Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ανακύκλωση υλικών...

Πρίν λίγους μήνες ένας συνάδελφος μου χάρισε μια SX-200 γέφυρα μέτρησης στασίμων και βαττόμετρο ισχύος, η οποία μαζί με αρκετά άλλα μηχανήματα είχε δεχτεί ηλεκτρική εκκένωση από κεραυνό. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα επισκευάστηκαν εκτός από την γέφυρα η οποία είχε γίνει κάρβουνο και κάποιες κεραίες της ίδιας εταιρίας που είχαν εξαϋλωθεί!! Επίσης οι κάθοδοι αχρηστεύτηκαν, άλλες έλιωσαν και άλλες είχαν τινάξει το μπλεντάζ με τον εξωτερικό μανδύα ενώ κάποια PL259 είχαν καρβουνιάσει το κεντρικό πιν... 


Η εν λόγω γέφυρα εντός της, έχει ένα θωρακισμένο δικτύωμα με είσοδο-έξοδο στους κονέκτορες από το οποίο φεύγουν με απλά καλώδια  τα ρεύματα SWR και FWD για να πάνε σε ένα άλλο πλακετάκι που κάνει την μέτρηση με το όργανο αφού πρώτα έχει βαθμονομηθεί με τους διακόπτες και κάποια τριμεράκια. Εννοείται ότι μόνο το θωρακισμένο κουτάκι είχε γίνει μπαρούτι. 


Ψάξαμε λοιπόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το κουτάκι ολόκληρο αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει σαν ανταλλακτικό. Οπότε μοναδική λύση ήταν να διαλυθεί το ίδιο, να καθαριστούν τα toroid's να αλλαχτούν σκασμένοι πυκνωτές και διόδια και να συναρμολογηθεί πάλι. Ο συνάδελφος και μόνο που άκουσε αυτή τη λύση κουράστηκε! Και μου την χάρισε χωρίς δεύτερη σκέψη να την κάνω ότι θέλω!!


Σκέφτηκα λοιπόν να χρησιμοποιήσω το κέλυφος με το όργανο, τους επιλογείς κλπ και να φτιάξω ένα δικό μου κύκλωμα rf-line. Με λίγο καλό ψάξιμο στο σκραπ βρήκα ένα πλακετάκι, δώρο από έναν Άγγλο συνάδελφο από τον οποίο αγοράζω συνήθως μικροκυματικά GaASfet και μου στέλνει μαζί με αυτά χωρίς επιπλέον χρέωση διάφορα rf υλικά που του έχουν μείνει στα αζήτητα.


Προχώρησα λοιπόν στην συναρμολόγηση υλοποιώντας το απλό κλασσικό κύκλωμα που όλοι ξέρουμε(?) για μέτρηση rf. To κύκλωμα πάνω στο οποίο βασίζονται ΟΛΕΣ οι γέφυρες στασίμων του γαλαξία μας. Το μόνο που με δυσκόλεψε ήταν η επιλογή των διόδων που έπρεπε να είναι αρκετά ευαίσθητες ώστε να μετράνε χαμηλή ισχύ σε υψηλές συχνότητες, δλδ τουλάχιστον μέχρι τον 1 γίγα...


Δοκίμασα στην αρχή τις κλασσικές 1Ν914 που δίνανε σε όλες τις κατασκευές τον προηγούμενο αιώνα, μετά κάποιες schottky, κάποιες άλλες αγνώστου πατρός από κινητά τηλέφωνα και τέλος με τις επίσης γνωστές HP5082-2835 που βρέθηκαν στο εργαστήριο. Οι ΗΡ είχαν την καλύτερη ανταπόκριση, μετρώντας από πολύ χαμηλή ισχύ τόσο στους 144MHz όσο και στους 1296ΜΗz. 
Εννοείται ότι στα βραχέα υπεροδηγούνται και δεν θα δώσουν ακριβείς μετρήσεις αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει αφού δεν ασχολούμαι με χαμηλές συχνότητες και κυνήγι καρτών.


