Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Μονή-μονή, τέρμα τα μίση!

Το πράσινο φως άναψε, και το Άγιο Όρος θα επιτρέψει τις εκπομπές σε όλους τους ραδιοερασιτέχνες που θα το ζητήσουν.
Με μια σαφή δήλωση της Επιστασίας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για να μην θιγούν το άβατο (το Σάββατο) και οι ιεροί κανόνες. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για την διενέργεια των «Φρυκτωριών 2009» που θα γίνουν στον Άθωνα φέτος το καλοκαίρι.
Οι Φρυκτωρίες 2009 θα γίνουν από μονή σε μονή και θα λάβουν μέρος οι 19 κυρίαρχες μονές, ενώ συμμετοχή ζητούν να έχουν τα μετόχια και οι σκήτες. (Θα απέχει η μονή Εσφιγμένου επειδή πριν 850 χρόνια και βάλε, λογομάχησαν με έναν συνομιλητή του Πάπα…)
Αρχικά υπήρχε η σκέψη, τις φρυκτωρίες να πραγματοποιήσει ένας ραδιοερασιτέχνης-μοναχός, μονάχος του! Ώριμοι προβληματισμοί έδειξαν ότι κάτι τέτοιο θα χτύπαγε άσχημα, και καταλήξαμε στην ανατρεπτική απόφαση της επιστασίας …
Εξάλλου, η διενέργεια της εκδήλωσης το συντομότερο δυνατόν, θα δώσει την ευκαιρία να έχει το Όρος ακόμα λίγο από τον παραδοσιακό χαρακτήρα του παρελθόντος. Μπορεί να μην υπάρχουν traditional γαϊδουράκια πλέον ως μεταφορικά μέσα (θάσπαγε η μέση του γάϊδαρου από το βάρος των ασκητών σήμερα) υπάρχουν όμως παραδοσιακά jeep, land rover, land cruiser και φορτηγάκια Τεράνο 4X4. Σε λίγα χρόνια όλοι οι μοναχοί θα κινούνται με ελικόπτερα και λήαρ τζετ και θα είναι αδύνατο να γίνουν φρυκτωρίες και dx-pedition.
Σημειώνεται ότι το μήνυμα των φρυκτωριών θα είναι ένας μικρός ψαλμός για τον οποίον θα αποφασίσουν προσεχώς οι άγιοι πατέρες. Ήδη έπεσε στην αγία τράπεζα το «αλληλούια» ως μονολεκτικό σύντομο μήνυμα που θα εκφράζει τους σκοπούς του σύγχρονου ραδιοερασιτέχνη, υπάρχουν όμως αντιδράσεις γιατί η παραπάνω λέξη είναι εβραϊκή! Συζητιέται επίσης να μεταδοθεί η επιτυχία των παπαροκάδων «Είδα το Χριστό φαντάρο, ναύτης ήτανε στην Πάρο» και να κλείσει η εκδήλωση με Θώδη. (Κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει ότι οι ραδιοερασιτέχνες δεν βάζουν τραγούδια!)
Ήδη σε κάθε μονή γίνονται ετοιμασίες, στήνονται κεραίες, δέχονται δωρεές, πουλάνε ολυμπιακά ακίνητα, ενώ προσαρμόζονται και με το νέο ημερολόγιο-ωράριο, αφού η χρήση του βυζαντινού ωραρίου εν έτη 2009 ήταν τουλάχιστον αστεία! (Τι να πεις στον ευρωπαίο συνάδελφο; Τι ωραία που είναι τώρα το 7.516 από κτίσεως κόσμου; Θα γέλαγαν και τα τροφοδοτικά!)


