Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Αμάρτησα!...

ΟΚ! Ουδείς τέλειος...
Μετά από σθεναρή πίεση συναδέλφου, ανέλαβα να σχεδιάσω και να κατασκευάσω μια κάθετη κεραία για τα 160Μέτρα!!!! (Ναι!...)
Σκοπός ήταν να την τοποθετήσουμε στο δώμα μιας πολυκατοικίας και να αντικαταστήσουμε μια παλαιότερη κατασκευή που υπήρχε στον ίδιο χώρο...

Στις κεραίες των βραχέων και μάλιστα στις κάθετες, πολλές φορές είναι δύσκολο ακόμα και να πλησιάσουμε το 1/4 του μήκους κύματος. Επομένως η κεραία θα συντονίζει με επαγωγική ή (και) χωρητική προσαύξηση των φυσικών της διαστάσεων. Θα χρειαζόταν επομένως ένα πηνίο και μια χωρητικότητα κορυφής, για να συντονίσει μια κάθετη κεραία με φυσικές διαστάσεις περίπου 11μέτρα και κάτι, στα 160Μέτρα.
Το πηνίο είναι ευκολότερο να τοποθετηθεί στην βάση της κεραίας αυτό όμως μειώνει δραστικά την απόδοση της. Επομένως θα το έβαζα αρκετά ψηλά, ενάμιση μέτρο κάτω από την κορυφή. Η αυτεπαγωγή του πηνίου υπολογίστηκε στα 120μΗ και φτιάχτηκε πάνω σε σωλήνα ερταλόν εξωτερικής διαμέτρου 40χιλιοστών. Τύλιξα 110 σπείρες σε μήκος 140χιλιοστών με σύρμα μισού χιλιοστού και διάκενο μεταξύ των σπειρών, το οποίο έκανα τυλίγοντας πετονιά μισού χιλιοστού, μετά από κάθε σπείρα σύρματος.
Για την χωρητικότητα κορυφής χρησιμοποίησα δύο κομμάτια σωλήνες αλουμινίου μήκους 2μέτρων και διατομής 8χιλιοστών, σχηματίζοντας σταυρό (!!!!!) Περισσότερες λεπτομέρειες θα δείτε στις διπλανές φωτογραφίες.

Τα υπόλοιπα ήταν εύκολα: Τέσσερις σωλήνες αλουμινίου διαφορετικής διατομής, αναπτύχθηκαν τηλεσκοπικά κάνοντας το κάτω μέρος της κεραίας μήκους 9Μέτρων. Το χαμηλότερο κομμάτι διαμέτρου 45χιλιοστών μπήκε μέσα σε χοντρό πλαστικό σωλήνα, και στηρίχτηκε με δυο βάσεις "κεραμοσκεπής" στο πλάι του δώματος.

Όπως θα δείτε στο σχέδιο, στο σημείο Α συνδέσαμε ένα σύστημα συντονισμού με δύο πηνία. Εδώ μπορεί να συνδεθεί οτιδήποτε μπορεί να κάνει προσαρμογή στα 50Ω από τα 6-8Ω που έχουμε στο σημείο Α. Στην περίπτωση μας με το πηνίο σε σειρά "φέραμε" την συχνότητα λειτουργίας ενώ με το δεύτερο προς Γή, την σύνθετη αντίσταση.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι συντονισμού τους οποίους όμως δεν θα εξετάσουμε τώρα... Κάτω από την κεραία υπήρχε ένα μεταλικό πλέγμα που χρησιμοποιήθηκε σαν γείωση...
Η ύπαρξη της προηγούμενης κεραίας δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα έπρεπε να ξεπεραστεί. Είχαμε πάρει "ρηπόρτ" πριν την αντικατάσταση και έμενε να ξανακάνουμε δοκιμή τώρα. Την Κυριακή που πέρασε, ο ευτυχής κάτοχος της κεραίας (φαίνεται στο σχέδιο!) έκανε δοκιμές με ιδιαίτερα χαμηλή ισχύ. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά αφού ακούστηκε σε σημεία που δεν έφτανε με την προηγούμενη!
Εν αναμονή και άλλων δοκιμών ρίξτε μια ματιά στο υλικό και κάποια ιδέα θα πάρετε...