Το μόνο που μένει τώρα είναι τα εξής δύο: α. Να αλλάξω τους κονέκτορες εισόδου-εξόδου με N-type και β. να επαναβαθμονομίσω, γιατί τώρα χρησιμοποιώ αντάπτορες από Ν-type σε PL259 εισάγοντας τουλάχιστον 2-3 db στην μετρούμενη ισχύ. Reference για την βαθμονόμηση χρησιμοποιήθηκε η SX-1000 της ίδιας εταιρίας...

38 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

gia na peraseis ta standars ws homebrew, panw sto "DIAMOND" grapse me mayro markadoro "SV1BJY"...........

2Mδης είπε...

χαχαχχα ναι ξέρω, έχω διδαχτεί την μέθοδο...

Ανώνυμος είπε...

Kala mas trolareis?? Ti na tis kanoume tis kataskeyes??? O "sygxronos" ellhnas radioerasitexnhs 8elei plokh, intrigkes kai ksekatiniasmata. Pane oi epoxes twn kataskeywn file 2midh. Otan bgazeis texnikh plhroforia ta sxolia einai elaxista ws anyparkta kai molis 8ikseis alla 8emata oloi ksediplonoun to syggrafiko tous talento. Ekei exoume katantisei!

2Mδης είπε...

Άσε ρε φίλε, σε λίγο θα μας πεις να πάμε να κολλάμε μόνοι μας και τους κονέκτορες και να μην αγοράζουμε factory pre-installed coaxial. Για όνομα...!!!!

Ανώνυμος είπε...

profanws den epiases to pneyma-xioumor mou dioti mesw ths plakas akribws to anti8eto ennousa.

Kala kaneis kai bgazeis kapoies fores texnika 8emata kai xairomai na ta diavazw apla ayto pou e8iksa asteieuomenos einai oti perissoteroi otan prokeitai gia kataskeyes den 8a grapsoun leksh enw gia 8emata pou aforoun apsimaxies ta plhktrologia pernoun fwties, les kai oi kataskeyes einai 8emata adiafora

gia ta coax klp pou les den yponoousa kati apo ayta pou nomizeis oute eimai yperbolikos. Kala kaneis kai bgazeis tetoia post kai eyxomai na bgazeis perissotera

kalh synexeia kai kales kataskeyes!

73

Ανώνυμος είπε...

Δεν το έπιασε Γιάννη, το factory pre-installed coaxial...
Λογικό είναι, γιατί δεν ψάχνονται όλοι...

Πάντως δεν ξέρω τι σκαμπάζει από ηλεκτρονικά, από μηχανολογικά όμως καλά το πάει...
Είναι και η δουλειά του βέβαια...
Δεν μάθαμε τελικά τι έγινε και με εκείνη την Fritzel του Horst...
Δούλεψε, δεν δούλεψε...?
Ο "εμπορικός" του συνεργάτης, δεν τελείωσε την ανάρτηση...

Ανώνυμος είπε...

@9:27 kala eisai 8eos. den mporw na katalabw pou krivesai toso kairo kai den se exei proslavei h Nikoloulh na lyneis tis ypo8eseis ths. Esy diabazeis boulomeno gramma re paidi mou! Kala to "factory pre-installed coaxial" ennoeitai oti den mporw na to katalabw mias kai xreiazetai toulaxiston PhD kai 10 xronia empeiria sth NASA. Fantazomai omws oti esy ws psagmeno gatoni pou eisai to epiases amesws... em sto eipa megale esy adika pernas thn wra sou edw stou 2midh, eisai gia megala pragmata apo CSI Maiami kai panw.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς γράφε Ελληνικά κι όχι greeklish, για να μην μας βγαίνουν τα μάτια όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γράφεις...
Και κατά δεύτερον, δεν είπα ότι δεν ξέρεις τι είναι το "factory pre-installed coaxial" αλλά ότι δεν μπορείς να καταλάβεις, που αναφέρεται ο Γιάννης...

Γιατί αναφέρεται σε συγκεκριμένη ανάρτηση, την οποία σίγουρα δεν έχεις υπόψη σου...
Και είναι λογικό...

Ανώνυμος είπε...

