Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

UBUNTU FOR HAMS


 Γράφει   ο Χρήστος Παπαθανασίoυ

                                          SV1NJX

UBUNTU for hams

Screenshot from 2013-05-23 16_07_03
TERMINAL
Απαραίτητος  πλέον ένας ανθεκτικός και ελαφρύς φορητός υπολογιστής για τον ραδιοερασιτέχνη που προτιμά/p operating. Στις εξορμήσεις μου παίρνω ενα σχετικά παλιό ACER Aspire ONE με επεξεργαστή ATOM. Τα Windows όμως πέρα απο τηναντιπάθεια που μου προκαλούν είναιπολύ βαριά για το μικρό αυτό μηχανάκι. Με τη ραγδαία όμως ανάπτυξη του linux , ηρθαν και πολλά προγράμματα για τον ραδιοερασιτέχνη, αρκετά μάλιστα μοναδικά (οπως το CQRLOG που ειναι ισως ο πληρέστερος logger).
Ξεκίνησα λοιπόν το project απο την αναβάθμιση του φορητού. Πρώτα απόλα νέα μπαταρίααπο τον ΔΗΣΙΟ. Αμεσο το αποτέλεσμα αφού απέκτησα αυτονομία 2 ωρών. Επόμενη αλλαγή οενεργοβόρος σκληρός δίσκος. Αγόρασα έναν SSD 64Gb με την προοπτική του linux καθως για Windows είναι πολύ μικρός. Εκτός της επέκτασης διάρκειας ζωής της μπαταρίας στις 4 ώρες (!) το μηχανάκι έγινε πλέον ανθεκτικό αφού οι δίσκοι SSD δεν έχουν μηχανικά μέρη και μπορώ άνετα να το … κοπανάω!
Επόμενη κίνηση η επιλογή διανομής του linux. Ενας γάλλος ραδιοερασιτέχνης , έφτιαξε μιαπληρέστατη διανομή (shackbox) που όμως δεν είναι πλέον ενημερωμένη. Μια καλή λύσηείναι η PUPPY   και η διανομή του Andy KB1OIQ  . Ολες όμως αυτες μπορεί να παρουσιάσουνμικροπροβλήματα εγκατάστασης λόγω ιδιαίτερων drivers δικτύου και ασύρματης κάρτας που ένας σχετικά έμπειρος χρήστης linux μπορεί βέβαια να λύσει.
Για τους περισσότερους απο μας όμως που χρησιμοποιούσαν Windows, το linux είναιάβυσσος. Η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή κατα τη γνώμη μου έιναι η εκδοση UBUNTU 12.04 LTS που ειναι πλήρης και εκτός αυτού υπάρχει ομάδα που έχει φτιάξει repository(αποθετήριο) προγραμμάτων για ραδιοερασιτέχνες!
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ 12.04LTS
Screenshot from 2013-05-23 16_09_08
UBUNTU 12.04 HAM RADIO REPO
Για να εγκαταστήσουμε το Ubuntu linux στον φορητό (και όχι  μόνο) κατεβάζουμε το αρχείο iso 12.04LTSπου θα “κάψουμε” σε ένα CD. Ξεκινάμε τον υπολογιστή απο αυτό το CD και ακολουθούμε τις οδηγίεςεγκατάστασης. Επόμενο βήμα αφού γίνει η εγκατάσταση να δούμε ότι έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο για να κάνουμε τις απαραίτητες αναβαθμίσεις και το tuning της διανομής.
Επειδή το λειτουργικό είναι unixοειδές, θα ανοίξουμε την εφαρμογή τερματικού (terminal) για να ορίσουμε και τον κωδικό του υπερχρήστη root που ειναι σημαντικός για όλες τις διαχειριστικές ενέργειες.
Πληκτρολογούμε την εξής εντολή και μετά ENTER : sudo passwd . Θα ζητηθεί να εισάγουμε κωδικό. Μετά το ENTER θα ζητηθεί επιβεβαίωση. Ετσι ορίζουμε  τον κωδικό του root! Στη συνέχεια, πάλι στο terminal, θα πρέπει να ενημερώσουμε το σύστημα για τη θέση του ham radio repository . Γράφουμε su για να μπούμε σαν root . Μας ζητάει τον κωδικό. Με την επιτυχή εισαγωγή βλέπουμε στη γραμμή εντολών ότι είμαστε πλέον ο χρήστης root που είναι οδιαχειριστής και μπορεί να κάνει προσθαφαιρέσεις στο συστημα.
Γράφουμε: add-apt-repository ppa:ubuntu-hams-updates/ppa και πατάμε enter.
Στη συνέχεια apt-get update για να ενημερώσουμε το σύστημα. Θα δούμε ότι αρχίζει να διαβάζει νέα πακέτα και να ενημερώνει. Μολις τελειώσει γράφουμε exit και ξανά exit για να κλείσουμε το τερματικό.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Screenshot from 2013-05-23 16_00_55
CQRLOG
Πηγαίνοντας στο task bar αριστερά, επιλέγουμε UBUNTU SOFTWARE CENTER για να επιλέξουμε προγράμματα για εγκατάσταση. Η πρώτη αναζήτηση που έκανα ειναιCQRLOG και κατόπιν FLDIGI. Δυο προγράμματα υπεραπαραίτητα για τον ραδιοερασιτέχνη. Αν στο κουτί αναζήτησης γράψουμε ham radio, θα δούμε όλα σχεδόν τα προγράμματα που αφορούν το χόμπι και είναι περασμένα στο αποθετήριο της UBUNTU. Θα επανέλθω με review και εγκαταστάσεις άλλων εφαρμογών.  Επίσης δοκιμή για στικάκι 3G (να είμαστε πάντα online).
Καλά QSO.

