Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Συνθέτοντας τον Σταθμό

Άλλο ένα άρθρο για το ΕΜΕ από τον Κώστα SV1OAA . Δημοσιεύτηκε στο SV NEA που κυκλοφορεί, το δημοσιεύω εδώ για όσους δεν παίρνουν το περιοδικό της ΕΕΡ...
2Μδης

"...Και μετά φταίω εγώ που τα έχω με τα ψηφιακά? Ψηφιακό ξυπνητήρι έβαλε και ο SV8GKE για να ξυπνήσει και να έρθει από Λευκάδα στο Λαύριο και να πάρουμε το καράβι για Τζιά…..και φυσικά το ξυπνητήρι δεν χτύπησε, το καράβι το έχασε και βρέθηκα μόνος μου σκαρφαλωμένος πάνω στο H frame να προσπαθώ να φτάσω την πάνω αριστερή κεραία την οποία ο δυνατός αέρας (11 μποφόρ) γύρισε και αντί να κοιτάει στον βορά όπως οι άλλες 3, αυτή κοίταγε στην Δύση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Στο πρώτο άρθρο (τεύχος Σεπτ – Οκτ) μίλησα με πολύ λίγα λόγια για το προηγούμενο κεραιοσύστημα που λειτουργούσα, το οποίο αποτελούσαν 4 κεραίες 8 στοιχείων διασταυρούμενης πόλωσης. Όπως είπα τότε, το κεραιοσύστημα αυτό μου χάρισε πολλές ώρες ευχάριστης ενασχόλησης έχοντας ουσιαστική διαφορά από τον προκάτοχό του που ήταν μόνο 2 κεραίες.

Στο άρθρο αυτό θα περιγράψω το τρίτο σε σειρά κεραιοσύστημα που λειτούργησα, το οποίο αποτελείται από 4 κεραίες 16 στοιχείων και πάλι διασταυρούμενης πόλωσης

Ο Πύργος

Ο πύργος που ήδη είχα ήταν ακατάλληλος λόγω μικρού ύψους, μόλις 3μ, οπότε χρειάστηκε να βρεθεί άλλος ψηλότερος ώστε κατά την ανύψωση οι νέες μακρύτερες κεραίες να μην ακουμπούν κάτω. Μετά από σχετική έρευνα βρέθηκε μεταχειρισμένος 9μ πύργος αλουμινένιος με βαγονάκι κατασκευής SV1GE ο οποίος μεταφέρθηκε στο νησί της Τζίας. Τοποθετήθηκε νέα βάση ώστε να εφαρμόζει σωστά πάνω στην υπάρχουσα τσιμεντένια υποδομή, αλλάχθηκαν διάφορα μέρη που είχαν φθαρεί, μπήκε νέο ελατήριο στην ασφάλεια, λάδια, ξύδια, γράσα παντού, νέα τροχαλία με δύο ταχύτητες και μεγάλο γρανάζι ώστε να σηκώνει το βάρος άνετα, νέο συρματόσκοινο και έτοιμος ο πύργος για δεχθεί τις κεραίες.


9 μέτρα πύργος αλουμινίου με βαγονάκι, κατασκευής SV1GE








Οι Κεραίες


Οι κεραία που επιλέχθηκε είναι η 32JXX2 κατασκευής I0JXX. Η κεραία αυτή είναι διασταυρούμενης πόλωσης και έχει 16 οριζόντια και 16 κάθετα στοιχεία.


To ακριβές μήκος της είναι 9,3 μέτρα και το κέρδος της (Gain) 14,36dBd. Με απόσταση τοποθέτησης (stacking) για την τετράδα στα 4,05 μέτρα στο οριζόντιο επίπεδο και 4,05 μέτρα στο κάθετο, έχουμε συνολικό κέρδος 20,24dBd και θερμοκρασία 217,5 βαθμούς Kelvin σύμφωνα με τους πίνακες του VE7BQH. To G/T της τετράδας αυτής είναι στο -0,98 db. Εν ολίγης ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη τετράδα (8JXX2) η οποία, όντας μικρότερη, έδινε μόλις 18dBd συνολικό gain, 241Κ θερμοκρασία και G/T -3.82db. (Το G/T ratio είναι ένας τρόπος αξιολόγησης της κεραίας ως προς την ικανότητα λήψης ασθενών σημάτων. Όσο πιο θετικό είναι το αποτέλεσμα τόσο καλύτερο.)

