Κυριακή 10 Μαΐου 2015

To AEOLUS-2way ανακτήθηκε...






To AEOLUS-2WAY έφτασε σε υψόμετρο 34.600μ και μετά δυόμιση ώρες πτήση προσγειώθηκε στον βόρειο Πάρνωνα σε ύψος 1100μ από όπου ανακτήθηκε με επιτυχία.

Το Αίολος team ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία, της σημερινής δεύτερης αποστολής στην Στρατόσφαιρα, τους εθελοντές που βοήθησαν, τους σταθμούς APRS, τους συναδέλφους που έκαναν Digi και τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ πάιλαπ που διήρκεσε σε όλη την πτήση...

16 σχόλια:

andy είπε...

Συγχαρητήρια .... και του χρόνου με τον Αίολο 3 way....

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παιδιά, συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του Αίολος 2, αλλά και σε όλους τους συνάδελφους που συμμετείχαν στην ενεργοποίηση του.

Πέρσι λόγω του ότι έπρεπε να φύγω για εργασία και παρότι ήμουν ακρόαση από το πρωί, η καθυστέρηση που προέκυψε λόγω του καιρού δεν μου επέτρεψε την ευχαρίστηση της συμμετοχής.

Φέτος όμως τα είχα κανονίσει και είχα όλη τη μέρα ελεύθερη. Αλλά δεν χρειάστηκε γιατί όλα πήγαν ρολόι.

Τέτοια γεγονότα, ανεβάζουν το ρ/ε επίπεδο της χώρας μας (που σημειωτέον διέρχεται καιρούς κρίσης) πολύ ψηλά και δίνουν και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις:
Όταν οι Έλληνες ενωθούν και εργασθούν ομαδικά, μπορούν να καταφέρουν πολλά. Έχουμε και τις γνώσεις και τη θέληση να πραγματοποιήσουμε σχεδόν τα πάντα. Μόνο τα μέσα μας λείπουν, αλλά κι αυτά όταν θέλουμε μπορούμε να τα βρούμε - με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Και πάλι συγχαρητήρια.
de SV1JFX

Ανώνυμος είπε...

hi congratulation for your woks and trying about VHF SSB Transponder baloon ,, its vy fine operation ..
and ssb output it is good desicion then FM.

I made qso with you J43VHF around 32000km Altitud at 09.55 UTC.
53 for you , 59 for me, from İstanbul KN41LB ,, QRB : 701km
Signal was fine clear.

I spotted to face book:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153296336799596&set=pcb.10153296355689596&type=1&theater

73 all of you kalisperas

Kadri TA1D

Ανώνυμος είπε...

Confirmed that i've got contact J43VHF at 09:54 utc on 144.220 ssb
My locator JM77MM
Antenna YAGI 17 Element TONNA'
Power 250 watt
Report 53-55

I received also vertical Diamond X510 report 51-53

Best Compliment

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
IW9CTJ

Will είπε...

Comment: Congrats guys,
You already did better than last year!
Still tracking you on the way up.

Will
Callsign: none yet

SV8GXC είπε...

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του ΑΙΟΛΟΣ2 για την υλοποίηση και άψογη οργάνωση του project. Το γεγονός ότι έκανα χρήση ιδιαίτερα απλών μέσων για να επικοινωνήσω με το ΑΙΟΛΟΣ2, επιβεβαιώνει σε προσωπικό επίπεδο ακόμα περισσότερο την επιτυχία του event.

Τα διαθέσιμα μέσα ήταν πολύ απλά: J-pole (<2.1dBi) για τα 2μ (εννοείται σε κάθετη πόλωση – άρα εντελώς ακατάλληλη για το 144.22 USB) και ένα FT-817 με τα 5 wattακια. Άρχισα να λαμβάνω με 2-3 S-units (στη Νέα Σμύρνη) το σήμα του ΑΙΟΛΟΣ στα 2μ μόλις ξεπέρασε τα 2100 m υψόμετρο (το οποίο προκύπτει απόλυτα φυσιολογικό βάση των ορεινών όγκων που παρεμβάλλονται στο elevation profile που δίνει το google earth για το path Ν.Σμύρνη-Μεγαλόπολη 154km). Το σήμα αυξήθηκε σταδιακά μέχρι που πήγε 9 με peaks 9+ (παρά την διαφορά στις πολώσεις μεταξύ εμού και του ΑΙΟΛΟΣ!) και κατά την προσγείωση έχασα επαφή όταν το υψόμετρο έπεσε περίπου κάτω από τα 1800 m.

