Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Field day 4&5/9/2010 KM18HN 2.260m A.S.L.

Άλλο ένα Fielday πέρασε στα πεπραγμένα. Το σ/κ 4 και 5 Σεπτεμβρίου αρκετοί συνάδελφοι πήραν μέρος ή επικοινώνησαν στα πλαίσια του fielday στα HF/SSB και του VHF contest στους 144ΜΗz/SSB-CW.
Πολλοί σταθμοί στον αέρα από όλες σχεδόν τις γωνιές της χώρας μας αλλά και από τις γειτονικές. Το μόνο που έλειπε ήταν…
Η Διάδοση.
Χάλια μαύρα! Από ότι ακούω και στα βραχέα δεν ήταν καλύτερα τα πράγματα. Στους 144ΜΗΖ δεν έγιναν επαφές που θεωρούσαμε μέχρι τώρα πανεύκολες: Δεν κάναμε τη Μάλτα για παράδειγμα! Ιταλικούς σταθμούς με το ζόρι, βουλγάρικους με το τσιγκέλι… Και δεν ήταν θέμα εξοπλισμού των σταθμών, όλοι τα ίδια είχαμε σαν αποτέλεσμα. Καμία σύγκριση με την διάδοση παρελθόντων ετών ούτε με την διάδοση που είχαμε στους Οθωνούς πριν λίγους μήνες με το SY8VHF.
Δυνατό σήμα,
έφερνε μόνο ένας σταθμός 4Ο3Α από το Μαυροβούνιο! Δεν ξέρω τι «ιπποδύναμη» είχε αλλά ερχόταν πανίσχυρα. Κάποια στιγμή αποσύνδεσα από την τροφοδοσία του έναν προενισχυτή λήψης που δοκίμαζα, χωρίς να τον αφαιρέσω από το κύκλωμα ή να τον κάνω bypass, και συνέχιζα και άκουγα το Μαυροβούνιο! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μας άκουγε κιόλας! Όσοι κάναμε επαφή μαζί του προσπαθούσαμε για ώρες… (Ηθικό δίδαγμα: πρέπει ΚΑΙ να ακούς, όχι μόνο να ακούγεσαι).
Στα 2.260 υψόμετρο,
φτάσαμε το πρωί του Σαββάτου, μαζί με τον Λουκά SW1IVS. Συναντηθήκαμε στην Αράχοβα και κάτω από βροχή συνεχίσαμε μέχρι τις βόρειες πλαγιές του Παρνασσού. Στο ίδιο σημείο είχαμε βρεθεί και πέρυσι για τον ίδιο σκοπό. Ο Λουκάς, ειδήμων της περιοχής και των περιχώρων αυτής, αλλά και με δυνατή προϋπηρεσία στην «διοικητική μέριμνα» εκτός των άλλων βοήθησε και στο στήσιμο των κεραιών. Πράγμα δύσκολο στις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, στα 2.260μ είχε δυνατό νοτιά και χιονόνερο ή βροχή, τουλάχιστον μέχρι να στήσουμε.
Κεραία,
έλεγα να βάλω δυο 6άρες από την τετράδα των Οθωνών. Ο καιρός όμως μου άλλαξε τα σχέδια! Στήσαμε μόνο μία 6άρα (ιδιοκατασκευή dk7zb 2,40m) τουτέστιν 10dbD σκάρτα. Από ασύρματο είχα κοντά το FT-897 μαζί με έναν ενισχυτή ιδιοκατασκευή 100W, και τέσσερις προενισχυτές λήψης που είχα φτιάξει τους προηγούμενους μήνες. Σκοπός ήταν να τους δοκιμάσω σε πραγματικές συνθήκες και να δω ποιος θα έχει την καλύτερη συμπεριφορά «στον πόλεμο»… Ο πρώτος με MGF-1302, ο δεύτερος με BF966, ο τρίτος με ATF54143, και ο τέταρτος με άγνωστης ταυτότητας τετράποδο αντικείμενο ξηλωμένο από κινητό τηλέφωνο… Τα αποτελέσματα σε κάποια μελλοντική ανάρτηση…
Το καλύτερο της υπόθεσης ήταν ότι φέτος θα έστηνα τον σταθμό σε ένα ξύλινο φυλάκιο, χωρίς να φοβάμαι για τις ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες. Ακριβώς απέξω στήσαμε την κεραία και τη γεννήτρια. Την νύχτα ο Λουκάς έφυγε για την Αράχοβα και θα επέστρεφε την επόμενη με καύσιμα και προμήθειες.
Το κόντεστ άρχισε κανονικά στις 1400Ζ και άρχισα να καλώ στο 144,265MHz. Πρώτος σταθμός στο ημερολόγιο μπήκε ο SV4ILY o Γιώργος με 59. Ακολούθησαν άλλοι, όμως η γενική εντύπωση ήταν ότι το πράγμα δεν πήγαινε καλά… Δεν υπήρχε διάδοση, και το ίδιο διαπίστωναν και άλλοι σταθμοί που ήταν στον αέρα. Από εξωτερικό πέρναγαν σταθμοί από Βουλγαρία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, ενώ άκουσα μόνο χωρίς να καταφέρω να κάνω επαφή Κροατία, Σερβία, Βοσνία, Ρουμανία.
Σε όλο το κόντεστ έκανα κλήσεις στο 144,265MHz, ή απαντούσα σε κλήσεις άλλων σταθμών στο QRG τους. Δεν έκανα παρά μόνο μία επαφή στο 144,300, και δεν πήγα σε συχνότητα άλλου συναδέλφου να κάνω επαφή «στην ουρά του»…