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο με την ανάρτηση αλλά σχετικό με διάφορα είδη ρουχισμού που κυκλοφορούν τώρα τελευταία(ΡΟΜΠΕΣ κλπ)...
2μδη συγνώμη για το qrm στο blog,επίτρεψε μου το qsp του παρακάτω μηνύματος...

Γιωργάκη να περιμένω κι'άλλο η να πραξω τα....
73 Κούκος

Ανώνυμος είπε...

Ουδείς άσφαλτος !!
(όπως είπε και η Λαίδη..)

takis perreas είπε...

Άξιος,Άξιος!!!
Και καλά πραγμένος.
Τα 10 μέτρα κάθετη για τα 160m μήκος κύματος, τα 6Ωμ είναι αρκετά "ακουμαντάριστο" νούμερο!

sv8gke είπε...

Τα επιστρεφόμενα να προσέξεις γιατί βλέπω τα μαλιά του ευτυχούς κατόχου και είναι σαν πίστα μότοκρος.
Που το πας που το φέρνεις γύρω γύρω από ψηφιακά και βραχέα σε βρίσκω,για να δούμε πως θα εξελιχτεί αυτή η κατάσταση!

Δεν βλέπεις εμένα που δεν υποκύπτω σε τέτοιους πειρασμούς;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω τι λετε εσεις ο 2μδης ήταν πριν λιγο στα 30 μετρα και έκανε psk!!!!!!!!!!

sv8gke είπε...

Εεε εντάξει τότε,θα (ξανα)αποκτήσει και καινούριους φίλους εκεί,και θα πάρει και διπλώματα με το τσουβάλι!

Ανώνυμος είπε...

απο αυτα του EPC πουνε σε PDF?

Ανώνυμος είπε...

τετοια εχει πολλα ο νεκροθαυτης

Ανώνυμος είπε...

144 200 ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑ το απογειο του ελληνικου ραδιοερασιτεχνισμου

LJE και λοιποι συγγενεις.

Ανώνυμος είπε...

144.195 FM

"Εδώ είναι η νέα μας συχνότητα" λέει ο "συνάδελφος ραδιοερασιτέχνης".

"Εδώ θα τα λέμε από εδώ και μπρός".

Ολα καλά. Με callsign κλπ. Ααα, όλα κι'ολα. Συμφωνα με τον κανονισμό και ολα τα τυπικά. Θαυμάστε τους.

Ανώνυμος είπε...

Από αύριο δεν είναι το δεκαήμερο εξάσκησης cw σε όλο το φάσμα των 144,000-144,495;;;

Ανώνυμος είπε...

αμα τους πεις και τιποτα απειλουν...

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με μπλογκ που κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα και που δεν δημοσιεύει σχόλια επειδή είναι ανώνυμα!!(τελευταία version).
Βέβαια τα σχόλια που προέρχονται από τον στενό του κύκλο,όσο χυδαία και να είναι τα δημοσιεύει,καθώς επίσης και τα δικά του ανώνυμα..ναι ναι το κάνει και αυτό αλλά δεν ξέρει να κρυφτεί.
Κατασκευάζει διάφορα μυθεύματα,που μόνο προιόντα νοσηρής φαντασίας μπορούν να είναι,τα δημοσιεύει και ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ οποιαδήποτε απάντηση δεν τον βολεύει ή καλύτερα τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.
Συγκεκριμένα πριν από 2-3 μέρες έβαλε την ανάρτηση με τίτλο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ,ένα κείμενο με πολλά υπονοούμενα γαρνιρισμένα με αρκετά ψεύδη και μπόλικο παραλήρημα.
Του απάντησα αλλά ακολούθησε την πάγια τακτική του για άλλη μια φορά,δεν το δημοσιεύσε ΠΟΤΕ!Οπως επίσης δεν δημοσιεύσε ΠΟΤΕ το παρακάτω που αναγκάστηκα να το βάλω εδώ υπογράφοντας ως Κούκος,μιας και έτσι με βάφτισε ο ίδιος......https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8419310261365937003&postID=7015124841249432445.

Παραθέτω αυτούσιο το σχόλιο που έκοψε για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά πανηγυρικά ποιος τελικά είναι ΡΟΜΠΑ.

