Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Κλειστό δίπολο από τα χεράκια σας!

Στις συζητήσεις μας περί κεραιών, καταλήγουμε σχεδόν πάντα στο συμπέρασμα, ότι καλύτερα τροφοδοτούνται οι κεραίες αυτές που έχουν σαν οδηγό ένα κλειστό δίπολο. Η σύνθετη αντίσταση ενός κλειστού διπόλου είναι περίπου 300Ω και αυτό είναι εξάρτηση των διαστάσεων του αγωγού από το οποίο είναι φτιαγμένο και των διαστάσεων του ίδιου του διπόλου. Στη συνέχεια υποβιβάζουμε την αντίσταση εισόδου με ένα balun 4:1.
Στην παρούσα ανάρτηση δεν θα εξαντλήσουμε την θεωρία περί διπόλου. Θα σας παραθέσω μερικές διαδοχικές φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξα στο εργαστήριο μου κατά την κατασκευή κεραιών που χρειάστηκα για την δουλειά μου. Η συχνότητα λειτουργίας είναι κοντά στον 1GHz. Σημασία έχει να δείτε την μέθοδο με την οποία λυγίζουμε -χωρίς να τσακίσουμε ή να σπάσουμε- τον αλουμινοσωλήνα, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι Φ8.
Η βάση αποτελείται από ένα παλιό ξύλινο ράφι(!) στην άκρη του οποίου έχει βιδωθεί γερά ένα μεταλικό κομμάτι (το άσπρο). Κάτω από το μεταλικό κομμάτι έχουν βιδωθεί δυο κυκλικά κομμάτια πλαστικό (όποιος βρει από τι είναι κερδίζει φοντάν!).
Το διάκενο ανάμεσα στην ακριανή μεταλλική βάση και στα δύο πλαστικά, είναι στις διαστάσεις της βέργας που θα λυγίσουμε, στην περίπτωση μας 8mm.

Περνάμε την βέργα στο διάκενο με λεπτές αιθέριες και χειρουργικής ακρίβειας κινήσεις (και αν δεν περνάει, βουτάμε μια βαριοπούλα και αρχίζουμε να την κοπανάμε!! ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ!!)


Στη συνέχεια λυγίζουμε από την μία μεριά, αργά-αργά με το δεξί μας χέρι (εκτός αν είμαστε αριστερόχειρες οπότε χρησιμοποιούμε το πόδι!)








Με την ίδια προσπάθεια λυγίζουμε και από την άλλη μεριά. Αν το διάκενο είναι ίδιο με την εξωτερική διάμετρο του αλουμινίου όλα θα γίνουν χωρίς προβλήματα...




Συνεχίζουμε όπως δείχνει και η φωτογραφία και εκεί σταματάμε για να κόψουμε τα κομμάτια που περισσεύουν. Θα πρέπει από πριν να έχουμε υπολογίσει και σημαδέψει το αλουμίνιο στα κατάλληλα σημεία.



Λυγίζουμε με αργές κινήσεις τα κάτω άκρα (του διπόλου!) μέχρι να έρθουν οριζόντια ως προς το πάνω άκρο.
Βγάζουμε και αφού επιβεβαιώσουμε ότι το αποτέλεσμα είναι αντίστοιχο των υπολογισμών που είχαμε κάνει, επαναλαμβάνουμε φτιάχνοντας δεύτερο ή τρίτο δίπολο.
Με την ίδια βάση μπορούμε να λυγίσουμε και χάλκινη βέργα, για κατασκευή κεραίας παρόμοια με την πρώτη φωτογραφία.
Εγώ με την ίδια βάση και μετακινόντας μόνο τα λευκά κυκλικά κομμάτια έχω φτιάξει δίπολα για κεραίες από τους 144 ΜΗz και πάνω...
Τα πλαστικά που χρησιμοποιώ για το εσωτερικό των διπόλων, έχουν διάμετρο 20mm έως 25mm για συχνότητες κοντά στο γίγα, ενώ για τα 2Μέτρα χρησιμοποιώ 40mm...
Για την ιστορία: Οι κεραίες των φωτογραφιών συντονίζουν στους 914 και στους 934MHz.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλη ιδεα. Η διαμετρος των λευκων κυκλων παιζει ρολο στη μπαντα οπου θα συντονιζει η κεραια?
υπαρχουν διαστασεις για V και U???
επισης για εμας τους νεωτερους θα ηταν μια βοηθεια και να μας δειξεις ενα σχεδιο balun 4:1

73 sw1jgw

2Μδης είπε...

Είναι το επόμενο θέμα (το 4:1) αλλά διέκοψα γιατί εδώ και μια ώρα έχει σποραδικό!!!
Εδώ δεν περνάει ... τον βυσαρίωνα του μέσα.....

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου ρε μαστοράντζα Johnny, τύφλα να ‘χουν οι commercial. Ωραία κατασκευή και ευθυγραμμισμένη! Τις πλαστικές τάπες “οδηγούς” όσο και να προσπάθησα δε μπόρεσα να καταλάβω από που τις έχεις βρει. Σαν από ψυγείο ή πλυντήριο μου κάνουν.. Παρακαλώ περιμένουμε κ’ άλλες κατασκευές κι αν είναι δυνατόν με μεγαλύτερη ανάλυση. Ευχαριστώ ντε bubis.

2Μδης είπε...

Οι πλαστικές τάπες έχουν αγοραστεί πριν χρόνια, από μαγαζάκι που βρισκόταν εντός μικρής στοάς απέναντι από την είσοδο του χρηματιστηρίου.
Είχε ΜΟΝΟ τάπες παντός είδους και διαστάσεων. Δυστυχώς δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα.

The one with no shadow είπε...

η αγαπημένη γειτονιά των παλαι ποτε CBer και των φορτηγατζήδων θα ειναι, αφου εχει μονο τάπες...."hihi"

2Μδης είπε...

Όχι, οι φορτηγατζήδες και οι σιμπίερ έχουν αλλού "στέκι" ! ΗΙ

sv8gke είπε...

ειχες δεν είχες το έριξες πάλι το δηλητήριο!!!