Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η διαβούλευση έληξε. Έλαβαν...

Άλλη μια διαβούλευση κατέβασε ρολά. Η δεύτερη κατά σειρά για τον νέο ραδιοερασιτεχνικό κανονισμό πέρασε στην Ιστορία. Πιθανόν αν συνεχίσουμε έτσι να ακολουθήσει και τρίτη και τέταρτη με απώτερο σκοπό να γραφτεί έπος!

Αναμφισβήτητα γράφτηκαν περισσότερα σχόλια και ψήφισαν περισσότεροι συνάδελφοι από την προηγούμενη φορά. Σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου λοιπόν:

Σχολίασαν 126 SV και 19 SW , 14 Σωματεία και 75 Ιδιώτες

Σύνολο 234 σχολιαστές

Γράφτηκαν 606 σχόλια και δέχτηκαν αρκετές χιλιάδες θετικών και αρνητικών ψήφων.

Βάση της διαφοράς μεταξύ θετικών και αρνητικών ψήφων που δέχτηκε το κάθε σχόλιο, το υπουργείο εξέδωσε και μια σειρά «αποδοχής» των σχολιαστών, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η ΕΕΡ με 2.756 θετικές ψήφους.

Ας δούμε τα αξιοσημείωτα της διαβούλευσης:

Καθολική αποδοχή είχαν τα εύστοχα σχόλια του SV1EN. Ο συνάδελφος τόσο με την κατάρτιση του στο αντικείμενο, όσο και με την τέχνη του γραπτού λόγου, έθεσε τα πράγματα σε σωστές διαστάσεις φέρνοντας αφοπλιστικά παραδείγματα: «Είναι σαν να ψάχνετε έμπορους ναρκωτικών στα ΚΑΠΗ. Θα βρείτε ίσως χρήστες lexotanil χωρίς συνταγή αλλά όχι μεγαλέμπορους κοκαΐνης!...» Τεράστια η αποδοχή του στους συναδέλφους…

Εν αντιθέσει με τον «ξύλινο λόγο» και τα ατέλειωτα κείμενα για το αυταπόδεικτο που έκαναν ορισμένοι μαϊντανοί στην προηγούμενη διαβούλευση, εδώ ήταν συγκρατημένοι. Κάτι οι αποτυχημένες αναρτήσεις που κατέβηκαν κακήν κακώς, κάτι οι πρόωρες εξαγγελίες «Βρε ποια διαβούλευση; Εδώ ο κόσμος καίγεται…», συνάδελφοι που πλατείασαν στο παρελθόν τώρα έκαναν πολύ λιγότερα σχόλια και ευτυχώς πιο ολιγόλογα. Και με το ονοματεπώνυμο παρακαλώ γιατί το διακριτικό…


Αν το θέμα της ισχύος ήταν το μείζον ζήτημα, το θέμα των κεραιών (βασικότερο κατά την γνώμη μου) ήταν εξίσου σοβαρό. Και στα δύο υπήρξε σύμπνοια μεταξύ των συναδέλφων και ο στόχος κοινός. Ευτυχώς.

Το ζήτημα της εξομοίωσης των δύο κατηγοριών απασχόλησε επίσης, αλλά μου έκανε εντύπωση που οι συνάδελφοι της μέχρι τώρα κατηγορίας 2 δεν έλαβαν μέρος μαζικά στη διαβούλευση. Και όμως έχουν εκδοθεί χιλιάδες άδειες SW για συναδέλφους τεχνικά καταρτισμένους, γνώστες του αντικειμένου, καλλιεργημένους, με άποψη. Που ήταν όλοι τους;