Σε μια αντίστροφη μέτρηση μέχρι τον Αύγουστο που θα γίνουν οι Φρυκτωρίες 2009, οι μοναχοί θα λύνουν καθημερινά κι έναν κόμπο από τα κοτσίδια τους. Όταν θα μείνουν όλοι με τα μαλλάκια τους ανακατεμένα (άστα να ανεμίζουνε στην τρελή νοτιά) τότε θα είναι η ώρα για την έναρξη της εκδήλωσης.
Οι άγιοι πατέρες, αφού μελέτησαν τα σιγίλια και τα χρυσόβουλα ως και το Ιερό Πηδάλιο, όρισαν ως σύνθημα των φετινών Φρυκτωριών την φράση: «Μονή-μονή, τέρμα τα μίση» Η φράση-σύνθημα περιγράφει την επικοινωνιακή αλληλουχία (μονή με μονή) δια της οποίας θα επέλθει το πέρας των διαπληκτισμών (τέρμα τα μίση). Ήδη τυπώθηκε σε αναμνηστικά ράσα και διαφημιστικά καλιμάφχια τα οποία θα φορέσουν οι μοναχοί κατά την εκδήλωση. Όσοι λαϊκοί θέλουν να τα προμηθευτούν να επικοινωνήσουν με το ράδιο-περιοδικό "519Report" των μοναχών-ραδιοερασιτεχνών του Άθωνα. (Η ονομασία του περιοδικού προήλθε από το RST αλλά και από την γνωστή λάμπα σύμβολο των απανταχού μεσαιατζήδων…!)
Βοήθεια μας…


(Στην πρώτη φωτογραφία γνωστός καθηγούμενος δοκιμάζει το μικρόφωνο του σταθμού, ενώ στην δεύτερη αντιπροσωπεία μοναχών επισκέπτεται το Υπουργείο για να πάρει τα special call's των Φρυκτωριών 2009...)

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε,
επειδή πληροφορούμε δηστυχώς τον μίζερο τρόπο αντιμετώπισης της προσπάθειας που γίνεται στο περιοδικό 5-9 Ρεπορτ και των συνεργατών του και προκειμένου να πεισθείς για την αγαθή μας πρόθεση το περιοδικό σου παραχωρεί όσο χώρο θέλεις για όσο χρόνο θέλεις τις σελίδες του για να γράφεις εκεί τα πικρόχολα (και αμφιβόλου χρησιμότητας έναντι του ραδιοερασιτεχνισμού) σχόλιά σου.
Γιατί σε ενοχλεί η άποψη των άλλων (πιθανον και η υπαρξη τους) αφού δεν έχεις εκφρασμένη καλύτερη πρόταση ?
Γιατί δεν περιορίζεσαι στον κουτσομπολίστικο ρόλο σου (αυτό κάνεις έντυπα και ηλεκτρονικά καιρό τώρα) αφού περιμένεις τι θα πει ποιός για να επιστρέψεις ως τιμητής και να έχεις άποψη ...ταμπουρωμένος πίσω από ένα PC ?
Βεβαια δεν έχω ιδιαιτερες απαιτήσεις από κανέναν μιας και η διχονοια ειναι κοινό φυλετικο μας
γνωρισμα με πολλούς εκφραστές ανά τους αιώνες.

Η δημοκρατικότητα και τα πιστευω σου είναι αυτά που σου υπαγορεύουν επίθεση σε όποιον πιστεύει σε κάτι άλλο εκτός από αυτό που πιστευεις εσύ???
Το "σακούλιασμα" των πάντων χωρίς καμιά εξαίρεση είναι κάτι που πρέπει να προσθέσω στην ανατροφή-διαπαιδαγώγηση των παιδιών μου ίσως?

Συνειδησιακά είμαι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξω τις εφαρμοσμένες ιδέες μου (5-9 Ρεπορτ, Aegean VHF Contest κλπ) και τους φίλους και συνεργάτες μου (όλους όσους έβαλαν πλάτη σε μια ανιδιοτελή προσπάθεια σαν και αυτήν)
καθώς και όλους αυτούς που μας θυμίζουν με τον τρόπο τους ποιοι είμαστε ΣΗΜΕΡΑ ώς Έλληνες χωρίς να κάνουν επίθεση στο χτές.


ΕΣΥ ...για ποιόν και για ποιες εφαρμοσμένες ραδιοερασιτεχνικές σου ιδέες παλεύεις ??


Επειδή δεν χρησιμοποιώ ψευδώνυμό ή κάτι αλλο για κάλυψη....

