Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Κεραία 6στοιχείων 1,2λ 144MHz

Πολλοί συνάδελφοι μου έχουν ζητήσει να τους περιγράψω την κεραία που χρησιμοποιώ στα 2Μέτρα. Πρόκειται για μια μικρή συστοιχία αποτελούμενη από τέσσερις κατευθυντικές κεραίες των έξι στοιχείων έκαστη. Η σύνθετη αντίσταση εισόδου της κάθε κεραίας είναι 50Ω. Η τροφοδοσία τους γίνεται από ένα συζεύκτη/ διακλαδωτή 1:4 (splitter στα ελληνικά!)
Στο παρόν άρθρο θα σας περιγράψω την κατασκευή μιας κεραίας μήκους 1,2λ-6 στοιχείων. Το σχέδιο στο οποίο βασίστηκα είναι από το Antenna Handbook ARRL (15th edition) και αφορά υπολογισμούς του NBS (National Bureau Standard).
Για την συγκεκριμένη κεραία υπολογίζουν απολαβή 10,2db σε σχέση με το δίπολο.
Οι αποστάσεις ανάμεσα στα στοιχεία είναι σχετικά μεγάλες, 0,2λ η μικρότερη ανάμεσα σε ανακλαστήρα και δίπολο και, 0,25λ ανάμεσα στα υπόλοιπα. Συνήθως αποφεύγω να φτιάχνω κεραίες για τις οποίες τα σχέδια δίνουν απόσταση μικρότερη του 0,2λ ανάμεσα στο δίπολο και τον πρώτο κατευθυντήρα. Τέτοιες κεραίες έχουν προσαρμόσει την σύνθετη αντίσταση, πλησιάζοντας το πρώτο στοιχείο στο δίπολο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αν αλλάξουμε το οδηγό με διαφορετικό δίπολο, να πρέπει να αλλάξουμε και την απόσταση από τον πρώτο κατευθυντήρα.Αντίθετα στην κεραία μου, πριν την αναπαράγω σε τέσσερα τεμάχια, πειραματίστηκα τροφοδοτώντας με διαφορετικά δίπολα. Συγκεκριμένα δοκίμασα Γ- match κλειστό δίπολο και Τ-match. Το τελικό μοντέλο φτιάχτηκε με Τ-match, το οποίο δούλεψε ισάξια με το κλειστό δίπολο αλλά είχε την ευελιξία συντονισμού.
Μια ιδιαιτερότητα αυτής της κεραίας είναι το μήκος των κατευθυντήρων. Ο πρώτος κατευθυντήρας είναι ίσος με τον τέταρτο, και ο δεύτερος ίσος με τον τρίτο.
Το εύρος της μιας κεραίας είναι αρκετό για να καλύψει την μπάντα των 2Μέτρων με ανεκτά στάσιμα, όμως η συστοιχία τεσσάρων κεραιών έχει μικρότερο εύρος. Τα στάσιμα είναι 1,1 μόνο για 0,5ΜΗz και βεβαίως ο συντονισμός έγινε ώστε να δουλεύει στη ζώνη DΧ 144,000-144,500mhz.
Πληροφορίες θα δείτε στο σχέδιο της κεραίας, επίσης στο ANTENNA HANDBOOK της ARRL (chapter 18)
Κατασκευαστικά ακολούθησα κάποιες δικές μου μεθόδους τις οποίες σας προτείνω. Καταρχήν το μπουμ είναι μονοκόμματο αλουμίνιο 20Χ20 μήκους 2,5 μέτρων. Οι λόγοι γνωστοί: ευκολία στο σημάδεμα και στο τρύπημα, μικρό βάρος και αντίσταση στον αέρα. Τα στοιχεία (ανακλαστήρας και κατευθυντήρες) είναι από ράβδο αλουμινίου Φ5mm, μονωμένα από το μπούμ. Για μόνωση χρησιμοποίησα θήκες LED!! Άνοιξα τρύπες και έβαλα τις θήκες στο μπούμ, και κατόπιν πέρασα τα στοιχεία. Αν και ήταν αρκετά σφιχτά, η κατασκευή των θηκών είναι τέτοια που σφίγγει όταν περάσει μέσα το LED, έβαλα και από μια μικρή σταγόνα κόλλα σε κάθε στοιχείο.
Το δίπολο, όπως γράφω και πιο πάνω, είναι με Τ-match. Το κυρίως μέρος Α(επάνω) έχει μεγάλη διατομή 16mm ενώ οι ράβδοι τροφοδοσίας Β μικρότερη 10mm. Πληροφορίες δίνονται και γιαυτό στο σχήμα. Η σύνθετη αντίσταση ενός τέτοιου διπόλου είναι μεγαλύτερη από 240Ω και μικρότερη από 300Ω. Με την τοποθέτηση των παρασιτικών στοιχείων πέφτει γύρω στα 200Ω και τροφοδοτείται από έναν μετασχηματιστή 4:1 που υποτετραπλασιάζει στα 50Ω. Ο ακριβής συντονισμός γίνεται μετακινώντας τα σημεία τροφοδοσίας C.
Το Ε όπως φαίνεται ανάμεσα στο Α και στο μπουμ D είναι κομμάτι μονωτικό πχ πλεξιγκλάς, πάνω στο οποίο δένει το δίπολο με τα U-bolt F.