Έκταση πήρε το ζήτημα σχετικά με την διάθεση σε νέους συναδέλφους, διακριτικών συναδέλφων που παρεπιδημούν πλέον στον άλλο κόσμο. Δεν πρόλαβα να δω αν λάβαμε mail από τον Άδη, αλλά η αντίδραση των εν ζωή ακόμα συναδέλφων –κυρίως των διψηφίων- ήταν σθεναρή. Ακούγεται μακάβριο αλλά είναι αλήθεια ότι στο άρθρο αυτό υπήρξε έκδηλο το ενδιαφέρον εκτός από τους ζωντανούς να κατέχουν διακριτικό και οι πεθαμένοι. Η υστεροφημία φαίνεται ότι βρίσκεται στο DNA του Έλληνα, καθώς είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι όχι μόνο φρόντιζαν για την υστεροφημία τους αλλά τιμούσαν δεόντως εκτός από τους Θεούς, τους ήρωες και τους προγόνους τους. (Τώρα πάνε για ΟΛΑ και τα ακουμπάνε στους παπάδες. Ανάβουν ένα κεράκι κι έξω απ την πόρτα! Εξού και καμία εκδήλωση φόρου τιμής για Σαλαμινομάχους, Μαραθωνομάχους κλπ )

Ωστόσο, αν και φάνηκε λογικό κάποια διακριτικά να παραμείνουν «τιμής ένεκεν» στους πρώτους κατόχους τους, κάποιοι άλλοι απαίτησαν όλα τα διψήφια να παραμείνουν στο απυρόβλητο εις τον αιώνα.

Δεν το σκέφτηκα εγκαίρως να το γράψω, το γράφω τώρα. Ίσως όλοι αυτοί που θέλουν να πάρουν το διακριτικό στον τάφο τους θα μπορούσαν όσο είναι εν ζωή ακόμα να εκδηλώσουν την αγάπη τους για τον ραδιοερασιτεχνισμό κάνοντας γενναίες δωρεές στα σωματεία τους επ ωφελεία των συναδέλφων, ή ακόμα και σε μεμονωμένους συναδέλφους να κάνουν δωρεά τον εξοπλισμό τους. Αν δεν έχουν εξοπλισμό ή δεν συμμετέχουν στο όποιο σωματείο, μπορεί να σημαίνει ότι έχουν χάσει πλέον και το ενδιαφέρον τους και περιμένουν τιμές όταν αποδημήσουν.

Έχω δει με τα μάτια μου κεραίες και μηχανήματα συναδέλφων sk πεταμένα στα σκουπίδια. Χίλιες φορές λοιπόν οι συνάδελφοι να κανονίσουν να πιάσουν τόπο τα μηχανήματα τους, περισσότερο θα τους τιμήσει η κοινότητα, παρά να γράψουν το callsign στον τάφο τους.

Και μια και είναι αναπόφευκτο ότι μια μέρα όλοι σας θα πεθάνετε, δέχομαι από τώρα διαθήκες, εξουσιοδοτήσεις, δωρεές κλπ Μάλιστα προς τούτο, τις επόμενες μέρες θα αρχίσω να παίρνω τηλέφωνο σε συγκεκριμένα άτομα να κάνουμε το "deal"…

Το θέμα των εξετάσεων ήταν επίσης καθοριστικής σημασίας. Η περίφημη «βεβαίωση» εισιτήριο που εξέδιδαν οι σύλλογοι στους υποψήφιους, φαίνεται ότι καταργείται! Σύλλογοι οι οποίοι επιβίωναν από τις συνδρομές όσων έσπευδαν να αποφύγουν την προφορική εξέταση, θα ζήσουν ένα δράμα! Εδώ ξέρουμε όλοι το τι γινότανε: Ο υποψήφιος που πήγαινε να ρωτήσει στο σύλλογο για «άδεια» τρομοκρατιόταν από τον υπεύθυνο καταρχήν «…θα σε φάνε ζωντανό! Μπορεί να σε κόψουν ακόμα και επειδή δεν τους αρέσει η φάτσα σου, επειδή έχεις φαβορίτα!!!...» για να λυτρωθεί στη συνέχεια: «…βεβαίως αν γραφτείς στο σύλλογο, θα πάρεις μια βεβαίωση για να ξεπεράσεις το σκόπελο…»

Οι σύλλογοι πιθανόν να έχουν λιγότερα μέλη πλέον, θα είναι όμως αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται. Ίσως αρχίσουν και κάποιοι σύλλογοι να έχουν ουσιαστικό ρόλο εκτός από την κοπή της πίτας και την δημιουργία ΟΕΑ (για το καλό του κοινωνικού συνόλου ΠΑΝΤΑ!)