Άλλοι σταθμοί που ακούστηκαν ήταν ο SZ8L από Λευκάδα, ο SZ3P από Παναχαϊκό , ο SX7W/p από…KN10RU και ο SZ6IOA από 2000υψόμετρο κάπου στα Γιάννενα…

Φορητούς άκουσα επίσης τον Γιάννη SV1EMQ/p από (ευρωπαϊκή) Γορτυνία, τον Χρήστο SW1NJX από τον Κιθαιρώνα, τον Γιάννη SW1MNE από Κορινθία, τον Αντώνη SW1OAN και τον Στάθη SW1NQX από Αθήνα (ακούστηκαν από διαφορετικό QTH το πρωί της Κυριακής, πολύ χαμηλότερα).
Φορητοί επίσης ακουστήκαν την Κυριακή ο SV3JYY από Ταΰγετο, ο SV3BSF από Πάτρα, και ο Παντελής SW1IWD από Ακράτα.

Εντύπωση έκαναν οι «επετειακοί» σταθμοί SX25HKH και SX25JMO από Δυτική Ελλάδα! Την παράσταση έκλεψε ο Γιάννης SV3AQR/am που πέταγε με ένα μονοκινιτήριο αεροπλάνο πάνω από την Ανδραβίδα.
Η πιο «ψυχοβγαλτική» επαφή ήταν με τον SV1CEI, μάλλον ήταν με κάθετη κεραία. Καλύτερη μου επαφή θεωρώ αυτήν με χειριστήριο, τον LZ2AB, ενώ πιο μακρινή ODX ήταν στα 809χλμ με Σικελία JM68QE.
Η πιο μικρή συνάδελφος πρέπει να ήταν η SW8NAC κόρη του Σπύρου SV8CS, ενώ ο πιο ηλικιωμένος (ο Αντώνης SV1GAZ) δεν κατάφερε να βγει καθώς είχε ναρκωθεί από το πολύ φαΐ και ξύπνησε τρεις μέρες αργότερα…

Αίσθηση έκαναν οι δεκάδες κυνηγοί που έβγαιναν με φορητά σε όλη την μπάντα, και η ακατάληπτη προφορά τους: «…άμα σου χυμήξ΄το γρουνι, τότι να σι δω!...», «…ρε Τόλιο, τι λε τούτος δω; Γιατί απαγουρεύται του μηχανάκι που μλάω;…»

Το Field day είναι πάντα μια ευχάριστη εκδήλωση. Με αυτήν κλείνουμε κάθε χρόνο την καλοκαιρινή σαιζόν, και προγραμματίζουμε την επόμενη. Πρέπει να είχα το μεγαλύτερο υψόμετρο φέτος, οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές από περασμένες χρονιές (εσωτερική θερμοκρασία 9 βαθμοί) και η διάδοση μας είχε ξεχάσει…

Το μεσημέρι της Κυριακής μαζέψαμε τον εξοπλισμό. Ο Λουκάς με την Σοφία είχαν έρθει πάλι να βοηθήσουν, και χωρίς την βοήθεια τους εννοείται ότι δεν θα μπορούσα να στήσω το σταθμό. Ότι υπήρχε στον αέρα το είχα δουλέψει και ο καιρός χειροτέρευε… Στις 1108Ζ η τελευταία επαφή (46η!) πέρασε στο ημερολόγιο. Λίγο αργότερα κάλεσε στο 144,300 ο SV1COX από Ζήρια αλλά, ή δεν με άκουσε ή…

Κατηφορίζουμε…
Ευχαριστώ όλους τους ελληνικούς σταθμούς που επικοινώνησαν με τον σταθμό μου, για επαφή (ή για δοκιμές SV4CDB!!!)
Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά να τα ξαναπούμε!
73 SV1BJY

6 σχόλια:

2Μδης είπε...

Άργησα αλλά "κάλιο αργά..."
Πάρτε μια γεύση από το φετινό και του χρόνου ανεβείτε σε καμιά κορφούλα...
73 sv1bjy

SV1OAA είπε...

Άντε και του χρόνου τετραπλός !

sv8gke είπε...

Δηλαδή ήσουν 1260 μέτρα πιο ψηλά από εμένα???Ούτε ο Δίας να ήσουν!

Διάδοση?...τιντούτοπαλι?

Ζευς είπε...

Όχι δεν ήταν δίπλα μου ο 2Μδης!

Ζεύς

Κωστας Ιωαννιδης είπε...

Εσείς πήρατε τα βουνά και εγώ χώθηκα στα υπόγεια. Που θα πάει όμως, θα περάσει ο καιρός.

73 de sw1ixp

2Μδης είπε...

Aκόμα;;;