Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Πολιτική Προστασία και π μπλε...

23 Ιουλίου 2018. Η μαύρη μέρα στην οποία κατέρρευσε η ψευδαίσθηση της Πολιτικής Προστασίας. Η μέρα που έπιασε στον ύπνο όσους τόσα χρόνια καμάρωναν με πτυχία, βεβαιώσεις και, αναμνηστικά συμμετοχής σε ασκήσεις επί χάρτου, που όλα πήγαιναν ρολόι...

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αυτό που πιπίλιζαν πολλοί ραδιοερασιτεχνικοί φορείς  ήταν το θέμα κάλυψης των ασύρματων επικοινωνιών, από έμπειρους ραδιο ερασιτέχνες παντός καιρού, που θα επάνδρωναν υπηρεσίες, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά, ελικόπτερα, υποβρύχια και θα βοηθούσαν στο συντονισμό κατά την έκτακτη ανάγκη...

Και η έκτακτη ανάγκη υπήρξε, επικοινωνίες κατέρρευσαν, αλλά ραδιοερασιτέχνες δεν φάνηκαν πουθενά!!!

Γιατί???

Ίσως γιατί οι ραδιοερασιτέχνες δεν δήλωσαν ετοιμότητα. Δεν έβγαλαν μια ανακοίνωση έστω να μάθουν την διαθεσιμότητα ραδιοερασιτεχνών. Δεν εννοώ τρία τηλέφωνα μεταξύ της κλίκας στα οποία αλληλοβεβαίωσαν ο ένας τον άλλο ότι δεν θα χρειαστούν. Εννοώ ανακοίνωση σε τοπικούς επαναλήπτες, στη σελίδα κάθε συλλόγου, κινητοποίηση!

Ίσως γιατί οι ραδιο ερασιτεχνικοί σύλλογοι αδιαφόρησαν. Και ενώ στο παρελθόν έβγαζαν ανακοινώσεις για συχνότητες ανάγκης σε σεισμούς της Βενεζουέλας ή της Μοζαμβίκης, δεν ανακοίνωσαν μια συχνότητα συντονισμού για τις φωτιές της Αττικής!

Ίσως γιατί η Πολιτική Προστασία δεν κινητοποίησε τους ραδιοερασιτέχνες ενώ αντιλήφθηκε ότι λόγω κατάρρευσης των επικοινωνιών δεν μπορούσε να κάνει συντονισμό.
Τότε γιατί τόσα χρόνια έδινε αφιδώς βοήθεια σε υλικό και χρήμα στους συλλόγους? Που πήγαιναν αυτά τα χρήματα? Προς τι οι βαρύγδουπες δηλώσεις αυτών των απίθανων τύπων που δήλωναν ειδικοί των εκτάκτων αναγκών και έκαναν παρέλαση σε κοπές πίτας κλπ Ακόμα θυμάμαι εκείνον τον ανεκδιήγητο σύμβουλο στο Περιστέρι που είχε πει ότι σε έκτακτες ανάγκες οι ΟΕΑ θα επιχειρήσουν μαζί με τις δυνάμεις καταστολής(!!!)

Προφανώς και η Πολιτική Προστασία δεν είδε ποτέ σοβαρά την ιδέα να αναλάβουν ραδιοερασιτέχνες τις επικοινωνίες.
Και γιατί να το δει άλλωστε αφού πρώτοι δεν το είδαμε εμείς σοβαρά. Γιατί αν το βλέπαμε δεν θα διορίζαμε υπέυθυνους (έφορους τους λένε ορισμένοι σύλλογοι) άτομα που δεν μπορούν να ανέβουν πέντε σκαλιά χωρίς στάση. Ούτε θα τους στέλναμε να μας εκπροσωπήσουν ως άτομα ταχείας επέμβασης σε έκτακτες ανάγκες, γιατί η εικόνα μετράει! Και πολύ μάλιστα. Είναι σαν να στελεχώσουμε κέντρο αδυνατίσματος με υπέρβαρους. Ή παγκάρι εκκλησίας με ντεθμεταλλάδες. Δεν γίνεται! Απλά...