45 σχόλια:

2Μδης είπε...

Ευχαριστώ τον Χρήστο SV1NJX για τον χρόνο που αφιέρωσε ώστε να ετοιμάσει αυτό το διαφωτιστικό άρθρο που μοιράζεται μαζί μας...

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε SV1NJX.
Προσωπικά, σε έναν Advent που αγόρασα με εγκατεστημένα WinXP, εγκατέστησα σε μια κάρτα microsd 16G (και πολλά είναι αφού παίζει και με 4G, δοκιμασμένο) το Wattos R6 (σε λίγο θα βγει και το R7 και σε Microwatt εκδοση!).
Πάει μια χαρά, αλλά έχω ενστάσεις όσον αφορά προγράμματα που τρέχουν όπως αυτά στα windows πχ. morse runner, rufz (υπαρχει παρομοιο, το qrq),cw player, logger32 κλπ.
Έχω υπόψη μου να δοκιμάσω το wine καποια στιγμή...

Για το ότι το σύστημα "φυσάει" και ανασαίνει καλύτερα, δεν το συζητάμε...Σαφώς !

Αφού υπάρχει ο τζάμπας, γιατί να πληρώνουμε (όσοι πληρώνουν δηλαδίς)!

SV1OBY

Ανώνυμος είπε...

O Wattos κάνει μιάου?

SV1NJX είπε...

Ευχαριστώ τον Γιάννη για τη φιλοξενία. Στο blog μου υπάρχουν και τα σχετικά links που δε φαίνονται εδώ.
http://drmac.gr/?p=493
@OBY , το wine είναι όντως μια πολύ καλή λύση. Ενας εξομοιωτής windows που δουλεύει καλάαλλά έχει όλα τα κακά των εξομοιωτών. Για να τρέξεις το πολύ καλό morse runner ειναι ότι πρέπει.
Μη ξεχνάμε ότι τώρα στρέφεται πολύς κόσμος στο linux και επόμενο είναι να περιμένουμε περισσότερα προγράμματα να κάνουν την εμφάνισή τους στην πλατφόρμα.
Επεται συνέχεια
73

takis perreas είπε...