Tι σημαίνουν όλα αυτά? Τεράστια διαφορά στην απόδοση (>2 dΒd), μεγαλύτερη κατευθυντικότητα στην ακτινοβολία άρα λιγότερος θόρυβος από το περιβάλλον αλλά βασικότερο όλων, μεγαλύτερη ευαισθησία στην λήψη ασθενών σημάτων λόγω του ιδιαίτερα βελτιωμένου G/T ratio σε σχέση με το παρελθόν.

Ο τρόπος τοποθέτησης των κεραιών είναι ο κλασικός, πάνω σε ένα μεταλλικό σκελετό σχήματος «Ήτα» (H frame) φτιαγμένο το οριζόντιο με σωλήνα διαμέτρου 50 χιλιοστών και πάχους 4 χιλιοστών ενώ τα δύο κάθετα είναι διαμέτρου 40 χιλιοστών και 4 χιλιοστών πάχους.
Εδώ υπάρχει ένα θέμα: Στις κεραίες διασταυρούμενης πόλωσης, η ακτινοβολία της κάθετης πόλωσης επηρεάζεται από κάθε μεταλλική επιφάνεια η οποία βρίσκεται κοντά στα στοιχεία της. Πόσο μάλλον όταν η μεταλλική αυτή επιφάνεια (το κάθετο boom του H frame) περνάει ανάμεσα από τα στοιχεία για να κρατάει την κεραία. Αυτός ήταν και ο λόγος που στο προηγούμενο κεραιοσύστημα μου με τις κεραίες 8 στοιχείων είχα επιλέξει να βάλω fiber glass tubes. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αν τελικά επιλεγεί fiber glass θα πρέπει και τα phasing lines να φεύγουν πίσω από τις κεραίες (και όχι παράλληλα με το boom τους) και να έρχονται στο κέντρου του «Ήτα» αποφεύγοντας να είναι κοντά στα στοιχεία. Ο φόβος μου όμως στην περίπτωση του νέου συστήματος ήταν ότι οι κεραίες είναι τόσο μεγάλες που ίσως τα fiber glass δεν αρκούν ώστε να τις κρατάνε σταθερά στην θέση τους κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως δυνατός αέρας κλπ. Επίσης, αν τα phasing lines φύγουν πίσω από την κεραία, αυξάνουν και το βάρος στο πίσω μέρος αλλά και την ευπάθεια στους ανέμους. Μετά λοιπόν από κάποια μικρή έρευνα και συζήτηση με ειδικότερους και εμπειρότερους από εμένα, έμαθα ότι οι κεραίες με μεγάλο boom (άνω των 8 – 9 μέτρων) υποφέρουν μεν από το κάθετα τοποθετημένο μεταλλικό ιστό και το beam τους επηρεάζεται από αυτό αλλά σε μικρό βαθμό, αντίθετα με τις κεραίες μικρού boom που πραγματικά επηρεάζονται πολύ. Άρα ζυγίζοντας την αξία του μικρού επηρεασμού από την μία μεριά και της στιβαρής κατασκευής που προσφέρει το μέταλλο έναντι του fiber glass από την άλλη, προτίμησα το μέταλλο. Βεβαίως υπάρχει και μεικτή λύση του μετάλλου μέχρι ένα σημείο και fiberglass στην συνέχεια στο σημείο που το κάθετο περνάει ανάμεσα από τα στοιχεία της κεραίας, όμως αυτή η κατασκευή παρουσιάζει κάποια αστάθεια στο σημείο που το μέταλλο ενώνεται με τον fiber glass, απαιτεί δεσίματα με σκοινιά κλπ οπότε δεν το προχώρησα αν και αρχικά το είχα επιλέξει.