@12:07 τωρα ειδα και την αναρτηση του 2μιδη με την ιστορια EDY και τα καταλαβα ολα.. ενα πραγμα δεν μπορω να καταλαβω με τον beer-αρχο πως μπορει ξαφνικα απ τη μια να εκτροχιαζεται τοσο πολυ και να λεει το στομα του και το γραψιμο του τοσα ασυναρτητα και εμπαθη..σε βαθμο ψυχεδελιας και απ την αλλη οταν εχει καταλαβει τι κανει και ποσο εχει εκτροχιαστει (και απο τα λογικα πλαισια) να προσπαθει να μαζεψει τα ασυμαζευτα. Επειδη ετυχε να διαβασω 2 αναρτησεις στο FB με το υβρεολογιο-βοθρολογιο του εναντιων του γιαννη (πριν το σβησει) και την αναρτηση που εκανε με την 180 μοιρες αλλαγη και το δακρυβρεχτο στυλ... αυτο που μου ερχεται στο μυαλο ειναι οτι τετοιου ειδους συμπεριφορες παραπεμπουν σε κατασταση μεθης ή σχιζοφρενειας. Κατασταση απλης βλακειας παντως δεν δικαιολογει τοσο ακρεες συμπεριφορες.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ τον ανώνυμο 1:38π.μ. που με απάλλαξε από το να γράψω κάτι σαν και την δική του ανάρτηση. Δεν θα προσθέσω ή θα αφαιρέσω ούτε μια λέξη.Δεν ξέρω αν είσαι από φύση ευγενής ή μπορείς και αυτοελέγχεσαι. Μπράβο.

Ανώνυμος είπε...

@10:27 ειμαι απλα ο ανωνυμος 7:14, 7:30, 8:03, 11:48 & 1:38 που εγραψα 2 σχολια για χαβαλε με σποντα απο υποθεση του παρελθοντος.. ο γιαννης επισης εκανε χιουμορ με ψαγμενη σποντα απο τα προσφατα γεγονοτα τα οποια δεν γνωριζα και ετσι προεκυψαν τα αστοχα σχολια μου στις 8:03, 11:48. Το αν ειμαι ευγενης ή αυτοελεγχομαι δεν ξερω αν μπορεις να βγαλεις συμπερασμα, παντως ο γιαννης ανετα με τις "μεθοδους" που γνωριζει μπορει να ανιχνευσει ποιος ειμαι. Οσον αφορα την υποθεση αποστολη απλα εγραψα πιστευω αυτο που μπορει να συμπερανει ενας απλος σκεπτομενος παρατηρητης. Εχω διαβασει αψιμαχιες απο αλλα "μπουμπουκια" στο μακρινο παρελθον που στραφικαν εναντιων του γιαννη για χαζομαρες αλλα ποτε δεν ειδα τετοιο τροπο γραφης. Ο τολης προφανως οταν τον ποιανουν τα νευρα του ξεφευγει τοσο πολυ που μπενει σε κατασταση παραλληρηματος και προσπαθει να πει-γραφει οσο πιο ασχημα μπορει για να χτυπισει τον αλλο...σε βαθμο ομως που σε κανει να απορεις εαν πιστευει ολα αυτα που γραφει ή ειναι τοσο κακοψυχος ωστε να το κανει επι τουτου. Αυτο θα μου πεις ειναι κατι που το κανουν αρκετοι μεσα σε ομως πεπερασμενα πλαισια. Μου εκανε ομως μεγαλη εντυπωση στο διαβασμα των "πονηματων" του τολη στο FB ο ασυναρτητος τροπος γραφης και η αχαλινοτη-πλουσια φαντασια του στην δημιουργια χαρακτηρισμών-λασπης σε βαθμο περαν του φυσιολογικου. Τετοιο τροπο γραψηματος συναντισα μονο μια φορα στη ζωη μου με εναν ανθρωπο (ασχετο με το ραδιοερασιτεχνικο χορο) ο οποιος τελικα κατεληξε να περασει απο ψυχιατρικη κλινικη... γι αυτο το λογο εγραψα και περι "ψυχεδελιας" στις 1:38. Δεν υπονοω οτι ο τολης ειναι για γιατρο... υπαρχουν ειδικοι να το κρινουν αυτο και οχι εγω, απλα δεν θεωρω τη συμπεριφορα του νορμαλ. Μεχρι τωρα θεωρουσα οτι απο τα "μπουμπουκια" του παρελθοντος ο πιο χυδαιος ηταν ο φορτιγατζης απο τον Αγ.Δημητριο αλλα τελικα προκυπτει οτι ο τολης ειναι πολυ χειροτερος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν παρακολουθώ το μπλοκ αυτό συχνά ούτε ξέρω για το μακρινό παρελθόν. Έτσι δεν καταλαβαίνω πρόσωπα και καταστάσεις που γράφονται κάπως "καμουφλαρισμένα". Όμως διαπίστωσα ότι στο Περιστέρι παίζεται ένα σίριαλ. Υπάρχει σεναριογράφος, σκηνοθέτης, προταγωνιστής και μερικοί κομπάρσοι. Ας περιμένουμε το επόμενο επεισόδιο.