Για κάποιον που έχει φτιάξει έστω μία κεραία, η πιο πάνω κατασκευή είναι πανεύκολη.
Έχω δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ευκολία και στο μηδαμινό κόστος υλικών. Επίσης στο ελάχιστο βάρος μιας και ήθελα τέσσερις κεραίες + το βάρος του ικριώματος τοποθέτησης + το σπλίτερ κλπ. Θεωρώ ότι πρέπει απλά να προσέξετε στις εξής λεπτομέρειες:

Ακρίβεια στις διαστάσεις ±2mm
Πλαστικό υδατοστεγές κουτί G στο δίπολο.
Ανοξείδωτες βίδες όπου χρειαστούν.
Άριστης ποιότητας ομοαξονική γραμμή για τον μετασχηματιστή προσαρμογής. Συνιστώ το RG-303.

Μήκος στοιχείων:
Ανακλαστήρας 1016mm
Δίπολο 942mm
Κατευθυντήρας D1 936mm
Κατευθυντήρας D2 925mm
Κατευθυντήρας D3 925mm
Κατευθυντήρας D4 936mm
Απόσταση ανάμεσα σε ανακλαστήρα και δίπολο 416mm
Απόσταση ανάμεσα στα υπόλοιπα στοιχεία 518mm

Πληροφορίες για το 4:1 Balun θα βρείτε στο χώρο των κατασκευών. Για ότι άλλο χρειαστείτε και δεν αναγράφεται εδώ, επικοινωνήστε στο mail
Καλές κατασκευές! SV1BJY

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ομορφο κεραιοσυστημα. και με κεραιες 6 στοιχειων ειναι διαχειρισιμο.
Απορια μια. μπορουν να επανυπολογιστουν τα στοιχεια για τοποθετηση πανω στο μπουμ και οχι διαμπερως? με βιδα στο κεντρο
sw1jgw

2Μδης είπε...

Συνήθως όταν σε αλουμίνιο ανοίξουμε τρύπα, και βιδώσουμε ένα στοιχείο, μακρόχρονα δημιουργείται κάποια οξείδωση. Μικρή μεν, αλλά γίνεται. Άλλωστε με το ξετρύπημα καταστρέφουμε το ανοδειομένο εξωτερικό στρώμα που το προστατεύει. Η χρήση διαφορετικών μετάλλων και ειδικότερα οι βίδες αν δεν είναι ανοξείδωτες δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα.
Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω μονωμένα στοιχεία! Ένα στοιχείο που είναι μονωμένο πραμένει μονωμένο.
Αντίθετα σκέψου 4Χ6=24 στοιχεία που άλλα έχουν οξειδώσει πολύ και άλλα λίγο, τι συνέπειες θα έχουν στην απόδοση της κεραίας...
Αν παρόλα αυτά επιμένεις, ΝΑΙ τα στοιχεία υπολογίζονται και για την τοποθέτηση που ρωτάς...

Ανώνυμος είπε...

επιμενω γιατι με δυσκολευει λογω ελειψης στοιχειωδους εργαστηριου. απτην αλλη αμα φτιαξουμε μια portable κεραια 6 στοιχειων που θα ειναι στην αποθηκη τοτε δεν νομιζω οτι κινδυνευει απο οξειδωση.
θα τα πουμε απο κοντα

The one with no shadow είπε...