Οι 4 κεραίες λοιπόν συναρμολογήθηκαν και συντονίστηκαν μια προς μια πριν τοποθετηθούν πάνω στο μεταλλικό «Ήτα». Και για την συναρμολόγηση αλλά και για τον σωστό συντονισμό τους χρησιμοποίησα έναν μονό ιστό πάνω στον οποίο βίδωσα προσωρινά το boom της κεραίας πριν μπουν τα στοιχεία. Κάθε κεραία που ετοιμαζόταν, έπαιρνε την θέση της στο μεταλλικό «Ήτα» αφού πρώτα συνδέονταν τα phasing lines, φτιαγμένα το κάθε ένα από 10μ ecoflex 10, σε κάθε μία από τις δύο πολώσεις. Τα 2 phasing lines λοιπόν από κάθε μία από τις τέσσερις κεραίες (ένα από την οριζόντια και ένα από την κάθετη πόλωση) σύνολο 8 phasing lines πηγαίνουν σε 2 power dividers 4:1 (ένα για κάθε πόλωση) και πάλι κατασκευής I0JXX από τα οποία φεύγουν δύο κάθοδοι οι οποίοι τερματίζονται στο ρελέ εναλλαγής πόλωσης (polarization relay).

Relays-Κάθοδοι – LNA –Sequencer

Το ρελέ που έχει επιλεγεί για την λειτουργία εναλλαγής πόλωσης είναι το CZX-3500. Από το ρελε αυτό φεύγει μια λ/2 κάθοδος Ecoflex 10 η οποία συνδέεται στο δεύτερο ρελέ επίσης CZX-3500 το οποίο φροντίζει για την εναλλαγή εκπομπής/ληψης (tx/rx relay). Τέλος, από το ρελέ αυτό ξεκινάνε 2 κάθοδοι, μια για εκπομπή - για την οποία διάλεξα Heliax LDF5-50 7/8inch - και μια για λήψη, για την οποία επέλεξα Heliax LDF4-50 ½ inch. Ο λόγος που επιλέχθηκαν οι κάθοδοι αυτοί είναι φυσικά οι ελάχιστες απώλειες που εμφανίζουν, γιατί όπως λέμε κάθε φορά «κάθε db μετράει» στο ΕΜΕ. Η κάθοδος της εκπομπής με την σειρά της συνδέεται στο Kenwood TS-2000X που έχω στο shack και στο οποίο έχει γίνει διαχωρισμός στις εξόδους εκπομπής και λήψης και το ίδιο κάνει και η κάθοδος της λήψης αφού πρώτα όμως παρεμβληθεί ένας ενισχυτής λήψης χαμηλού θορύβου LNA 24db με 0,25NF ο οποίος είναι κουμπωμένος επάνω στο ρελέ εκπομπής/λήψη ώστε να αποφευχθούν παραπάνω απώλειες. (Στο σχεδιάγραμμα φαίνεται καθαρότερα ο τρόπος σύνδεσης.)

Ο λόγος για τον οποίο έγινε διαχωρισμός των εξόδων εκπομπής/λήψης είναι ώστε να έχουμε απροβλημάτιστη λειτουργία του LNA το οποίο ουτε δικό του ρελέ έχει ουτε rf sense. Αν μέσα από το LNA περάσει έστω και η ελάχιστη RF, τότε θα καταστραφεί. Για να λειτουργήσει λοιπόν το LNA αλλά και τα ρελε και τα λοιπά στοιχεία του συστήματος, χρειάζεται ένα sequencer. To sequencer στέλνει τάση ή κόβει την τάση στις συσκευές του συστήματος με μικρή χρονοκαθυστέρηση ώστε να ενεργοποιηθούν ή απενεργοποιηθούν την στιγμή που πρέπει και να μην καταστραφούν.

Το Sequencer που χρησιμοποιώ είναι της SSB Electronics αν και υπάρχουν πολλά σχέδια στο διαδίκτυο αν θέλει κάποιος να κατασκευάσει ένα. Όταν λοιπόν το σύστημα βρίσκεται σε λήψη, το sequencer δίνει τάση 13.8V στο LNA αλλά και στο ρελέ εκπομπής / λήψης το οποίο είναι «κλειστό» σε συνεχή λήψη (επαφη ΝΟ). Όταν γυρίσουμε σε εκπομπή, το sequencer κόβει την τάση και στο ρελέ εκπομπής / λήψη ώστε να «κλείσει» η επαφή της εκπομπής αυτή τη φορά (επαφή ΝC), αλλά και κόβει την τάση στο LNA ώστε να το προστατέψει. Τέλος το sequencer έχει επίσης την δυνατότητα να ενεργοποιεί τυχών ενισχυτές ισχύος αλλά και άλλες συσκευές. Το δεύτερο ρελέ, αυτό που εναλλάσσει οριζόντια και κάθετη πόλωση, παίρνει τάση από το τροφοδοτικό και μέσω ενός χειροκίνητου διακόπτη μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο που θέλουμε να εκπέμψουμε, οριζόντια ή κάθετα. Η εναλλαγή αυτή πρέπει απαραίτητα να γίνεται μόνο κατά την διάρκεια της λήψης και όχι της εκπομπής.