Βιάστηκε να απαντήσει ο "ανθρωποδιώκτης" ότι οι ραδιοερασιτέχνες δεν κάνουν κατάσβεση αλλά επικοινωνίες. Σε ένα κείμενο που οι τέσσερις στις πέντε λέξεις ήταν "βόθρος" και "σκατά".
Ναι κύριε παντογνώστη δεν λέμε τίποτα διαφορετικό. Οι επικοινωνίες κατέρρευσαν και κανείς δεν φώναξε τον εκλεκτό σου, αυτόν που έβγαινε με σηκωμένα μανίκια στο μπουφανάκι με τα ΟΕΟσημα στην πίτα, και εξιστορούσε πόσο γρήγορα έσπευσαν οι ομάδες σε αγώνες δρόμου, πόσα μνημόνια υπόγραψαν και πόσα πήραν σε υλικό ή χρήμα. Α, όχι το τελευταίο δεν το έλεγαν, ήταν μυστικό και αιτία διαγραφής για όποιον ρωτούσε. Μην τα ισοπεδώσουμε όλα...

Μου ΄κανε εντύπωση που σε όλες τις σχετικές σελίδες που έψαξα κατά την μέρα της καταστροφής δεν είδα καμία ανακοίνωση! Αντίθετα υπήρχαν νέα από βραβεύσεις για συμμετοχή σε... ασκήσεις και φωτογραφίες με καπελάκια, μπουφάν και παράσημα ατόμων που, ΘΑ επενέβαιναν σε έκτακτες ανάγκες...

Και κάπως έτσι απομυθοποιήθηκε και αυτός ο ρόλος των ραδιοερασιτεχνών που ναι, μπορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή αλλού να δούλεψαν, αλλά εδώ όχι. Γιατί εδώ και η πιο καλοπροαίρετη προσπάθεια καπελώνεται από άτομα που ψοφάνε για αυτοπροβολή και δημόσιες σχέσεις και από λαμόγια που στο όνομα των εκτάκτων αναγκών κατανάλωσαν επιδοτήσεις και κονδύλια...

Από την μέρα της καταστροφής και ειδικά μετά το post του τέως τσιφλικά, μίλησα με πολλούς συναδέλφους και όλοι ήταν επικριτικοί με την ανεπάρκεια των εν λόγω ομάδων. Περιέργως αυτές οι κρίσεις δεν μεταφέρονται σε ΓΣ ώστε κάτι να αλλάξει. Εκεί όλα περιγράφονται, τέλεια!

Τουλάχιστον ας το λάβουν υπόψιν όσοι -ισχυρίζονται ότι- θέλουν να προβούν σε ριζικές αλλαγές, για να μην συζητάμε τα ίδια μετά την επόμενη καταστροφή...

Τελικά ο μόνος που είχε την απαραίτητη οξυδέρκεια να αντιληφτεί τον πραγματικό ρόλο της Πολιτικής Προστασίας ήταν ο εκφωνητής της ΕΕΡ.
Ηi



27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση. Φυσικά κανένας δεν θα παραιτηθεί ούτε ο Πρόεδρος θα ζητήσει παραιτήσεις. Το σενάριο είναι γνωστό. Το ζήσαμε και στην πολιτική σκηνή . Όσο για τις ανακοινώσεις του επίτιμου… εδώ ο κόσμος καίγεται (στην κυριολεξία) και..
Υπομονή, έρχεται ο Μαραθώνιος σε λίγο.

2Mδης είπε...

Ο επίτιμος είναι για τα σίδερα...
Αντιδράει σε λέξεις κλειδιά BJY, EDZ, GFH κλπ τις οποίες όταν ακούει γυρίζει το μάτι του σε longpath...
Μετά πέφτει σε καταστολή και ονειρεύεται τις μέρες που έλυνε και έδενε χωρίς να τον ελέγχει κανένας!

Ανώνυμος είπε...

Έπρεπε να πάει ο έφορος με το ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολιτιστική προστασία πάντως κάνουν! Πρέπει να το παραδεχτείς!