Εξαιρετική παρουσίαση, πλήρης και δεν αφήνει απορίες.

Γιάννη, αφ' ενός μεν εχεις απόλυτο δίκιο για το ξετρύπημα, αφ' ετέρου ειναι δυσκολο να βρεις φθηνό μονωτικό υλικό που να αντέχει στον ηλιο - φονέα πάσης φυσεως πλαστικου.

Γενικά το κλειστό δίπολο και οι...απόγονοι του (Τ-match, Hairpin) δίνουν την μεγαλύτερη ευκολία προσαρμογής και την μικρότερη.... δυσανεξία συντονισμου (δεν εχει πιό εκνευριστικό πράγμα απο το να συντονίζεις μια κεραία πλησίον του εδάφους για 1:1, μονο και μόνο για να την σηκώσεις και να δεις 1:7, κλασικό φαινόμενο στο Gamma match, ειδικά στις περιπτώσεις που η απόσταση του 1ου κατευθυντήρα ειναι μεγάλη και δεν συγχωρεί...

Γενικά οι σχεδιάσεις με μεγάλη απόσταση 1ου κατευθυντήρα ενω δίνουν απίστευτο κέρδος (μεγιστο θεωρητικό 7,1dbd σε κεραία 3ων στοιχειων) ειναι τόσο στενές σε ευρος ζώνης που καταντουν εφιάλτης. Τα πράγματα εξομαλύνονται πολυ σε κεραίες με ζυγό αριθμό κατευθυντήρων, αλλά ποτέ δεν εχω πετύχει μεγαλύτερο κέρδος με ζυγό αριθμό απ' ότι με τον αμέσως προηγουμενο μονό (π.χ. με 8 κατευθυντήρες και 7 κατευθυντήρες) στο ίδιο μήκος Boom. Μονο το ευρος ζώνης αλλάζει σε μεγαλύτερο, με τον ζυγό.

Στις σχεδιάσεις των Yagi χρησιμοποιώ το ΥΟ (Yagi Optimizer) που δίνει την ευελιξία επιλογής κατα βούληση του αρχικου μήκους κεραίας και του αριθμου των στοιχείων, και απο κει και πέρα τα κάνει όλα και συμφέρει.

ΕΠΙΣΤΩ στον αναγνώστη την προσοχή στο οτι οταν ο Γιάννης λέει 2 χιλιοστά ανοχή, ΕΝΝΟΕΙ 2 χιλιοστά. Θελετε την κεραία να δουλέψει, ε? οπλιστείτε με λίμες...

2Μδης είπε...

Ξύστρα!
Όχι αυτή που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι του δημοσίου για να ξύνουν τα φρύδια τους! Αυτή που ξύναμε τα μολύβια μας στο δημοτικό.
Με μια τέτοια ξύστρα -και εφόσον το αλουμίνιο είναι <8μμ- μπορείτε να μειώσετε μικρομετρικά το μήκος του στοιχείου κατά ένα ή δύο χιλιοστά...

SW4LRJ/2 είπε...

Φιλοι μου ........ το αλουμινιο δεν οξειδονεται!!!!!! Αυτο που βλεπουμε επανο στις κεραιες ειναι ΑΛΑΤΑ και τιποτα περισοτερο.....
Μονο το νερο της θαλασας εχει την ειδιοτητα να το σκουριαζη (τρωει) αλλα και αυτο μετα απο πολλα χρονια!!!!!
Αυτα τα λιγα!!!! λογο QRL (χυτηριο) για το οχι και τοσο φιλικο (AL) αλουμινιο και τα οξειδια του!!!!
ΝΙΚΟΣ

2Μδης είπε...

Αυτό εννοώ, τα άλατα και τις βίδες που σκουριάζουν αν δεν είναι ανοξείδωτες.

The one with no shadow είπε...

Γειά σου φίλε μου.

Τα βεργάκια του αλουμινίου που χρησιμοποιουνται στις κεραίες επιλέγονται πάντα να εχουν επίστρωση βερνικιού ωστε να αντέχουν για πολλά χρόνια, διότι απο τους κύριους γνώμωνες στην κατασκευή κεραιων ειναι η αξιοπιστία.