(((Λοιπόν,αγαπητέ Γεώργιε η φαντασία σου οργιάζει,να το προσέξεις αυτό γιατί αν το αφήσεις να εξελιχθεί δεν θα έχει καλά αποτελέσματα!
Και για να γίνω πιο σαφής,στην ανάρτηση σου αναφέρεις....
1.((...Μετά από μια ημέρα όμως το σχόλιο – παγίδα το δημοσίευσαν σε άλλο ιστολόγιο....))
2.((...Το λιβελογράφημα αυτό περίμενα να δω αν θα δημοσιευόταν κάπου αλλού, όπως το προηγούμενο.....))
3.((...έπεσα εντελώς μέσα στις προβλέψεις μου αφού όχι μόνο ο γνωστός – άγνωστος το δημοσίευσε απλά σε άλλο ιστολόγιο αλλά το δημοσίευσε στο ίδιο ιστολόγιο όπως και τη προηγούμενη φορά! Τυχαίο; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!....))
Σε ΠΡΟΚΑΛΩ λοιπόν να μου υποδείξεις σε ποιό μπλόγκ και σε ποιά ανάρτηση δημοσίευσα το πρώτο σχόλιο μου,αυτό που διέγραψες με την πρόφαση ότι δεν ήταν στην σωστή ανάρτηση,αυτό που σου έγραψα δεύτερη φορά στην "σωστή" ανάρτηση και που τελικά το δημοσίευσες.Ειδάλλως θα φανεί ποιος είναι πραγματική ΡΟΜΠΑ!!!Και για να σου αποδείξω ότι είμαι ο ίδιος συντάκτης και στα δυο σχόλια θα σου αναφέρω και ένα τρίτο σχόλιο που ΠΟΤΕ δεν δημοσίευσες,αυτό που έβαλα στην "τρέχουσα" ανάρτηση ενημερώνοντας σε ότι το σχόλιο μου πλέον είναι εκεί που ζήτησες.Βέβαια πέρασα από δημοκρατική λογοκρισία καθότι αυτό που τελικά ήθελες ήταν να θαφτεί η κριτική μου απέναντι σου στην δεύτερη και τρίτη σελίδα του μπλογκ σου και να μην την δει πολύς κόσμος.
Προς τι η ανησυχία αυτή; αφού στο είπα three and the cuckoo είσαστε!
Και βγάλτο από το μυαλό σου,δεν είμαι ο 2μδης ΚΑΤΑΛΑΒΕ το,υπάρχουν και άλλοι που δεν εγκρίνουν τις πρακτικές και τις μεθόδους που ακολουθείς.Γι'αυτό άστο,μην το κουράζεις,θα του κάνεις μεγαλύτερη ζημιά...
73 Κούκος
ΥΓ.Ελπίζω να το δημοσιεύσεις και να μην με αναγκάσεις να πράξω τα δέοντα.)))
...................................
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Κούκος

Ανώνυμος είπε...

δεν ξερω ποιος ειναι ο κουκος αλλα εμενα με λυπει ιδιαιτερως το γεγονος οτι καποιοι προκειμενου να ικανοποιησουν τον εγωισμο τους και να χτυπησουν συναδελφους ειναι ικανοι ακομα και να συμαχησουν με τον Μιαολο.
Σας εξεθεσε ο Μιαολος οπως εκθετει στον αερα καθε εναν απο τον περιγυρο του που θεωρει οτι τον απειλει. και το χειροτερο ειναι οτι με το ενα χερι μιλατε στον μιαολο και με το αλλο πληκτρολογειτε χρονια πολλα.
Μα με τον μιαολο ρε παιδια? εκει φτασατε?

2Μδης είπε...

Καλημέρα σε όλους,

Η χθεσινή αργία (και εθνική εορτή) ήταν μια καλή ευκαιρία για σύντομη ξεκούραση και αποχή από την καθημερινότητα. Αν και βρέθηκα αρκετά ψηλά σε υψόμετρο, προτίμησα να χαρώ την καλή παρέα παρά να ρωτήσω οτιδήποτε τη θεά Διάδοση…

Αν και άλλες χρονιές αναφερόμουν έστω σύντομα στην εθνική εορτή, προχθές έσβησα μια σχετική ανάρτηση σκεπτόμενος ότι δεν έχουμε σχέση με όσους έδωσαν τα πάντα για να διώξουν τους κατακτητές από τον τόπο μας. Μάλλον για δικαιολογία χρησιμοποιούμε τέτοιες γιορτές και αφού οι δικές μας γενιές είναι ανίκανες να επιδείξουν κάτι θαυμαστό, επιστρέφουμε στις προηγούμενες να βρούμε κάτι για να ικανοποιήσουμε το εθνικό μας αίσθημα…

Επί του ιστολογίου θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής: Ανεξάρτητα από το θέμα της ανάρτησης τα σχόλια πάντα έχουν σχέση με την πραγματικότητα που είναι επίκαιρη. Δεν λέω ότι είναι κακό, απεναντίας οφείλω να ακολουθήσω.