Λοιπόν Dr.
αφού δεν έχω λογαριασμό στο Wordpress θα ρωτήσω από το φιλόξενο χώρο του αγαπητού μας φίλου του τόσο εξαίσια... σλουρπ! σλουρπ! σλουρπ!

Έχω βρει στα σκουπίδια (κυριολεκτικά αφημένο σε μία μάντρα) ένα IBM R31 γυμνό και μόνο με το τροφοδοτικό. χωρίς μνήμη, χωρίς μπαταρία αλλά με σκληρό 17GB και με WIN Pro.
Αγόρασα 512MB μνήμη και μάλλον θα του ψωνίσω και μιά μπαταρία να γίνει αυτόνομα το καημένο.
Τι λες;
Αξίζει τον κόπο και μερικώς το χρήμα να το μετατρέψω όπως έκανες κι εσύ το δικό σου φορητό;
Για την ίδια χρήση το προορίζω. Βουνό και θάλασσα, ραδιοερασιτεχνικές επαφές και ενεργοποιήσεις κορυφών!
Αντί να περάσω το UBUNTU στον σκληρό, θεωρείς ότι είναι καλύτερα να αγοράσω έναν SSD και να έχω τον σκληρό με το λειτουργικό του σαν εφεδρεία αν ο μη γένοιτο...
Για πες...
Για πες...

Ανώνυμος είπε...

Βάλτε virtualbox στον υπολογιστή σας για να δοκιμάζεται άλλα λειτουργικά:
https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
μετά για ubuntu
http://virtualboxes.org/images/ubuntu/
σήμερα υπάρχουν κάποια νετμπουκ σε χαμηλές τιμές τόσο ώστε να μην αξίζει η αναβάθμιση κάποιου παλιού.
Ευχαριστώ φίλε για το άρθρο σου θα δοκιμάσω όσα λες.
73

SV1NJX είπε...

@sv3auw Ναι, δυστυχώς πρέπει να εισαι στο wordpress για να σχολιασεις. Οταν τοχα ανοιχτό, ειχα πολύ spam.
Δοκιμασε ενα live cd πρώτα να δεις αν δουλευει. Ο δισκος SSD αντικαθιστα τον παλιό, δεν μπαίνει παράλληλα, ετσι το παλιο λειτουργικό το κρατάς άθικτο. Δοκίμασε την έδοση PUPPY DXPEDITION που ειναι πανάλαφρη και με τα απαραίτητα

http://dxpeditiondisk.wikispaces.com/

SV4PBH Manos είπε...

Χρήστο, έχεις καθόλου πρόβλημα με το μέγεθος της οθόνης και της προσαρμογής του Unity στο μέγεθός της; Με τα παράθυρα των προγραμμάτων και των ρυθμίσεων τι γίνεται;

Αντίστοιχα εδώ και πάρα πολύ καιρό δουλεύω με ένα Fujitsu Siemens Lifebook P1510 φορτωμένο με Ubuntu maveric 10.10 και kernel 2.6.35-32-generic και 1 Gb RAM, και μου έχει λύσει τα χέρια.

http://www.cnet.com/laptops/fujitsu-lifebook-p1510d-pentium/4507-3121_7-31469144.html

Έχω παίξει με Fldigi, xAstir, Flarq, Gnome predict, gpsk31, Xlog, Xdx με θετικά αποτελέσματα. Βασικό μειονέκτημα είναι η 8.9" οθόνη που μου κρύβει μέρος των εφαρμογών. Ωστόσο σε μεγάλη οθόνη τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.

Επίσης έχω αποφύγει επίτηδες την αναβάθμιση σε 12.xx+ λόγω του Unity και των δεδομένων και εργαλείων που χρειάζομαι στη δουλειά.

Στα πλαίσια αξιοπιστίας, ταχύτητας και πολυλειτουργικότητας είμαι πολύ ευχαριστημένος. Σίγουρα θα πρότεινα σε οποιονδήποτε έχει ένα παλιό παροπλισμένο μηχάνημα να δοκιμάσει μία live διανομή ή να προσπαθήσει να το ενεργοποιήσει με μία διανομή Linux.