Εχω δει κεραία στα 10μ απο την θάλασσα, να εχει κυριολεκτικά διαλυθει μετα απο 1 χρόνο παραμονής της εκεί. Τα πλαστικά γίνονται σκόνη απο τον ήλιο, οι πιάστρες στηριξης στον ιστό και ο... παλαι ποτε γαλβανιζέ ιστός ειναι ετοιμόρροπα (αν τα ψεκάσεις με αζαξ θα διαλυθουν) και όντως, το μόνο που κρατάει ειναι τα κεχρωμένα με βερνίκι αλουμινένια στοιχεία.

το μεγάλο ζητημα ειναι αυτό της Γαλβανικής διάβρωσης, δηλαδή οτι εκει που εφάπτονται 2 διαφορετικά μέταλλα εχουν την τάση να δημιουργουν ΗΕΔ και να ανταλάσσουν ηλεκτρόνια με τον όποιο διαθέσιμο ηλεκτρολύτη, κάτι που μετατρέπει επιτόπου σε άλας και οξείδιο τα μέταλλα σε επαφή.


http://en.wikipedia.org/wiki/Galvanic_corrosion

http://www.elval.gr/2.1.5.shtml

Τωρα, το χείριστο ειναι (μια που το συζητάμε) οτι μια τέτοια οξειδωμένη επαφή δρά σαν δίοδος. Κάθε δίοδος οταν διαρρέεται απο ρευμα (ακόμα και τα ρευματα της λήψης) παράγει ΘΟΡΥΒΟ. ο θόρυβος αυτός, για τις εφαρμογές ραδιοερασιτέχνη, καθως τον δημιουργουν ισχυρά πεδία ακόμα και εκτός συντονισμου της κεραιας (fm 88-108, tv), ρευματα που διαρρεουν ουτως ή άλλως την κεραία,

αλλά λόγω του συντονισμου της κεραίας, o ο θόρυβος εχει αιχμή στην συχνότητα λειτουργίας της (!) (πως δουλευαν οι παλαι ποτε πομποί σπινθήρα?!?)

μπορει να μας ανεβάσει μέχρι και 3 S-Units τον θόρυβο (αν εχουμε κανα 1000W Ραδιοφωνιά σε απόσταση μικρότερη απο χιλιόμετρο).

Και μετά θα κατηγορουμε τον ραδιοφωνιά για βρώμικη εκπομπή... hihi

The one with no shadow είπε...

και κάτι άλλο που ήθελα να θέσω για την κατασκευή - υπάρχει τρόπος, (ψαχνοντας στην γειτονική μας...βιοτεχνία κεραιών) να βρουμε κουμπωτά στηρίγματα, που ββοηθάνε πολύ (μαζι φυσικά με την αρίθμηση των διπόλων) στην κατασκευή κεραίας για εξόρμηση.

Ειναι πολυ πιό έυκολο να πακετάρεις μια κεραία σε διαστάσεις 0.10 Χ 0.20 Χ 2.00 μ (ή ακόμα και 1.00μ αν κανεις "σπαστό και κουμπωτό το boom ) και να την εχεις στο...πορτ μπαγκάζ μόνιμα, παρά να πρέπει να προγραματίσεις απο πρίν το τί θα πάρεις.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η παρουσίαση αλλά δυστυχώς η τετράδα κεραιών είναι άπιαστο όνειρο λόγω αντιδράσεων των ενοίκων της πολυκατοικίας μου.
Απορώ πως τα καταφέρνετε και βάζετε τέτοια συστήματα χωρίς αντιδράσεις.
Ακόμα κι αν τοποθετούσα κάτι τέτοιο θα μου έφερναν την εεττ πάραυτα για ακτινοβολία κλπ

The one with no shadow είπε...

Γιατι????

ΚΕΡΑΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ειναι.... hihihi

The one with no shadow είπε...

Χωρίς πλάκα τώρα, ισως να μην μπορεις να εχεις τεσσερις, αλλά μπορεις να εχεις σε εναν ιστό μια 6αρα σαν του 2Μδη , με ενα ροτοράκι. ΔΕΝ βγαινει δα και τοοοοσο μεγάλη. 2μ ειναι η κεραία και καμα μετρο πλάτος εχει.

το μόνο θέμα ειναι οτι πρέπει να ειναι ο ιστός κάπως ψηλά για να "φτουρίσει", αλλά μεχρι τα 4μ και τον θεό να σου φέρουνε θα πει ΟΚ...

Ανώνυμος είπε...