Ανώνυμος είπε...

Τι να σου κάνει ένα τέθριππο άρμα. Αυτός θέλει 2 τέθριππα άρματα ένα για το κάθε πόδι.
Όσο για την «πολιτιστική» προστασία εντάσσεται ο Μαραθώνιος σε αυτήν.Καλά τα εκφωνεί.

Ανώνυμος είπε...

Διομήδη εισαι άδικος, "όλοι ήταν επικριτικοί με την ανεπάρκεια των εν λόγω ομάδων". Μια χαρά πήγαν οι ομάδες, και η ΑΕΚ προκρίθηκε και ο ΜΠΑΟΚ. Κακέ .......

Unknown είπε...

Είναι λάθος να κατηγορείς ανθρώπους για την φυσική τους κατάσταση και το βάρος τους. Για τις ραδιοερασυτεχνικές, διοικητικές κλπ ικανότητες και την απόδοση τους είναι θέμιτός ο σχολιασμός και η κριτική. Για την φυσική τους κατάσταση, το αν είναι ωραίοι ή λιγότερο ωραίοι, και άλλα τέτοια νομίζω ότι είναι απρέπές ίσως και ρατσιστικό. Δε νομίζω αυτό εξάλου ήταν ο βασικός λόγος της απουσίας των ΟΕΑ στην συγκεκριμένη περίπτωση.

73 de SV3QUP

2Mδης είπε...

Έχεις δίκιο όπως το βλέπεις, αλλά εγώ εννοώ την εικόνα που δίνει μια ομάδα και κατά πόσον πείθει.
Αν δλδ πήγαινες σε μια εκκλησία και στο παγκάρι έβλεπες χεβυμεταλάδες και emo φαντάζομαι θα περίμενες κάποιους πιο "συνετούς" επιτρόπους.

Όπως επίσης και σε μια εταιρία σεκιουριτι που θα σκεπτόσουν να μισθώσεις, θα ήθελες να δεις "κομάντα" και όχι άτομα με ειδικές ανάγκες ή υπερήλικες, αόματους κλπ.

Δεν είναι ρατσισμός, όλοι δεν μπορούν να τα κάνουν όλα.

Ανώνυμος είπε...

@qup συμφωνω γενικα μαυτα που εγραψες. Δεν συμφωνω στην κριση για της ραδιοερασιτεχνικες ικανοτητες συναδελφων, δεν ειναι κανεις πιστοποιημενος για να κρινει τις ικανοτητες μας και την αποδοση μας στο χομπι ( ηθελα να γραψω εξουσιοδοτημενος). Ακομη και τα βραβεια που δινει η arrl δεν ειναι συγκριση συναδελφων. Ειναι απλα αυστηρες προσωπικες αξιολογησεις για το τι επραξε ο καθενας σε δεδομενο χρονικο διαστημα με το χρονο και τα μεσα που διεθεσε. Αλλο αν σε καποιες ομαδες αυξανει τον ανταγωνισμο και προτρεπει σε συνεχεις... αγορες. Ερμης

Μάνος Νατάσας είπε...