Κάποια στιγμή θέλω να δοκιμάσω τις δυνατότητες του Lubuntu και να τσεκάρω εάν μπορώ να ενεργοποιήσω και τα ham libs.

Σχετικά με το 3G internet, εδώ και καιρό παίζει σχεδόν out of the box με ελάχιστες ρυθμίσεις μέσω wizzard. Η κατανάλωση της μπαταρίας ίσως είναι ένα θέμα αλλά θα το δεις στην πράξη. Εναλλακτικά μία συσκευή 3G pocket wifi σου παρέχει μία αυτονομία σύνδεσης 4 ωρών με hotspot και ταυτόχρονη πρόσβαση 5 διαφορετικών συσκευών με wifi.

73 de SV8/SV1PBH Μάνος

2Μδης είπε...

24 May 13:08 2013 K2TQC-@ : 18080.0 Good CW.. up 2++ SV2ASP/A

...και μετά λένε δεν γίνονται θαύματα...!

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ναι ας είναι καλά το βαφτιστήρι (Ντομινίκ). Ο Απολλώ κάνει CW και μάλιστα καλό. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

2Μδης είπε...

24 May 16:00 2013 HA8IE-@ : 18000.0 Guest operator wkg on CW! SV2ASP/A

24 May 15:56 2013 HA8IE-@ : 18080.1 Work first, worry later (OZ9XU)SV2ASP/A

Αυτά είναι! ...μας πήρανε χαμπάρι...

SV1NJX είπε...

Ετοιμάζεται για το Χρυσο Ιωβηλαίο... Θυμάσαι 2μδη τι σουχα πει ? :)
@Manos.
Ναι εχει πρόβλημα, υπάρχει λύση (ειδικα στο CQRLOG που δεν μπορείς να πατησεις ΟΚ).
Η λύση : xrandr η εντολη στο terminal...
Και ναι, το 3g στικακι της Voda ειναι plug and play

Γκιώνης είπε...

Ενας μα ενας χριστιανός να πει οτι ειμαστε εναντίον κάθε ψηφιακού μορφώματος. Μα κανένας. Ολοι εκει στο ταπεινό, να κανετε Like στο καθε ψηφιακό παρασκεύασμα. οτιδηποτε εχει σχεση με πομπο λήψης-εκπομπης συνδοιαζόμενο με ηλεκτρόνικό υπολογιστή λαπ και τοπ ή σερβερ ή αι φονε, αι παντε, αϊ και γκα....σου. Μπραβο Χρήστο αλλά να γνωρίζεις οτι προσωπικά εμένα με αφήνει παντελή (Αγιος Παντελεήμων) αδιάφορο. Καλή συνέχεια σε όλους.

Βαρέθηκα ρε. Ενας ψηθυρίζει, ο αλλος JT,ο άλλος PSK, ο άλλος dstar,ο αλλος SDR.

Φιλια πολλά σε όλους. Με γκρίνια.

http://www.youtube.com/results?search_query=UBUNTU&page=7

Αφου πλήξακε με αι και φονε.

http://www.youtube.com/watch?v=6erW8d7jtYM

Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Αλληλεγγύη, Επικοινωνία.

Πομπος Κεραία Τροφοδοσία.

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς. Καθε συμπάθεια.

http://www.youtube.com/watch?v=hRR2OOvn3Ew

Καλή συνέχεια.

Δε με ενδιαφέρει καθολου μα καθόλου οποιαδήποτε επικοινωνία που εχει να κανει με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.Δε με ενδιαφέρει καθόλου να πραγματοποιώ επικοινωνίες με συναδέλφους οι οποίοι ποτε δε μου περασαν μικρόφωνο.
Δε με ενδιαφέρει καθόλου η ατομική παρέα.
Συμμετέχω.