Για την 4αδα λέω. Δυστυχώς βγάζει μάτι και θα έχω πρόβλημα. Θα φτιάξω μια εξαρούλα να παίζω έχω και ρότορα τηλεόρασης. Τώρα αν ρωτήσω για κατακόρυφη πόλωση θα με βρίσετε πολύ;

Ανώνυμος είπε...

Εάν ενδιαφέρεσαι για μακρινές επαφές η οριζόντια πόλωση είναι μονόδρομος.
Εάν όχι τότε δεν χρειάζεσαι κατευθυντική.
Εάν θές να ανοίγεις μακρινούς επαναλήπτες τότε δεν θα σου ξανααπαντήσω! hihi
6146

Ανώνυμος είπε...

Ναι αν θες να ανοιγεις μακρινους επαναλήπτες, (τους επαναλήπτες της μισής Ελλάδας, εν προκειμένω) υπάρχει και το πανελλαδικό! hi-hi

The one with no shadow είπε...

Ισως, λέω ίσως, ο άνθρωπος να θέλει να κάνει επαφές με μακρινά mobile και ht. Να μην εχει SSB μηχάνημα ακόμα. Τι νίλα πάλι και αυτή....

2Μδης είπε...

Η συγκεκριμένη κεραία ΔΕΝ συνιστάται για κατακόρυφη (κάθετη) πόλωση. Αν και δεν μπορώ να διανοηθώ τον λόγο που θα θέλαμε κάθετη και κατευθυνόμενη εκπομπή, θα έλεγα να χρησιμοποιήσεις μια πανκατευθυντική κεραία 5/8*Χ και να φτιάξεις την 6άρα για λειτουργεία dx μαζί με τον ρότορα που ανέφερες.
Ταμάμ (που λένε και οι φίλοι μας!)

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τους επαναλήπτες, μπορείτε να δείτε στην δ/νση του ΥΠΜΕ τον νεό κατάλογο:
http://www.yme.gr/?aid=1933&tid=552
Μη σας μπερδέψει το αρχικό κείμενο:
"Η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ελέγχου Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων ο λ ο κ λ ή ρ ω σ ε την εναρμόνιση των αναμεταδοτών-επαναληπτών-ραδιοφάρων που αιτήθηκαν οι Ραδιοερασιτεχνικοί Σύλλογοι μετά τη λήξη υποβολής αιτήσεων για τον αντίστοιχο πίνακα αναμεταδοτών – επαναληπτών ραδιοφάρων της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη που εκδόθηκε την 24/08/2007"
Παρότι αναφέρει ότι ολοκλήρωσε την εναρμόνιση, ο πίνακας είναι προσωρινός!
Συνεπώς το κείμενο είναι ορθό μόνο ως προς το... συντακτικό μέρος.
Χωρίς να είμαι κακεντρεχείς (και κινδυνεύοντας κάποιοι να με αποκαλούν λαμπάτο), μια ακόμη πρόχειρη παρατήρηση:
σε επαρχιακό σύλλογο με έδρα το Ναύπλιο χορηγούνται 2 επαναλήπτες στην Πάρνηθα στα 2μ. (R2b & R3b). Θα πεις πάλι καλά, άλλο σύλλογο του διαγράφουν τους επαναλήπτες και του λένε να τους τηλεφωνήσει...
Θα περίμενα ότι όταν λένε εναρμόνιση (έστω στα χαρτιά και από το γραφείο του ΥΠΜΕ), θα πρόσεχαν την αλληλοεπικάλυψη των επαναληπτών. Μα ας ρωτήσουν τουλάχιστον τους συναδέλφους τους ραδιοερασιτέχνες, αντί να γεμίζουν εναν πίνακα.
6146

sv8gke είπε...

Συνεχίζοντας να είμαι εκτός θέματος....
Εδώ και μία ώρα λειτουργεί ραδιοφάρος στα 23cm.Συχνότητα εκπομπής 1296831 με 35 έλεμεντ οριζόντια πόλωση.Η κεραία του είναι γυρισμένη προς Αθήνα και θα παραμείνει εκεί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.Μετά θα γυρίσει προς Ιταλία,κάντε μια προσπάθεια μην τυχον και το ακούσεται.

Ανώνυμος είπε...

