Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Απορώ και ξύνομαι...


Γιατί όταν μιλάνε σε έναν συγκεκριμένο επαναλήπτη βαραίνουν την φωνή τους;;
Με τον συνάδελφο είχα μιλήσει. Κι από κοντά κι από τον αέρα. Μια χαρά μίλαγε, μπορώ να πω είχε και μια τσαχπινιά στην ομιλία του. Άσε που έσπαγε και τον καρπό κάπου κάπου. Τίναζε και το μαλλί!!!
Και τον ακούω στον επαναλήπτη να σφίγγεται για να μιλήσει: ένα ύφος, μια μαγκιά, ένα αγκομαχητό… Σαν το μουντζούρη στην ανηφόρα! Γουάι;;; Εντάξει ο συνομιλητής του ήτανε βαρύτονος, αλλά ο άλλος;; Έτσι βαραίνει η φωνή από τη μια μέρα στην άλλη;; Κι ας πούμε τώρα θέλεις να μοιάσεις στον Μήτσουλα, αύριο που θα μιλήσεις με καμιά συνάδελφο πως θα της μιλάς; Σαν τον Φλωρινιώτη;
Βέβαια έχουν μαζευτεί όλοι οι βαρύτονοι σε έναν επαναλήπτη. Τους ακούει ο άλλος όλους «βαριά πεπόνια», σου λέει εγώ τώρα πως θα ακουστώ;; Κι αρχίζει να σφίγγεται….
Για αυτό δεν βγαίνω εκεί! Έχω κόψει και το τσιγάρο… Άσε!

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατά τις συνομιλίες στους επαναλήπτες, μπορεί κάποιοι να θέλουν να πουλάνε... μούρη! Οπότε μπορεί να λένε ότι θέλουν, να αλλάζουν την φωνή τους και ότι άλλο θέλεις. Άσχημο πράγμα ο εγωισμός και οδηγεί τον άνθρωπο σε παράξενες πράξεις... Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
Ηθικό δίδαγμα: Μή μιλάτε στους επαναλήπτες πολύ (ιδίως σε όσους στερούνται αδείας – είναι πολλοί – εγώ πάντως σας το είπα) και μην καπνίζετε. Και τα δύο βλάπτουν την υγεία...
Πάνος

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω ότι, ο ραδιοερασιτέχνης στερείται εγωισμού. Ο εγωισμός του είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Περίπου όση και η ισχύ που επιστρέφει η κεραία του πίσω!
Ας αντικαταστήσουμε την ώρα του επαναλήπτη με qso. Και ας συζητάμε κατά τη διάρκεια του qso. Φυσικά εντός λογικών πλαισίων, π.χ. κατά τη διάρκεια ψηφιακής επικοινωνίας (psk), ας μην περιγράφουμε και τη μάρκα του ψυγείου μας...
Πάνος

2Μδης είπε...

Αυτό πάντως με την προσπάθεια να μιμιθεί σε βαρύτητα της φωνής ο ένας τον άλλον... Κάποιες φορές από το πολύ σφίξιμο γύρευε τι μπορεί να προκύψει...

Ανώνυμος είπε...

Ενδέχεται σε εκείνον τον επαναλήπτη, η μπάσα φωνή να θεωρείται προσόν.
Πάνος

sv8gke είπε...

Το πρόβλημα το δικό μου δεν είναι οι επαναλήπτες αλλά τα λινκ.Δεν υπάρχει ούτε μία σίμπλεξ συχνότητα.Το μόνο που κατάφεραν με τις εξετάσεις κατηγορίας 2 είναι να έρθουν όλα τα παράνομα λινκ μεσα στην μπάντα και να γίνει ο χαμός!Οσο το μορς λειτουργούσε ως φίλτρο αποθάρυνε πολλούς επίδοξους λινκαδόρους να δώσουν εξετασεις και είχαμε το κεφάλι μας ησυχο.Μια φορά μίλαγα στο 145450 στην πατρα σιμπλεξ και μου απαντάει συνάδελφος από το κιάτο,ο sv1bkt αν δεν κανω λάθος και μου λέει τι ωραία που σε ακούω στα uhf από τοσο μακριά που είσαι.Βρίσκοντας την uhf συχνότητα άκουσα συναδέλφους από γλυφάδα mobile.δλδ επιλέγοντας να μιλήσω τοπικά με κάποιους φίλους κάποιος είχε φροντίσει να αλληλοακουγόμαστε μέχρι την Αθήνα.Αυτό είναι που με ενοχλεί περισότερο από όλα
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

ξεχασες εκτος απο τους SW να επιτεθεις και στα λινκ στο διαστημα
sw1jgw
ΥΓ ολους αυτους τους παρανομους επαναληπτες, λινκς Τετρα κτλ SW τα εχουν στησει αραγε??