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

Καποιοι πρέπει να διαβάσουν ιστορία με προσοχή. ΚΑποιοι πρέπει να δώσουν στοιχεία ανθρωπισμού μέσα απο το μικρόφωνο. Καποιοι πρέπει να μάθουν να στήνουν μια κεραία για να κανουν επαφή.Αρχοντιλίκια δεν υπάρχουν.

http://www.youtube.com/watch?v=OoaxVko0bwQ

Καλές δοκιμές καλές επαφές.

Το να βγαίνουν κάποιοι στα κανάλια και να το παιζουν ντίβες δε με αφορά και δε με ενδιαφέρει.

Ειστε ομάδα πλέον.

Γκιώνης

takis perreas είπε...

άσε μας ρε Γκιώνη με τον κάθε "άσιμο".
Βάλε χρώμα στην ζωή σου.
Βάλε την "Μαρία με τα Κίτρινα"!!!
http://www.youtube.com/watch?v=VyDZsHSU3X0

takis perreas είπε...

Κι αν μερακλωθείς πολύ και γουστάρεις χορό...
"σήκω χόρεψε κουκλί μου"!!!
http://www.youtube.com/watch?v=_3OJ2BZLL1k

Γκιώνης είπε...

Κατσε να βαλω γυαλια ηλίου να σε δω στο καταράχτη.Αυτες τις τουμπες στα γιου σε τι ανάληση τις παίζεις.Εχω μικρη οθόνη. Ενα Amstrad εχω 6128.Ειχα commodore 64 αλλα τον εδωσα περσι στο Ham fest.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

Θα έχει ενδιαφέρον να μας πει κάποιος αν λειτουργεί προγράμματα των windows σε περιβάλλον linux και αν είναι ευχαριστημένος από την απόδοση.
Η χρήση του linux σε πολλούς είναι γνωστή αλλά σε ακόμα περισσότερους είναι άγνωστη και δεν την τολμούν για λόγους ασυμβατότητας των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν, φόβου εγκατάστασης περιφερειακών, παρουσίαση προγραμμάτων σχετικών με το χόμπι κλπ. Ουσιαστικά χρειάζομαι τέτοιες πληροφορίες και όχι του τύπου έβαλα linux σε ένα παλιό μηχάνημα και δουλεύει. Είδηση θα ήταν αν δεν δούλευε hihi

Ανώνυμος είπε...

" παρουσίαση προγραμμάτων σχετικών" αυτά χρειάζονται πχ κάποιος ανέφερε το fldigi αν έχει εμπειρία με αυτό ας πει περισσότερα. Κυρίως με ενδιαφέρει η γνώμη αυτών που έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερα του ενός προγράμματα για την ίδια λειτουργία και μπορούν να συγκρίνουν. Πχ fldig vs HrD κλπ.
73

2Μδης είπε...

25 May 10:15 2013 DL7URB-@ : 18080.0 up, real monk apollo? SV2ASP/A

Mας πήρανε χαμπάρι, λεμεεεεε...

SV1NJX είπε...

Προς το παρόν δοκιμάζω cqrlog και rig control (icom 7200). Ακολουθει fldigi , xastir κλπ. Μια πρώτη γνώμη: Ναι δουλεύουν ...
@2μηδη , ολη η Αμερικη πανω του. Σουστελα και το σχετικό tweet!

2Μδης είπε...

Αυτό τώρα είναι "διορισμός"; Ή δεν είναι...?

2Μδης είπε...

25 May 13:54 2013 K3LB-@ : 18080.0 Worked up 1.0 Good Ears SV2ASP/A

Είναι να μην είναι "Good Ears"??? Αφού είναι ευλογημένα! Άραγε με αυτόν τον καραμπινάτο "διορισμό" θα είναι λάβρος ο πρόεδρος;;

Ανώνυμος είπε...

Χρήστο, το cqrlog τρέχει σε λινουξ. Αν μπορείς δοκίμασε καθαρά προγράμματα windows πχ HrD να τα τρέξεις με wine και μας λες.
Επειδή το θέμα έχει έχει ενδιαφέρον, αν θέλετε μην δημοσιεύετε εδώ άλλα πράγματα.