Τελευταίο άφησα το άρθρο για τις ραδιοερασιτεχνικές περιοχές. Συνάδελφοι και μη αυτοανακυρήχθηκαν θεματοφύλακες της Ελλάδας και έσπευσαν να ξεσπαθώσουν. Είναι σημαντικό ότι αρκετοί συνάδελφοι που έσπευσαν να ομολογήσουν με ύφος νεοφώτιστου μοναχού, την πίστη τους στο Άγιο Πνεύμα και την συνεπαγόμενη αναγκαία ανακύρηξη σε ραδιοχώρα του μοναδικού ραδιοερασιτέχνη στον Άθωνα, δεν σχολίασαν πουθενά αλλού στη διαβούλευση. Προφανώς το μόνο που τους έκοβε ήταν να εκδηλώσουν την πίστη τους. Ιδιαιτέρως παράξενο είναι ότι εκτός από τους εγχώριους «ομολογητές» έσπευσαν και αλλοδαποί, ενώ με το ίδιο ακριβώς λεξιλόγιο (θεία φώτιση!) έγραψαν αρκετοί ανώνυμοι και ανώνυμες που δεν είχαν βέβαια καμία σχέση με τον ραδιοερασιτεχνισμό. Όλοι αυτοί κινούμενοι από θείες δυνάμεις –αποκλείεται να τους ζάλισε στα τηλέφωνα κάποιος, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος- έγραψαν ότι πρέπει να γίνει ραδιοχώρα το Άγιο όρος επειδή κινδυνεύουμε να χάσουμε την επικοινωνία με το Άγιο Πνεύμα! (Μιλάμε για σοβαρό πλήγμα, μαχαιριά στα πλευρά του ραδιοερασιτεχνισμού, όχι αστεία!) Εντύπωση βέβαια προκάλεσε η σιγή του αστροναύτη. Δεν έγραψε, κρίμα… Το έγραψε όμως ένας σχολιαστής, βέβαια το τράβηξε λίγο: «Ακόμη και αστροναύτες επικοινωνώντας με την συχνότητα αυτή έπαιρναν Ευλογία και Ελπίδα από το Άγιο Όρος…» Θα διαβάσει κανένας εδώ και θα πιστέψει ότι ο Άθωνας είναι το δεύτερο Μπαϊκονούρ!

Και εκεί που κάποιοι σώφρονες προσπάθησαν να καλύψουν το σχόλιο του παπά που ήθελε τουριστική κίνηση όπως στα νησιά (!!!!) και να το δει ο υπουργός "από εμπορική άποψη"…. Ο παπάς ξαναχτύπησε: «…αν επιτραπεί τελικά το ειδικό διακριτικό, μόνο κέρδος θα έχουμε…» ΚΕΡΔΟΣ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΣ!

Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω και την παρουσία των συλλόγων στη διαβούλευση: Πιο συγκροτημένη και πιο στοχευμένη χωρίς προχειρότητες του παρελθόντος. Βέβαια κάποιοι έλαμψαν με την απουσία τους. Αν και η διαβούλευση δίνει την δυνατότητα να σταλούν απευθείας σχόλια στο υπουργείο, ειδικά οι σύλλογοι θα έπρεπε να κάνουν δημοσίως σχολιασμό για να αξιολογηθούν από τα μέλη τους τουλάχιστον…

Γενικά η διαβούλευση αν και αρχικά γέννησε προσδοκίες, στη συνέχεια και ειδικά με την λογοκρισία σχολίων κάτω από την πίεση παραεκκλησιαστικών κύκλων, απέδειξε ότι ήταν προσχηματική. Η εισήγηση δε για το θέμα της ισχύος εκπομπής σφράγισε την δεδομένη προχειρότητα με την οποία δουλεύουν συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Θεωρώ ότι ο εγκέφαλος που επινόησε το προσχέδιο πρέπει να φυλαχτεί σε θάλαμο κρυογενετικής, ώστε να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να τον μελετήσουν. Ίσως απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την ανικανότητα ενός ολόκληρου κρατικού μηχανισμού να παράγει ουσιαστικό έργο…

Συγχαρητήρια σε όσους έγραψαν, σε όσους ψήφισαν, σε όσους διάβασαν και επιμένουν να ασχολούνται ακόμα…

23 σχόλια:

F/SV1NZX Alex είπε...