Αν και δεν κατονομάζεις, διακρίνω μια αμυδρά αρνητικότητα για την ΕΕΡ τον κορυφαίο ραδιοερασιτεχνικό σύλλογο. Πρέπει να παραδεχτείς ότι έχει καταφέρει να στεγάσει εκτός των ραδιοερασιτεχνών, πλήθος άλλων συναφών ειδικοτήτων όπως πχ τους ραδιοερασιτέχνες μεσαίων κυμάτων για τους οποίους διοργανώνει το χάμφεστ!
Ακόμα τους χειριστές CB με τον φιλοξενούμενο υποσύλλογο πασυχερα, κορυφαία στελέχη του οποίου είναι μέλη ΔΣ της ΕΕΡ και έφοροι επιτροπών.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η συμμετοχή σταθμών FM στο vhf contest ώστε να δοθεί ευκαιρία σε όλους έστω με ένα απλό φορητό να πάρουν μέρος. Αναβίωση του aegean θα το έλεγα, στρατηγική κίνηση να συστεγαστούν και αυτοί.
Βεβαίως πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά, πχ πρέπει να γίνει και ένας υποσύλλογος για το WIFI ώστε τουλάχιστον στην πίτα, να γεμίζουν τα γραφεία, θα γίνει και αυτό πιστεύω και αισιοδοξώ.
Όπως και ένας υποσύλλογος κυνηγών-ψαροντουφεκάδων κλπ
Μην βιαζόμαστε να κατακρίνουμε λοιπόν. Έργα γίνονται προς την σωστή κατεύθυνση και καλό είναι να είμαστε αρωγοί!
Άλλωστε κανείς μας δεν είναι στην ΕΕΡ με το ζόρι, ίσα - ισα που πληρώνουμε κιόλας για να έχουν στέγη όλοι οι παραπάνω. Θεμιτό θα ήταν βέβαια να υπάρξει μια έκτακτη εισφορά έστω 50 ευρώ, για να ανοίξουν νέοι ορίζοντες αλλά αυτά θα τα αποφασίσει το ΔΣ.

73

Ανώνυμος είπε...

https://syralesvou.blogspot.com/2018/08/blog-post.html

Ανώνυμος είπε...

Είναι λάθος να κατηγορείς ανθρώπους για την φυσική τους κατάσταση και το βάρος τους.Αν τους ενοχλούν τα σχόλια, να πάνε στο γυμναστήριο να στρώσουν φυσική κατάσταση, και μετά να παριστάνουν τα κομάντα.

Ανώνυμος είπε...

Για τον Ανώνυμο 5,09 μμ έχω να πω ότι για συνέδρια και για προγραμματισμένα γεγονότα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επιτυχία είναι πλήρης. Την ώρα τις καταστροφής όμως είμαστε αλλού.
Για τον ανώνυμο 5,30 μμ δεν είναι ρατσισμός όταν αποκαλείς κάποιον χοντρό όταν είναι πάνω από 130 κιλά, ή όταν αποκαλείς έναν φαλακρό αν δεν έχει μαλλιά, ή έναν ψηλό αν είναι πάνω από 2 μέτρα.
Το θέμα είναι ότι ο καθ ένας μας πρέπει να είναι στην ανάλογη θέση ανάλογα με τα προσόντα του, φυσικά, πνευματικά, γνωσιακά, επαγγελματικά, κλπ. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται γενικά, όχι μόνο στον σύλλογο. Στην Ελλάδα η αριστεία είναι ρατσισμός.

Μάνου Νατάσσα είπε...

Άλλωστε κάποιος χοντρός, χοντρή κλπ μπορεί να προσφέρει επάξια κάνοντας χρέη πχ ταμία.

2Γένης είπε...

Ο Χοντρός και ο Λιγνός έκαναν τεράστια κινηματογραφική καριέρα. Πόσοι γνωρίζουν τα κανονικά ονόματα τους? Εκεί να δεις διπλός ρατσισμός. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος θα μπορούσαν να ήταν στα ΟΥΚ. Όμως η σωματική τους διάπλαση τους έκανε διάσημους. Άρα όλα εξαρτώνται από το τι υπάρχει μέσα στο κεφάλι του καθ ενός. Άλλος έχει μυαλό (που δουλεύει, πχ Στήβεν Χόκινγκ) και άλλος έχει μυαλά πανέ.
2Γενης

SVε τλανα είπε...

Ρε όταν λες Πολιτική Προστασία και π μπλε...

θες να πεις Πολιτική Προστασία και πόλο μπλε;

2Mδης είπε...

Παμπερς μπλε...

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω το θεμα εδωεδωσε ευκαρια σε διαφορους να εμφανισουν τις ρατσιστικες, ψυχολογικες κλπ ιδιαιτεροτητες τους με εκφρασεις που στον συγχρονο πολιτισμενο κοσμο δεν εχουν θεση. Καλο θα ειναι για αυτους αλλα και για σενα να το κλειδωσεις. Ερμης

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα FM στο κοντεστ. Θα έχει και ψηφιακά; Και sstv ξερογω; Στο aegean είχε από όλα!