Και τα ρελέ αλλά και ο ενισχυτής λήψης (LNA) έχουν τοποθετηθεί σε υδατοστεγές ηλεκτρολογικό κουτί το οποίο βρίσκεται στην βάση της κεραίας. Οι διάφορες τάσης για τα ρελε, το LNA αλλά και τα μοτερ περιστροφής και ανύψωσης μεταφέρονται από το shack στο κουτί αυτό μέσω ενός 12κλονου ηλεκτρολογικού καλωδίου.

Τα μοτέρ

Για την άνετη κίνηση του κεραιοσυστήματος ως προς την περιστροφή (azimuth) αλλά και ως προς την ανύψωση (elevation) επιλέχθηκαν δύο ξεχωριστά μοτέρ της Alpha Spid τα οποία λειτουργούν από 12V – 24V και ανάλογα αυξάνουν την ισχύ τους. Για να κινείται χωρίς πρόβλημα το σύστημα αυτό δεδομένου του βάρους αλλά και του μόνιμου και συχνά ισχυρού αέρα στην Τζια, τα μοτέρ πλέον τροφοδοτούνται με 24V. Η σωστή ζύγιση όμως των κεραιών κατά την εγκατάσταση παίζει καθοριστικό ρόλο.

Τα λάθη

Δεν έχω κάνει εγκατάσταση χωρίς λάθη ως τώρα. Όσο και να προσέξω, πάντα κάτι στραβό θα γίνει:

Ένα από αυτά έχει να κάνει με την στιβαρότητα της κατασκευής σε σχέση με τον δυνατό αέρα που έχει πάντα το νησί. Τα δύο κάθετα τμήματα το μεταλλικού «Ήτα» ήταν πολύ βαριά ώστε οι δαγκάνες που είχα να το κρατήσουν σταθερά στην θέση του. Η λύση δόθηκε με μία 10ρα περαστή βίδα η οποία τρύπησε και την δαγκάνα και το οριζόντιο αλλά και το κάθετο σωλήνα και έσφιξε ακινητοποιώντας τον βραχίονα ώστε να μην υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα περιστροφής.

Ένα δεύτερο λάθος έχει να κάνει με την δαγκάνα που πιάνει την κάθε κεραία στο κάθετο boom του μεταλλικού «Ήτα». Και πάλι ο δυνατός αέρας νίκησε και οι κεραίες έστριβαν γύρω από το boom. Η λύση ήταν και πάλι περαστή βίδα η οποία τρύπησε την δαγκάνα και το boom και σταθεροποίησε την κεραία.

Ένα τρίτο λάθος έχει να κάνει με την ασφάλιση του πύργου με συρματόσκοινα όταν οι κεραίες είναι επάνω. Τα συρματόσκοινα πιάνουν στο κάτω μέρος του βαγονιού και δένουν σε ειδικές βάσεις στο έδαφος. Οι ειδικές αυτές βάσεις όμως φτιάχτηκαν μακρύτερα από ότι ίσως έπρεπε από τον πύργο με αποτέλεσμα η υποτείνουσα γωνία που δημιουργείτε μεταξύ πύργου, εδάφους και βάσης (στο έδαφος) πάνω στην οποία δένει το συρματόσκοινο, ήταν αρκετά μεγάλη ώστε όταν οι κεραίες είναι σε ανύψωση ακουμπούσε το πίσω μέρος τους πάνω στο συρματόσκοινο. Η λύση δόθηκε δένοντας τον πύργο όχι από το κάτω μέρος του βαγονιού αλλά από χαμηλότερο σημείο στις υπάρχουσες βάσεις. Ίσως στο μέλλον φτιάξω νέες βάσεις κοντύτερα στον πύργο.