"Το ζήτημα της εξομοίωσης των δύο κατηγοριών απασχόλησε επίσης, αλλά μου έκανε εντύπωση που οι συνάδελφοι της μέχρι τώρα κατηγορίας 2 δεν έλαβαν μέρος μαζικά στη διαβούλευση. Και όμως έχουν εκδοθεί χιλιάδες άδειες SW για συναδέλφους τεχνικά καταρτισμένους, γνώστες του αντικειμένου, καλλιεργημένους, με άποψη. Που ήταν όλοι τους;"

Ψάξε αλλού, Γιάννη.. Εκεί που δεν πιάνουν οι επαναλήπτες και τα ES :)

Ελάχιστοι ακούγονται. Αλλά αυτό είναι άλλο πικρό σχόλιο.. SW πήρανε με ελπίδες SV, άλλοι μείνανε ψηλά, κτλ. Το ξέρεις οτι το σχόλιο αυτό μπορεί να ανοίξει νέα διαβούλευση; :)

Φιλικά !

F/SV1NZX Alex είπε...

(btw στο πέρασμα το χθεσινό δεν συμμετείχες; double-hops, chordal λέγανε, TR/MS/ES enhanced και της Παναγιάς τα μάτια :P)

2Μδης είπε...

Γειά σου Άλεξ,
σε "έβλεπα" χθες στο κλαστερ να καλείς ΕΑ8 και να σε ακούει ένας Ιταλός!!! Προς στιγμή μπερδεψα το διακριτικό σου με αυτό του Χρήστου NJX και προσπαθούσα να εξηγήσω τι στο καλό συνέβαινε...

Καλές επαφές! Εδώ τα ίδια. Σε καμιά τριανταριά διαβουλεύσεις θα βαρεθούμε να γράφουμε και θα την ψηφίσουν αμέσως... ΑΝ προλάβουν!

F/SV1NZX Alex είπε...

Καλά, εγώ θα ετοιμάσω τις βαλίτσες μου και εκείνοι θα κυνηγάνε ακόμα το SY.

Καλό το πέρασμα, σήμερα το ίδιο - πήγα λίγο μεσημέρι σπίτι αλλά χωρίς τύχη.. Ο λεγόμενος ήταν ο ΙΚ4PMB και επειδή με άκοουγε εν μέσω περάσματος, ήμουν και εγώ αντίθετα, με πέρασε για ΚΜ17άρης. Τον έπιασα μετά όμως και του... εξηγήθηκα ;)

SW1NJX είπε...

...Και όμως έχουν εκδοθεί χιλιάδες άδειες SW για συναδέλφους τεχνικά καταρτισμένους, γνώστες του αντικειμένου, καλλιεργημένους, με άποψη. Που ήταν όλοι τους;...
Γιάννη, ούτε εγώ ήθελα να συμμετάσχω, όχι γιατί μου ειναι αδιάφορη η διαβούλευση, κάθε άλλο, αφορά το μέλλον του χόμπι. Ψυχανεμίζομαι ότι πολλοί SW κράτησαν ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ γιατί κάποιοι SV θεωρούν τσιφλίκι τους τις συχνότητες και τώρα νιώθουν να χάνουν το έδαφος κάτω απο τα πόδια τους. Κι ας δώσαμε την ΙΔΙΑ ύλη στις εξετάσεις. Κάποιες φορές η σιωπή κάνει πιό πολύ θόρυβο.

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκιο ο Γιάννης για την παρατήρηση Πιο λογικό είναι αυτό που γραφτηκε στη διαβούλευση, ότι δεν περιμένουμε να μας ακούσει κανένας για αυτό δεν γράψαμε.,

SW1NJX είπε...

