Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Fielday 2008 Πάρνωνας Αρκαδίας KM17HG...


Ακόμα ένα field day τελείωσε. Η συμμετοχή ήταν λίγο καλύτερη από την αναμενόμενη. Το ham fest της Λάρισας γινόταν συγχρόνως με το field day της IARU Region 1. (Ελληνικό δαιμόνιο!! Σιγά μην ακολουθήσουμε τους κουτόφραγκους που διοργανώνουν fielday και contest!!!)
Οι Αθηναίοι συμμετέχοντες αντιστρόφως ανάλογοι με τον αριθμό τους. Όχι ότι από αλλού υπήρχε αναλογία… Αλλά είπαμε, εδώ θα ακολουθούμε το γενικό ρεύμα σύμφωνα με το οποίο για όλα φταίει η Αθήνα και κανένας άλλος δεν επικρίνεται!
Προς ανατολάς τα σήματα μας έφτασαν στη Σάμο στον SX8GR. (Κάπου στο background πρέπει να υπήρχαν και φίλοι μου «καρδιακοί»! δεν τους άκουσα όμως να πούμε μια καλημέρα!) Πιο πέρα δεν ακούσαμε (τους φίλους μας τους Τούρκους!). Προς δυσμάς φτάσαμε στην Ιταλία, ενώ στην ίδια κατεύθυνση δούλευε ακούραστα ο SZ8L και πρέπει να έχει καταλάβει και καλή θέση. Και η Κρήτη στον αέρα, και η Μακεδονία με την Θράκη! Προς τα Βαλκάνια επίσης σπάσαμε τα σύνορα και ακούσαμε σχεδόν όλες τις «νεαρές» δημοκρατίες.
Στα SV NEA η συνέχεια…

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

υπαρχει και μια αλλη ελληνικη ιδιαιτεροτητα ομως. να μην μετρανε οι δορυφορικες επαφες στο ελληνικο field day.
Ελπιζω του χρονου να αλλαξει
73 de sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

Για να αλλάξει κάτι πρέπει να γίνει πρόταση και να συζητηθεί.
73 SV1BJY

Ανώνυμος είπε...

sw1jgw,συνάδελφε επειδή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τις δορυφορικές επικοινωνίες,δεν γνωρίζω αν στα διεθνή κοντεστ μετρούν.φαντάζομαι όμως ότι επειδή είναι κάτι σαν λινκ-αναμεταδότες οι δορυφόροι να μην γίνονται δεκτές,καθως επισης και το mode που αν δεν κανω λάθος είναι φμ.δηλώνω άσχετος με το θέμα, όποιαδήποτε πληροφορία έχεις μας την μεταφέρεις.
Τελικά Γιάννη μήπως εμείς είμαστε λάθος που δεν πήγαμε στη Λάρισα να αγοράσουμε καμιά gu-84 που βγάζει και δυόμιση κιλά στα μεσαία?
Ευχαριστώ τους ελάχιστους ελληνικούς σταθμούς που έδωσαν πόντους στη συμμετοχή μας στο sv-field day.
Για το SZ8L
Μιχάλης SV3GKE/8

2Μδης είπε...

Μιχάλη σημασία έχει οτι περάσαμε καλά. Το ότι δεν βγήκαν περισσότεροι δες το κι απ την καλή πλευρά: Φαντάζεσαι να βγαίναν όλοι με τις κάθετες στο 300;;; Τι θα το κάναμε; Πανελλαδικό;

Ανώνυμος είπε...

Sv3gke αφου δεν το ξερεις τι να το συζητησουμε?

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν φίλε ανώνυμε πες μας και ποιος είσαι.Δεν ζήτησα εγώ να ανοίξουμε συζήτηση,απλά είπα στον sw1jgw να μας ενημερώσει για ότι περισσότερο γνωρίζει από εμάς.δλδ σε ποια διεθνη κοντεστ μετρουν οι επαφές μεσω δορυφόρου και εάν αυτό είναι σωστό δεδομένου ότι δεν είναι επαφές simplex αλλά χρησημοποιήται ως ενδιάμεσος ο δορυφόρος!Και αν συμβαίνει αυτό πιος ο λόγος να τρεχει στα βουνά ο καθένας μας και να μην κάθεται στην πολυθρόνα του
φιλικά Μιχάλης
sv3gke/8

Ανώνυμος είπε...