Γκιώνης είπε...

Εχει ενδιαφερον το θεμα αλλα κρατηστε το για τη πάρτι σας. Ωραια τα λέτε αγαπητε. Καλα κανω και εχω γκρίνιες.
Εχει πανσεληνο ερχεται και η μαγνητικη καταιγίδα αντε να δούμε τι θα δούμε. Για προσέξτε λίγο αυτές τις μερες γαιτι βλέπω πολλά από τα γκατζετ σας να φλιπάρουν πανω στο νταουνλοαντ και να πατε για φορματ αν δε σας καει κανενας σκληρός. Ολοι τωρα κανουν επαφές με τα αι φονε με φρεντο καπουτσινο στο χερι ξαπλα κατω απο την ομπρελα διπλα στο κυμα. Καλά κρασιά. Αυτη η συναδελφικότητα στη διαδοση της πληροφορίας με συγκινεί αφάνταστα.

Γκιώνης

takis perreas είπε...

Γιαυτό το λένε... ελεύθερο λογισμικό, ρε Μήτσε!
Πως ήθελες να το λένε;
Παραλλαγή κι Απόκρυψη;!


Χρήστο δεν καλύφθηκα πλήρως κι επιφυλάσσομαι για δεύτερο γύρο άμα τη επανόδου μου εις τα πάτρια!

SV1NJX είπε...

Το HRD τρεχει σε wine στη διανομη shackbox . To ειδα να παιζει μια χαρα, απλά είναι πλέον παρωχημενη αυτη η διανομη (και με το HRD στην εκδοση 4). Το προβλημα μπορεί να υπάρχει ΜΟΝΟ στην επικοινωνία με τον πομποδέκτη (rigcontrol).
Πάει, ψηφιακό το κάναμε το blog σου 2μηδη :))

SV1NJX είπε...

Πάντως δεν έχει νόημα να φορτώσεις linux σε μια μηχανή και να τρέχει emulation windows. Σαν να πας να βάλεις λυχνίες σε SDR, ενα πράγμα.

SV1NJX είπε...

SV2ASP/A 18080.0 SM4EMO CW [EU] Greece Same info as for SSB! 09:25z
SV2ASP/A 18080.0 DL5WW CW [EU] Greece QSL Info for CW ??? 09:24z

Γκιώνης είπε...

Μας εχεις πείξει στα ψηφιακά. Δυο μερες τώρα κανουμε ρεσετ και επαναπρογραμματισμό του συστήματος με λινουξ και κρασιά. Και τωρα μας πας να ακούμε CW μονάχους μονάχους. Παραμιλάμε σου λέω. Αποφάσισε επιτέλους τι κάνουμε?

Ακουσε ο μονάχους μονάχους που μιλάς για τα μηχανήματα του διαβόλου και βγήκε να σε αφορίσει με CW επαφές.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

@NJX ευχαριστώ, η τελευταία ελεύθερη έκδοση του HrD είναι η 5.24 ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα στον έλεγχο του μηχανήματος (cat).

Ανώνυμος είπε...

Στις ανακοινώσεις του ΗΕ υπάρχουν μηχανήματα εικοσαετίας που πουλιούνται στα ιδια λεφτά που εχουν αντίστοιχα καινούρια σήμερα. Ο ιδιοκτήτης τους είναι μακαρίτης αλλά η αξία των μηχανημάτων έχει ανέβει σε απαγορευτικά ύψη. Τι στο καλό επίτηδες το κάνουν για να μην πουληθούν;
KENWOOD TS-440 450 ευρώ???
KENWOOD TS-811A ALL 430-459MC 350E???
αυτό το ανοίγεις σήμερα στα γιου και μεχρι το βράδυ έχει τσουλήσει στα Βε!!!! Μηχάνημα του 80! Ήμαρτον!

Ανώνυμος είπε...

