Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Αρνάκι άσπρο και παχύ;;; Ψήθηκε!

Το Πάσχα ήταν κατεξοχήν εβραϊκή γιορτή. Θύμιζε στους Εβραίους την φυγή τους από την Αίγυπτο κατά την οποία ο Πανάγαθος δολοφόνησε κάτι χιλιάδες πρωτότοκα Αιγυπτίων. (Τι καλοσύνη!)
Νομίζω ότι πρέπει να το καταργήσουμε το Πάσχα! Εκτός του ότι έχει εορτασθεί αρκούντος για τέσσερις- πέντε χιλιάδες χρόνια, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα, για τους ραδιοερασιτέχνες έχει οδυνηρές συνέπειες. Παγκοσμίως η κίνηση στις συχνότητες μας πέφτει. DX pedition δεν γίνονται αυτές τις μέρες, και ο ραδιοερασιτεχνικός πληθυσμός περί άλλων τυρβάζει. Ούτε καν μια ορειβατική εξόρμηση να κάνεις ένα καινούριο locator. Ούτε στα «καφενεία» βγαίνουν! Ακόμα κι εκεί η δραστηριότητα μειώνεται, οι συνάδελφοι προσπαθούν να χωνέψουν το αρνί και την μαγειρίτσα για να την πέσουν στο κοντοσούβλι και το σπληνάντερο. Και δώστου κρασί! Και να πιάσει μικρόφωνο κανένας, ή μεθυσμένος θα είναι ή μπουκωμένος!
«Μισό λεπτό με φωνάζουν στο τηλέφωνο» και μετά από λίγο τον ακούς μπουκωμένο να συνεχίζει. Και καλά, τον φώναξαν στο τηλέφωνο. Τέλειωσαν οι μεζέδες και πήγε για καινούριες προμήθειες! Οι ραδιοερασιτέχνες –δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει- το έχουν το φαγοπότι για καθήκον.
Και η διάδοση κόντρα μας πάει! Θες ότι δεν υπάρχει κόσμος στον αέρα, θες η εποχή είναι έτσι, τέτοιες μέρες ποτέ δεν έχω θυμηθεί κάτι αξιόλογο στις συχνότητες. Τις ραδιοερασιτεχνικές εννοώ, γιατί στην τηλεόραση συμβαίνουν διάφορα:
Πρώτα απόλα αλλάζει τελείως η θεματολογία, ειδικά φέτος μας έχουν ζαλίσει με τις καλογερίστικες συνταγές. Όπου και να ανοίξεις βλέπεις έναν καλόγερο να μαγειρεύει αηδίες που κανείς δεν πρόκειται να φάει. Δεν ξέρω τι αποθημένα είχαν όλοι τους και μας προέκυψαν βέφες και μαμαλάκηδες… Υποτίθεται ότι κάνουν ασκητική ζωή και τους βλέπεις σε όλα τα κανάλια να δίνουν συμβουλές για τη μπουγιαμπέσα και την κακαβιά. Κι αν τους πεις και τίποτα «βγαίνουν από τα ράσα τους»!