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημα είναι: τα λινκ αυτά και κατ' επέκταση κάποιοι επαναλήπτες έχουν άδεια;
Και έτσι φθάνουμε πάλι στην πιστή τήρηση της νομοθεσίας και του bandplan.
Πάνος

Ανώνυμος είπε...

Ti αδεια να εχουν, απο οτι ξερω Repeater με Repeater δεν μπορει να λινκαριστει. Ξερετε ποσα repeaters ειναι ενωμενα μεταξύ τους?
Οι τρισκαταρατοι SW φταινε που εχουν κυριαρχησει στα ΔΣ και κανουν οτι θελουν!!!
sw1jgw

Ανώνυμος είπε...

Περα απο την πλακα και για να σοβαρευτουμε λιγο, η προσωπικη μου εμπειρια και μπορω να το αποδειξω αυτο, τις χειροτερες παραβιασεις του Band Plan τις κανουν οι παλαιοι (sv) γιατι εχουν τη νοοτροπια ειμαι παλαιος και κανω οτι θελω (κληρονομια απο το Στρατο ειναι αυτο δεν εξηγειτε) Αυτο το εχω δει και στις συχνοτητες του SSTV και στα στησιματα link που καλυπτουν μεγαλες εκτασεις απο τη κεντρικη ελλαδα μεχρι τη πελλοπονησο και βρισκονται εκτος μπαντας αλλα τις ιδιες φωνες ακους μεσα κτλ Ακομα ακομα αν θελετε και τα λεγομενα "παραμετρικα" μικροφωνα με τις broadband εκπομπες στα 80μ και αυτο κακο ειναι!!!! Οι SW οσες καταπατησεις κανουν τις κανουν απο αμαθεια (η οποια ΟΝΤΩΣ περισευει σε αυτη τη κατηγορια δεν το αρνουμε!!!!) ομως ειναι καπως πιο φοβισμενοι και αν τους πεις κατι κατα κανονα συμμορφωνονται!! ενω αντιθετως οι παλιοι!!! δεν δεχονται κουβεντα!! Εχω απειρα παραδειγματα!! (SSTv, δορυφορικες ζωνες κτλ) και με callsigns δλδ οχι αστεια.
Συμφωνω παντως οτι οι περισσοτεροι SW ειναι απαιδευτοι!!! και χρειαζονται δουλεια. Επισης συμφωνω οτι αναλωνονται σε καφενεια κτλ Εδω σε forum παρακολουθουσα συζητηση δημοσια να κανονισουν να μιλησουν στα 6μ (SW) με φορητακια για δοκιμη (FM) προφανως) Οποτε τους ειπα παιδια καλα κανουν και μας εχουν αποκλεισει απο αυτη τη ζωνη των VHF!!

Sw1JGW

sv8gke είπε...

