Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αίολος 2way...

Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, στις 10 Μαΐου 2015 θα επιχειρήσουμε να στείλουμε στην Στρατόσφαιρα για δεύτερη φορά, ραδιοερασιτεχνικό φορτίο με την βοήθεια ενός high altitude balloon. Το διακριτικό J43VHF θα ακουστεί για ακόμα μια φορά από τις παρυφές του διαστήματος!


Η συντονιστική ομάδα συναντήθηκε σε χώρο που διέθεσε η ΕΕΡ στις 14 Δεκεμβρίου 2014 και συζητήσαμε το γενικό πλάνο του Αίολος-2. Σε διαδικτυακή σύνδεση είχαμε έναν εκ των μελών που ζει στην Κόρινθο, δοκιμάζοντας έτσι και δυνατότητες τηλεδιάσκεψης με συναδέλφους από την επαρχία για μελλοντικές δραστηριότητες!

Ας δούμε τώρα μερικές λεπτομέρειες για το εγχείρημα, πέραν από την αρχική λακωνική ανακοίνωση:

Πρώτα απόλα έχουμε στόχο να φτάσουμε τουλάχιστον το ύψος της προηγούμενης πτήσης δλδ τα 31 χλμ από την Γη. Αυτό σημαίνει ότι αν επικρατήσουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες θα βάλουμε τόσο αέριο ώστε να "σκάσει" σε μεγαλύτερο υψόμετρο χαρίζοντας μας παραπάνω ώρες πτήσης (και επαφών!).


Δεύτερος στόχος είναι ο ραδιοερασιτεχνικός εξοπλισμός να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και πιο "καινοτόμος". Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα APRS beacon για να μας δίνει τηλεμετρία δλδ γεωγραφικές συντεταγμένες, υψόμετρο, ταχύτητα, θερμοκρασία, τάσεις, και αριθμό δορυφόρων στο οποίο έχει "κλειδώσει" το GPS. Αντίθετα με την πρώτη φορά, τώρα το ARDUINO θα στέλνει τηλεμετρία στα UHF. Δλδ δεν θα χρησιμοποιήσουμε το υπάρχον δίκτυο APRS στο 144,800 το οποίο αποδείχτηκε ότι υπολειτουργεί μακριά από τις μεγάλες πόλεις, αλλά δικές μας ομάδες που θα έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα στο γεωγραφικό ανάγλυφο και θα λαμβάνουν τηλεμετρία στα UHF. Το σημαντικό είναι να έχουμε εικόνα της πτήσης αλλά και το τελευταίο στίγμα που θα δώσει ο Αίολος-2 πριν προσεδαφιστεί για να μπορέσουμε να τον ανακτήσουμε. 


Η εκπομπή του APRS στα UHF μας δίνει ζωτικό χώρο στα 2m να υλοποιήσουμε ένα "ράδιο" για επικοινωνίες με το έδαφος. Δηλαδή να μπορέσει ο κάθε συνάδελφος να έχει επικοινωνία με τον Αίολο-2 όσο αυτός βρίσκεται στον αέρα! Θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά ο Αίολος εξέπεμπε μόνο CW στα 10m και στα 2m.
Αυτή την φορά η επικοινωνία θα είναι αμφίδρομη εξού και το λογότυπο "Αίολος-2WAY"...


Η κατασκευή του εξοπλισμού 2way είναι ακόμα στο στάδιο των δοκιμών, ωστόσο αν κάτι δεν πάει καλά, στο payload θα φορτωθούν δυο CW beacon ένα στα 6m και ένα στα 2m με ισχύ 1W έκαστο... Αν όμως όλα πάνε καλά ο κάθε ραδιοερασιτέχνης θα κάνει επαφή με τον Αίολο στην Στρατόσφαιρα σε συχνότητα των 2μέτρων που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Το τεράστιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η προηγούμενη δραστηριότητα, μας επέβαλε και τον τρίτο στόχο, που είναι η ενημέρωση του κοινού με σκοπό να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους στον χώρο μας. Έτσι στην φετινή δραστηριότητα θα διαθέσουμε χώρο "λίγων γραμμαρίων" στο payload σε ένα πειραματικό σχολείο ώστε να μεταφέρουμε στην Στρατόσφαιρα μια κατασκευή τους με σκοπό την συλλογή στοιχείων και ατμοσφαιρικών μετρήσεων.


Για να πετύχουμε τα παραπάνω δουλεύουμε εδώ και μήνες και έχουν γίνει ενδιαφέρουσες κατασκευές που θα χρησιμοποιηθούν στο payload αλλά και στο ground team στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας τον ερχόμενο Μάιο. Όμως, το πιο ενδιαφέρον θα είναι η συμμετοχή και αυτή την φορά συναδέλφων από όλη την Ελλάδα, αλλά και συλλόγων που θα βοηθήσουν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Χρειαζόμαστε βοήθεια στον χώρο απογείωσης για να στήσουμε τον εξοπλισμό,  να ετοιμάσουμε με ασφάλεια το HAB και να το απογειώσουμε. Χρειαζόμαστε εθελοντές με επαρκή mobile εξοπλισμό HF/VHF/UHF για να στελεχώσουν τις ομάδες aprs σε διάφορα πλεονεκτικά σημεία  και να λαμβάνουν τηλεμετρία. Χρειαζόμαστε σταθμούς βάσης με άριστο VHFικό εξοπλισμό μακριά από την Πελοπόννησο ώστε να μας δώσουν εικόνα του πως ακούγεται στην περιοχή τους αμέσως μετά την απογείωση. Χρειαζόμαστε χειριστές, χρειαζόμαστε έμπειρους ορειβάτες και πάνω απόλα χρειαζόμαστε συνεργασία! Και χορηγούς χρειαζόμαστε!

Αν έχετε όρεξη για συνεργασία σας περιμένουμε να δουλέψουμε μαζί! Υπάρχει μια φόρμα συμμετοχής εδώ που θα βοηθήσει να γίνει καλύτερος καταμερισμός καθηκόντων. Μέσα στον Απρίλιο θα γίνει και μια παρουσίαση-ενημέρωση όλων όσων θα συμμετάσχουν αλλά και όσων θέλουν απλά να ενημερωθούν για τα HAB. 

Ήδη έχουμε συμμετοχές συναδέλφων αλλά και συλλόγων, ενώ θα ενημερώνουμε και την σελίδα του Αίολος team για τις εξελίξεις...

Μείνετε συντονισμένοι!

7 σχόλια:

sv1gap είπε...

Λέω και γω, βακελίτης; Κάτι δε πάει καλά.
Εξώφυλλο και σελίδα 11, η πλακέτα
http://www.superfone.net/CT505.htm
Σελίδες 14...16 του PDF

Καλή επιτυχία !!

2Μδης είπε...

Την ίδια πλακέτα ακριβώς φόραγε και το ct3000 και το ct3200 απλά μετά είχε και ΄λλη πλακέτα για ενίσχυση.
Εδώ έχει αφαιρεθεί το τμήμα διαμόρφωσης (ήταν FM) έχει αλλαχτεί ο κρύσταλλος και συντονίστηκε εκ νέου...
Παραμένει λοιπόν backup σε περίπτωση που χρειαστεί...

SV1NJX είπε...

...και μάγο (για τον καιρό) θέλουμε...

SV3DCX είπε...

Καλή επιτυχία.

2Μδης είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ Πάνο. Καλά DX!

sv1gap είπε...

Project Loon — the Google X mission to create an internet in the sky
Inside Google's wildly ambitious internet balloon project

2Mδης είπε...

Ναι φίλε μου... Μας αντιγράφουν!
Τι να πεις;