Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΟΑΜΥΝΑΣ "ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2017"

 

Κάθε χρόνο από το 2010 η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του (ΔΙΚΥΒ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, διοργανώνει την Εθνικής κλίμακας άσκηση ΠΑΝΟΠΤΗΣ. Σε αυτή συμμετέχουν πάνω από 200 εξειδικευμένα άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Ακαδημαϊκό χώρο και επαγγελματίες χάκερς.
 Φέτος η άσκηση θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και σκοπός της είναι η εξάσκηση των εμπλεκομένων στην  αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων που γίνονται σε καθημερινή βάση, για την προστασία των πληροφοριακών δικτύων & υποδομών της χώρας. Το ΓΕΕΘΑ έχει τον έλεγχο της Εθνικής Κυβερνοάμυνας και της αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων σε Εθνικό επίπεδο. Την ασφάλεια των δικτύων των Εθνικών υποδομών έχει η ΕΥΠ, ενώ τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών των επιθέσεων, αναλαμβάνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.
 Η ΔΙΚΥΒ εποπτεύει και δημιουργεί τα σενάρια της άσκησης που γίνεται σε συγκεκριμένους χώρους με διαβαθμισμένη πρόσβαση στο στρατιωτικό δίκτυο. Προσομοιώνονται ζωντανά σενάρια μεγάλης κλίμακας επιθέσεων που οι συμμετέχοντες καλούνται με ομαδική συνεργασία να αποκρούσουν και πιθανόν να αντεπιτεθούν.
 Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η άσκηση CTF (Capture the Flag) όπου οι ασκούμενοι πρέπει να εντοπίσουν με συντονισμένες ενέργειες τον εισβολέα που κατέλαβε ηλεκτρονικό σύστημα και έχει στην κατοχή του απόρρητες πληροφορίες.
 Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, είναι Ανοιχτού Κώδικα.
 Τέλος να πώ ότι το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό και πρέπει να ...κοιμόμαστε ήσυχοι! Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την άσκηση δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει για ευνόητους λόγους. Πάντως τα αποτελέσματα των λύσεων των σεναρίων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΟΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΔ: http://www.geetha.mil.gr/media/dikib/cyberdefence/cyberpolicy.pdf

73 de SV1NJX