Καλημέρα,Δημήτρη μην τα μπερδεύεις,δεν υπάρχει κανένας πόλεμος βορείων και νοτίων,παλιών και νέων,βότκας και ουίσκι.Υπάρχουν sw σταθμοί που είναι υπόδειγμα ραδιοερασιτέχνών και sv που είναι παράδειγμα......προς αποφυγή.Ο μόνος διαχωρισμός που κάνω είναι καλοί και κακοί ραδιερασιτέχνες!
Για παράνομους επαναλήπτες δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν,είχα ακούσει για αρκετούς αλλά μετα την τελευταία εναρμόνιση απο το υπουργείο και την ΕΕΤΤ δείχνουν να είναι εντάξει,καθώς επίσης και λίγα λινκ που είναι σε επαναλήπτες.Αυτά που είναι παράνομα 100% είναι όλα τα v-u λινκ μέσα στην μπάντα,και που στις περισότερες περιπτώσεις είναι πρωην παράνομα,οπότε τσιμπώντας ο καθένας μια sw άδεια τα έφερε μέσα στην μπάντα, και μη με βάλεις στην διαδικασία να σου πω ποιοι είναι,φαντάζομαι όλο και κάποιον θα γνωρίζεις και εσύ!Δεν απαξιώνω τους ραδιοερασιτέχνες κατηγορίας 2 και χαίρομαι όταν βλεπω για παράδειγμα εσένα ή τον sw4lrj/2 sto cluster να κάνετε dx στα 2μ.Δυστηχώς όμως δεν είναι η μη εξέταση στα μορς που δημιουργεί τέτοια προβλήματα,αλλά και η χαλαρότητα που υπάρχει πολλές φορές στις εξετάσεις.Το καλύτερο που έμαθα είναι ότι σε κάποια περιοχη εδόθηκαν άδειες σε όλους που συμμετείχαν στις εξετάσεις συν ακόμα μία.δλδ δίναν 10 και πήραν 11.(το νούμερο είναι τυχαίο και πάρα πολύ μικρότερο από το πραγματικό)
Βέβαια κατά τον νόμο είμαστε όλοι μας παράνομοι,γιατί είμαστε υποχρεωμένοι όταν διαπιστώνουμε παράνομη εκπομπή να την ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ,ποιός από εμάς το έχει κάνει;
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Μετά την εναρμόνιση επαναληπτών που έγινε το 2007, όσοι επαναλήπτες δεν συμπεριλαμβάνονται στον παρακάτω πίνακα, λειτουργούν παράνομα.
http://www.yme.gr/?getwhat=1&oid=269&id=&tid=269
Οποιοσδήποτε νέος επαναλήπτης χρειάζεται να εναρμονισθεί πρώτα για να λειτουργήσει. Προσωρινές άδειες κλπ. δεν προβλέπονται από την νομοθεσία.
Όποιος θέλει να χρησιμοποιεί επαναλήπτη που δεν είναι στον παραπάνω κατάλογο, ας ζητήσει να δει την άδεια από το σωματείο που τον λειτουργεί.

Μην ενοχοποιείτε τις κατηγορίες αδειών. Ο κάθε ραδιοερασιτέχνης τιμά ή δεν τιμά την άδεια του, σύμφωνα με την συμπεριφορά του. Και η συμπεριφορά του στο χόμπι, είναι αλληλένδετη με την γενική συμπεριφορά του στη ζωή. Π. χ. κάποιος που είναι κύριος στην καθημερινή του ζωή, συνήθως έτσι θα συμπεριφέρεται και στο χόμπι κ.ο.κ.
Πάνος

Ανώνυμος είπε...

για όποιον νομίζει ότι οι sv είναι σωστοί ας ακούσουν στην περιοχή της Αθήνας στο 145,475 ένα απόγευμα μετά τις 6. και sv και 2ψηφιοι.

Ανώνυμος είπε...

Την κοντρα Sw/SV εσυ την εθεσες αγαπητε Μιχαλη οταν λες οτι "αποτοτε που εγιναν οι εξετασεις κατηγοριας 2" κτλ Λοιπον αν ακουσεις τις φωνες προσεχτικα στα διαφορα παρανομα οργανωμενα συστηματα κτλ θα δεις οτι 99% ειναι παλαιοι αυτοι που τα κανουν αυτα και εχουν και τις προσβασεις. Δεν ειναι απλα κατηγοριας 1, ειναι και παλιοι!! Ετσι ειναι και αυτο δεν αλλαζει. δια ζωσης μπορω να σου πω παραδειγματα. ειδες τι ειπε ο ανωνυμος φιλος? και εγω εχω ακουσει εκει διαφορα κτλ!!!
Το προβλημα κατ εμε εστιαζεται σε αυτο που υποστηριζει ο Πανος. Αν Δεν γινει με τη βουληση των συλλογων ενωσεων κτλ το band plan νομος του κρατους αυτα δεν θα αλλαξουν!! το κατα ποσο αυτο ειναι εφικτο νομικα δε το ξερω!! αλλα ολα αυτα εντασονται στο γενικο πλαισιο χαλαροτητας που υπαρχει και που μαλλον εχει επιβληθει απο τον νομο της Αγορας. (περισσοτερες πωλησεις μηχανηματων, τζιρος γενικοτερα) Σιγουρα παντως οι τελευταιοι που φταινε ειναι οι SW. Εδω την αλλη φορα ειχαν βαλει SV παρακαλω link sto 145 900 επειδη εχει ησυχια εκει με εκτος μπαντα για να "μιλανε" κατι φιλαρακια που δεν εχουν ακομα αδεια. και ενταξει και τι τρεχει ρε φιλε και εμεις δεν εχουμε ακουσει κατι εδω κτλ κτλ κτλ.
ΞΕρεις ποσες φορες εχω ακουσει τη φραση "Εμεις ειμαστε 20 χρονια κυκλωμα εδω και δεν εχουμε ακουσει κατι η δεν εχει καποιος αλλος παραπονεθει" το ερωτημα ειναι τι ειδους κυκλωμα? μαστροπειας των συχνοτητων με τους εκλεκτους συναδελφους ως αγαπητικους?
sw1jgw

sv8gke είπε...