2Mδης είπε...

Μπορεί να μην έχει φέτος, αλλά τους έχω εμπιστοσύνη. Θα βάλουν...

2Mδης είπε...

Ανυπομονώ στο μεταξύ να δω αν συμμετέχει στο κόντεστ, αυτός που εισηγήθηκε την σχετική αλλαγή...

Ανώνυμος είπε...

Ποιος εισηγήθηκε;

2Mδης είπε...

@31 Αυγούστου 2018 - 3:19 μ.μ.

Δεν μπορώ να δημοσιεύσω το σχόλιο σου αλλά δεν μπορώ να σου απαντήσω και αλλιώς αφου είναι ανώνυμο.

α. Λοιπόν, αυτός του ΔΣ καθώς και ο εύσωμος και κάθε άλλος μπορούν να λένε ότι θέλουν. Δεν είναι αιτία ούτε το πρώτο που λες ούτε το δεύτερο ούτε τπτ από αυτά.

Όλοι οι παραπάνω θα ήθελαν να είχαν ένα ιστολόγιο με την αναγνωσιμότητα του παρόντος. Το οποίο πέρασε την δεκαετία και παρά το ότι τα έβαλε με όλους και δεν χαρίστηκε σε κανέναν, παραμένει ενεργό και διαβάζεται. Απόδειξη είναι ότι όλοι τους, προσπάθησαν αντίστοιχα αλλά δεν...

Και επειδή δεν, φθονούν το ότι εγώ που τα έλεγα έξω από τα δόντια επέζησα ενώ αυτοί που έγλειφαν την κάθε κατάσταση τους έφαγε το σκοτάδι. Άλλωστε και στο φβ αν ψάξεις θα δεις πολλούς να υπερθεματίζουν στα μπράβο και στα γλυψίματα. Κριτική κανείς! Όλα πάνε τέλεια...

Η αιτία λοιπόν για αυτά που λένε είναι ο φθόνος και τίποτα άλλο. Και να είσαι σίγουρος ότι αυτά τα λένε εν απουσία μου. Μπροστά μου αποκτούν την οικία τεχνική του "γλύφειν"...

β. Υπάρχουν σχολεία 2ης ευκαιρίας στα οποία μπορούν να πάνε έστω και τώρα. Αυτοί που τους ψηφίζουν έχουν και τις ευθύνες τους.

γ. Τίποτα δεν θα γίνει, ούτε θα ακούσεις να αναφέρεται πάλι σε αυτό, γιατί θα χάσει ψήφους στις επόμενες αν κατάλαβες. Από την στιγμή που έπιασε καρέκλα αυτά πάνε...

SV1MO είπε...

Δεν υπάρχει γιατρειά γιατί εμείς δεν θέλουμε. Κάποιοι από πεποίθηση και κάποιοι από "στόκο". Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι γραφικοί ονειροπόλοι που προσπαθούν για το άπιαστο.
Μια Ελλάδα σε σμίκρυνση παντού.
Ρε, σε όλα μας να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό....

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφοι, άδικα φωνάζετε...

Ο... εύσωμος συνάδελφος γνωστός ως Oliver Hardy, δεν είναι έφορος ΟΕΑ/ΕΚΕΑΝ με την νέα μετεκλογική σύνθεση, τώρα έχει αναλάβει ο SV1IUC.

SV1GRM είπε...

Ρε τι πάθατε όλοι σας ? μάλλον δεν περάσατε καλά στις διακοπές σας.
Απολαύστε όσο Καλοκαιράκι έμεινε ακόμα και αφήστε τα υπόλοιπα στους "ειδικούς", ξέρουν αυτοί.

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζεις την ΜΟΝΑΔΙΚΗ και πιστοποιημένη κατά ISO εκπαίδευση ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΡΕΑ;
Γνώρισε την http://www.sz1rsf.org/p/blog-page_26.html και δήλωσε συμμετοχή στην επόμενη
https://goo.gl/forms/KTW3I71r7psSeTzk2