και αυτό ισχύει...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ και εγώ για τη μη διατήρηση των διακριτικών για μετά θάνατο. Τι νομίζουν οι υποστηρικτές του αντίθετου; Ζήλεψαν μήπως την δόξα του απέθαντου; Hihi μία ασφαλής χρονική περίοδος π.χ. 10 ετών και μετά επαναχορήγηση είναι μία καλή λύση. Θα συμφωνούσα να διατηρηθούν τα πρώτα 10 – 20 διψήφια διακριτικά τιμής ένεκεν. Νομίζω η ΕΕΡ γνωρίζει σχετικά και μπορεί να προτείνει μία λίστα.
Συμφωνώ επίσης και για τη δωρεά μηχανημάτων, κάτι σαν δωρεά οργάνων. Μπορούμε να δηλώνουμε στις οικογένειες και στα σωματεία μας, ότι μετά θάνατον τα μηχανήματα μας να διατεθούν σε νέους ή να παραμείνουν στα σωματεία για σκοπούς εκπαίδευσης.
Δεν συμφωνώ στη μη χορήγηση διαφορετικού προθέματος στο Άγιο Όρος και περιμένω να δω τελικά τι θα αποφασίσει το Υπουργείο. Ειδικά σε αυτό το θέμα κάποια σχόλια ήταν υβριστικά και φαντάζομαι θα έφεραν σε δύσκολη θέση τους επιβλέποντες. Ίσως κάποια που δεν δημοσιεύθηκαν να ήταν χειρότερα.
Παράξενη εντύπωση μου έκανε η αποχή από τη διαβούλευση κάποιων σωματείων. Σε μία μικρή χώρα όπως η χώρα μας η οποία διαθέτει υπερεπάρκεια σε αναμεταδότες και ραδιοερασιτεχνικά σωματεία ποιος ο λόγος να μην έχουν άποψη; Όταν καταθέτουν αιτήσεις για αναμεταδότες και μάλιστα σε περιοχές που ήδη υπερκαλύπτονται δεν είναι φειδωλοί στα λόγια και στα γραπτά. Στη διαβούλευση τι έπαθαν;
6146

Ανώνυμος είπε...

Η εισήγηση για το θέμα της ισχύος νομίζω δεν ήταν προϊόν των υπαλλήλων αλλά εξωτερικών συνεργατών. Σε κάθε περίπτωση τους αναγνωρίζω το δικαίωμα του λάθους και περιμένω την διόρθωση του σχετικού άρθρου. Επειδή, κατά της πρότασης αυτού του άρθρου τοποθετήθηκαν πάρα πολλοί συνάδελφοι με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και οι διαβουλεύσεις αυτό το νόημα έχουν άλλωστε.
Εκείνο όμως που διέφυγε των παρατηρήσεων είναι ότι η 53571 υφίσταται από... το 2001 και δεν γνωρίζω εάν κάποιο σωματείο ή ραδιοερασιτέχνες διαμαρτυρήθηκαν ή πρότειναν την βελτίωση της.
http://www.raag.org/LH2Uploads/ItemsContent/358/%CE%9A%CE%A5%CE%91-53571-3839-2000.pdf
Όπως μπορείτε να δείτε, ακόμη και στο επίσημο ΦΕΚ (1105/2000 τεύχος 2ο) έχουν μπει προσθήκες με... copy & paste.
Πιστεύω η παραπάνω νομοθεσία χρειάζεται βελτίωση και διευκόλυνση με παραδείγματα ώστε να μπορεί εύκολα ο κάθε ενδιαφερόμενος να βγάζει συμπεράσματα για τα κεραιοσυστήματα του, χωρίς να προστρέξει σε... μελετητικά γραφεία όπως πρότεινε η αγαπητή κα σύμβουλός με την παρ. 2 του άρθρου 21. Επιπλέον ξέχασε(;) να ρωτήσει για να διαπιστώσει εάν έγιναν ποτέ έλεγχοι π.χ. στα κεραιοσυστήματα των επαγγελματικών ραδιοφωνικών σταθμών πέριξ του λεκανοπεδίου και ποια είναι τα συμπεράσματα των τεχνικών εκθέσεων. Άλλο ένα θέμα είναι εάν εφαρμόσθηκε ποτέ η 53571...
Η απόφαση 53571 αφορά τα μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών και δεν μπορεί να αγνοείτε από κανέναν. Γνώμη μου είναι να δούμε τι γίνεται στο εξωτερικό και να προτείνουμε ανάλογα να εφαρμοσθεί και εδώ.