Μετά τις δέκα σε όποιο κανάλι και να κοιτάξεις, βλέπεις τον Χριστό! Στο ένα κανάλι είναι γαλανομάτης στο άλλο μελαχρινός. Στο ένα τον έχουν σταυρώσει, στο άλλο έχει αναστηθεί! Έτσι και μπουν διαφημίσεις έχασες! Δεν θυμάσαι που κοίταζες και μπερδεύεσαι…
Το άλλο που με διαολίζει: Ο Γαϊτάνος! Κάθε Πάσχα τον βγάζουν να ψέλνει. Πάσχα χωρίς Γαϊτάνο δεν γίνεται! Μια φορά τον έβγαλαν Αύγουστο να τραγουδήσει και άρχισαν οι θεούσες να βάφουν αυγά! Τέτοιο μπέρδεμα…
Αυτό που περιμένω να δω κάθε χρόνο, αλλά δυστυχώς δεν προαναγγέλλεται για να μας κρατάνε σε αγωνία, είναι το έθιμο της κλωτσοπατινάδας στον Άγιο Τάφο! Το ευχάριστο είναι ότι τα τελευταία χρόνια το τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια κάθε Μεγάλο Σάββατο: Αγιοταφίτες μοναχοί πλακώνονται στο ξύλο με Αρμένιους ή Άραβες χριστιανούς, κλωτσώντας και ρίχνοντας σφαλιάρες -με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια- εντός του ναού της Αναστάσεως.
Ακολουθεί το ετήσιο θαύμα της αφής του Αγίου Φωτός. Με ενθουσιάζει το γεγονός ότι ο Πανάγαθος αγνοεί την πείνα και την δυστυχία, τους πολέμους και τις αρρώστιες, αλλά δεν ξεχνά κάθε χρόνο να ανάβει ένα καντήλι στην Ιερουσαλήμ! Το ίδιο ενθουσιάζονται και τα ταξιδιωτικά γραφεία…
Ευτυχώς για τους Έλληνες το Πάσχα σημαίνει φαΐ! Δεν σκοτίζονται πάρα μόνο αν κάνει καιρός να ψήσουν! Θα φυσάει; Θα βρέχει; Καιρό για σούβλισμα να κάνει και ας γιορτάσουν και την «Ημέρα κατά της φαγούρας».
Άλλο πασχαλινό έθιμο είναι το πλύσιμο του αυτοκινήτου! Δεν το έχετε προσέξει; Την Δευτέρα του Πάσχα όλα τα αμάξια είναι γυαλισμένα! Αυτό το έθιμο τελείται με δύο τρόπους: Πρώτα είναι τα αυτοκίνητα που πλένονται στην Αθήνα, ώστε να φτάσουν στο χωριό γυαλισμένα και εντυπωσιακά. Κύριος σκοπός είναι να γίνουν θέμα στην πλατεία του χωριού από τους μόνιμους κατοίκους: «είδες κουρσάρα ο Βασιλάκης; Καζάντισε στην Αθήνα, νοικοκύρης!» (Το τι δόσεις χρωστάει βέβαια ο Βασιλάκης δεν το ξέρει κανένας…)
Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτά που πλένονται στο χωριό. (Εγώ ανήκω σε αυτήν την κατηγορία) Στην Αθήνα δεν μένει χρόνος, δεν έχεις χώρο, έτσι και το πας σε πλυντήριο πρέπει να βγάζεις κεραίες ραδιόφωνα ασυρμάτους, τηλέφωνα, Gps. Άσε που μπαίνουν μέσα και οι Πακιστανοί και δεν αφήνουν ψιλό για ψιλό. Αντίθετα στο χωριό κάθεσαι έξω από το σπίτι με τον κουβά, το πλένεις το γυαλίζεις, συντονίζεις πάλι τα κεραιϊκά σου, βγάζεις επιτέλους από τις μνήμες όλους εκείνους τους αναμεταδότες που ακούγεται το πανελλαδικό όταν σκανάρεις…
Κι έτσι την Δευτέρα δεν υπάρχει αμάξι άπλυτο!
Την Κυριακή το πρωί υπάρχει και έντονο noise από τα μοτεράκια της σούβλας. Αν ακούσετε ένα παράξενο περιοδικό παράσιτο στα βραχέα την ώρα που γυρνάει το κατσίκι, είναι παρεμβολή από τη σούβλα. Υπάρχουν συνάδελφοι που επικοινωνούν με μοτέρ σούβλας: Την ώρα που γυρνάει αν βοηθήσεις ή συγκρατήσεις το κατσίκι, ο θόρυβος που παράγεται σε έναν δέκτη αλλάζει! Μπορείς έτσι να στείλεις κωδικοποιημένα μηνύματα στον δέκτη ενός συναδέλφου στην άλλη άκρη του χωριού. Αν θέλεις να επικοινωνήσεις ακόμα μακρύτερα χρησιμοποιείς μοτέρ συνεχούς ρεύματος –με καρβουνάκια- ενώ αν χρησιμοποιήσεις για δέκτη το 2000, μιλάς σε τρελές αποστάσεις! Με το 2000 βέβαια έχουν εξαντληθεί οι πειραματισμοί και μπορείς να επικοινωνήσεις ΚΑΙ ανεβο-κατεβαίνοντας με το ασανσέρ, κλείνοντας και απελευθερώνοντας το στόμιο σε ένα πιστολάκι μαλλιών, τραβώντας το καζανάκι κλπ. (Δεν ξέρω πόσοι είχατε ακούσει τον SV1FKJ, να μιλάει με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα στο στόμα. Παρόμοια πειράματα έκανε!)
Συν τοις άλλοις το Πάσχα πρέπει να καταργηθεί και για φιλοζωικούς λόγους. Εκατόμβες αμνοεριφίων για ένα βάρβαρο έθιμο. Τα καημένα τα αρνάκια περνάνε μεγάλη λαχτάρα. Το πιο άτυχο βέβαια είναι αυτό που πήρε αγκαλιά η Θώδη, μετά τη φωτογράφηση το έκανε φρικασέ.
Έχουμε κι άλλα ζώα-πρωταγωνιστές, τα κουνέλια, τα κοτόπουλα, μαζί με τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν την γονιμότητα και την αναπαραγωγή. Αυτός είναι και ο βαθύτερος συμβολισμός όλων των εορτών που διαχρονικά ελάμβαναν χώρα κατά την ίδια ημερομηνία, αιώνες πριν σε όλες τις κοινωνίες.
Καλό Ταξίδι σε όσους ταξιδέψουν, ευχάριστες και ξεκούραστες ημέρες σε όλους, καλή επιστροφή…

