Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Αίολος...

Οι προετοιμασίες για το J43VHF συνεχίζονται, και μέσα σε όλα δεχόμαστε ερωτήσεις για λεπτομέρειες της δραστηριότητας ή καλύτερα για το σύντομο ταξίδι του Αιόλου… άνωθεν.

Ας δούμε λοιπόν μερικά θέματα:

Στρατόσφαιρα. Πόσο ψηλά είναι;

Αρκετά ψηλά. Αν σκεφτούμε ότι τα επιβατικά αεροσκάφη πετάνε στον πυθμένα της Στρατόσφαιρας δηλαδή στα 10 με 12 χιλιόμετρα ύψος, το όριο της Στρατόσφαιρας προς τα επάνω είναι στα 50 χιλιόμετρα περίπου.

Μπορούμε να το υπολογίσουμε και αλλιώς: Σίγουρα βλέποντας τα σύννεφα και τους σχηματισμούς τους έχουμε αναρωτηθεί σε τι ύψος βρίσκονται. Ανάλογα της στρωμάτωσης και της γενικότερης μορφής τους, οι μετεωρολόγοι αναγνωρίζουν και το ύψος τους, όμως εμείς θα δεχτούμε το εξής: όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα επομένως και οι υδρατμοί που σχηματίζουν τα σύννεφα, λαμβάνουν χώρα στην Τροπόσφαιρα, στο χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας που στην περιοχή μας εκτίνεται περίπου στα 8 με 10 χιλιόμετρα ύψος.

Επομένως, βλέποντας τα αεροπλάνα των αερογραμμών να πετάνε (αυτά που αφήνουν πίσω τους λευκές γραμμές και ορισμένοι ημιμαθείς πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν) πρέπει να υπολογίζουμε ότι πετάνε στο όριο της Τροπόσφαιρας με την Στρατόσφαιρα στα 10 χλμ περίπου.

Και πιο ψηλά?

Από εκεί και μέχρι τα 50 χλμ ύψος είναι η Στρατόσφαιρα. Εντός της βρίσκεται το στρώμα του όζοντος με μεγάλη πυκνότητα στα 20 χλμ ύψος. Είναι το στρώμα που δίνει το υπέροχο γαλάζιο χρώμα στον ουρανό και συγχρόνως μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.
Σε αυτό το ύψος δεν πετάνε αεροπλάνα λόγω της χαμηλής πυκνότητας αέρα και της χαμηλής πίεσης που επικρατεί.
Ελάχιστα αεροσκάφη κατασκευασμένα για αυτόν ακριβώς το σκοπό έχουν πετάξει στη Στρατόσφαιρα. Πιο διάσημο το κατασκοπευτικό U2. Επίσης το F104 που μπορούσε να πυροδοτήσει πυρηνικά και να προλάβει να εξαφανιστεί…

Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι όπου αναφέρω ύψος εννοώ το απόλυτο υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας και όχι από το έδαφος!
  
Ο Αίολος επομένως θα φτάσει πιο ψηλά?

Ακριβώς. Όταν το aprs του θα δίνει υψόμετρο 10 με 12 χιλιόμετρα, θα υπολογίζουμε ότι είναι πιο ψηλά και από τα σύννεφα, ενώ στο ίδιο ύψος θα πετάνε τα αεροπλάνα.

Όταν θα δούμε το υψόμετρο του στα 18 με 20  χιλιόμετρα θα ξέρουμε ότι διέρχεται το στρώμα του όζοντος, και θα έχει αφήσει χαμηλότερα τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα…

Ενώ όταν ξεπεράσει τα 30 χιλιόμετρα θα είναι εμφανής η καμπύλη της Γης και θα ξεχωρίζει προς τα κάτω η λαμπρότητα της ατμόσφαιρας και προς τα πάνω το σκοτεινό του διαστήματος…

Και…?

Εκεί ο Αίολος θα είναι πλέον σε οριακές συνθήκες. Λόγω χαμηλής πίεσης θα έχει φτάσει σε οριακό όγκο, υπολογίζουμε έως και δεκαπλάσιο του αρχικού όγκου του. Επιπλέον η Ηλιακή ακτινοβολία θα επιδεινώσει την όποια ατέλεια της επιφάνειας του και θα το σκάσει! Αρκεί ένα λιπαρό αποτύπωμα επάνω στο λάτεξ για να κάνει πιο ευάλωτο το μπαλόνι…

Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η βαρύτητα…

Λόγω αραιής ατμόσφαιρας, μετά το σκάσιμο του μπαλονιού, το υπόλοιπο φορτίο επιστρέφει στην Γη με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Υπολογίζουμε μέχρι και 200χλμ! Θα χρειαστούν αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι το αλεξίπτωτο να βρει πυκνότερη ατμόσφαιρα και να ανοίξει επιβραδύνοντας την ταχύτητα του φορτίου…

Με τον προβλεπόμενο ρυθμό ανόδου υπολογίζουμε ότι ο Αίολος θα φτάσει στο μέγιστο ύψος του σε 2 ώρες και κάποια λεπτά.  Ενώ θα επιστρέψει στη Γη σε 30 με 40 λεπτά.

Που θα προσγειωθεί?

Το σημείο προσγείωσης δεν είναι απόλυτα προβλέψιμο. Με απογείωση από την Μεγαλόπολη ενδεχομένως θα ξαναπέσει στην Πελοπόννησο, και αυτό είναι το επιθυμητό. Θα πρέπει όμως να λάβουμε την τελευταία τηλεμετρία του για να μπορέσουμε να το βρούμε.

