Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Εγκατάσταση κεραιών μέρος δεύτερο...

Στο 2nd QTH στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας. Μετά την τοποθέτηση κεραιών στα βραχέα και τα VHF ήρθε η σειρά των μικροκυματικών συχνοτήτων. Συνέχισα λοιπόν με ένα παραβολικό solid κάτοπτρο 2,5m κατάλληλο για πειραματισμό και Earth-Moon-Earth...Το τελευταίο σ/κ υπήρχε πρόγνωση για άριστο καιρό οπότε είχα προγραμματίσει να τοποθετήσω την βάση του κατόπτρου και αν προλάβω να τοποθετήσω τον ανακλαστήρα... Όλα πήγαν καλά ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος και η νύχτα του Σαββάτου έναστρη! 

Η κεραία θα κινείται με πολική στήριξη(*) για αυτό και ήθελα αρκετές ώρες να τοποθετήσω την βάση ώστε ο άξονας κίνησης να σκοπεύει τον Πολικό Αστέρα. Ευτυχώς δεν έκανε κρύο και από το απόγευμα είχα ετοιμάσει προβολείς να κάνω την νύχτα μέρα και την δουλειά μου πιο εύκολη.


Το ανησυχητικό ήταν ότι είχε ήδη ανατείλει η Σελήνη και θα δυσκόλευε με το φως της, αλλά ο έναστρος ουρανός στην επαρχία είναι ανοιχτό βιβλίο. Έτσι μου πήρε λίγες ώρες να "προσανατολίσω" την βάση, να την "αλφαδιάσω" και να την βιδώσω πάνω σε έναν βράχο με τέσσερα μεταλλικά βύσματα μπετού χωρίς να χάσω την σκόπευση του Πολικού Αστέρα...


Την επόμενη μέρα τοποθέτησα τον κεντρικό δίσκο του ανακλαστήρα και συναρμολόγησα τα εξωτερικά κομμάτια με σύμμαχο τον καλό καιρό και την άπνοια. Το πρωί του Σαββάτου είχα καθαρίσει και βάψει το εσωτερικό του δίσκου...
Η εγκατάσταση έχει ακόμα δουλειά γιατί θα πρέπει να τοποθετηθεί ο μηχανισμός κίνησης, τα feed's για τους 1,296GHz και τους 10,368GHz και τα transverter's. Αλλά σε αυτές τις συχνότητες απαιτείται πολύ δουλειά μέχρι την ολοκλήρωση κάποιων επαφών,οπότε καλά να είμαστε...

Οφείλω να ευχαριστήσω τους αγαπητούς συναδέλφους SV4BGY και SV1BPH που χάριν της υποδειγματικής ραδιοερασιτεχνικής αλληλεγγύης τους, βοήθησαν ώστε να έρθει στην κατοχή μου το εν λόγω κάτοπτρο. 

Το κάτοπτρο τοποθετήθηκε χαμηλά ώστε να έχω άνετη πρόσβαση να δουλεύω τα feed χωρίς σκάλα και να επεμβαίνω σε αναγκαίες τροποποιήσεις και δοκιμές. Ενώ συγχρόνως βλέπει την Σελήνη σε όλη την τροχιά της από Ανατολή μέχρι Δύση...(*) Πολική στήριξη κατόπτρου έχουμε όταν ο άξονας περιστροφής του δίσκου ως προς το αζιμούθιο, είναι παράλληλος με τον άξονα περιστροφής της Γης. Σε αυτή την περίπτωση ο άξονας του κατόπτρου στοχεύει τον Πολικό Αστέρα εφόσον βρισκόμαστε στο Βόρειο ημισφαίριο. Επειδή ανάμεσα σε Χειμώνα και Καλοκαίρι υπάρχει διαφορά λίγων μοιρών, γίνεται ανάλογη διόρθωση. Η κίνηση του κατόπτρου γίνεται μόνο με αζιμουθιακή κίνηση από ανατολή προς δύση ακολουθώντας την τροχιά της Σελήνης!

7 σχόλια:

2Mδης είπε...

Στην 4η φωτογραφία από το τέλος φαίνεται ολοκάθαρα ένα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο που επιβλέπει την τοποθέτηση της κεραίας!

SV1NJX είπε...

Για ΣΟΤΑ κάνει; ρωτάει γνωστός συνάδελφος

Ανώνυμος είπε...

Βραχοκεραία !

Ανώνυμος είπε...

Για πες μας σε τι mode θα δουλευεις

2Mδης είπε...

CW
Και μόνον!

Ανώνυμος είπε...

αχ τι μεγάλο πιάτο που χεις Γιάννη μου.
Ελπίζω να κυλήσεις στα ψηφιακά. Ευχή και κατάρα τέκνον μου.

Ανώνυμος είπε...

*να μην