Ο sw1jgw ημουν απλα ξεχασα να το γραψω. Ο λογος που γινεται το field day ειναι να πας στο βουνο για να μιλησεις πιο μακρια? η για να εξασκηθεις στο field operation για περιπτωσεις πχ εκτακτης αναγκης κτλ. Αφου δεν ξερεις λοιπον μπορεις να ενημερωθεις στο site της ARRL σχετικα με τους σκοπους του field day μπορεις να κατεβασεις το σχετικο PDF με κανονισμους σκοπους κτλ. Το να κανεις δορυφορους portable σε πληροφορω οτι ειναι απειρως πιο δυσκολο απο αυτο που κανεις εσυ. Συνεπως αν εγω πχ καθομουν σπιτι μου στη πολυθρονα απλα δε θα ειχα δικαιωμα συμμετοχης στο field day ετσι κιαλλιως!!!! οποτε δε καταλαβαινω το σκεπτικο σου. Επειτα σου θυμιζω οτι οι επαφες στους δορυφορους μετρανε κανονικα στα βραβεια οπως πχ το DXCC κτλ βεβαια επειδη ειναι πολυ δυσκολο να κανεις WAC η DXCC σε δορυφορους με LEO η amsat εχει θεσμοθετησει βραβεια με χαμηλοτερες απαιτησεις (20 χωρες, 25 χρηστες, 60 χωρες κτλ) ΚΑι αυτο βεβαια επειδη ειναι δυσκολοτερο απο τα HF παρολο που εχεις τον ενδιαμεσο οπως λες. Σιγουρα το DXCC στα 2μ (sv8cs) ειναι ενα εξαιρετικα δυσκολο κατορθωμα δυσκολοτερο σιγουρα απο το να κανεις 60 χωρες σε δορυφορο.
Αυτα απο μενα ελπιζω να σε κατατοπισα. Θα τελιωσω λεγοντας σου οτι στο αμερικανικο Field day οι Sat επαφες πριμοδοτουνται με extra bonus και τελος θα σου πω οτι υπαρχουν και Linear transponders (SSB) και οχι μονο FM
sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά οι δορυφόροι δεν είναι απλά κάποια repeater που δρασκελίζουν γρήγορα τον ουρανό!
Υπάρχει αρκετά μεγάλη πολυπλοκότητα στο να μπορείς να έχεις τον δέκτη στη σωστή συχνότητα που τσουλάει συνεχώς αλλά όχι γραμμικά λόγω του φαινομένου doppler, τον πομπό επίσης και παράλληλα τον πομπό γιατί και εκεί υπάρχει το φαινόμενο.
Επίσης πρέπει να γυρίζεις και την κεραία σου. Και πρόγραμμα να βάλεις με interface αυτό θα σου γυρίζει σωστα το ρότορα...τα άλλα συνήθως θα κάνεις με το χέρι γιατί δεν γίνεται σωστά πάντα ο υπολογισμός της μετατόπισης συχνότητας. Στην Αμερική παίρνεις μπόνους 100 πόντους πάντως στο fd αν κάνεις qso μέσω δορυφόρου http://www.arrl.org/contests/rules/2008/fd.html . Σε field πάλι κατάσταση στη φρυκτωρία sx1fre κάναμε για πρώτη φορά νομίζω στα ελληνικά δεδομένα επαφές μέσω δορυφόρων σε field event τέτοιου μεγέθους http://sx1fre.blogspot.com/2008/07/our-leo-sat-qsos.html.

