Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Αίολος. J43VHF-11

Το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε όταν ξεκινήσαμε την υλοποίηση του ΑΙΟΛΟΥ, ήταν η τηλεμετρία. Το πώς δηλαδή θα έχουμε άμεση και έγκαιρη επίβλεψη της θέσης αλλά και διάφορων δεδομένων όπως θερμοκρασία , ταχύτητα και τάση της μπαταρίας. Το κερασάκι σε μια πετυχημένη πτήση μπαλονιού είναι η ανεύρεσή του.
 Ευτυχώς για τους ραδιοερασιτέχνες υπάρχει δοκιμασμένη λύση και είναι το APRS. Το σύστημα που δημιούργησε ο Bob Bruninga WB4APR .


 To APRS είναι ένα ψηφιακό πρωτόκολο επικοινωνιών. Τα δεδομένα μεταδίδονται από σταθμό σε σταθμό μέσω ψηφιακών ραδιοερασιτεχνικών αναμεταδοτών (digipeaters) και τελικά στο internet μέσω igates.
  Τελευταία , βρεττανοί κυρίως ballonists χρησιμοποιούν το νέο πρωτόκολο UKHAS που σε αντίθεση με το APRS, δουλεύει στα UHF σε μη ραδιοερασιτεχνική συχνότητα.
 Μετά από καιρό αναζητήσεων καταλήξαμε στην κατασκευή ενός module που βασίζεται σε ARDUINO , τη γνωστή ιταλική πλατφόρμα με AVR επεξεργαστή.
 Η λύση είναι πολλαπλά δοκιμασμένη σε πτήσεις και λέγεται trackuino. Μια πλακέτα ή shield όπως ονομάζεται που καρφώνεται πάνω στο arduino και περιλαμβάνει gps module , αισθητήρα θερμοκρασίας και rf fm module για την εκπομπή aprs στα 2m.
Στον ΑΙΟΛΟ έχουν γίνει αλλαγές τόσο στην κατασκευή όσο και στο firmware ( το πρόγραμμα) που χρησιμοποιεί το trackuino προσαρμοσμένα στις ανάγκες μας.
  Το κλειδί της κατασκευής είναι το gps module της uBlox . Μπορεί να δεί στίγμα πάνω από τα 18 χιλιόμετρα ύψος που είναι η οροφή των περισσότερων εμπορικών gps. Η εκπομπή γίνεται με ενα FM module της Radiometrix που δίνει περί τα 300mw RF.

  Το σύστημα APRS του ΑΙΟΛΟΥ θα στέλνει κάθε 20 δευτερόλεπτα beacon θέσης, θερμοκρασίας, ύψους που θα λαμβάνουν όσα digi και igates είναι στο line-of-site (άρθρο του SV1GZT ). Όσοι συνάδελφοι έχουν φορητό ή σταθερό σταθμό με aprs θα μπορούν να δουν τον ΑΙΟΛΟ ως J43VHF-11.
  Στο site aprs.fi θα φαίνεται ζωντανά η αποστολή και τα δεδομένα (raw data). Ενδιαφέρον παρουσιάζει  η παρακολούθηση του εγχειρήματος μέσω προγράμματος Google Earth καθώς είναι τρισδιάστατη.  Για όσους θέλουν να εμβαθύνουν τα ψηφιακά πακέτα θάναι της μορφής:

2014-04-06 14:44:01 EEST: J43VHF-11>APRS,J43VAI*,qAR,SV3RF:/114358h3807.13N/02347.25EF000/000/A=000922/TEMP=20/VOLT=10744  j43vhf.wordpress.com
 Μετά το διακριτικό του μπαλονιού, φαίνεται το διακριτικό του digi , του igate , η ακριβής θέση με το ύψος σε πόδια (feet) η θερμοκρασία TEMP και η τάση VOLT της μπαταρίας (10.744 volt στο παράδειγμα)



73 de SV1NJX

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον και θα το παρακολουθήσουμε.
Σήμερα στα γραφεία πέρασαν οι μπαλονούχοι, είπαν διάφορα ενδιαφέροντα, είχαν μαζί εξαρτήματα κλπ. όσοι δεν ήρθατε χάσατε.

Γκιώνης είπε...

Λογω Πρωτομαγιας ειχε πανηγύρι στη Ν.Φιλαδέλφεια. Ε πηγαμε εκει. καναμε πρόχειρες δοκιμές με τα μπαλόνια που πήραμε για τα παιδιά.

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

Καποτε οι σημαντικότεροι παράγοντες σε μια Αυτοκρατορία ήταν οι ευνούχοι.

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

MAY DAY

Ανώνυμος είπε...

http://www.raag.org/news.asp?ITMID=735&LANG=GR

Γκιώνης είπε...

SX5LA

Καλή επιτυχία.

Γκιώνης

Γκιώνης είπε...

http://www.raag.org/news.asp?ITMID=736&LANG=GR

Γκιώνης