Το mail μου είναι sv5byr@hol.gr
Το κινητό μου είναι 6977806590
Το ονομά μου είναι Μιχαήλ Ε. Μπαλασκάς
και επειδή θα ανέβω στην Αθήνα σε κανένα μήνα από τώρα, θα είχε ισως ενδιαφέρον να ανταλάξουμε απόψεις και από κοντά γιατί μου αρέσει να γνωρίζω την φυσιογνωμία των ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις από εμένα.


Πολλά 73
και καλή αντάμωση στο φιλόξενο 5-9 Report.

SV5BYR
Μιχαήλ Ε. Μπαλασκάς
Ρόδος

2Μδης είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε,
Ευχαριστώ για την προσφορά του χώρου στο περιοδικό σας, ώστε να δημοσιεύσω «πικρόχολα σχόλια, αμφίβολης χρησιμότητας για τον ραδιοερασιτεχνισμό». Πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχετε άξιους συντάκτες, καλό είναι να μην τους στερήσετε τον χώρο.

Παλιότερα με είχατε χαρακτηρίσει γραφικό, τώρα με λέτε μίζερο. Νομίζω ότι έχετε παρεξηγήσει εντελώς την σημασία των παραπάνω λέξεων. "Εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια"
Οπωσδήποτε δεν σας τσουβαλιάζω (σακουλιάζω αν προτιμάτε) όλους. Στο περιοδικό σας γράφουν ικανότατοι συνάδελφοι, γνώμη μου είναι ότι «θάβονται» προκειμένου να αναδειχθούν θέματα που ουδεμία σχέση έχουν με τον ραδιοερασιτεχνισμό.
Βεβαίως αυτό είναι υπόθεση δική σας (το τι θα γράφετε) και δεν θέλω να σας κατευθύνω προς τη μια ή την άλλη κίνηση. Δικαίωμα μου είναι να κρίνω και να σχολιάζω ΕΚΤΟΣ αν δεν θέλετε κριτική, οπότε διακινήστε το περιοδικό σας με άλλο τρόπο, όχι δημόσιο.

Την δημοκρατικότητα μου, δεν είστε σε θέση να την σχολιάσετε. Στο ιστολόγιο μου θα δείτε πλήθος σχολίων (ακόμα και υβριστικών για το πρόσωπο μου) τα οποία παραμένουν ως μνημείο ήθους αυτών που μου έχουν επιτεθεί κατά καιρούς. Κάποιους από αυτούς τους γνωρίζετε καλά και τους έχετε φιλοξενήσει.
Θυμίστε μου σας παρακαλώ κι εσείς, ένα τεύχος του περιοδικού σας, ΕΝΑ, που να έχετε δημοσιεύσει μια επιστολή διαμαρτυρίας… (Μην ισχυριστείτε ότι δεν έχουν έρθει!)

Θα πρέπει να σας πληροφορήσω επίσης ότι δεν γράφω «ταμπουρωμένος» πίσω από το pc μου! Δεν έχω καταλάβει πως ακριβώς γράφετε εσείς οι «ξεταμπούρωτοι» στο pc σας, νομίζω όμως ότι γράφω όπως ακριβώς γράφετε κι εσείς, όπως γράφει όλος ο κόσμος… Ταμπούρια και πολεμίστρες δεν έχω ούτε ονειρεύομαι.
Για τα ψευδώνυμα και την χρήση τους, ανατρέξτε σε όσους έχουν γράψει στο περιοδικό σας κατά καιρούς (Παρατηρητής; Ραδιοπαρατηρητής; Κάτι τέτοιο, ειλικρινά δεν θυμάμαι το συγκεκριμένο ψευδώνυμο αυτή την στιγμή…) επίσης σε παλιότερα τεύχη ραδιοερασιτεχνικών περιοδικών, εφημερίδων, βιβλίων κλπ Θα δείτε ότι δεν γίνετε για τους λόγους που πιστεύετε.

