Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Band closed, mind closed...

Πάμε για Αύγουστο... Η φετινή διάδοση στα 2Μ η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας (και βάλε!) Ελάχιστα σποραδικά ανοίγματα είχαμε και δυστυχώς έξω απο την εμβέλεια των ελληνικών σταθμών. Μάλιστα για κάποια λίγα QSO που κατά τον χειριστή τους δηλώθηκαν Es έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι δεν ήταν Es αλλά ένα καλό tropo... Αντίθετα η τροποσφαιρική διάδοση δεν ήταν άσχημη φέτος για αρκετούς μήνες...
Πάντως, αναπολώ άλλες χρονιές που ακούγαμε σχεδόν κάθε απόγευμα κλήσεις Es στο 144,300 από EA, F, DK και λέγαμε "πααάλι...? τι είναι? Ισπανός? Άστον μωρέ τώρα... ωχουουουου!" 

Τελικά το μόνο αξιόλογο γεγονός του καλοκαιριού είναι η ηλεκτρονική έκδοση του SV NEA! Τα μέλη που φρόντισαν να κάνουν εγγραφή στη σελίδα (ακόμα και αυτά που το έκαναν τελευταία στιγμή σαν εμένα) μπορούν να κατεβάσουν το τελευταίο τεύχος σε pdf και να απολαύσουν την... πλούσια ύλη του!
Εντάξει κάποιοι ηλικιωμένοι γκρινιάζουν, ότι δεν μπορούν να εξοικειωθούν λέει με το pdf και στο χαρτί έχει "άλλη χάρη" κλπ Πιστεύω ότι μέσα σε λίγους μήνες θα μάθουν και το pdf (όπως έμαθαν να σερφάρουν σε τόσες και τόσες φασιστοσελίδες και στέλνουν mail σωρηδόν άρθρα για τον Πούτιν, την Βασιλεύουσα και την μείωση των συντάξεων)...

Η ηλεκτρονική έκδοση έχει και ένα επιπλέον καλό: μπορείς να το κατεβάσεις από όπου και να είσαι (αρκεί βέβαια να εχεις δίκτυο) ακόμα και σε διακοπές, ενώ πριν μέχρι να γυρίσεις στο είχαν πάρει!

Στο editorial είδα το άγχος που εκφράζει ο ραδιοερασιτεχνικός πληθυσμός  (δια χειρός προέδρου) για την καθυστέρηση στην δημιουργία βάσης δεδομένων για τους ραδιοερασιτέχνες. Συνυπογράφω αλλά... έχετε σκεφτεί τι θα γίνει αν κάποτε δουλέψουμε και εδώ ως οργανωμένο κράτος? 

Παράδειγμα: ανακοινώνει ο Χ συνάδελφος ότι θα δουλέψει το τάδε διακριτικό "εις μνήμη της Αγια Θέκλας που την κυνήγαγε ο πατέρας της κλπ κλπ ακολουθεί όλο το απόσπασμα από τον βίο της εν λόγω αγίας..." Τι γίνεται τώρα, σε μια τέτοια περίπτωση? Πάει ο Χ στο υπουργείο, "στάζει" το δεκαρικάκι και τη χαρτούρα και μετά από κανα μήνα παίρνει θετική απάντηση κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Στέλνει μετά και ωραίες καρτούλες από το "ιερό" προσκύνημα της αγια Θέκλας και όλα τελειώνουν.

Για φανταστείτε τι θα γινόταν ΑΝ η δραστηριότητα γινόταν γνωστή πιο πριν, σε μια επίσημη βάση δεδομένων για παράδειγμα, και έπαιρνε κάποιος τηλέφωνο στο αρμόδιο υπουργείο: "Ναι? μα καλά είσαστε άσχετοι? δεν ξέρετε ότι ο ραδιοερασιτεχνισμός σύμφωνα με την νομοθεσία δεν έχει σχέση με θρησκευτικά θέματα? ποια αγια Θέκλα και αγια Πουλχερία ρε άσχετοι... αυτός ήταν μ@λ@κας και σας το ζήτησε, εσείς γιατί το δώσατε?? Κοιτάτε να πάρετε μόνο το δεκάρικο και το γυρνάτε ένα μήνα απο γραφείο σε γραφείο να υπογραφεί...κλπ κλπ ρε θα σε στείλω στον Έβρο ρε! ξέρεις ποιος είμαι εγώ?"


Δεύτερο παράδειγμα: Πάει ο Ψ και ζητάει διακριτικό SX4 για να βγει λέει στο ΙΟΤΑ από ένα νησάκι που είναι απέναντι από την SV4 περιοχή (άρα κατά την άποψη του πρέπει να πάρει SΧ4!) Παίρνει το δεκαρικάκι ανά άτομο το υπουργείο και δίνει SX4 στο νησί!!! Και το βλέπει κάποιος και παίρνει τηλέφωνο και τους περνάει "γενεές δεκατέσσερις ": "Ναι? Εσείς δώσατε sx4 στο νησί?? ρε πόσα κιλά μ@λ@κες είσαστε?... τότε να δώσετε sx3 στις Σπέτσες! α να μου χαθείτ...!" 

(ΟΚ το δεύτερο παράδειγμα είναι τραβηγμένο, τόσο άσχετους ΔΕΝ έχουμε!!)


