mode της προηγούμενης οπότε αν θέλουμε να αλλάξουμε Mode δίνουμε S για SSB και C για CW και ENTER.


Όταν ολοκληρώσουμε τις καταχωρήσεις και θέλουμε να βγούμε από το PC πατάμε
EXIT ή QUIT και ENTERΤότε ακολουθεί ένας πίνακας με τα αποτελέσματα μας. Εάν τρέξουμε τώρα το SDVCheck μπορούμε να κάνουμε διάφορες εργασίες όπως έλεγχος διπλοκαταχωρήσεων δημιουργία αρχείου adif κτλ

Δίνουμε το όνομα του contest μας και ENTER (κλασσικά)Και έχουμε την κάτωθι οθόνηΣυνοπτικά σας παραθέτω μια λίστα από εντολές του προγράμματος

C Αλλάζει το Mode σε CW
S αλλάζει το Mode se SSB
DUMP κάνει backap
432Μ αλλάζει band στα 70εκ
144Μ αλλάζει στα
10Μ στα 10μ κ.ο.
Η μας δίνει HELP

Υπάρχει και μια άλλη σειρά εντολών που έχουν να κάνουν με πιο εξειδικευμένες λειτουργίες τις οποίες λόγω της στενότητας χρόνου δεν προλαβαίνουμε να αναλύσουμε. Ελπίζω να σας κάλυψα με το παρόν κείμενο και να λύσατε τις βασικές σας απορίες.

Προσοχή στο σετάρισμα των παραμέτρων γιατί θα βγάλουν το τελικό σας σκορ.
Σας εύχομαι από καρδίας καλή επιτυχία στο Contest και καλά αποτελέσματα.
Δεν είμαι χρήστης του προγράμματος. Αν όμως χρειάζεστε κάτι, μπορώ να σας βοηθήσω: Γράψτε στα σχόλια και θα σας απαντήσω λύνοντας έτσι απορίες περισσότερων συναδέλφων.

73 de SW1JGW, Δημήτρης

9 σχόλια:

SV1EML είπε...

ΕΓΩ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ EI5DI ΓΙΑ ΤΟ IOTA CONTEST ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ.
ΑΠΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ NET PC.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ EI5DI ΓΙΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΝ ΤΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΜΑΣ.
73'S

sv8gke είπε...

Ρε Σταμάτη dos εν έτη 2009;
Να είναι καλά ο Δημήτρης που βοήθησε,ειδάλλως δεν υπήρχε περίπτωση να βγάλω άκρη εγώ τουλάχιστον.
Δημήτρη στο σημείο που ρωτάει αν θέλουμε ξεχωριστή αρίθμηση ανα μπάντα εκεί μάλλον πατάμε no και όχι yes καθότι η αρίθμηση συνεχίζει από εκεί που ήταν...

Ανταλλαγή:

Κατηγορία Α: RS(T) και αύξων αριθμός QSO.

Κατηγορία Β: RS(T), αύξων αριθμός QSO και QTH Locator.

(Ο αύξων αριθμός συνεχίζει με την αλλαγή μπάντας)

...από το site της ένωσης.

Ευχαριστούμε για την βοήθεια
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

σωστα μιχαλη εχεις δικιο γιατι το site εχθες που το εφτιαχνα και σημερα το πρωι δεν ηταν προσβασιμο και μου ξεφυγε. εφοσον η αριθμηση ειναι κοινη τοτε ας διορθωσει και ο γιαννης το σχετικο κομματι στην αναρτηση. ολα εγιναν καπως βιαστικα.
δεν ειχα ξαναδουλεψει το προγραμμα και επρεπε να τα βρω. επιπροσθετως επρεπε να δημοσιευθει γρηγορα ωστε να σας δωθει ο χρονος για παρατηρησεις τετοιου τυπου και να το διαβασουν η δυνατον περισσοτεροι.

Το προγραμμα δεν ειναι DOS. ειναι DOS Like προφανως για να ειναι familiar και στους παλαιοτερους χρηστες. επιπροσθετως επειδη εκανα καμμια δεκαρια κουφιες καταχωρησεις και λογω της αρχιτεκτονικης του ειναι πιο σταθερο σε σχεση με αυτο του aegean που μας εβγαλε τη παναγια.
sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

επισης αν κανεις μερικες καταχωρησεις θα δεις οτι θα εξοικειωθεις και θα το δουλευεις live την ωρα των επαφων πολυ γρηγορα.
το αλλο πιστεψε με ειδικα σε netbook ειναι τραγωδια. Πολυ καλυτερο αυτο.
Για το backup το προγραμμα φτιαχνει
ενα αρχειο με καταληξη DUP τα κανονικα αρχεια εχουν την καταληξη VHF, εγω ετσι οπως το βλεπω αρκει και ενα απλο copy του folder.
sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

επισης ενα αλλο tip που λησμονησα ειναι οταν κανετε στο εικονιδιο δεξι κλικ και ιδιοτητες (properties) Μπορειτε να διαλεξετε full screen και να αλλαξετε το font size

2Μδης είπε...

Έγινε και η διόρθωση για την αρίθμιση.
Ο καιρός θα είναι καλός Μιχάλη. Όποιος θέλει ας πάει στο λινκ που έχω στην αρχική "κι άλλος καιρός" και ας δώσει συντεταγμένες για το σημείο που τον ενδιαφέρει να μάθει για καιρικές συνθήκες.
Είναι σημαντικό να δωθούν συντεταγμένες και όχι ονομασία περιοχής μιας και το 99% των θέσεων θα είναι σε μεγάλο υψόμετρο...

SV1EML είπε...

DOS ΞΕ DOS ΕΜΕΝΑ Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ.ΣΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΡ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑ QSO ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΟΥΛΤΙΠΛΙΕΡ ΣΚΟΡ .ΜΟΝΟ ΚΑΦΕ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΑΙ ΚΡΑΚΕΡΑΚΙΑ ΔΕΝ ΣΕΡΒΙΡΕΙ ΜΙΧΑΛΗ!!!
73'S

sv8gke είπε...

Βγαίνει κόντεστ χωρίς κρακεράκια;;;πες μου....σαν να πας φαντάρος και να μην φας γαλέτα!!!

SV1EML είπε...

Που την θυμηθηκες την ΓΑΛΕΤΑ ρε θηριο!
Οταν πηγαιναμε σε ασκηση ειχαμε ενα κουτι και ειχε μεσα Γαλετα 2-3 κονσερβες (ασχετου χρονολογιας!)
Αυτο το πραμα δεν τρωγοτανε με τιποτα! τα κρακερακια ομως τα τσακιζεις hi-hi-hi
73's