Επίσης να σας πω φίλοι μου πως δεν είναι όλοι fm αλλά κάποιοι δουλεύονται σε sw/ssb. Περισσότερα εδώ: http://www.amsat.org/amsat-new/satellites/status.php

Aπό την πολύ μικρή μου φθορά με το θέμα πάντως ομολογώ πως η επαφή μέσω δορυφόρου με κάποιον ξένο σταθμό δεν είναι απλά μια επαφή μέσω αναμεταδότη γιατί απαιτεί πολύ υψηλή δεξιότητα και τεχνική κατάρτιση από τον χειριστή και δίνει εξίσου μεγάλη χαρά όσο και το να προσπαθείς να κάνεις τον σταθμό που χάνεται στο όριο του ακούω/δεν ακούω όταν ανοίγει ασθενές πέρασμα με το εξωτερικό. Yπάρχει μια πολύ καλή παρέα που εξερευνεί την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου στο http://groups.yahoo.com/group/sv-amsat

73 de sv1eex !

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους. Πριν 15 χρόνια έκανα τις πρώτες μου επαφές μέσω δορυφόρου, νομίζω ότι ήταν ο OSCAR13 και κάποιοι "ρώσικοι" RS-10, RS-11 κλπ. Τα παράτησα γιατί θυμάμαι ότι τα QSO γίνόντουσαν με ιδιαίτερη ευκολία. Πριν δυο χρόνια φτιάχνοντας μια κεραία "J" στο μπαλκόνι μου, διαπίστωσα ότι άκουγα Ιταλούς στη δορυφορική ζώνη κάπου στο 145,920;; Με μια J χωρίς λεπτούς χειρισμούς και επιδεξιότητες!! Οπότε σε τι δυσκολίες ακριβώς αναφέρεστε, χωρίς να θέλω να μειώσω αυτό που κάνετε αφού σας ευχαριστεί. Απλώς δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι δορυφορικές επαφές είναι "...απειρως πιο δυσκολο απο αυτο που κανεις εσυ..."
Φιλικά Γιάννης SV1BJY

Ανώνυμος είπε...

Δεν απαξιώ αυτό που κάνεις και σε κάθε περιπτωση είναι καλύτερο και ποιοτικότερο από το να μιλάς στο R1περί ανέμων και υδάτων.Εχει και αυτό την όποια δυσκολία του και την χάρη του!Σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ όμως να διαγωνιστώ από τα 2340μ υψόμετρο και τους κεραυνούς να πέφτουν κάτω από τα πόδια μου και όχι πανω απο το κεφάλι μου,με κάποιον που έχει πάρει μια κεραια και πήγε στο πρώτο χωράφι που βρήκε μπροστά του και κάνει επαφές μέσω Α Ν Α Μ Ε Τ Α Δ Ο Τ Η!!!Αν είναι έτσι να βάλουμε και το echolink στα κοντεστ να τελιώνουμε.Σκοπός του field day ειναι...http://www.raag.org/fieldday.html. και λόγω του ότι το ζητούμενο είναι οι μακρινές επαφές,τα διαφορετικά locators kai dxcc γιαυτό το λόγο παιρνουμε τα βουνά.Για το εάν είναι ευκολη μια επαφή στα 1100κμ με τροποσφαιρικό και τι κοπο,υπομονή,μηνες η χρόνια θέλει κάποιος για να την κάνειτον προσκαλώ να έρθει στην επόμενη εξόρμηση από καποια ελληνική κορυφή για να το διαπιστώσει.
Επειδή μετά λύπης μου διαπίστωσα μια επιθετικότητα,χωρίς λόγο και χωρίς να την προκαλέσω,από την πλευρά μου το θέμα κλεινει ΕΔΩ!
73 Μιχάλης
sv3gke/8

Ανώνυμος είπε...