Παρακάτω παραθέτω μερικές διευθύνσεις που βρήκα ψάχνοντας στο διαδίκτιο (μερικές από αυτές τις είχαν επισημάνει συνάδελφοι όπως οι sv1xv, sw1lhp κ.α. που δεν θυμάμαι).

Ας δούμε τι προτείνει στους Άγγλους συναδέλφους η RSBG σχετικά:
http://www.rsgb.org/emc/docs/pdf/leaflets/emc-leaflet-13.pdf

Ας δούμε τι προτείνει στους Αμερικανούς συναδέλφους η ARRL σχετικά:
http://www.arrl.org/fcc-rf-exposure-regulations-the-station-evaluation

Ας δούμε ένα άλλο τρόπο εύκολου υπολογισμού:
http://hintlink.com/power_density.htm

Πιστεύω όλοι χρειάζεται να μελετήσουμε και να διαπιστώσουμε ότι είμαστε εντός των ορίων ασφαλείας. Οι συνάδελφοι γνώστες των θεμάτων όπως ο SV1EN, ο SV1DH κ.α. καλό θα ήταν να κάνουν κάποιες ομιλίες και παρουσιάσεις των θεμάτων που γνωρίζουν τόσο καλά στα ραδιοερασιτεχνικά σωματεία. Τα δε σωματεία που καλώς αντέκρουσαν το άρθρο 21 της διαβούλευσης, τώρα χρειάζεται να προτείνουν κάτι και για τη βελτίωση της απόφασης 53571.
Είμαι της γνώμης ότι η απόφαση 53571 χρειάζεται να βελτιωθεί και να συμπεριλάβει κάποια από τα παραπάνω παραδείγματα που προτείνουν το FCC, η OFCOM κλπ. Τα ραδιοερασιτεχνικά σωματεία διαθέτουν το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό που μπορεί να κάνει παρόμοιες τεκμηριωμένες προτάσεις.
Εμείς θα επιμένουμε να ασχολούμαστε γιατί μας αρέσει το χόμπι όσο κανένα άλλο.
6146

Ανώνυμος είπε...

Τελικά βρε παιδιά γνωρίζει κανείς σας ποιό ήταν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης επί του πρακτέου;
Θα ισχύσουν άμεσα οι αλλαγές του κανονισμού και των εξετάσεων ή ξανά - μανά διαβουλεύσεις και μπόλικο μπλαμπλά έτσι για να περνά ο καιρός "ευχάριστα";

Ανώνυμος είπε...

Μη βιάζεσαι εδώ περιμέναμε 9 μήνες χωρίς ειδήσεις από την 1η διαβούλευση. Τώρα έχουν αρχίσει οι αρμόδιοι να την επεξεργάζονται, αυτό δεν είναι εύκολο λογω των αρκετών σχολίων που υποβλήθηκαν αλά και επειδή όσες διορθώσεις γίνουν θα πρέπει να είναι σύννομες κλπ.
Κατά τη γνώμη μου ο κυριώτερος κίνδυνος για τη 2η διαβούλευση είναι οι αιφνίδιες εκλογές, πράγμα που το απεύχομαι όχι μόνο λόγω της διαβούλευσης.
6146

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω να γίνουν εκλογές. Αφού...
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Θανάσης είπε...

Τις εκλογές θέλω να πιστεύω πως τις απευχόμαστε όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, για ευνόητους λόγους που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την πολιτική.
Ωστόσο, για να παραμείνουμε στο θέμα της διαβούλευσης, έχει δημιουργηθεί σύγχυση με το τι τελικώς ισχύει ή αναμένεται να ισχύσει.