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή Ανάσταση σε όλους με υγεία και ψυχική ανάταση!
Σημ.: τα πρωτότοκα παιδιά δολοφονήθηκαν κατόπιν διαταγών του Ηρώδη όχι του Παναγάθου. Όπως και η αφή του φωτός δεν γίνεται από τον Ίδιον.
Η επί χιλιάδες χρόνια εξέλιξη του ανθρώπου κυρίως μόνο σε τεχνολογικά θέματα και όχι σε άλλα όπως ηθικά, φιλοσοφικά κλπ., είναι που συντηρεί όλα της βαναυσότητες και αδικίες που επικρατούν στον κόσμο σήμερα.
6146

SW9OFO είπε...

οοοοχι - η αναφορα ειναι στο οτι ολα τα πρωτότοκα των αιγυπτιων πεθαναν απο μια απο τις επτα πληγες του φαραω, στην ΠΑΛΑΙΑ διαθήκη, η οποια επιστημονικά αποδιδεται σε τροφική δηλητηρίαση (διότι ο πρωτοτοκος διατηρουσε τα δικαιωματα για περισσότερη τροφή καθως αποκτουσε την κληρονομια μετα το θανατο του πατερα του) η οποια οφειλεται σε πράσινο μυκητα των σιτηρών που τα καθιστά τοξικά (η δηλητηρίαση απο τον μυκητα των σιτηρών προλαμβάνεται πλέον απο υβρίδια που δεν ειναι ευπαθή αφ ενός, αφ' ετερου με ειδικους ψεκασμους)

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε 10 μπόιδες από το Μεξικό.
Κανέναν δε φοβόμαστε μόνο τον αρχηγό.
Ο αρχηγος μας ήτανε ο Έλλην Νικ Φοράν.
Τραβούσε το πιστόλι του, φώναζε έι κομάν.
Ω Σουζάνα - Σουζάνα μας γλυκιά...

Ανώνυμος είπε...

Να σε κόβει ο νείλος – ώ Σουζάνα! Φοβάμαι τ’ ‘ροπλάνα gia to gaidaro kavala…

Απόσπασμα από το “Στροφές Στροφάλων”

Ω υπερωκεάνειον τραγουδάς και πλέχεις
Ανθούνε πάντα στην καρδιά μας οι μηλιές
Με τους γλυκείς χυμούς και την σκιά
Εις την οποίαν έρχονται το μεσημερι τα κορίτσια
Για να γευτούν τον έρωτα μαζί μας
Και για να δουν κατόπι τα λιμάνια
Με τα ψηλά καμπαναριά και με τους πύργους
Όπου ανεβαίνουν κάποτε για να στεγνώσουν
Οι στεριανές κοπέλες τα μαλλιά τους.

Ανδρέας Εμπειρίκος

Παρακαλούμε μη πίνετε τον άβακα, tks de bubis

sv8gke είπε...

Χριστός Ανέστη.

takis perreas είπε...

Χρόνια πολλά και... καλή χώνεψη!!!

Ανώνυμος είπε...

Αληθώς Ανέστη.
6146

2Μδης είπε...

Άντε κι από σήμερα διαίτα!
Από τα γραφόμενα βλέπω ότι δεν φάγατε μόνο....
Τακτοποίησα και τα σχόλια που ήτανε στην αναμονή τόσες μέρες, δυστυχώς εκεί που είχα πάει δεν είχα διαδίκτυο.
Που γύρναγες Μιχάλη παιδί μου; Ούτε στο 300 ούτε στο άλλο το ρημάδι πάνω στο βουνό...
6146 ο Πανάγαθος τα δολοφόνησε, δυστυχώς... Όλα τα πρωτότοκα με μοναδικό κριτήριο την καταγωγή! Αυτό που λέει ο συνάδελφος πιο πάνω (για τροφική δηλητηρίαση κλπ) είναι μια εκτίμηση την έχω ακούσει κι εγώ, αλλά η Βίβλος λέει ότι έστειλε άγγελο να σκοτώσει όλα τα πρωτότοκα από αυτό της βασίλισας έως της τελευταίας δούλης, ακόμα και των βοοειδών τα νεογέννητα νομίζω. Μοναδικό κρητίριο να μην είναι των εβραίων. Ρατσιστικό ακούγεται αλλά αυτό γράφει η θεόπνευστη Βίβλος!!!
(Πάω να δω τι γίνεται με την διάδοση γιατί περνάγανε κάτι ιταλικά ρηπήτερ το πρωί Μιχάλη...)

sv8gke είπε...