Κατά την διάρκεια της πτήσης το pileup ήταν τεράστιο (δλδ κόλαση) όπως θα διαπιστώσατε όσοι ήσασταν «παρόντες». Δεν έλειψαν και κάποιοι σταθμοί οι οποίοι αν και μου έφερναν τεράστια σήματα προσπαθούσαν επίμονα χωρίς αποτέλεσμα να κάνουν επαφή (σχεδόν σε όλη την διάρκεια της πτήσης) αποδεικνύοντας ότι έπαιζαν –όπως και εγώ- με λάθος πόλωση. Βλέποντας την κατάσταση και λόγω χαμηλής ισχύος δεν μπήκα καν στον κόπο να αρχίσω τις κλήσεις μιας και ήταν δεδομένο ότι το σήμα μου δεν θα λαμβάνονταν από το ΑΙΟΛΟΣ και το μόνο που θα προκαλούσα θα ήταν QRM στα περίχωρα... Έτσι μιας και το να κάνω επαφή με το ΑΙΟΛΟΣ φαινόταν «άπιαστο όνειρο» μου ήρθε η ιδέα (όταν το υψόμετρο είχε φτάσει στα 28+ km) να ελέγξω αν το σήμα μπορούσε να ακουστεί στο φορητό TH-F7 με την rubber duck…. τελικά ακόμα και μέσα στο σπίτι μπορούσα να λάβω το σήμα χαμηλά, όποτε πήρα την κάμερα και βγήκα στο μπαλκόνι https://youtu.be/ir0Mhc_olxk

Κατά την διάρκεια της επιστροφής έφτασε κάποια στιγμή αφού είχαν γίνει και οι επαφές με τους Ιταλούς όπου το pileup άρχισε να κάνει κοιλία λόγω του ότι έχανε ύψος άρα μειωνόταν το footprint της κάλυψης και ήδη ο περισσότερος κόσμος εντός της περιοχής είχε ήδη εξυπηρετηθεί (άρα χαμηλότερος ανταγωνισμός) οπού τελικά οι γνωστοί με τις κάθετες κατάφεραν να κάνουν επαφή. Μόλις άκουσα την κατάσταση κατάλαβα ότι ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσω και με την 1-2η κλήση μπόρεσα να κάνω την επαφή. Για να σιγουρευτώ ότι ο χειριστής του J43VHF είχε καταγράψει σωστά το call μου και ότι θα είμαι σίγουρα στο log έκανα 2 επαφές στις 13:10 και 13:18 ΩΕ όπου τα υψόμετρα ήταν 13.1 και 6.8 km. Τελικά μπήκα στο log με 5w και κάθετη της κακιάς ώρας… καλύτερα δεν θα μπορούσε να μου κάτσει!

Και πάλι πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα του ΑΙΟΛΟΣ2

73

SV8GXC/1/QRP

sv1iyb είπε...

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του ΑΙΟΛΟΣ 2
Προσωπικοί λόγοι δεν μου επέτρεψαν ούτε να ακούω, ούτε να συμμετέχω, αλλά ούτε να παρακολουθήσω όλη την ώρα το εγχείρημα, παρ’ όλα αυτά είδα ότι πήγαν όλα καλά χάρις στον ταμία των ανέμων.
Και του χρόνου στον Αίολο 3
Βαγγέλης
Sv1iyb

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια υπάρχει κάπου logbook ?

2Mδης είπε...

To logbook το έχουν ακόμα οι χειριστές.

Ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια.

Περιμένω υλικό από πολλούς συντελεστές για να δημοσιευτεί και να δοθεί η πραγματική διάσταση της δραστηριότητας.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι καλούσαν τη στιγμή που αναμέναμε για απάντηση. Δεν έχει νόημα μόλις κάλεσαν αρκετοί και περιμένουμε απάντηση να ξανακαλούν μην αφήνοντας κάποια '' κενό.
Κάποιοι ακούγονταν πολύ δυνατά στην Αθήνα αλλά δεν έμπαιναν.
Τέλος καλό όλα καλά.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά όταν χαλαρώσετε υπάρχει περίπτωση να ανεβάσετε αρχείο στο Eqsl;

2Mδης είπε...

Eqsl
Δρομολογείται...

Ανώνυμος είπε...

https://translate.google.com/translate?sl=it&tl=en&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.arifidenza.it%2FForum%2Ftopic.asp%3FTOPIC_ID%3D266849&edit-text=

2Mδης είπε...

http://www.trac.org.tr/haberler/167-yunanistanda-yapilan-balon-deneyi.html

SV1NJX είπε...

και σημερινή δημιοσίευση στη Γαλλία
http://www.radioamateurs.news.sciencesfrance.fr/?p=59468

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα πρότεινα στο επόμενο να πουλάτε καλαμάκια με ψωμάκι!!!!