Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Συχνότητα κλήσης SSB στα 2Μ...

Όπως θα δούμε και στο bandplan, το 144,300 είναι συχνότητα κλήσης στο εύρος που προβλέπεται για DX. Αυτό τι σημαίνει;
Υπάρχει η άποψη ότι αν θέλουμε να κάνουμε κλήσεις θα πρέπει να κάτσουμε πάνω στη συχνότητα για ώρες. Ακόμα ότι αν δεν εκπέμπουμε στη συχνότητα που κάνουν όλοι ακρόαση, δεν θα μας απαντήσει κανένας. Και τα δύο είναι λάθος!
Στη συχνότητα κλήσης κάνουμε σύντομη κλήση ή ανακοινώνουμε την συχνότητα που θα πάμε να καλέσουμε (QRG). Πάμε στη νέα συχνότητα και εκεί καθόμαστε και κάνουμε κλήσεις για όση ώρα θέλουμε.
Όποιος μακρινός σταθμός έχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, κεραίες κλπ δεν κάθεται δεμένος στο 300, ψάχνει σε όλο το φάσμα και θα μας ακούσει.
Αυτό καλό είναι να το εμπεδώσουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το DX, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις τουλάχιστον ανα μεταξύ μας. Τώρα αν υπάρχουν άσχετοι που έρχονται να δοκιμάσουν τα μικρόφωνα τους επάνω στο 144,300 ή πιάνουν συνομιλία, αφήστε τους! Απλά είναι άσχετοι.
Βεβαίως δεν κάνω την υπόμνηση για νέους συναδέλφους που δεν γνωρίζουν -καλό είναι να βρούμε τον τρόπο να τους τα πούμε για να μάθουν- αλλά περισσότερο για τους παλαιότερους που κάνουν τις επαφές τους πάνω στη συχνότητα κλήσης.
Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η χθεσινοβραδυνή δραστηριότητα στα 2Μ, είναι φανερό πως υπήρχε τροποσφαιρική διάδοση. Άσχετο: την ίδια ώρα είχε και στα 70cm διάδοση. Στην δεύτερη φαίνονται οι συχνότητες που ήταν σε χρήση. Αν είδα καλά ούτε ένας δεν δουλεύει στη συχνότητα κλήσης.
Ευχή είναι να μάθουμε κι εμείς κάποια στιγμή να δουλεύουμε έτσι.

13 σχόλια:

SV2HWR είπε...

Αν και δεν ασχολουμε με τα 2μ δεν εχω καταλαβει την χρησιμοτητα υπαρξης συχνοτητας κλησης.
Απο'τι ξερω υπαρχει απο τα 6μ και πανω...

2Μδης είπε...

Σε όλες τις μπάντες υπάρχουν.
Στα 2Μ είναι το 144,300 για ssb και έχει την έννοια ότι εκεί θα καλέσεις δηλώνοντας παρουσία ή κάνοντας γνωστό το που θα καλέσεις. Μετά γίνεται QSY. Το πρόβλημα δημιουργείται συνήθως όταν κάποιος κάτσει εκεί για ώρες καλώντας ή συνομιλώντας.

sv8gke είπε...

Πάντως εδώ στην Λευκάδα έπεσε η θερμοκρασία και βρέχει...

SW1NZX Alex είπε...

Είναι που γύρισα από το Καιμακτσαλάν, Μιχάλη.. :)

Και στα 70cm υπάρχει, αν θυμάμαι καλά.. 432.150 ή κάτι παρόμοιο..

Ανώνυμος είπε...

432,200

SV1GRN είπε...

Χάρη στην συχνότητα κλήσης, ακούμε συνεχώς εκεί και δεν χάνουμε τις επαφές. Οπότε ακούγοντας μόνο σε μία συχνότητα, ουσιαστικά καλύπτουμε όλο το εύρος της υποζώνης για εκπομπή ssb
73

sv6ied είπε...

Πολύ σωστά Γιάννη και το split είναι πολύ διαδεδομένο TX 144.300 με ανακοίνωση την συχνότητα RX.

2Μδης είπε...

Το split είναι καλό και εξυπηρετεί έναν σταθμό που καλεί, όταν χρειάζεται να διαχειριστεί μεγάλο αριθμό ανταποκριτών. Πχ καλείς στο 144,260 και ακροάσαι από 144,265 έως 144,270. Η συχνότητα κλήσης δεν έχει καμιά δουλειά εδώ.


Όμως αυτό συνηθίζεται σε πολύωρα ανοίγματα. Σε ένα σποραδικό πχ δεν υπάρχει ο χρόνος για split. Μέχρι να κοιτάξεις που είναι καθαρά να ακούς και να εκπέμπεις...

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς βέβαια σε μεγάλο pileup να πας και by numbers...

sv8gke είπε...

Σε "κλειστή"μπάντα είναι ανώφελο να καλείς κάπου αλλού εκτός από την συχνότητα κλήσης γιατί....φωνή βοώντος εν τη ερήμω,εκτός και εαν σε κάθε κλήση στο .300 δίνεις qsy.

Παντελή στα vhf και πάνω υπάρχουν παντού συχνότητες κλήσης με μοναδική ιδιαιτερότητα αυτή των 6μ(50110) στην οποία καλούμε σταθμούς dx δηλαδή εκτός Ευρώπης.Ακόμα και να σου απαντήσει Ευρωπαίος στο .110 δίνεις qsy οπωσδήποτε και συνεχίζεις αλλού το qso.

2Μδης είπε...

Μιχάλη, αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος στην επαρχία αν είναι μόνος του. Δηλαδή να καταλάβει την συχνότητα κλήσης για ώρες ή εν μέσω σποραδικού να κάνει τις επαφές του.
Οι προστριβές θα αρχίσουν όταν θα υπάρξει και δεύτερος (τρίτος, τέταρτος...) σταθμός από την ίδια περιοχή και θα "αρπάζονται" για την κατοχή της συχνότητας κλήσης: Δυο γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα.

Την στιγμή που προσπαθούμε να φέρουμε νέους συναδέλφους σε αυτόν τον τομέα, είναι κρίμα να τους δίνουμε και το κακό παράδειγμα για να κερδίσουμε πέντε παραπάνω επαφές...

sv8gke είπε...

Ναι Γιάννη έτσι ακριβώς είναι,ακόμα και σε κλειστή μπάντα είναι σπαστικό να ακούς συνεχόμενες κλησεις από κάποιον.Απλά πιστεύω περιοδικές κλησεις και όπως είπες σε καθεστώς επαρχίας που δεν ενοχλείς πολλούς επιβάλονται,ειδάλως μας βλέπω όλους στο skype και κανέναν στο .300.Εννοείτε όταν απαντήσει καποιος ....qsy

2Μδης είπε...

Όταν απαντήσει κάποιος θα σε περάσει στο κλάστερ ότι είσαι στο 300 και δεν φεύγεις με τίποτα!
Για αυτό άσ΄τα σούξου-μούξου και τις δικαιολογίες και κάτσε πιο πέρα...