θα απαντησω συνολικα και επιγραμματικα γιατι δεν εχει νοημα για περαιτερω αναπτυξη.
Γιαννη:
1) Οι ρωσικοι RS ηταν μια ευκολη υποθεση. δορυφοροι στα HF με απλο συρμα χωρις καν σχεδον doppler, με ενα Multiband διπολο δηλαδη.
2)145920 ειναι το uplink του AO51 και μαλλον λιγο δυσκολο να ακουσες Ιταλους εκτος και αν τους ακουσες SIpmplex με σποραδικο
3) το οτι ακουσες με μια Jpole που εχει χαμηλο λοβο ειναι εφικτο. δε σημαινει οτι θα κανεις και επαφες
4) αν εκανες και μαλιστα ευκολα επαφες στον AO13 σου βγαζω το καπελο. Σε εναν HEO βεβαια δεν υπαρχει πολυ doppler οποτε αρκουν απλα μεγαλες κεραιες αλλα και παλι συγχαρητηρια που το εκανες αμεσως χωρις δυσκολιες και σε εκανε να το βαρεθεις γρηγορα.
Στη συνεχια για το θεμα της δυσκολιας:
Καταρχην οταν ειπα το να κανεις επαφες portable σε δορυφορο ειναι απειρως δυσκολοτερο το ειπα οχι με την εννοια του να μιλησεις μακρια σε ενα δυσκολο Locator,. Σαφως και ειναι πιο εφικτο να το κανεις μεσω δορυφορου και οχι simplex οπου παιζουν πολλοι ασταθμητοι παραγοντες με μεγαλο βαθμο τυχαιοτητας, Εγω απλα εννοουσα οτι ειναι πιο δυσκολο χειριστικα. Γιατι πως να το κανουμε ρε παιδια ειναι πιο δυσκολο να κρατας κεραιες στα χερια να κοιτας την οθονη του Laptop να δεις που ειναι ο δορυφορος ωστε να στοχευσεις, να μιλησεις, να διορθωνεις συνεχως τις συχνοτητες στα μηχανηματα σου λογω dopplerκτλ ε πως να το κανουμε ειναι κομματακι πιο δυσκολο απο το να καθεσε με το φραπεδακι σου στο βραχακι και να περιμενεις στριβοντας μια κεραια και εχοντας και καμμια 200αρια watt linear. Επαναλαμβανω μιλαω ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ οχι απο αποψη του να επιτυχεις μια μακρυνη και δυσκολη επαφη. Οσον αφορα τις συνθηκες κρυου κεραυνων κτλ τα ιδια ισχυουν και για μας τουλαχιστον στο Κιθαιρωνα φαγαμε πολυ αερα και κρυο γιατι επιπροσθετως οταν κανεις Sat portable πρεπει να εισαι εξω και να κρατας κεραιες ενω στην αλλη περιπτωση μπορεις να μπεις μεσα σε τροχοσπιτο σκηνη αυτοκινητο σπηλια κτλ οτι υπαρχει δλδ Παντως φιλε μιχαλη θα χαρω πολυ με τη πρωτη ευκαιρια που θα ερθεις στην αθηνα να ερθεις στο σακ να πιουμε ενα καφεδακι και να κατσεις στα μηχανηματα, οχι portable αλλα με τη βοηθεια υπολογιστων που θα σου στοχευουν την κεραια αυτοματα χωρις να κρατας κεραιες κτλ να σε βαλω να μιλησεις σε εναν SSB αναμεταδοτη (οπως τους λες εσυ) να δουμε τι πουλια θα πιασεις με το hi hi
Συγνωμη αν εγινα επιθετικος απλα δεν μου αρεσε το στυλ ενταξει αναμεταδοτες που βρισκονται ψηλα ειναι. Δεν νομιζω παντως οι αμερικανοι να ειναι λαθος και να ειμαστε εμεις σωστοι...
sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