Το τρίτο θέμα που θα θίξω είναι ο έλεγχος των σχολίων που εφαρμόζεται πλέον στο ιστολόγιο. Η γνώμη όλων όσων έχουμε μιλήσει για το θέμα είναι πως τώρα είναι καλύτερα, αφού περιορίστηκαν οι άσχετες αναφορές και οι ανούσιες παραπομπές στο youtube από "κάποια" άτομα. Η ελευθερία του λόγου θα συμπλήρωνα εγώ, κινδυνεύει περισσότερο από αυτούς που την εκμεταλλεύονται. Και εδώ θα θυμίσω ένα άλλο κεκτημένο που απασχολεί κάθε φθινόπωρο την κοινωνία: το πανεπιστημιακό άσυλο. Από τη μια θέλουμε να υπάρχει, ώστε ελεύθερη να εκφράζεται η κάθε γνώμη, από την άλλη θέλουμε να καταργηθεί για να περιορίσουμε τους βανδαλισμούς που υφίστανται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα...

Αυτά προς το παρόν, μέχρι διασταυρώσεως των... υπολοίπων!

19 σχόλια:

Costas SV1XV είπε...

Ούτε και τα 6 m πήγαν καλά στην φετεινή σαιζόν. Όσο για τα 4 m κλαύτα Χαράλαμπε.

Πάντως οι Ουκρανοί στα 6 m ακούγονταν σε ημερήσια βάση από διάφορα locators, και με βοήθησαν καθοριστικά για την απόκτηση του βραβείου VUCC, όλο μέσω LoTW.

Ανώνυμος είπε...

Η βάση διακριτικών που θα δημιουργηθεί πιστεύω θα περιέχει μόνο τα διακριτικά κλήσεως που έχουν χορηγηθεί σε άτομα, σωματεία κλπ. (όχι ειδ. διακριτικά)
6146

2Μδης είπε...

Δε νομίζω. Εδώ λέει ψάχνανε να δουν για πόσο καιρό είχε πάρει άδεια μια dxpedition. Την άλλη ψάχνανε να βρουν μια διεύθυνση στην Καλαμάτα...
Άσε που ξέρω και μια περίπτωση έναν τον ψάχνουν από το 2011 να του απαντήσουν αλλά δεν...

Τι να πεις;

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε τα αυτά, με τα καμώματα σας εκνευρίζεται και ποιος ξέρει τι θα γράψει πάλι στο editorial

SV1NJX είπε...

Οι Ουκρανοί ακούγονταν γιατί έχουν πάρει τα βουνά για τους γνωστούς λόγους

2Μδης είπε...

...Τότε θα περάσει και Παλαιστίνη...!

Ανώνυμος είπε...

ααααα οχι οχι, να τους μαλωσεις! τους μεν επειδη ειναι Χριστιανοι τους αλλους επειδή πηραν το ΕΙΔΙΚΟ διακριτικο που ήθελαν, Γιαννάκη μη το αφησεις ετσι .. ολος ο ραδιοερασιτεχνικος κόσμος βασιζεται στη σοφια και εμπειρία σου, ΠΡΟΧΩΡΑ!

2Μδης είπε...

Η ασχετοσύνη σου είναι ορατή και απο το διάστημα...

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος 30 Ιουλίου 2014 - 11:13 μ.μ αν έχει δίκιο, τότε θα ζητήσω διακριτικό sx5 να πάω dxpedition στην Πίνδο!!!!!!!

2Μδης είπε...

Εγώ θα ζητήσω SX3 και θα βγω στο IOTA Contest από τον Ταΰγετο! Κοτζάμ ΠελοπόνΝησος!

Unknown είπε...

Ηλεκτρονική έκδοση και για το παράβολο ανανέωσης άδειας. Πριν κάνα τρίμηνο που κοίταξα δεν υπήρχε.

Ανώνυμος είπε...

Τα ειδ. διακριτικά κάνουν το γύρω Περιφέρεια-Υπουργείο-Περιφέρεια, από τον έλεγχο του υπουργείου ξέφυγε η συσχέτιση με το άρθρο 13 ρ/ε περιοχές.
Αλλά ας μη λέμε πολλά περί υπουργείου. Ενοχλείται κάποιος.
6146

Ανώνυμος είπε...

ma SX3AM sto IOTA contest kai na bgenei apo nhsi ekpempontas kai iota number.... ELEOS (pros apofygh pareksigishs: h periptwsh pou anaferei o 2mdes ... einai entelws symptomatikh kai den exei KAMIA sxesh me thn periptwsh pou anaferw)

2Μδης είπε...

Εννοείται!!!

Ανώνυμος είπε...

http://fmarc.net/index.php/membership/becoming-a-member
δείτε κόστος συνδρομής

Ανώνυμος είπε...

Αυτό δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, $20 για μια τοπική ραδιολέσχη που πιθανώς δεν διατηρεί εντευκτήρια και όλες οι δράσεις είναι ρεφενέ.

Αυτό που αξίζει να σχολιάσεις είναι τα $39 που χρεώνει για ετήσια συνδρομή η ARRL, με τόσους υπαλλήλους, γραφεία, δραστηριότητες κλπ.

Ανώνυμος είπε...

@10:30 2/8 αγνοείς βασικά πράγματα μην ασχολείσαι.
6146

Ανώνυμος είπε...

@6:59 "Becoming a member has it's advatages.

Members Area Website Access
Members Call Sign and Profile Information
FMARC Email Address
Modulator Newsletter
HamShack Privileges
Membership to SunCoast Federal Credit Union.
Free coffee and donuts at each monthly Members Meeting."
μ'εχρι και ντόνατ μοιράζουν χαχαχα
Στην ARRL υπάρχουν "επίπεδα" συνδρομών.
Ευτυχώς τώρα που το περιοδικό έγινε ηλ/κό αναμένται μείωση συνδρομών και στα καθύμάς.

2Μδης είπε...

Εδώ θα μοιράσουν πιτόγυρα...