Σχετικά με τις "εφαρμοσμένες ιδέες σας": Για το 5/9 μπορώ να πω ότι άρχισε καλά. Κάποια στιγμή και μετά έμπλεξε το πράγμα και ο ραδιοερασιτεχνικός του χαρακτήρας δέχθηκε ισχυρές πιέσεις. Ομολογώ ότι σταμάτησα να το διαβάζω όταν έβλεπα ότι απευθυνόταν στο «Χριστεπώνυμο ποίμνιο». (Βεβαίως και μπορεί ο καθένας να πιστεύει ότι θέλει, αρκεί να το πληρώνει αυτός που το πιστεύει και να μην έχει κρατικοδίαιτη ιεραρχία. Αν το κάθε σύστημα τρέφεται από τους φόρους που πληρώνω, θα πρέπει να δέχεται και την κριτική μου και την πρόθεση μου να σταματήσω να το τρέφω. Και το κλείνω αυτό το θέμα εδώ.)
Για το 5/9 λοιπόν για να επανέλθω, δεν είμαι ο μόνος που αμφιβάλλω για τον ραδιοερασιτεχνικό του χαρακτήρα. Αυτή η «δημοσκόπηση» που κάνετε μάλλον ξεκίνησε από παρόμοιες αμφιβολίες.

Οφείλω να σας αναγνωρίσω πάντως την ανιδιοτέλεια στην προσπάθεια σας. Δεν έχω κανέναν λόγο να πω ότι ξεκινήσατε την έκδοση για να εκμεταλλευτείτε οικονομικά τους συναδέλφους μας. Αναγνωρίζω επίσης ότι η προσπάθεια έχει κόστος που κάποιος από εσάς επωμίζεται, σε χρόνο και χρήμα…

Για την δεύτερη "εφαρμοσμένη ιδέα σας", το Aegean VHF contest:
Αντί να ξεπεράσει τα εύλογα προβλήματα της αρχής και να πάει ένα βήμα παραπέρα, δημιούργησε εκ του μη όντος ένα σωρό άλλα προβλήματα. Τεράστια διάρκεια! Κάποιος που θα ήθελε να πάρει μέρος από ένα βουνό για παράδειγμα, θα έπρεπε να πάει για 48 ώρες στο βουνό;;; Φυσικό επόμενο να μην υπάρχουν τέτοιες συμμετοχές και οι επαφές να γίνονται από χαμηλότερα σημεία και σε μικρότερη απόσταση. Ευνοούνται επομένως όσοι αράζουν στο σπίτι τους και μιλάνε με τις γύρω περιοχές. Δεν ξέρω αν αυτός ήταν ο στόχος σας.
Με τις διαμορφώσεις όλων των ειδών και την χρήση των συχνοτήτων κλήσης κατά την διάρκεια του κόντεστ υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα.
Το κυριότερο όμως είναι η ελάχιστη συμμετοχή από πλευράς σας. Η μη υποστήριξη της ιδέας σας από εσάς τους ίδιους, και ο τορπιλισμός κάθε συνεργασίας. Προσωπικά έχω στηρίξει το Aegean VHF contest, έχω πάρει μέρος στο παρελθόν, έχω αφιερώσει χρόνο για να οργανώσω την κάθε μου συμμετοχή. Δεν πήγαινα στην κορυφή με ένα φορητό στην τσέπη, αλλά με εξοπλισμό. Ενθάρρυνα μέσα από τα κείμενα μου την συμμετοχή σε αυτό και το ίδιο θα κάνω και τώρα… Αλλά όχι με προϋποθέσεις «έλα και σκάσε».
Αν έχω διαφωνίες τις εκφράζω. Και με το Fielday της ΕΕΡ είχα διαφωνίες. Τις άκουσαν. Διόρθωσαν κάποια πράγματα.
Κάντε το ίδιο για να έχετε συμμετοχή. Μην τορπιλίζετε την όποια συνεργασία κάνοντας εξαγγελίες και παράπονα που δεν έρχεται κόσμος. Ο όποιος συνάδελφος θελήσει να έρθει θα το κάνει για να πάρει μέρος σε ένα ραδιοερασιτεχνικό γεγονός. Όχι για να δώσει τροφή σε ένα περιοδικό να ανοίγει διαμάχες πολιτικού ή θρησκευτικού περιεχομένου.
Σας το λένε έτσι, σας το λένε αλλιώς δεν το καταλαβαίνετε!