Ρε παιδιά δεν χρειάζεται μυαλό για να καταλάβουμε ότι συμφωνούμε.Τα ίδια πράγματα λέμε.Εγώ πρώτος μίλησα για sv που είναι παραδείγματα προς αποφυγή.Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τους sw που είναι και νιώθουν ραδιοερασιτέχνες.Ισα ίσα που αν έδινα τώρα εξετασεις θα πήγαινα κατευθείαν για την κατηγορία 2 γιατί τα ενδιαφέροντα μου εστιάζονται από τους 144MHz και επάνω.Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι το μορσ παλιότερα φιλτράριζε λιγάκι την σαβούρα,ενώ τώρα παίρνοντας κάποιος μια άδεια κατηγορίας 2 που είναι πιο ευκολη απο την 1 μπορεί και δρα ανεξέλεκτα μέσα στην μπάντα και κάνει ότι έκανε και εκτός,αναρίθμητα παραδείγματα έχω από την δυτική Ελλάδα,μη με βάλετε στην διαδικασία να πω και ποιοι είναι,είμαι σίγουρος τουσ ξέρετε καλύτερα από εμένα.Σαφώς και υπάρχουν sv σταθμοί που κάνουν τα ίδια,αλλά όλοι αυτοί για μένα δεν είναι ραδιοερασιτέχνες,πειρατες με άδεια ειναι.
Και ξαναρωτάω,ποιός από εμάς κατήγγειλε παράνομη εκπομπή και δραστηριότητα μέσα και έξω από την μπάντα.Εγώ πάντως όχι και δεν πρόκειτε να το κάνω ποτέ,και ας παραβαίνω το νόμο που λέει ότι είμαι υποχρεωμένος να το κάνω.
73 Μιχάλης

2Μδης είπε...

Τελικά τι θα γίνει με αυτούς τους SW που μιλάνε στα περιφερόμενα ιπτάμενα ρηπήτερ;;;

Ανώνυμος είπε...

Δειρτους!!!!
hihi
καλημερα στο group
sw1jgw

sv8gke είπε...

Θα τους βάλουμε να κάνουν υποχρεωτική ακρόαση βράδυ στα 80μ να μάθουν να φτιάχνουν καλή διαμόρφωση και την ημέρα στα ριπίτερ να μάθουν πως γίνεται η κουναβομακαρονάδα!Για να μην πω να τα καταρίψουμε με κανα πύραυλο αυτά τα ιπτάμενα αντικείμενα.
73 Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

δε χρειαζεται. Υπαρχει site που ειναι κατατοπιστικοτατο για τα μικροφωνα!! εχει μεσα οδηγιες απο ενα συναδελφο με το διακριτικο Σακης ο Μελας.

2Μδης είπε...

Και εδώ έχει αρχεία ήχου από επιστημονικές δοκιμές μικροφώνων
http://www.users.otenet.gr/~sv6czr/trx.htm

sv1epn είπε...

Περιεργο .....πως και δεν ακουσα στα αρχεια ηχου τον Κωστα (fkj)

2Μδης είπε...

Θα έβλεπε τη Δρούζα!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ξέρω ότι την στήλη διαβάζει ΚΑΙ ο ΒΚΤ, του αφήνω εδώ ένα μονολεκτικό μήνυμα που αφορά την εμφάνιση της ομάδας του χθες: "Αφερίμ!"

sv1epn είπε...

Ανωνυμε μην ξυνεις πληγες ...περναμε μια δυσκολη περιοδο με τον θρυλο και ελπιζω οτι ολα θα τα ξεπερασουμε Σπυρο μην στεναχωριεσαιο θρυλος ειναι μεγαλος

Ανώνυμος είπε...

Είναι μεγάλος! Ήπιε γαλα(τα σεράι)
ΧΑχΑχα!

sv1epn είπε...

πω πω τι εισαι εσυ ρε παιδι μου ,αμεσως να πεταξεις το φαρμακι σου ..........Σπυρο μην τους ακους ...