Οι παραπάνω λύσεις δόθηκαν από τον φίλο ραδιοερασιτέχνη και λάτρη των 2μ Μιχάλη SV8GKE.

4 x 16 στοιχεία διασταυρούμενης πόλωσης (32JXX2)







ARRL EME Contest 2011


Με τον Μιχάλη SV8GKE λοιπόν ως μέλος της ομάδας J48OAA θελήσαμε να λάβουμε μέρος στο ARRL EME Contest 2011. Το ειδικό διακριτικό είχε εγκριθεί από το καλοκαίρι, όταν νόμιζα ότι θα λάβω μέρος μόνος μου και για αυτό έχει και το ΟΑΑ surfix. Όμως η ύπαρξη ομάδας αυξάνει πάντα την διασκέδαση. Το contest αυτό για την μπάντα των 2 μέτρων, διεξάγεται σε δύο σαββατοκύριακα. Το πρώτο ήταν 23-24 Οκτωβρίου και το δεύτερο 19-20 Νοεμβρίου.

Δυστυχώς λόγω απεργίας των ναυτεργατών, το πρώτο σαββατοκύριακο χάθηκε χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε στο νησί της Τζιάς όπου βρίσκεται το shack. Η απεργία που είχε αναγγελθεί ότι θα έληγε Παρασκευή 22 Οκτωβρίου πήρε παράταση και ο GKE που ήταν ήδη καθοδόν προς το Λαύριο επέστρεψε άπρακτος στην Λευκάδα.

Πριν φτάσει το δεύτερο σαββατοκύριακο παρακολουθούσαμε συνεχώς το δελτίο καιρού ευχόμενοι να σταματήσουν τα μποφόρ που για 5 ημέρες έδιναν απαγορευτικά στα καράβια. Ο αέρας μειώθηκε, το απαγορευτικό άρθηκε και δώσαμε με τον Μιχάλη το καθιερωμένο ραντεβού στις 08:00 στο λιμάνι του Λαυρίου. Το contest άρχιζε το ίδιο βράδυ αλλά έπρεπε να πάμε από πρίν ώστε να επισκευάσουμε μία από τις τέσσερις κεραίες την οποία ο δυνατός αέρας είχε στρίψει προς Δυσμάς αντί προς Βορρά που κοίταγαν οι υπόλοιπες.

Ψηφιακό όμως ξυπνητήρι επέλεξε ο – καθαρά αναλογικός - SV8GKE για να ξυπνήσει στις 03:00 και να ξεκινήσει για Λαύριο. Και φυσικά μετά από όλα αυτά που έχει ο ίδιος «σούρει» στις διάφορες ψηφιακές συσκευές, το ξυπνητήρι δεν χτύπησε στις 03:00 αλλά στις 05:00 και έχασε το καράβι. Αμετανόητος όμως, κατά τις 06:30 βρισκόμενος έξω από το Μεσολόγγι επέμενε ότι προλαβαίνει…..Ευτυχώς ένας σκύλος στην μέση του οδοστρώματος τον έκανε να συνέλθει και να διακόψει την προσπάθεια να είναι στις 08:00 στο Λαύριο.

Το επόμενο καράβι ήταν στις 18:30 - ήδη νύχτα - και οι κεραία έπρεπε να διορθωθεί. Πέρασα λοιπόν μόνος μου στην Τζιά και με την βοήθεια 5μετρης σκάλας, η οποία και με ανέβασε στο οριζόντιο boom του «Ήτα» αλλά και το υποστύλωσε για να με κρατήσει επάνω όρθιο και με πολύ τύχη κατάφερα να φέρω την κεραία στην θέση της … σχεδόν. Η κάθε κεραία είναι κρεμασμένη με σκοινάκια που είχαν κοπεί από τον αέρα, τα οποία όμως δεν κατόρθωσα να δέσω. Τουλάχιστον η κεραία σκόπευε σωστά, αν και έγερνε στο μπροστά και πίσω μέρος της.