2Mδης είπε...

Πολύ κινητικότητα σήμερα το μπλοκ. Ενδιαφέρονται όλοι για την γέφυρα.

Ανώνυμος είπε...

@4:43 Γνωρίζοντας το μακρινό παρελθόν (1990-2000 γνωρίζω) θα έλεγα οι κομπάρσοι είναι οι περισσότεροι.
Ερμής

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλο ποστ! Ανυπομονώ να το δω και έτοιμο !

de SY1BWV
Παναγιωτης

Ανώνυμος είπε...

"ενα πραγμα δεν μπορω να καταλαβω με τον beer-αρχο πως μπορει ξαφνικα απ τη μια να εκτροχιαζεται τοσο πολυ και να λεει το στομα του και το γραψιμο του τοσα ασυναρτητα και εμπαθη.. σε βαθμο ψυχεδελιας και απ την αλλη οταν εχει καταλαβει τι κανει και ποσο εχει εκτροχιαστει (και απο τα λογικα πλαισια) να προσπαθει να μαζεψει τα ασυμαζευτα"

Είναι θέμα ψυχιάτρου, μέτρια μορφή διπολικής διαταραχής που δυστυχώς θα χειροτερέψει με τα χρόνια. Χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή (λίθιο).

Ανώνυμος είπε...

Και τηλε-διαγνώστες και τηλε-θεράποντες. Πολύ μπροστά οι σχολιαστές εύχομαι σύντομα και εις ανώτερα το νόμπελ ιατρικής είναι κοντά.

2Mδης είπε...

@12:41
Διπολική διαταραχή είναι και όταν κάποιος σχολιάζει και μετά βγαίνει και καλά να απαντήσει στο σχόλιο του νομίζω...

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατι ειναι όλοι εκτός θέματος ? (λέω εγω τώρα) και απο οτι βλέπω εγω ειμαι μάλλον εκτός θέματος. Δεν είχα διαβάσει τα παλαιότερα ποστ να δω τι συμβαίνει.

Ευτυχώς που λόγω χρόνου δεν μπορούσα να συμμετέχω και εγω εκεί στο περιστέρι . Οχι τίποτα άλλο, αλλά δεν αντέχω και το ξύλο...

SY1BWV

Ανώνυμος είπε...

το 5-9 σταμάτησε
οι ραδιοτηλεπικοινωνίες έκλεισαν
και το svnea δεν το διαβάζει κανένας!!!!!!

ω καιροί ω ήθη!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ποιός είπε ότι το 5-9 σταμάτησε???
Απορρώ γιατί δεν το ανακοινώνει "ο εκδότης" του 5-9 ? ! ? ! ?



Ανώνυμος είπε...

Όταν κάθεσαι στό πάγκο σου βλέπουμε και καμία τεχνική ανάρτηση. Τι θέλεις και εκεί μέσα στήν ΕΕΡ. Μέλος είσαι , ψηφίζεις, λαμβάνεις τις κάρτες του, πίνεις τον καφέ σου, κάνετε το κουτσομπολιό σας , θέλεις και οικονομικό απολογισμό ? ? Ε όχι ! ζητάς πολλάάάάά!

Ανώνυμος είπε...

Παρ όλα αυτά κάποιοι σαν μια γροθιά προσπαθούν να διαλύσουν το μαγαζί. Και όλα αυτά για να μη πατά κανείς. Έτσι θα σταματήσει το κουτσομπολιό, θα φτωχύνει ο Μικέλε της περιοχής, όσο για κάρτες, τώρα πια, ας είναι καλά το LoTW. Για να μάθεις να μη ζητάς τόόόόόσα πολλάάάά.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως έχω μια απορία...
Αφού η πρόταση ήταν να καθαριστούν τα πηνία από την καρβουνίλα και να αλλαχθούν οι πυκνωτές για να δουλέψει η γέφυρα, γιατί δεν το έκανες και πήγες σε πατέντα...?
Μήπως κουράστηκες κι εσύ...?