Έτσι στο θέμα μιας κεραίας, κάποιος μπορεί να βάλει τον τρέχοντα καημό του που δεν του δημοσιεύουν τα σχόλια σε κάποιο άλλο ιστολόγιο! Οφείλουμε και σε αυτόν να δώσουμε χώρο και βεβαίως και σε ιδιοκτήτες άλλων ιστολογίων που άλλοτε γράφουν σαν ανώνυμοι και άλλοτε ως «ανηψιές»! Μέχρι εκεί όμως…

Στην κεραία λοιπόν που παρουσιάζω εδώ, έχω αναγράψει λάθος την αντίσταση της η οποία είναι περίπου τριπλάσια από την αναγραφόμενη, και μόνο ο Τάκης το παρατήρησε και το ανέφερε πιο πάνω! Σαφώς αυτό δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα σε όποιον ακολουθούσε την κατασκευή, είναι όμως ένα σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε αναλόγως τι θα χρησιμοποιήσουμε για να συντονίσουμε την κεραία…

Ωστόσο βλέπω ότι η «κατακραυγή» για την ενασχόληση μου με μια τέτοια κατασκευή υπήρξε περιορισμένη και εκφράσθηκε κυρίως από εγκάθετους, 2μετρικούς βραβειούχους των Ιονίων νήσων… Αυτό μου λύνει τα χέρια να δημοσιεύσω στο μέλλον κάποιες κατασκευές για συχνότητες κάτω από τους 144ΜΗΖ…

Φλέγον ζήτημα που γράφουν πιο πάνω οι συνάδελφοι είναι και η καταπάτηση του μπαντπλαν από ορισμένους συναδέλφους στην ζώνη dx των 2μέτρων.
Δυστυχώς κάποιοι αγνοούν με τι εξοπλισμό προσπαθούν οι συνάδελφοι τους να κάνουν αυτό για το οποίο πήραν άδεια, πόσο χρόνο και χρήμα έχουν διαθέσει, και κάνουν πηγαδάκια κάτω από τους 144,500ΜΗΖ ακυρώνοντας κάθε ραδιοερασιτεχνική προσπάθεια.
Πιθανόν να ήμουν αποτελεσματικός αν γινόμουν πιο δεικτικός με τους συναδέλφους. ΟΜΩΣ… στα 2μέτρα δεν βγαίνω μόνο εγώ, τα χαίρονται και άλλοι! Ας γίνουν και άλλοι συνάδελφοι «κακοί» κάνοντας την σχετική παρατήρηση. Γιατί είναι πρόσφατο το φαινόμενο: «Εν κρυπτώ» να θάβουνε ΟΛΟΙ κάποιον που τραγούδαγε συνοδεία κιθάρας στα 2μέτρα και όταν αυτός σταμάτησε –γιατί άραγε;- αυτοί που τον θάβανε έγιναν τιμητές του…
Ιδού λοιπόν, οι ουρανοί είναι δικοί σας! Προστατέψτε τους…

Για μεθαύριο Κυριακή η χρήση των επαναληπτών R1 και R7 της ΕΕΡ και κάποιων του ΣΡΕ, θα είναι αποκλειστική για την κάλυψη του Μαραθωνίου. Συμβουλευτείτε τις σελίδες της ΕΕΡ για περισσότερα…
(Λάβετε υπόψη και το παραπάνω γεγονός για την μετακίνηση σας τις ώρες διεξαγωγής του Μαραθωνίου. Θα γίνεται χαμός!)

Αυτά! Πάω για καφεδάκι…
(Αν υπήρχε ο όρος «Τσαγκαροπαρασκευή» θα ήταν για μια μέρα σαν τη σημερινή…)
73

Ανώνυμος είπε...