Τα μηχανήματα είναι βραχέων είναι υπερτιμημένα. Ακολουθούν τις τιμές των σούπερ μάρκετ στη χώρα...
Πχ ένας πουλάει ένα ραδιόφωνο sony 200€ στις αγγελίες χαχα.
Τα παλιά μηχανήματα v & u monobander allmode όμως είναι καλύετρα στη λήψη (κατά τη γνώμη μου) από τα σημερινά.
Καμία σύγκριση στη λήψη στα 2μ. μεταξύ ενός TR-751 και ενός πχ. ts-2000

Ανώνυμος είπε...

@11:18 κάνε τους παζάρι αν θέλεις.
Οι τιμές τους δεν είναι κατά πολύ ακριβότερες της αγοράς μεταχειρισμένων της Αγγλίας.
Αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει σελίδες με μεταχειρισμένα ραδιοερασιτεχνικά μηχανήματα στην ΕΕ ας μας της στείλει.
73

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα υπάρχουν καλές ευκαιρίες και για μηχανήματα με windows ψάξτε το λίγο όσοι δεν γνωρίζετε άλλα Λ.Σ. και συγκρίνετε τα κόστη, το χρόνο κλπ. (εάν βέβαια έχετε εμπειρία σε λινουξ - εγώ δεν έχω - δεν ισχύουν βέβαια οι προτάσεις μου).
73

SV1NJX είπε...

Ανωνυμε, ολα τα μηχανήματα στήνονται και με linux Απλά βρίζεις τη μπακατέλα που έχεις και ανακαλύπτεις ότι αν βάλεις linux τρεχει μια χαρά. Ενα μηχανημα με Χ επιδόσεις με win, εχει 4Χ με linux. Προσωπικά ειμαι mac addict που στην ουσία ειναι unix και αυτό , απλά με φανταστικό interface. Ειναι θεμα επλογής.

Ανώνυμος είπε...

Σωστό ότι είναι θέμα επιλογής. Προσωπικά, λαμβάνοντας υπόψη
α)της άπειρες ώρες που χρειάζεται η εκμάθηση νέου ΛΣ.
β) πως τα συνήθη ραδιοερασιτεχνικά προγράμματα (που χρησιμοποιώ) δεν απαιτούν τρελές επιδόσεις.
προσπάθησα να δώσω μία άποψη για τους εδώ αναγνώστες.
Κατά τα άλλα γίνονται αμέτρητες συζητήσεις για τα διάφορα συστήματα, αλλά όλα έχουν τα +/- τους. Πιστεύω να μην σε πειράζει να ακούγονται και άλλες απόψεις.

2Μδης είπε...

Η επερχόμενη ηλιακή καταιγίδα άρχισε ήδη να επηρεάζει τις επικοινωνίες: Ήδη σταμάτησαν οι μορσικές επαφές από το Άγιο όρος...

2Μδης είπε...

Ατμόσφαιρα Ήλιου-Περιβόλι Παναγίας
1-0

Γκιώνης είπε...

Εμείς θα πούμε καλή εβδομάδα να προλάβουμε. Χιόνια στις οθόνες λένε οι γνώστες. Το ΛΣ τι ειναι Λιμενικό Σώμα? Λεω εγω τώρα.
Φιλια πολλά σε όλους.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

ΛΣ = Λειτουργικό Σύστημα φίλε.

Γκιώνης είπε...

AAAAAAAAA Γιατι τωρα που αρχισανε τα μπάνια βλέπω στις βαρκούλες στο πλάϊ γραμμένο : "Μαριγώ ΛΣ ΠΕΙΡΑΙΑ", "Σουλτάνα ΛΣ Ραφηνας". Τελικά και τα καϊκια στα ψηφιακά εεεεεεε?

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

και τα καικια και οι βάρκες, τα βαπόρια (από παλιά) σύντομα βλέπω το αντιψηφιακό μπλογκ να εκνευριζεται

Ανώνυμος είπε...

http://www.computerworld.com/s/article/9237103/Here_s_how_to_make_Ubuntu_Linux_look_like_Windows_7?taxonomyId=122&pageNumber=4