Πέραν του παραλογισμού των απίστευτων διατάξεων περί κεραιών και ορίων εκπεμπόμενης ισχύος, τα οποία καθιστούν υπό αμφισβήτηση το ίδιο το hobby τουλάχιστον στα αστικά κέντρα, υπάρχει και το θέμα των εξετάσεων των οποίων μάλιστα η επόμενη περίοδος δεν είναι μακρυά.

Θα συνεχίσει να ισχύει η ίδια εξεταστέα ύλη; Εμείς οι υποψήφιοι να επιλέξουμε τελικώς την καθαρά θεωρητική προετοιμασία αφήνοντας στην άκρη τα Morse μια και τα SW αναμένεται να εξισωθούν με τα SV;

2Μδης είπε...

Πρώτα από όλα θέλω να απολογηθώ στον αναγνώστη που κατά λάθος του έσβησα ένα σχόλιο. Δυστυχώς πάτησα άλλα αντί άλλων και το έστειλα "αδιάβαστο"...
Αφορούσε κάποιες κυρίες που σχολίασαν στη διαβούλευση. Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω πως έγινε και το διέγραψα, οφείλω να ζητήσω συγγνώμη.

Αν θέλεις μπορείς να το ξαναγράψεις...


Θανάση για αυτά που ρωτάς, μπορώ να σου πω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε ραγδαίες αλλαγές, ακόμα και αν ψηφιζόταν άμεσα. Επομένως αν γίνουν εξετάσεις θα γίνουν με το παλιό σύστημα, μέχρι να οργανωθούν οι νομαρχίες θα αργήσει να ισχύσει το νέο καθεστώς. Επομένως δώσε τις εξετάσεις με τα ισχύοντα, και μην περιμένεις το αποτέλεσμα της διαβούλευσης. Είναι βέβαιο ότι θα αργήσει στην καλύτερη περίπτωση.

Στην χειρότερη θα πάμε σε τρίτη διαβούλευση ή σε εκλογές και ζήσε Μάη μου...

Θανάσης είπε...

Κατάλαβα, καλομελέτα και τα λέμε του χρόνου και αν...

Όσο για τις εξετάσεις καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δώσω, αλλά απλά έλεγα μήπως και γλυτώσω την περιττή αν ισχύσει η διαβούλευση εξάσκηση στο χειριστήριο. Δυστυχώς όμως, και καθότι αυτό που κύρια με ενδιαφέρει είναι τα βραχέα, δεν φαίνεται να το γλυτώνω.

Από την άλλη πάλι, αν πρόκειται να ισχύσουν οι προταθέντες ανόητοι περιορισμοί και διατάξεις (ERP, ΚΥΑ 53571/3839/2000 κλπ), τότε προσωπικά μάλλον δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα η απόκτηση του πτυχίου και της αδείας. Αν είναι να μην μπορώ να βάλω κεραία καθώς δεν απέχω 50-τόσα μέτρα από γείνονες, ή να μην χρησιμοποιήσω (νόμιμα) ακόμα και την τυπική ισχύ ενός βραχέου τότε δεν βλέπω ποιός ο λόγος να ασχοληθώ. Αν είναι να πάρω την άδεια απλά για να ανταλλάσω "ευχές" και τρεις την ώρα το χαρακτηριστικό μου στους επαναλήπτες, να μου λείπει. :)

Σε ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες.

2Μδης είπε...

ok.
Καλή επιτυχία πάντως, όπως και αν συνεχίσεις...

Ανώνυμος είπε...

Θανάση πάρε πρώτα άδεια και ανησυχείς μετά για την 53571 ή για οτιδήποτε... Μέχρι σήμερα οι αδειούχοι είναι 6000 περίπου, η 53571 ισχύει από το 2000. Μην κάνεις έτσι για την μεγάλη ισχύ.
Η επιλογή είναι δική σου αν πάρεις άδεια τα λέμε. Αν όχι τι νόημα έχει να συζητάς για την νομοθεσία; Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι ραδιοερασιτέχνες με πολλές dx επαφές που βγαίνουν με 10βατ και κάτω. Χρειάζεται να πας σε ένα σωματείο και να έρθεις σε επαφή με το χόμπι.
Καλή επιτυχία στις επόμενες εξετάσεις.
6146

Ανώνυμος είπε...