Γιάννη έμαθα χτες ότι ήσουν στα μέρη μας από τον Ξενοφώντα sv3bef.Δυστυχώς μέχρι την μεγάλη πέμπτη είχα πάρα πολύ δουλειά λόγω Πάσχα,τώρα που χαλάρωσα θα τα πούμε πάλι από τα 2μ.Μόνο χτες ανέβηκα στο χωράφι και έκανα επαφή ....με ποιον άλλο? τον πάολο ik7uxw.Θέλω να επισκευάσω την 17 ελ. τοννά γιατί τώρα εχω μια μικρή εφταρούλα.

2Μδης είπε...

Κι εγώ ψάχνω τρόπο να έχω οριζόντια πόλωση στο αυτοκίνητο!!!!

sv8gke είπε...

Αχ Γιάννη μου ...δεν ήξερες,δεν ρώταγες;;;;Υπάρχει λύση,σπαστή βάση στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου,όταν κινήσαι έχεις την κεραία λοξά,υπό γωνία 45 μοιρών και όταν σταματάς κάπου την πας οριζόντια...πίστεψε με δουλεύει.

2Μδης είπε...

Κι αν έρθει κανα παπάκι πίσω και γίνει σουβλάκι;;
Ήδη έχω την κεραία των βραχέων πίσω, και κάτι λεοφωρεία που πλησιάζουν στο φανάρι ακουμπάνε πάνω της!
Πάνω στην οροφή σκέπτομαι να βάλω κάτι, αλλά μάλλον θα μοιάζει το αυτοκίνητο με awacs!!!

sv8gke είπε...

Κεραία βραχέων;;;;;;;;Γιάννη με απογοητεύεις!!!Αντε βάλε στο κέντρο μια τριαρούλα με τελε μοτεράκι να την γυρνάς κιόλας!!!
Δίπολο συρμάτινο στο πίσω τζάμι θα έκανε τίποτα άραγε;...εκτός από την ρφ που θα τρως στο σβέρκο!

Δευτέρα φεύγει η παραγγελία.......kuhne!!!

2Μδης είπε...

Για το πίσω τζάμι, έχω σκεφτεί να μονώσω μια γραμμή από τα αντιθαμβωτικά (!!!) να την κόψω στη μέση και να τροφοδοτήσω με ομοαξονικό.
Έπειτα σκέφτηκα ότι αυτό θα ήταν βλακεία...
Καλύτερα να μονώσω ΔΥΟ αντιθαμβωτικές γραμμές και να σχηματίσω ένα κλειστό δίπολο, με ένα balun 4:1 θα παίζει μια χαρά...
Λες;;

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι πρέπει να το καταργήσουμε το Πάσχα! Εκτός του ότι έχει εορτασθεί αρκούντος για τέσσερις- πέντε χιλιάδες χρόνια, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.''Ναι από δω και στο έξεις θα ανεβαίνουμε στον Όλυμπο να γιορτάζουμε τον Δία!!!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ...

sv8gke είπε...

Μια χαρά ακούγεται,μόνο που θα χρειαστεί και ένα σκουπόξυλο με ένα πανί στην άκρη για να καθαρίζεις το τζάμι το χειμώνα.Για προχώρα να δούμε τι θα γίνει!!!

Ανώνυμος είπε...

Στο πίσω κάθισμα ποιός θα κάθεται;
6146

Ανώνυμος είπε...

Κάποιο Πάσχα ο Ανέστης έτρωγε λαίμαργα το αρνί του, μέχρι που ένα κομάτι του έκατσε στο λαιμό.
Οι φίλοι του άρχισαν να τον χτυπάνε δυνατά στην πλάτη, λέγοντας: Χριστός! Ανέστη... Χριστός! Ανέστη...

Κι από τότε για να θυμόμαστε ότι το Πάσχα δεν πρέπει να τρώμε λαίμαργα, το επαναλαμβάνουμε:
Χριστός Ανέστη!

sv8gke είπε...

Σε καλο σου ρε ανώνυμε.....γελάσαμε!!!

Ανώνυμος είπε...

μπρρρρ
6146