Η κατασκευή της κεραίας αυτής εντάσσεται στα πλαίσια του χόμπι μας και θεωρείται καλή κατασκευή.
Θα πείτε υπάρχουν κακές κατασκευές;
Υπάρχουν κύριοι, στην παρακάτω δ/νση θα δείτε πρόταση για να μετατρέψετε ένα νόμιμο μηχάνημα σε παράνομο από το χρήστη mike:
http://www.hamgr.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=147:yaesu-ft2000d-4khz-tx&catid=40:yaesu&Itemid=57

Ο χρηστης διάλεξε να το δημοσιεύσει σε Ελληνική ραδιοερασιτεχνική σελίδα.
Πιστεύω ότι σύντομα οι συνάδελφοι θα το αντιληφθούν και θα την αφαιρέσουν.
Σρι για το εκτος θεματος αν θελεις Γιαννη μετεφερε το.
6146

The one with no shadow είπε...

πολύ σωστά αναφέρει οτι ειναι καθαρά ηθικό και όχι παράνομο το να ξεροκεφαλιάζεις και να ανοιγεις το ευρος ενος ssb μηχανήματος.

Πρεπει να εισαι βέβαια εντελώς περα απο κάθε υποψία ηθικής για να το κάνεις, αλλά παράνομο, όχι δεν ειναι. Εκτός βέβαια αν εκπέμπεις ετσι στους 50ΜΗz ή και στους 70ΜΗz, οπου η νομοθεσία ρητά αναφέρει μέγιστο ευρος εκπομπής τους 2.4KHz.

Ας προσέχουμε λιγάκι. Ακομα και AM QSO με ευρος 5ΚΗz δεν νοειται παράνομο. Προς θεου. Χαζό και δαπανηρό, ισως. Ισως και το να ανοιγεις την SSB εκπομπή σου να ειναι και κακόβουλο, εν μέρει. Τεχνικά ανόητο, ειναι σίγουρα, καθως μειώνεις στο μισό την ισχυ σου μοιράζοντας την σε 4 ΚΗz αντί για 2. αλλά παράνομο, οχι, δεν ειναι ακόμη παράνομο.

Ανώνυμος είπε...

Παρότι το bandplan δεν περιέχεται άμεσα στον ΕΚΚΖΣ, οι ραδιοερασιτέχνες πρέπει να είναι
μολαταύτα σύννομοι με την ITU (ITU R SM.1138, ITU RR 1-18) στην οποία συμμετέχει το ΥπΜΕ της Ελλάδος έχοντας υπογράψει συνθήκη (WRC-95) εφαρμογής των κανόνων της ΚΑΙ για τις περιοχές που χρησιμοποιούμε ΚΑΙ για τα όρια εύρους ζώνης. Αρα κατ'επέκταση αποτελεί
και Ελληνικό νομο/υποχρέωση.

Επιπλέον:
Η ERO (European Radio communications Office) έχει συγκεκριμένες διατάξεις για τις προδιαγραφές Ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού (ETS300-684) τις οποίες και εφαρμόζει η Ελλάδα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τέλος στην Ελλάδα η ΕΕΤΤ ως Ανεξάρτητη Αρχή, το ΥπΜΕ και οι
αρμόδιες διευθύνσεις μπορούν να διεξάγουν έλεγχο στον εξοπλισμό των ραδιοερασιτεχνών
ανά πάσα στιγμή, άρα όποιος παραποιήσει εμπορικό εξοπλισμό
ραδιοερασιτεχνικής χρήσης που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και τα
αλλάξει, με αποτέλεσμα να μην συμφωνούν με τα χαρακτηριστικά που καταχώρησε ο εργοστασιακός κατασκευαστής στη βάση δεδομένων της ΕΕΤΤ για να πάρει άδεια εισαγωγής, θα έχουν ποινικές ευθύνες.
Και να τονίσω ιδιαίτερα πως ακόμη και οι ηθικές αρχές που διέπουν το χόμπι μας, για τους πραγματικούς ραδιοερασιτέχνες (και οχι για τυος απλούς κατόχους ραδιοερασιτεχνικών αδειών)είναι τόσο ισχυρές όσο οι νόμοι.
Και ακόμη πιστεύετε πως δεν είναι παράνομο;
Θέλετε να κόψω τις φλέβες μου;
Στην πατρίδα του Σωκράτη ζούμε αγαπητοί φίλοι, για σκεφθείε το...
6146