Καλά έχει πλάκα! Βρε Δημήτρη λες ότι είναι δύσκολο επειδή κρατάς την κεραία στο χέρι! Και γιατί να την κρατάς στο χέρι;;; Τριποδο δεν υπάρχει;; Με το ίδιο σκεπτικό θα σου πει κάποιος ότι είναι δύσκολο να μιλάει στο "Πανελλαδικό" κρεμασμένος ανάποδα στο ταβάνι!!! Και αυτός που κάνει επαφές με τροποσφαιρικό, αν αποφασίσει να κρατάει την κεραία στο χέρι ξέρεις τι δύσκολο που είναι;;
Για τους ρώσικους RS γράφεις ότι ήταν στα βραχέα, δεν γράφεις όμως ότι έμπαινες από τα 2Μέτρα! Ο OSCAR13 ήταν VHF-UHF και με την ίδια κεραία που άκουγα εύκολα τους συνομιλητές, έκανα και τα επίγεια με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.
Για τους Ιταλούς που αναφέρω, γράφω "...στη δορυφορική ζώνη κάπου στο 145,920;;..." οπότε μην βγάζεις συμπέρασμα για το ποιός ήταν κλπ. Αποκλείω να τους άκουγα με σποραδικό, πίστεψε με έχω αρκετή πείρα σε αυτό για να το καταλάβαινα.
Τον "χειριστικό" βαθμό δυσκολίας να τον δεχτώ. Μήπως όμως είναι αδόκιμο να τον χρησιμοποιήσουμε για να εξομοιόσουμε ανόμοια πράγματα;; Κάποιος θα έλεγε για αντίστοιχο "χειριστικό" βαθμό δυσκολίας στο έκολινκ! Να πατάς πλήκτρα, να διαβάζεις τους κωδικούς που πρέπει να επιλέξεις και να κρατάς και το φορητό στο χέρι...
"...Δεν νομιζω παντως οι αμερικανοι να ειναι λαθος και να ειμαστε εμεις σωστοι..." Εγώ Δημήτρη μπορώ να σου φέρω άπειρα παραδείγματα στα οποία οι Αμερικάνοι είναι λάθος!! Γι αυτό άστους. Κάνε αυτό που σου αρέσει και σε γεμίζει ραδιοερασιτεχνικά, επειδή το θέλεις εσύ όχι οι αμερικάνοι. Κι όπου χρειαστείς βοήθεια και συμμετοχή να είσαι σίγουρος ότι θα βρεθούν συνάδελφοι να συμμεριστούν το χόμπυ σου και να το αναδείξουν όπου χρειαστεί να αλλάξει κάτι... Σε μια πρόταση σου για παράδειγμα να διοργανωθεί κάτι για να αναδείξει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου, θα μας είχες όλους δίπλα σου άσχετα αν μας αρέσει ή όχι στον ίδιο βαθμό.
Υ.Γ. Όταν θα ανέβεις στο βραχάκι να γυρνάς την κεραία όπως γράφεις, απόφυγε το φραπεδάκι!! Πειράζει στα νεύρα(ΗΙ!!)
73 SV1BJY

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως με τριποδο δεν γινοταν πρακτικα λογω αερα. Το doppler στα 2μ ειναι στη χειροτερη περιπτωση +-5 Khz. στα HF ελαχιστο. Στους HEO επισης ειναι πολυ μικρο λογω μικρης σχετικης ταχυτητας αναμεσα στη κεραια και στον δορυφορο. οποτε και παλι ειναι καπως πιο ευκολο αρκει να εχεις κεραιες της προκοπης λογω αποστασης.
Στο διαταυτα εγω δεν μιλησα για εξομοιωση απλα να συμπεριλαμβανονται και να φτιαχτει ενα δικαιο συστημα ποντων. εσεις ξεκινησατε το στυλ repeater στον αερα.
Τελος αφου το θεωρειτε τοσο ευκολο να κανονισουμε ενα sced ston FO29 η στον ΑΟ7 να τα πουμε και απο εκει.
sw1jgw
ΥΓ οι εν λογω δορυφοροι δεν ειναι επαναλληπτες του "Πανελλαδικου"