Να ρε χαζούλι,τράβα για psk..τράβα να πάρεις και εσύ τα πιντιεφάκια σου..τράβα να καμαρώσεις λίγο..άντε τράβα λοιπόν και άσε τον γκέκα να φωνάζει.
Δύο qso θα κάνεις; Δύο βραβεία θα παίρνεις..τρία qso θα κάνεις; ΤΡΙΑ θα παίρνεις!!!Στα δέκα θα έχεις και άλλα δυο δώρο(κάτι σαν τις πιτσαρίες).
Άντε λοιπόν τράβα και εσύ φτωχούλι ραδιοαματοράκι να τα πάρεις να μην νιώθεις μειονεκτικά!


http://www.youtube.com/watch?v=X33Q_QHku4g

Ανώνυμος είπε...

κανατε την αναρτηση μπαχαλο .....

Ανώνυμος είπε...

Ετσι μπράβο Γιώργο,απ'ότι βλέπω το διόρθωσες το καλός με το καλώς ήρθατε.Δεν θέλω ευχαριστίες,γιαυτό είναι οι συνάδελφοι,για να διορθώνουν ο ένας τον άλλον.
Επίσης καλά έκανες και άλλαξες και την φωτογραφία σου,άσε που η παλιά σε μεγάλωνε καμιά 10ετία,είχε και εκείνο το βλέμμα του .....

73 Κούκος

Ανώνυμος είπε...

Ααααα και επειδή το ξέχασα,πες και στον κολητό σου που έκανε copy-paste το δικό σου προφίλ να διορθώσει και αυτός το καλός με ΚΑΛΩΣ ήρθατε.
Και πές του ρε παιδί μου να αλλάξει και αυτός την φωτογραφία στο προφίλ του.....σαν τον Μπουγά σε πανηγύρι είναι.

Κούκος

2Μδης είπε...

Κούκο, μην ασχολείσε!
Είναι ότι καλύτερο να τους αγνοείς! Πίστεψε με...

Ανώνυμος είπε...

Αρε Γιώργο,α ρε Γιώργο,πάλι λάθος κατάλαβες!!!!!!!
Ρε παιδί μου για τον άλλο είπα να αλλάξει την φωτογραφία του,όχι για σένα.Η δικιά σου μια χαρά ήταν.Τι τον θέλεις τον Tux στο προφίλ σου;Θα βγούνε και θα σε φωνάζουν Tuxman τώρα.
Πάντως βλέπω ένα επίπεδο καλό,εγώ δεν τα μπορώ τα linux.

Κούκος.

SV1GRD είπε...

Καλημέρα! Το να κάνω παρατηρήσεις για την κατασκευή που περιγράφεται στην ανάρτηση, 11 χρόνια μετά ακούγεται ...κάπως, αλλά θα το τολμήσω.
1) Όλα τα στοιχεία σύνδεσης που χρησιμοποιούμε (βίδες παξιμάδια, ροδέλες, U-bolts) πρέπει να είναι ανοξείδωτα και όχι γαλβανιζέ, αλλιώς η παρουσία της RF θα τα οξειδώσει σε λιγότερο από ένα χρόνο με αποτέλεσμα προβλήματα σε εκπομπή και λήψη.
2) Το κύριο πηνίο, όσο μεγαλύτερη αυτεπαγωγή έχει, πρέπει να έχει μεγάλη διάμετρο (μεγαλύτερη από 8 εκ) και παχύ σύρμα 2-3 χιλ. Προτιμότερο το φτηνό πηνιόσυρμα από καθαρό χαλκό από το χάλκινο σωληνάκι που περιέχει και λίγο σίδερο, έχοντας και μικρότερη διατομή άρα μεγαλύτερη ωμική αντίσταση. Ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο Q άρα και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας (θερμοκρασία) επάνω του.
3) Το ελεύθερο ρ/ε πρόγραμμα MMANA-GAL είναι ένα σχετικά απλό και εύκολο εργαλείο υπολογισμού για κεραίες, προϋποθέτοντας φυσικά και κάποιες γνώσεις και λίγο διάβασμα, ώστε να έχουμε τα λιγότερα δυνατά ανεβοκατεβάσματα για ρυθμίσεις.
73 de SV1GRD