Το απόγευμα ήρθε ο Μιχάλης και ετοιμαστήκαμε για τον διαγωνισμό ο οποίος άρχιζε στις 00:00 utc δηλαδή στις 02:00 τοπική ώρα. Η κεραίες σηκώθηκαν, βρήκαμε στόχο και αρχίσαμε. Και πάλι όμως ο ηλεκτρικός θόρυβος από τον γειτονικό μετασχηματιστή ( ο οποίος μετράει ώρες πριν τον ανατινάξω hi) δεν μας επέτρεψε να κάνουμε QSO μέχρι σχεδόν τις 09:00 το πρωί όπου μειώθηκε αισθητά. Αρχίσαμε λοιπόν να γράφουμε σταθμούς στο logbook και να παίρνουμε τα πρώτα report 529 και 539 από τους ανταποκριτές μας. Οι συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα καλές και ακόμη και δυνατοί σταθμοί συχνά δυσκολεύονταν να περάσουν άνετα στο δέκτη μας. Άλλες στιγμές η διάδοση βοηθούσε και τα σήματα ήταν δυνατά. Highlight ο Κ5GW (48 x 10el, & 8877) ο οποίος ακουγόταν καλύτερα από HF και μας ξεκούφανε και μας έκανε να χαμηλώσουμε το AF !!!

Τα QSO που κάναμε την πρώτη αυτήν ημέρα ήταν με τους

OZ1HNE O/RO
SV1BTR 539/559 ανολοκλήρωτο λόγω απειρίας μας και λόγω του ότι ο Δημήτρης
μας έχασε μεσα στο pileup που είχε μόνιμα όση ώρα ήταν εκεί.
K5GW Ο/RO αν ειχαμε ανοικτό το AGC θα έφερνε σίγουρα πολύ σήμα
OK1MS O/RO
I2FAΚ 529/RΟ
SM7GVF RO/O με πολύ QRM από τους κλασσικούς κυνηγούς της περιοχής οι
Οποίοι είχαν χάσει τα σκυλιά και είδαμε και πάθαμε μεχρι να τα
τα βρουν και να αλλάξουν συχνότητα επιτέλους.
PΑ0JMV RO/O
F1FLA O/RO
DK8UCC O/RO

Καλός ο απολογισμός της πρώτης ημέρας, μέσα σε 4 ώρες κάναμε σχεδόν όσα QSO είχαμε κάνει στο διήμερο του ARI. Μετά την δύση του φεγγαριού κατά τις 13:00 επιδοθήκαμε στο να τοποθετήσουμε σωστά και να δέσουμε τα σκοινάκια της επιδιορθωμένης κεραίας και να την φέρουμε στα ίσια της. Για να γίνει αυτό, φέραμε τούμπα το κεραιοσύστημα με την χρήση του μοτερ ανύψωσης (180 μοίρες) και κατεβάσαμε την κεραία χαμηλά ώστε να την φτάνουμε από το έδαφος. Οι βίδες όλες σφίχτηκαν εκ νέου, τα σκοινάκια δέθηκαν, ένα πληγωμένο phasing line επιδιορθώθηκε και η κεραία επανήλθε στην πρότερη της θέση.

Την επόμενη ημέρα και πάλι ξεκινήσαμε με πάρα πολύ θόρυβο (άνω των 12db) από τον τρισκατάρατο μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα πριν τις 09:00 να μην έχουμε γράψει καμία επαφή. Οι συνθήκες όμως γενικά την Κυριακή δεν ήταν καλές με αποτέλεσμα να γράψουμε μόνο 3 νέες επαφές στο logbook.

RU1AA O/RO
YO2AMU O/RO
SP7DCS O/RO

Δεν απογοητευτήκαμε καθόλου όμως. Έτσι είναι το cw EME. Δύσκολο και εξαρτημένο από πολλά, διάδοση, συμμετοχή, συνθήκες στο περιβάλλον που βρίσκεσαι (τοπικός θόρυβος), στρατηγική και όπως όλα, τύχη.

Το διήμερο αυτό περάσαμε φανταστικά, μάθαμε καλύτερα το σύστημα μας, αποκτήσαμε εμπειρία και ξεκινήσαμε ήδη να σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα αναβάθμισης του σταθμού, τα οποία συμπεριλαμβάνουν αλλαγές στη λήψη με χρήση ειδικού για ΕΜΕ SDR δέκτη προσαρμοζόμενης πόλωσης. Ο δέκτης ήδη υπάρχει αλλά η εγκατάσταση του απαιτεί αρκετές αλλαγές στο διάγραμμα του σταθμού. Αυτά θα τα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο, αφού βρώ ώρα πρώτα να κάνω την τοποθέτηση.