Για τις δικές μου «εφαρμοσμένες ιδέες» δεν θα σας μιλήσω. Οι ιδέες δεν εφαρμόζονται αν δεν ομονοήσουν πολλοί και δεν δουλέψουν για την εφαρμογή τους. Καμία ιδέα μου επομένως δεν έχει εφαρμοστεί με αποκλειστικά δική μου προσπάθεια για να την οικειοποιηθώ.
Χαίρομαι που αποτελείτε εξαίρεση!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

2Μδης

Ανώνυμος είπε...

- Τι γλυκό τρώνε οι προφήτες;
- Προφητερόλ!!!!!!

(ena anekdoto gia na veltiosoun to humor toys osoi den exoun)

Ανώνυμος είπε...

Μία μικρή τοποθέτηση στο off-topic:
Για τον καθαρά ραδιοερασιτεχνικό χαρακτήρα του 5-9 γίνεται κάποια έρευνα, θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τις απόψεις των συναδέλφων.
Όντως η μακρά διάρκεια του vhf contest, αδικεί κάποιους που ανεβαινουν σε κορυφές ή πηγαίνουν κάπου μακριά (εμένα με εξυπηρετεί! ).
Επαυξάνω για την παραίνεση να βελτιώσουμε το χιούμορ μας. Διότι, όσο καλλίτερης ποιότητας χιούμορ έχουμε, τόσο αυξάνεται και η αισθητική μας αντίληψη.
Τελικά μπορεί το χιούμορ να σημαίνει πολιτισμός.
6146

2Μδης είπε...

Το χιούμορ σαφώς ΄και δείχνει πολιτισμό. Μόνο στις απολίτιστες και καθυστερημένες κοινωνίες δεν υπάρχει χιούμορ και σάτιρα. (Βλέπε διωγμούς εναντίον των σκίτσων του Μωχάμετ κλπ)
Στο μεσαίωνα μάλιστα το χαρακτήριζαν βλασφημία με τις γνωστές συνέπειες...
Η σάτιρα σήμερα σε όλες τις δημοκρατίες υπάρχει και επικρίνει κυρίως αυτούς που προσπαθούν να αυτοπροσδιοριστούν διαφορετικά απ΄αυτό που είναι. (Θυμηθείτε τι άκουσε γνωστή αοιδός που ήθελε να γίνει βουλευτίνα, από τον Λαζόπουλο...)

Ανώνυμος είπε...

πολυ χαρακτηριστικο παραδειγμα σε αυτο που λες Γιαννη ειναι το μυθηστοριμα του uberto eco ονομα του ροδου, οπου οι σκοταδιστες μοναχοι στο μεσαιωνα ειχαν στα χερια τους αντιγραφο της Κωμοδιας του Αριστοτελη. το αντιγραφο το κρατανε κρυφπ απο την κοινωνια γιατι θεωρουν οτι ο γελως ειναι του Σατανα....
Αν δεν το εχεις διαβασει αξιζει
73 sw1jgw

2Μδης είπε...

Το έχω διαβάσει Δημήτρη, εσχάτως το είδα και σε dvd. Φοβερό το κλίμα που διαδραματίζονταν αυτά. ΕΥΤΥΧΩΣ έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ανώνυμος είπε...

Πέρασε?
Όχι τελείως...

taso είπε...

γειά χαρά σε όλον τον κόσμο,
τελικά θα γίνουν φέτος οι ΤηλεΦρυκτωρίες?
απάντηση _χωρίς_ χιούμορ παρακαλώ...
Τάσος

2Μδης είπε...

Τάσο,
Όχι δεν θα γίνουν φέτος Φρυκτωρίες. Ποτέ δεν σχεδιάστηκαν σαν ετήσιο γεγονός. Είχαν προταθεί για την επέτειο των 50 χρόνων της ΕΕΡ και έτσι έγινε.

2Μδης είπε...

...η παρούσα ανάρτηση έχει γίνει την 1η Απριλίου, προσθέτω...

taso είπε...

ΟΚ,
αλλά και γιατί όχι όμως,
θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και την βάση γιά ένα ετήσιο contest της ξηράς (ελληνικής), μεγαλύτερο υψόμετρο -> περισσότεορι πόντοι !
τα λέμε ...
Τάσος