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Είτε συμφωνείτε είτε όχι, είτε σας αρέσουν τα δορυφορικά είτε όχι, είτε πίνετε φραπέ κατά τη διάρκεια των qso είτε όχι τουλάχιστον οι κουβέντες σας είναι γύρω από το χόμπι μας.
Σε αντίθεση με κάποιους επαναλήπτες στους οποίους το ποσοστό ραδιοερασιτεχνικών θεμάτων ανέρχεται σε ποσοστό 0,01% και πάντως σε επίπεδα... κάτω του θορύβου!
Είναι λυπηρό το ότι, ενώ μπαίνουν συνέχεια νέοι συνάδελφοι στο χόμπι, κάτι ή κάποιοι τους κρατούν στους επαναλήπτες.
Σε καμμία περίπτωση δεν εννοώ κάποιους συναδέλφους που δεν μπορούν να τοποθετήσουν κεραίες λόγω των γειτόνων στην πολυκατοικία κλπ.
Αλλά κύριοι εκπαιδευτές τους, δεν ήρθε ο καιρός να ξεκολλήσουν πλέον από τους επαναλήπτες;
73 Πάνος

Ανώνυμος είπε...

Μα νομιζω οτι αυτο ειναι το νοημα ενος blog. αν ριξετε μια ματια σε διαφορα forum σχετικα με το hobby αλλου συζητουν για 4χ4 και αλλου για το ποια σειρα ειμασταν στο στρατο
sw1jgw

2Μδης είπε...

Καλημέρα. Σε μια οποιαδήποτε συζήτηση είναι υγειές να υπάρχει διαφωνία και διάλογος επ΄αυτού. Δεν ζούμε σε σοβιετική Δημοκρατία του ψυχρού πολέμου για να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Άλλωστε για ένα θέμα που ο καθένας το βλέπει από τη δική του σκοπιά, αυτοί που έχουν δίκιο είναι παραπάνω από ένας. (Μόνο ο sw1jgw δεν έχει δίκιο στη συγκεκριμένη περίπτωση!!!Χε,χε...)
73 SV1BJY

Ανώνυμος είπε...

Πάνο, αν σήμερα μεταφέραμε όλους τους συναδέλφους sw+sv σε μια εικονική ραδιοερασιτεχνική πραγματικότητα που "απαγορεύεται" η χρήση της οριζόντιας πόλωσης στο 144.300 , η χρήση του qra loc αντί του qth και οι μικρές και γρήγορες αλλαγές μικροφώνων χωρίς κενά μεταξύ των συνομιλητών φοβάμαι πως πολλοί λίγοι θα καταλαβαιναν πως κάτι άλλαξε στο σύμπαν !!

Επίσης γιατί να φύγουν οι συνάδελφοι από τους επαναλήπτες; Δε φοβάστε πως μπορεί να δουν και καμιά ποταπή πλευρά του ραδιοερασιτεχνισμού και να αρχίσουν να έχουν κακές συνήθειες όπως contesting/dxing/qsling/antenna homebrewing/portable operation κτλ ή να ανακαλύψουν και απόκρυφα ή μυστηριακά mode όπως τα fsk441/cw/psk/rtty και να χαθεί έτσι το ποίμνιο των FM!

Νομίζω το καλύτερο είναι να μαζευτούμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι μια μέρα να μας κάνει επίδειξη ο jgw για τα όσα κάνει !

73 Nικηφόρος

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και καλό σ/κ.
Γιάννη αυτό που ξέχασα και ήθελα να τονίσω είναι η ώρα έναρξης του fd.Είναι μια ώρα νωρίτερα από των υπολοίπων γειτονικών χωρών με αποτέλεσμα να γίνεται μπάχαλο.Στην κυριολεξία γελάνε μαζί μας κάθε χρόνο.Σε επικοινωνία που είχα περυσι με την ένωση μου είπαν ότι θα το εξέταζαν για φέτος αυτό το θέμα ,αλλά δεν έγινε κάτι.Ειναι κάτι που πρέπει να αλλάξει και σε αυτό μπορείς να μας βοηθήσεις.Επίσης να βρεθει και κάποιο software καλύτερο και πιο σύχρονο γιατί από περιβάλλον dos δεν πολυγνωρίζουμε
73 Μιχάλης
sv3gke/8