Και για του λόγου το αληθές:
http://www.youtube.com/user/jq2uoz
(τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να φέρει κάποιος και με ψηφιακά).
6146

Ανώνυμος είπε...

...τα οποία βεβαίως είναι σαφώς πιο εύκολα, για αυτό και καταραμένα εις τον αιώνα των αιώνων αμήν...

Ανώνυμος είπε...

θα έλεγα ότι ο άνθρωπος καταριέται τα δύσκολα...hihi
Μάλλον όμως δεν είναι πολύ πιο εύκολα, απαιτούν δεξιότητες χειρισμού υπολογιστών κλπ. Γεγονός εύκολο για τους σημερινούς νέους βέβαια. Φαντάζεσαι να προσπαθήσει να δουλέψει ψηφιακά κάποιος 40-50 ετών που μέχρι τώρα δεν έχει εμπειρία Η/Υ;
6146

Θανάσης είπε...

Το θέμα δεν είναι η "μεγάλη" ισχύς όπως τουλάχιστον το εννοείτε ή καλύτερα όπως παρανοήσατε. Κανείς δεν λέει πως δεν μπορεί να έχει επιτυχία στα βραχέα με QRP ακόμα και λίγων mW. Άλλο πράγμα όμως αυτό ως συνειδητή επιλογή και άλλο ο ενδεχόμενος νομικός περιορισμός της ERP σε επίπεδα που θα καθιστούσαν παράνομο τον συνδιασμό οποιασδήποτε κεραίας και μηχανήματος κυκλοφορεί.

Προσωπικά το τελευταίο που με απασχολεί είναι τα big-guns των πολλών kWatts κλπ. Θα μου επιτρέψετε όμως να με απασχολεί ο ταπεινός συνδυασμός των λίγων "πτωχών" δεκάδων watts και μιας ικανοποιητικής κεραίας, καθώς και η περίπτωση μια ενδεχόμενης αρνητικής αντιμετώπισής τους από την πολιτεία.

Γιατί μπορεί η απόκτηση της άδειας να είναι όντως προσωπική υπόθεση, η πρακτική όμως αξιοποίησή της τίθεται αναμφίβολα σε αμφισβήτηση στην περίπτωση που ισχύσουν τέτοια όρια της ERP, ή ακόμα χειρότερα οι προταθέντες περιορισμοί περί εγκατάστασης κεραιών.

Άποψή μου βέβαια, που αν κρίνω όμως από το σχολιασμό της διαβούλευσης μάλλον αποτελεί και άποψη αρκετών ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Εμφανίσθηκανν κάποια επιπλέον σχόλια, για τα οποία μάλλον υπήρχε διχογνωμία εάν αρμόζει η δημοσίευση τους. Δεν τα διάβασα ακόμη αλλά πιστεύω η διαφύλαξη κάποιου επιπέδου στις διαβουλεύσεις είναι καθήκον του αρμοδίου υπουργείου.
Το θέμα είναι η παρούσα 2η διαβούλευση να μην καθυστερήσει άλλους 9 μήνες. Η να μην... διενεργηθεί 3η, 4η κ.ο.κ.!
Ή ακόμη χειρότερο να διενεργηθούν εκλογές λόγω ασυμφωνίας των συμβούλων του κ. υπουργού στα θέματα της διαβούλευσης hihi.
Σε κάθε περίπτωση η θητεία του κ. Κάτσικα ως γ.γ. θα μας μείνει αξέχαστη.
6146

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το μέλλον της διαβούλευσης θα εξαρτηθεί και από τους νέους υπουργούς κ.κ. Ραγκούση και Μαγκριώτη.
Καλή επιτυχία στο έργο τους και να θυμούνται τους ραδιοερασιτέχνες.
Λέγεται ότι ο κ. γ.γ. πήρε μία βαθειά ανάσα μετά την αποχώρηση του επιτελείου του κ. Βούγια οι οποίοι του ασκούσαν κάποια πίεση. Για να δούμε τώρα.
6146