Κατά την επιστροφή η παρέα μας μεγάλωσε με τους Γιάννη SV1MNE, την XYL του Έλλη και τον Νίκο SV1CEI που βρέθηκαν στο νησί, οι οποίοι όταν βλέπουν τις κεραίες του J48OAA ανυψωμένες, ξέρουν ότι είμαστε εκεί QRV.

Ραντεβού στο Dubus/Ref CW EME contest 2012.

73 de SV1OAA
Κώστας..."

9 σχόλια:

SV1NJX είπε...

Το διάβασα το άρθρο του Κώστα στο SV Νεα όπως και τα προηγούμενά του. Ο συνάδελφος είναι άξιος συγχαρητηρίων για τον κόπο και την άψογη δουλειά που κάνει.
Να προτείνω κάτι επ ευκαιρία; Να διανέμεται σε PDF το SVΝΕΑ που κατεβάζει το κόστος (εκτύπωση - ταχυδρομικά).

2Μδης είπε...

Συμφωνώ ως προς την αξιολόγηση του Κώστα. Επιπροσθέτως συμπληρώνω ότι εμπράκτως δίνει την εμπειρία και τη γνώση του στο ευρύ ραδιοερασιτεχνικό κοινό, πράγμα σπάνιο!

Για την ηλεκτρονική μορφή του περιοδικού υπήρξε συζήτηση και προβληματισμός στη συνέλευση και καταλήξαμε να ξαναδούμε το θέμα στο άμεσο μέλλον.

Κατά την γνώμη μου υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να αξιολογηθούν σωστά, αλλιώς μια τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο...

sv8gke είπε...

Είμαι ευτυχής που συμπορεύομαι με τον Κώστα στο ΕΜΕ σκέλος του χόμπι μας.

Γραπτός λόγος που ξεχωρίζει από την βρώμα του διαδικτύου και ΗΘΟΣ σπάνιο αυτό το παιδί.

Λίγο τα χαλάει με το fsk441, αλλά τι να τον κάνουμε..ουδείς ΑΣΦΑΛΤΟΣ!!

Γκιώνης είπε...

Είναι σημαντικό να κοιτάω το Φεγγάρι και απο μεσα μου να λεω ΟΑΑ. Η αναφορά σου στα λάθη ειναι συγκινητική. Να εισαι καλά.

Γκιώνης

SV1NJX είπε...

Γιάννη, συμφωνώ για τους κινδύνους που ενέχει η ψηφιακή μορφή του SV NEA (δε γλυτώνεις απ' τα ψηφιακά) και σηκώνει κουβέντα. Ισως παράλληλα με την έντυπη , ισως κάποια πιό ειδική έκδοση πιό πολλές φορές, ισως... Θέλει κουβέντα, είναι αλήθεια.

SV1NJX είπε...

...αλλά το θέμα εδώ είναι η δουλειά του Κώστα. Και λέω δουλειά γιατί αυτό που κάνει απαιτεί κόπο, χρόνο και μεράκι. Δεν είναι υπερβολή να τον χαρακτηρίσουμε παράδειγμα προς όλους μας και για την προσφορά και για το ήθος του.
73

Ανώνυμος είπε...

Ρε γκεκα το ψηφιακο σου ρολόι εχει και καταρακτη?

SV4PBH Manos είπε...

Κωστή η προσπάθειά σου ΔΕΝ περνάει απαρατήρητη. Συνέχισε να μας ενημερώνεις, μήπως αξιωθούμε κάποια στιγμή να ακολουθήσουμε και τα βήματά σου.

Μέχρι τότε δεν δίνεις και καμιά συμβουλή για το πως στερεώνουμε τα κεραιοσυστήματά μας σε νησιά με πολύ αέρα;

Μετά το τελευταίο πέρασμα του νοτιά με 10-11 μποφώρ στη Σκύρο, έχω αμφιβολίες για την εγκατάστασή μου.

73 de SV8/SV1PBH Μάνος

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια και ειδικά τον Γιάννη για την φιλοξενία.

ΟΑΑ