 Για αυτό είναι ανάγκη η συμμετοχή πολλών συναδέλφων που έχοντας κατάλληλο εξοπλισμό, εμπειρία –και πάνω απόλα συνεργασία- θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε με ακρίβεια το φορτίο…

Αν θέλετε να συμμετέχετε στην όλη δραστηριότητα συμπληρώστε την φόρμα εδώ

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να υποθέσω ότι η περιοχή είναι εκτός αεροδιαδρόμων;
Βλέπω το διακριτικό θα εκπέμπεται σε δεινοσαυρική (arheopteryx κλπ) διάλεκτο, μελλοντικά θα έχει κάτι άλλο;
Καλή επιτυχία.

2Μδης είπε...

"...Να υποθέσω ότι η περιοχή είναι εκτός αεροδιαδρόμων;..."

Δεν υπάρχει περιοχή "εκτός αεροδιαδρόμων" για αυτό ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και αυτές ρυθμίζουν με την σειρά τους την εναέρια κυκλοφορία ανάλογα των πτήσεων στην περιοχή.

"...Δεινοσαυρική διάλεκτος κλπ..." Με τα λιγότερα μέσα και την μικρότερη ισχύ φτάνει σε μεγαλύτερη απόσταση. Απλά πράγματα.

"...Καλή επιτυχία..."

Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη,
ενημερώνονται και οι αρμόδιες Λέσχες;
"Φίλοι Μπεκάτσας", "Φίλοι Αγριόπαπιας"
"Φίλοι Καραμπίνας" κλπ ;

Τον Αίολο τον βλέπω να κατεβαίνει "μισός"!

SV1OBY

SV1NJX είπε...

@ΟΒΥ Είναι τόσο σβέλτο που θάχουν πρόβλημα οι "Φίλοι της Ξεπουπουλιασμένης Μπεκάτσας" να το πετύχουν

SV3PJL είπε...

Με αφορμή το J43VHF "ψάχτηκα" λίγο παραπάνω με το APRS. Για εμάς που δεν έχουμε υλικό (Hardware Tnc) ή κάποιο πομποδέκτη με δυνατότητα APRS, υπάρχει κατάλληλο software που τρέχει σε περιβάλλον windows (και όχι μόνο), το Dire Wolf. Λειτουργεί σαν modem μέσω της κάρτα ήχου του υπολογιστή και το κατεβάζουμε από [url=http://home.comcast.net/~wb2osz/site/?/page/Download/]εδώ[/url]. Εκτός από modem λειτουργεί σαν i-gate ή και digipeater. Ο συγγραφέας του υπόσχεται καλύτερη αποκωδικοποίηση των πακέτων σε σχέση με προγράμματα ή και πομποδέκτες της αγοράς. Σχετικές δοκιμές αυτές τις ημέρες έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα και πιστεύω θα είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για το όλο εγχείρημα.

73
SV3PJL

2Μδης είπε...

Ευχαριστούμε για την πληροφορία Γεώργιε, αλλά η υποχρέωση για κέρασμα παραμένει...

Ανώνυμος είπε...

Το agwtracker είναι πλέον ελεύθερο για χρήση.
Επίσης υπάρχει και το aprsis32 κλπ. αν τα συγκρίνεις μας λες.
Οι μπαλονούχοι λάμψατε δια της απουσίας σας σήμερα...

Ανώνυμος είπε...

μμμ βλέπω συμπληρώνει το aprsis32 και άλλα όταν συνδέσεις π/δ και όχι ίντερνετ. Για να δούμε ελπίζω ο συνάδελφος να συνεχίσει να το υποστηρίζει.
Στα + του agwtracker η χρήση χαρτών googleearth

SV3PJL είπε...

Από ένα μικρό δείγμα το dire wolf σε σχέση με το packet engine (SV2AGW) φαίνεται να αποκωδικοποιεί καλύτερα χαμηλά σήματα. Τώρα για client μπορείς έχεις οτιδήποτε (awgtracker, aprsis32,Ui-view) ότι εξυπηρετεί τον καθένα.

2Μδης είπε...

"...Οι μπαλονούχοι λάμψατε δια της απουσίας σας σήμερα..."

23 Απριλίου 2014 - 11:18 μ.μ

Είχαμε άσκηση φουσκώματος για αυτό! Όχι φουσκώματος μπαλονιού, φούσκωμα από το πολύ φαΐ...

SV1NJX είπε...

Από Μ. Παρασκευή έτρωγες αρνί. Ελπίζω Δευτέρα νάχε χορτοφαγία αλλιώς θες ελεγχο χοληστερόλης.

Ανώνυμος είπε...

@PJL tnx για της πληροφορίες.

2Μδης είπε...

To αρνάκι δεν έχει χοληστερόλη. Αφού είναι χορτοφάγο!

Γκιώνης είπε...

Ετοιμη η ομάδα.

http://1.bp.blogspot.com/-J3oMaS01GYo/U1q_XR5VRkI/AAAAAAAIXuc/wfi293pMAxo/s1600/5E4044714E932F60F7A8C1E0A4CF685F.jpg

Γκιώνης

Μοναχός Εφραίμ είπε...

http://www.dxcoffee.com/eng/2014/04/26/monk-apollo-sv2aspa-zorro-jh1ajt-mount-athos/

Θαύμα! Θαύμα!