2Mδης είπε...

Γιατί ΔΕΝ θα μέτραγε εκεί που θέλω εγώ να μετράει δλδ στον 1GHz+

Εγώ δεν κουράζομαι...

Ανώνυμος είπε...

Αααααα μάλιστα...
Γιγαντογέφυρα, δηλαδή...

2Mδης είπε...

Έτσι!

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά σε όλους. Πες μας όμως ποιος είναι ο 'Αγγλος συνάδελφος να δούμε αν έχει τίποτα που να μας ενδιαφέρει...
73 de SV1B..

2Mδης είπε...

Χρόνια πολλά!

Έλα να με ρωτήσεις και ευχαρίστως να σου πω. Αν το γράψω εδώ θα γίνει χαμός και θα κλείσει η πόρτα...

Ανώνυμος είπε...

ΑΑΑ ΟΚ, μόνο που δεν ξέρω που να σε βρω... από την Ένωση έχω αυτοδιαγραφεί εδώ κ κάποια χρόνια και φοβάμαι να πάω ξανά. Είναι πολύ φοβιστικοί όλοι αυτοί οι "τύποι" που βλέπω σε κάτι φωτογραφίες... για λαχαναγορίτες μου μοιάζουν, όχι για φίλοι ραδιοερασιτέχνες. (Τέλος πάντων, θα σου στείλω mail ή θα σε ψάξω στο FB)

Ανώνυμος είπε...

Οπωσδήποτε μπορείς να πάς άφοβα στην γραμματεία, όπως μπαίνεις αριστερά, και στο QSL bureau αν είσαι εξωτερικός συνδρομητής.

Τώρα αν θέλεις να πας στο εντευκτήριο πρέπει να συνοδεύεσαι από μέλος, διαφορετικά μπορεί να αναλάβουν δράση οι φοβιστικοί τύποι. Μια λύση για να αποφύγεις το ξύλο είναι να δηλώσει ο 2δης στον έφορο των εντευκτηρίων ότι σου έχει κάνει επίσημη πρόσκληση.

Επίσης απόφυγε τον έφορο ΟΕΑ, έχει δικούς του κανονισμούς για τι επιτρέπεται και τι όχι.

2Mδης είπε...

Μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης...

Ανώνυμος είπε...

Να προσέχει και τους wannabe δεινόσαυρους αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι

Unknown είπε...

@ Είπε ο γέροντας... "...Δαπάνες! Ας πάρουν μια βράση ακόμα..."
Με τον "κόφτη" να έρχεται ~4/2018 ή το 2019, οι όποιες περιττές δαπάνες αναπόφευκτα θα κοπούν...
Αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στην Ελλάδα από το 2004 ακόμη "βράζουν". Όσο καθυστερεί η διόρθωση ενός προβλήματος τόσο πιο επώδυνη είναι η λύση.
Ο κόφτης των ψευδαισθήσεων
Προβλέψεις 2017

Unknown είπε...

Επιδόσεις DXCC (SV)
http://www.raag.org/LH2Uploads/ItemsContent/248/records2.pdf
update 25/01/2015

Τα DXCC μετά 2014 τα έκοψαν οι Έλληνες ρ/ε;

2Mδης είπε...

Μετά βαρέθηκαν...!

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να ενημερώνεσε από την πηγή
http://www.arrl.org/dxcc-standings

Ερμής

Ανώνυμος είπε...

Δεν βαρέθηκαν αλλά ο "πανταχού παρών και τα πάντα πληρών" δεν τα προλαβαίνει όλα. Αμάν πια. Δείξτε λίγη κατανόηση. Καλά λέει ο Ερμής. Από την ARRL μαθαίνεις τα standings, από το Dx World μαθαίνεις για τις επόμενες dx peditions, από το QST τις τεχνολογικές εξελίξεις πάνω στο αντικείμενο μας και από το SV NEWS τις δραστηριότητες της ΟΕΑ.